Dodaj do ulubionych

Tablica obowiążków - od kiedy?

23.03.12, 21:03
Jak w temacie - od kiedy można stosować taką tablicę? Tak, by dziecko miało świadomość, że np. jeśli będzie dobrze się zachowywał to dostanie np. słoneczko a jak źle, to np. chmurkę i że to odnosi się do całokształtu a nie zachowania w danej chwili?
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: Tablica obowiążków - od kiedy? 23.03.12, 21:19
      Ech, tablice, zasady, KONSEKWENCJA. Ech.

Co w przypadku, jeśli dziecko cały dzień się stara, a wieczorem dziecku odwala na głowę - słoneczko czy chmurka? Jaką motywację ma dziecko do starania się, jak zostanie ukarane za to, że, laboga, całego dnia nie wytrzymało?
      Co w przypadku, kiedy dziecku odwala na głowę, a potem okazuje się, że było rozdrażnione, bo własnie rozwijała się mu infekcja i źle się czuło? Słoneczko czy chmurka? Zasady, konsekwencja tongue_outtongue_out

Jeśli już dawać, to za konkretne zachowanie - i wyłącznie motywacja pozytywna, czyli te nieszczęsne słoneczka.
      Ważne, aby pracować nad JEDNĄ rzeczą na raz, a nie nad "całokształtem", bo całokształt to pojęcie abstrakcyjne i dla nastolatka, a co dopiero dla dziecka z grupy docelowej "małe dziecko".
      Ale i to bez sensu jest, bo z reguły cięzko określić, kiedy przestać nagradzać i wzmacniać dane zachowanie.
      Ja w ogóle uważam, że nagrody i kary umowne są o kant tyłka rozbić, dziecko nie powinno żyć w systemie nagród i kar, bo to na dłuższą metę jest męczące - i dla dziecka i dla rodzica.

Autorko droga - dlaczego uważasz, że twoje dziecko potrzebuje takiej tablicy?
      • blue_romka Re: Tablica obowiążków - od kiedy? 23.03.12, 22:13
        mama_kotula- bardzo, bardzo mądra wypowiedź, brawo!
      • mikams75 Re: Tablica obowiążków - od kiedy? 23.03.12, 23:29
        popieram, choc sama testowalam rozne metody, to tez doszlam do takich wnioskow. Choc ja sie koncentrowalam na przyzwoitym zachowaniu wieczornym, zeby dalo sie bez histerycznych protestow zjesc kolacje, umyc sie i zeby tez wyszorowac. No starala sie przynajmniej, choc efekty rozne bywaly. Ale ja odpuscilam, jak zauwazylam, ze dziecko dusi w sobie emocje i dobrze jej z tym nie bylo. Naprawde spokojny wieczor nie byl tego wart. Stwierdzilam, ze wole jak ryczy, bo ma sie isc umyc wink
        • paliwodaj Re: Tablica obowiążków - od kiedy? 24.03.12, 00:40
          nie sadze zeby dla dziecka ponizej 5 lat byl to dobry pomysl.
          W przedszkolach nasze dzieci jeszcze nie mialy serduszek i buziek smutnych i usmiechnietych. Jezeli juz to wszystkie dostawaly naklejke Dopiero po skonczeniu 5 lat zaczeto wprowadzac i np za iles tam usmiechnietych buziek , mogly sobie wybrac w wielkiego sloika nagrode, smutne buzki z kolei zmniejszaly ilosc tych usmiechnietych . Nagrody: olowek, naklejke, malego dinozaura, pierscionek
      • camel_3d popieram meme-kotule 27.03.12, 15:34
        tez uwazam, ze takie chwilowe nagrody i kary sa moze i fajne..na krotko.

nania kolegi mlodego takie stosuje i ostatnio za cos tam chciala mu wlepic chmure, a chlopak powiedzial..trudno...przezyje... czyli to jak z tym nudnym "NIE"... im czesciej sie powtarza tym szybciej dzeicko nauczy sie to olewac.
    • truscaveczka Re: Tablica obowiążków - od kiedy? 24.03.12, 06:39
      Wcale. Jest nieskuteczna i może się przyczyniać do powstawania u dziecka zachowań nerwicowych. Nie prościej pochwalić pierdylion razy pożądane zachowanie? Trzeba za to płacić?
    • julka1967a Re: Tablica obowiążków - od kiedy? 24.03.12, 21:09
      Kiedyś czytałam wątek w którym matki nie pochwalały tej tablicy. Dzieci robiły to co należy dla słoneczka a nie dlatego, że coś jest dobre lub mamusia prosi.
    • minerwamcg Re: Tablica obowiążków - od kiedy? 27.03.12, 13:46
      Też uważam, że to nie ma sensu. Za złe zachowanie zganić od razu, za dobre pochwalić natychmiast - i starczy. Dziecko jednego dnia potrafi być cudowne, okropne, takie sobie, grzeczne, nieznośne - i jak to podsumować?
      • fantomka44 Re: Tablica obowiążków - od kiedy? 27.03.12, 15:16
        My mamy tablicę, ale na zasadzie tylko zbierania magnesów w rożnych kategoriach. Jak uzbiera calą tablicę to dostaje niespodzianę. Jak np. ładnie posprząta pokój to wybiera sobie magnes, jest chwalony i sam go przykleja na tablicę. Używamy jej od kiedy skończył 3,5 roku.
    • camel_3d mozne i bez... 27.03.12, 15:31
      tylko trzeba ustalic kiedy dziecko ma wolnosc malpy, a kiedy obowiazki wola roboczego. I trzymac sie tych regul.

nie wiem czy oceaniani zachowania dziecka, dajac mu chmurki i sloneczka jest w pelni miarodajne... bo na spcerze zrobi ci scene w sklepie, dasz mu chmure, a wieczorem namaluje ci laurke, dasz solneczka, a potem przy stole wyglupi sie i wyleje herbate..i znow chmura... mam watpliwosci.

noi zasadnicze pytanie... co znaczy, ze dziecko jest grzeczne, a co nie.. wedlug ciebie?

• memphis90 Re: Tablica obowiążków - od kiedy? 29.03.12, 19:07
      Ale tablica obowiązków to chyba coś innego, niż ocena zachowania? Tak przynajmniej wyobrażam sobie tablicę obowiązków- rozpiskę dla każdego członka rodziny co ma zrobić i kiedy. I to nie jest złe. Ale słoneczka i chmurki niekoniecznie. A przynajmniej ta część z chmurkami. Ja zastanawiam się nad nagradzaniem naklejką za suche noce.
      • doti_2 Re: Tablica obowiążków - od kiedy? 29.03.12, 21:09
        wiesz co ja bym się jeszcze zastanowiła, suche noce to niekoniecznie coś co od dziecka zależy!
        Chyba że wiesz że będzie ok. a nie możecie się pożegnać z pieluchą bo małe robi awanturę.

U nas było tak że mała przesypiała nocki sucho ale rano zamiast na nocnik jak się obudziła to lała w pieluchę (wiem bo jak rano szybko ją posadziłam na nocnik to było ok). Ustaliłyśmy że jak nazbiera 10 kwiatków na kartce to idziemy do zoo. Młoda załapała i już wiedziała, że rano na nocnik a nie w pieluchę.

Zbieranie nagród występuje u nas sporadycznie jak chcemy coś podciągnąć, ale nie do wszystkiego działa np. do ćwiczeń logopedycznych kompletnie nie działa. Tablica obowiązków to dla moich 4-latków abstrakcja. Nie pamiętają o niczym innym jak tylko o zabawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka