Gość: Jolla IP: *.kalisz.mm.pl 11.08.03, 21:25 Jak zrobić potrawkę z kurczaka i sos koperkowy???? Czy znacie jakieś ciekawe strony z przepisami kulinarnymi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Justyna Re: jak zrobić potrawkę z kurczaka? IP: *.mtp.com.pl 12.08.03, 09:07 Akurat muszę przyznać - potrawke robiłam zawsze wg przepisu mojej mamy. Kiedy jednak oglądałam Makłowicza mojego ulubieńca stwierdziłam że jego przepis jest jeszcze lepszy. Najważniejszy w tym wszystkim jest sos. SOS Na patelni rozgrzać 1/4 kostki masła Do roztopionego masła dodać powoli ciągle mieszając mąkę - taką ilość aby powstała gęsta masa - mieszać - odstawic z ognia. Następnie gotujemy rosół, który możemy zjeść z makaronem, mięsko ugotowane pozostawiamy do sosu. Następnie ZIMNY rosół wlewamy powoli do ciepłej masy ciągle szybko mieszając NA OGNIU - wlewamy tyle aby powstał gęsty sos taki jak lubimy. Następnie do powstałego sosu tak ok. 1,5 - 2 litrów dodajemy jedną całą cytrynę, jedną małą kremówkę, cukier, SOLI NIE DODAJEMY - ponieważ rosół już sam w sobie jest słony. Po przyrządzeniu sosu dodajemy pokrojonego kurczaka delikatnie mieszając. Ryż ugotować osobno - na sypko. Jako dodatek używam marchewki z groszkiem. SMACZEGO!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brookie Re: jak zrobić potrawkę z kurczaka? IP: *.tnt2.per1.da.uu.net 12.08.03, 10:53 Ja robie potrawke nastepujaco. Gotuje rosol na calym kurczaku, po ugotowaniu kuraka wyjmuje i obieram z kosci. Potem mieso podsmazam na patelni z cebula, przekladam do garnka i zalewam rosolem, doprawiam vegeta, pieprzem. Potem w miseczce rozrabiam lyzke maki ze smietana, lacze z sosem. Na koniec dodaje natke lub koperek. Podaje najczesciej z ziemniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawawa Re: jak zrobić potrawkę z kurczaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 11:03 Wszystko sie zgadza, do sosu dodaje jeszcze otarta skorke z calej cytryny (sok oczywiscie tez), odrobine slodze, a przed dodaniem kurczaka dodaje duuuzo posiekanego koperku. Najbardziej lubie to danie z ryzem... Smacznego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: jak zrobić potrawkę z kurczaka? 12.08.03, 11:45 Mięso z kurczaka kroję w paseczki, marchewkę w paseczki, seler (korzeń) w paseczki, papryka, cebulka w piórka pieczarki. Wszystko oddzielnie smaże na patelni, i wrzucam do garnuszka, podlewa tyci wody wrzucam kostkę rosołową, wszystkie przyprawy jakie mam doprawiam do smaku i duszę pod przykryciem. Jest pyszne do ryżu albo frytek, do tego suróweczka z kapustki pycha. Odpowiedz Link Zgłoś