Dodaj do ulubionych

ból brzucha-jaki powód?

12.03.12, 09:05
Od piątku mojego syna (6 lat) boli brzuch, ponadto miał temperaturę 37 st i brak apetytu, wczoraj było już lepiej, zjadł nawet sniadanie (jajko na miękko z bułką z masłem), jabłko i rosół,a dzisiaj znowu go boli, tata musiał go zabrać z przedszkola. Pokazuje, że boli go w okolicach pępka, czasami mówi, że ma kolkę i musi się wtedy położyć. W sobotę się wypróżniał. Co to może być? Dodam, że wcześniej też go pobolewał brzuch, ale jakoś przechodziło. Boję się, że to może być wyrostek albo przpuklina sad Teraz jestem w pracy, ale na pewno pójdę z tym do lekarza. Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie i podzieli się radami, spostrzeżeniami itp. ?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: ból brzucha-jaki powód? 12.03.12, 09:41
      Może być jakiś wirus. Ale brak biegunki oznacza, że może być też coś innego. Np. lamblioza...
      Może spróbuj podać probiotyk. Oprócz tego zbadaj krew, mocz i crp. Warto też kał na pasożyty.
      • mgoralska2 Re: ból brzucha-jaki powód? 12.03.12, 09:56
        Chyba masz rację, że powinnam mu zrobić badania, tym bardziej, że 2 lata już nie robiliśmy.
        • zjawa1 Re: ból brzucha-jaki powód? 12.03.12, 10:05
          Idz do lekarza z dzieckiem.
          Brak biegunki czy wymiotow nie wskazuje na wirusa.
          Moze to byc rozniez bol wegetatywny, a wiec na tle psychicznym-zdarza sie u malych dzieci.

Wyrostek jest po prawej stronie, na dole ,,brzucha".

Rozne to moga byc przyczyny, idz do lekarza. Jesli to cos powaznego, to zleca USG jamy brzusznej.
          • zjawa1 Re: jedno pytanie?? 12.03.12, 10:08
            Ostatnio w sobote robil kupe??
            Jaka byla-widzialas? Moze ma zaparcia, przy zaparciach tez wystepuje cos w rodzaju ,,skurczu" jelit, kolek itp.
            • mgoralska2 Re: jedno pytanie?? 12.03.12, 10:14
              Nie ma zatwardzenia, prosiłam go żeby mnie zawołał "po", zrobił normalny stolec, ani luźny, ani twardy.
          • mgoralska2 Re: ból brzucha-jaki powód? 12.03.12, 10:13
            Wyczytałam w necie, że pierwsze objawy wyrostka to właśnie ból w okolicach pępka. Wiem, że to niekonieczne wiarygodne źródło informacji, ale biorę wszystko pod uwagę. Do lekarza oczywiście pójdę.
            • zjawa1 Re: wyrostek 12.03.12, 10:18
              W takim przypadku diagnozy-internetowe sa abstrakcyjne.
              Ja, jak mialam zapalenie wyrostka robaczkowego, to od samego poczatku strasznie bolalo mnie dokladnie to miejsce gdzie on sie znajduje, a wiec w prawym, dolnym rogu brzucha.
              Lezac, nie moglam zgiac kolana i podciagnac go ku glowie, tak tez miedzy innymi badaja.
              Na pocieszenie moge powiedziec, ze zapalenie wyrostka robaczkowego nie zawsze konczy sie zabiegiemsmile
              • zjawa1 jedno jest pewne.... 12.03.12, 10:19
                Bez wzgledu na to, co to jest, dziecko powinno miec diete i pojsc do lekarza.
                • mgoralska2 Re: jedno jest pewne.... 12.03.12, 10:24
                  masz rację
              • mgoralska2 Re: wyrostek 12.03.12, 10:22
                Lezac, nie moglam zgiac kolana i podciagnac go ku glowie, tak tez miedzy innymi
                > badaja.

podciągałam synowi nogę i mówił, że go nie boli, więc to raczej nie wyrostek.

Podejrzewam też ból na tle nerwowym i wiążę to z przedszkolem (syn jest typem wrażliwca), jednak ból zaczął się w piątek po przedszkolu, czym miałby się wtedy stresować? A ten stan podgorączkowy?
                • zjawa1 Re: wyrostek 12.03.12, 10:31
                  Powiem Ci tak i powtorze, nie mozna w takim przypadku diagnozowac. Mozna jedynie przedstawic prawdopodobienstwo ewentualnych przyczyn.

Dziecko mojej kolezanki tez jest bardzo wrazliwe. Mialo czesto bole podbrzusza i nawet wystepowaly przy tym stany goraczkowe ok 38.

Goraczki te, trwaly z pare godzin mnaksymalnie i przechodzily. Kolezanka zbadala dziecko na wszystkie, mozliwe sposoby i nic nie wyszlo. Dopiero wizyta u psychologa stwierdzila, ze dziecko te, przezywa silne stresy w pierwszej klasie szkolyu podstawowe.
                  Wspolpracajac z pedagogiem i psychologiem dziecko zaczelo na wiekszym ,,luzie" podchodzic do szkoly i przeszly bole oraz stany napiecia.

A co, do wyrostak, nie ma szablonowych idealnie takich samych przypadkow. Moze byc roznie, tym bardziej, ze bol przy zapaleniu wyrostka jest taki ,,promieniujacy" przez co trudny do zlokalizowania.
                  A moze to tez byc problem z ,,innej bajki" np. bol nerek?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka