Dodaj do ulubionych

Tłuszczowe i śluzowe kupki-proszę o pomoc

25.03.12, 09:18
Witam
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, może któraś z Was miała podobny problem z maluszkiem.
Mój syn ma 1,5 roczku i od jakiegoś dłuższego już czasu (ok 2 miesiące) ma brzydkie kupki, luźne, znajdują się w nich wielkie pasma śluzu, czasem całe skupiska.
Mówiłam już o tym mojej pani doktor i zleciła badania trzustki i wątroby.
Wyszły bez nieprawidłowości.
Miał badania krwi na IGR czyli pod kątem alergii też bez zmian.
Zleciłam mu sama badania z krwi : alergie pokarmowe na pszenice i mleko.
Wyszły dobrze.
Krew ma w porządku, jedynie na posiewie moczu wyszła ostatnio bakteria Proteus.
Właśnie lecze ją Bactimem 10 dni.
Później muszę znów zrobić posiew.
Obserwuje ten śluz i raz jest tak, że jest raz nie ma.
Wciąż je mniej więcej to samo, żadnych nowości np. uczulających owoców czy innych nowych produktów spożywczych.
Syn ma dość często katar,ząbkuje, czy to możliwe by ten śluz był tym katarkiem z nosa połykanym?
Czy przy ząbkowaniu może tak być?
Zaznaczam, że dostaje probiotyk Biogaja i od pół roku podaje mu zioła Alveo na wzmocnienie bo nic innego na razie nie mogę Mu dać.
Proszę o pomoc jeśli spotkałyście się z podobnym problemem u Waszych pociech.
Obserwuj wątek
    • kinguch Re: Tłuszczowe i śluzowe kupki-proszę o pomoc 25.03.12, 10:18
      u mojego syna tak wygladala alergia na mleko krowie. Probowalas odstawic produkty mleczne? Dodam ze badanie z krwi na owa alergie wyszlo dobrze, zmian na skorze nie mial. Dzis wszelkie produkty z mlekiem odpadaja(nawet koziego nie toleruje), w sladowych ilosciach jest ok, ale np juz przy slodkich bulkach, jest zle.

ps
      przepraszam za brak polskich liter
      • mamakacperka11 Re: Tłuszczowe i śluzowe kupki-proszę o pomoc 25.03.12, 10:44
        "KInguch" napisz proszę dlaczego badanie z krwi wyszło dobrze skoro ma alergię?
        Ja próbowałam swego czasu mleka sojowego Isomil ale nie było poprawy.
        Mały dostaje butle 260 Bebiko 3 lub 3R na noc i później w nocy kręci się, puszcza bączki a jak wstanie rano zaraz kupka: rzadka, z tym śluzem.
        Widze, że jak gdyby to mleko na noc męczyło mu brzuszek.
        Mam z nim problem, bo to ogólnie niejadek jest.
        Kaszek nie, obiadek nie, chleb nie itd.
        Myślisz, że taki eksperyment -brak mleka -mógłby coś pomóc?
        Ja pomyślałam, że skoro zrobiłam takie badanie na mleko i wyszło negatywnie, nie tutaj tkwi problem.
        • kinguch Re: Tłuszczowe i śluzowe kupki-proszę o pomoc 25.03.12, 13:16
          To co opisujesz o brzuszku po nocnym mleku to kropka w kropkę co przechodził mój mały! Jak wyjaśnił mój alergolog u tak małych dzieci nie zawsze badania z krwi są miarodajne i po prostu czasem są przekłamane, jedynym, najlepszym, sprawdzeniem czy alergia na mleko krowie występuje jest wyeliminowanie tego alergenu.
          Myślę że Twoje dziecko daje Ci znać po czym mu jest źle, mój mały też nie chciał za bardzo mleka, chleba, kaszek, ogólnie bardzo mało jadł. Od 7 miesięcy ma wyeliminowane mleko krowie i już nie jest niejadkiem! Wciąż podajemy mu mm tyle tylko że Bebilon pepti 2, może kup jedną puchę i zastąp bebiko które podajesz, taki eksperyment mu nie zaszkodzi na 100%, a po tygodniu od zupełnego odstawienia mleka krowiego powinnaś mieć pierwsze efekty. Odstaw też wszelkie kaszki błyskawiczne, bo zawierają one sporo mleka, nawet mleka HA dla alergików się nie nadają, naprawdę spróbuj z Bebiko pepti, wiem że nie jest tanie, ale jak zauważysz poprawę idź do alergologa i mu powiedz o tym, wtedy powinien wystawić Ci receptę.
          A czy przypadkiem Twoje dziecko jakoś wolniej nie rośnie, jest nieco niższe od rówieśników nie oscyluje poniżej 50 centyla? A po wieczornym mleku nie masz wrażenia że brzuszek jest jakby spuchnięty, a mały jest opity jak przysłowiowy bąk?
          • kinguch Re: Tłuszczowe i śluzowe kupki-proszę o pomoc 25.03.12, 13:17
            A i jeszcze jedno, a przypadkiem zimą nie zaobserwowałaś, bordowych polików? Nie mówię że cały czas, ale na przykład przez tydzień a potem skóra na buzi wróciła do normy?
          • kinguch Re: Tłuszczowe i śluzowe kupki-proszę o pomoc 25.03.12, 13:36
            Oczywiście chodziło o Bebilon pepti nie bebiko pepti.
            • mamakacperka11 Re: Tłuszczowe i śluzowe kupki-proszę o pomoc 25.03.12, 13:44
              Czasami ma czerwone policzki i też nie wiem dlaczego. Mleko pije chętnie, nawet w nocy daje mu ok 4 jeszcze ze 125 to wypije.
              Ale rano te gazy, zaraz kupka i widzę , że brzuszek go boli.
              Od małego były z tym wszystkim kłopoty na maxa.
              Do 12 miesiąca miał kolki jak niewiem i dostał właśnie na próbę ten sojowy Isomil zamiast Bebilonu.
              Nie było poprawy, później przeszłam juz na Bebiko.
              Ale w nocy kręci się ciągle, nóżkami przebiera przez sen.
              Czy myślisz, że powinnam iść z nim do alergologa?
              Nie ma suchej skóry, ani wyprysków,które czesto towarzyszą uczuleniom.
              • kinguch Re: Tłuszczowe i śluzowe kupki-proszę o pomoc 25.03.12, 14:25
                Tak jak pisałam mój też nie miał suchej skóry, wyprysków, no nic, przez tydzień w ziemie czerwone poliki i to było wszystko. Pierwszy pediatra wymyślał, że wszystkie te dolegliwości są od ząbkowania, niedojrzałości układu pokarmowego itd. Dopiero trzeci pediatra bez namysłu dał nam receptę na bebilon pepti i skierowanie do alergologa. Po tygodniu podawania bebilonu nastąpiła poprawa po 2 tygodniach dziecko zaczęło jeść, a brzuszek przestał być wzdęty, skończyły się kupy ze śluzem, nie było bąków, a mały stał się jakby weselszy mniej rozdrażniony.
                Dodam jeszcze że do 10 miesiąca był na piersi, kolki miał przez miesiąc czyli raczej standardowo, wszystko zaczęło się po 4 miesiącach podawania mm i przetworów mlecznych(jogurty, ser itd.)
                Nie wiem jak to jest ale mój alergolog mawia że do roku jednak najlepszy jest nutrranigen, potem można zacząć podawać bebilon pepti(piszę o alergikach), a z soją też trzeba uważać, bo może uczulać i powodować wzdęcia.
                Acha mój mały też lubił wieczorne mleko, chyba z przyzwyczajenia, choć potem męczył się strasznie.
                Spróbuj iść do alergologa.
                • annakate celiakia? 25.03.12, 15:58
                  poczytaj o celiakii, jesli nic nie jest lepiej domagaj sie od pediatry diagnostyki w tym kierunku; to chyba bardziej gastroenterolog niz alergolog
    • vjann Re: Tłuszczowe i śluzowe kupki-proszę o pomoc 25.03.12, 17:17
      ja też obstawom, że to uczulenie na mleko,nawet jeżeli w próbach nie wyszło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka