upartamama 03.04.12, 14:08 Jaki jogurt czy serek dać zamiast danonka? Gratka odpada bo nie lubi, bakus też. Polećcie jakiś dobry serek/jogurt tańszy niż danonek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina17w Re: Zamiast danonków 03.04.12, 14:22 Poza Danonkami (jak się znudzą synowi) kupuje takie jogurciki w sześciopaku w Biedronce lub w Lidlu. Kosztują około 3 zł za 6 sztuk. Pojemnościowo są podobne do małych Danonków. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Zamiast danonków 03.04.12, 14:33 Homogenizowany z lokalnej mleczarni? Ja co prawda, nie z lokanej, bo od zawsze z toruńskiej, nawet jak TZM przejął Łowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Zamiast danonków 03.04.12, 14:37 Najzwyklejszy naturalny, bez smaków i udziwnień. Moja pochłania Bakomy. Odpowiedz Link Zgłoś
green-koala111 Re: Zamiast danonków 03.04.12, 14:42 Ja daje Jogobelle , czasami rol mlecz z radomia, danone, rózne Odpowiedz Link Zgłoś
mama.czarka Re: Zamiast danonków 03.04.12, 14:47 Jogurt naturalny z miodem i zmielonymi ziarnami, ew. z dodatkiem kakao. Z kaszą jaglaną lub sparzonymi płatkami owsianymi mój syn tylko to jada na kolacje. Zdrowo i smacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bchristoph Re: Zamiast danonków 03.04.12, 14:44 Zwykły serek waniliowy ze spółdzielni mleczarskiej, bez udziwnień. Te reklamowane w TV są droższe i przereklamowane, poza tym mdłe i przesłodzone. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Zamiast danonków 03.04.12, 14:48 Mój danonki jada (ale staram się mu ograniczać), poza tym kocha jogurty naturalne danona (żadnych innych) i jeszcze ewentualnie jogurt z musem Polskie Smaki Bakomy. Serek waniliowy z krową też zje ostatecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d naturalny plus owoce 03.04.12, 15:00 i tyle... albo taki z lidla.. z tygrysem. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: naturalny plus owoce 03.04.12, 15:11 Jogurt naturalny typu greckiego z Biedronki. Do tego kakao albo łycha dżemu. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: naturalny plus owoce 03.04.12, 15:27 Pyszne sa naturalne jogurty bez cukru czy to z Danona czy inne + swiezy owocw do tego lub owoce (najlepsze z bananem) pokrojone w kosteczke. Mnie strasznie smakuja....szkoda ze moja dzieciarnia kreci nosem. No ale oni ogolnie to anty owocowo-warzywni sa wiec trzeba wciskac Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Zamiast danonków 03.04.12, 15:32 moja niestety tez nauczyla sie jesc w przedszkolu serki i jogurty ulepki. A kiedys jadaly tylko naturalne. Ale mieszam serek slodki z jogurtem naturalnym i jakos zjada. Wowczas jeden slodki serek jest na 3 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Zamiast danonków 03.04.12, 18:54 Moje dziecko lubi serek waniliowy, który jest bardzo słodki, mieszam więc ten serek z Bieluchem (1/3 waniliowego, 2/3 Bielucha albo pół na pół). Znajoma z SGGW robiła (niezależne) badania dotyczące jakości tego typu serków i wyszło jednoznacznie, że Bieluch to najlepszy serek. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zamiast danonków 03.04.12, 16:20 A wiecie, że ja raz przeczytałam skład takiego "serka z małej lokalnej wytworni" i aż mi się cofnęło... Podobnie jak po przeczytaniu składu deserka owocowego dla dzieci kupionego w zdrowej żywności... Morał z tego taki (niezbyt odkrywczy, wiem), że zawsze trzeba skład przeczytać. A zamiast danonka- dowolny serek czy jogurt, którego skład Cię nie przeraża Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Zamiast danonków 03.04.12, 17:44 memphis90 napisała: > A wiecie, że ja raz przeczytałam skład takiego "serka z małej lokalnej wytworni > " i aż mi się cofnęło... To zależy od wytwórni zapewne Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zamiast danonków 04.04.12, 17:42 Pewnie tak Mój w miarę lokalny twarożek "biały" jest świetny. Ale strasznie nie lubię tak bleblać naturalnego z jakimiś dżemami. Odpowiedz Link Zgłoś
tusia-mama-jasia Re: Zamiast danonków 03.04.12, 16:21 Jogurt naturalny z dowolnym dodatkiem świeżym lub bez, kefir / u nas chętnie jedzony "na słono" czyli z wsiekanym szczypiorkiem i koperkiem/, jeśli serek słodki to najchętniej daję waniliowy jogser - żadnych sztucznych dodatków, zagęszczaczy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kowal-esia Re: Zamiast danonków 03.04.12, 17:01 serek wiejski z truskawkmi lub ryż na mleku Belriso Odpowiedz Link Zgłoś
leojoa1 Re: Zamiast danonków 03.04.12, 17:13 Moja 2- latka lubi bakusia, ale do kieszonki. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Zamiast danonków 03.04.12, 18:03 Danio, waniliowe w czteropaku kosztują 4,99, są 2 razy większe od danonków. Odpowiedz Link Zgłoś
cibora Re: Zamiast danonków 03.04.12, 19:14 upartamama napisała: > Jaki jogurt czy serek dać zamiast danonka? Miksuję na bardzo gładko zwykły twaróg półtłusty/tłusty z naturalnym jogurtem domowym i odrobiną cukru. Tanio, zdrowo. Można dosypać kakao, zmiksować z bananem, wkroić dowolne owoce. Mój syn najbardziej jednak lubi naturalny, lekko słodki. Polecam. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: Zamiast danonków 04.04.12, 19:39 Ja kupuję jogurty w biedronce - 'Wyśmienity' 135g za 0,65 zł. Są produkcji Bakomy, a gdzieś kiedyś czytałam, że Bakoma robi najlepsze jogurty (pod względem składu, ale nie napiszę dokładnie co i dlaczego). Jest 6 smaków do wyboru, mnie smakują i mają sporo owoców, jak na biedronkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: Zamiast danonków 04.04.12, 19:48 Napiszę jeszcze tylko, że zdecydowanie bardziej niż jakiekolwiek kupne, smakują nam jogurty naturalne ze świeżymi owocami. I takie jemy najczęściej. Do tego trochę mieszanki bakalii i są przepyszne i bardzo sycące. A z kupnych to tak, jak napisałam, Wyśmienity z biedronki. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: Zamiast danonków 04.04.12, 22:09 hicior u mojej corki ostatnio to naturalny nieslodzony jogurt z siemieniem lnianym, sezamem, amarantusem. jak juz jestesmy przy naturalnych z czyms. Odpowiedz Link Zgłoś
fairycharlotte Re: Zamiast danonków 04.04.12, 22:23 Wiadomo, naturalne najzdrowsze, jakkolwiek moja córka bardzo lubi jogurty Jogobella. Danonków nie kupujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Zamiast danonków 04.04.12, 22:22 Moje uwielbiają takie glajdy twaróg+jogurt biały (lubimy jana)+do wyboru cukier,dzem, miód.Spróbuj tez zwykły serek homo : ) ,lub waniliowy.No w końcu coś trzeba jeść,i nie da się wszystkiego uniknąć Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: Zamiast danonków 04.04.12, 22:51 mój syn nie zna smaku danonka, więc nie ma problemu uwielbia za to wiejski bez dodatków, waniliowy z Bierunia, w ogóle wszelkiej maści jogurty, serki, kefiry czy maślanki. nigdy nie podaję tych dedykowanych dzieciom. moim zdaniem są zbyt słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: Zamiast danonków 05.04.12, 08:39 danonki jeszcze maja jakis smak poza tym cukrem, ale bakusia sie nie dziwie, ze nie chce jesc. smakuje jak cukier z aromatem. a danonki wlasnej roboty? w sensie zmielony twarog z sokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Zamiast danonków 05.04.12, 10:06 Nie dawałam nigdy danonków, więc tez nie mam problemu. Córka lubi serek homogenizowany wytwórni nie pamiętam jakiej, ale tak, obejrzałam skład I rzeczywiście, spółdzielnie mleczarskie bywają lepsze, niż wielkie koncerny. To dotyczy również kefiru, kwaśnego mleka, maślanki etc. Tych wielkokoncernowych typu Danone czy Bakoma nie kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Zamiast danonków 05.04.12, 10:26 To tak, jakbyś zapytała "co dać zamiast MaDonalda". W zasadzie wszystko wszystko będzie lepsze, niż słodki i napchany chemią danonek. ps.tak, zdaję sobie sprawę, że są ludzie, którzy łykają reklamy MD i wierzą,że tam samo zdrowie, dobro i chude mięso Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Zamiast danonków 05.04.12, 11:19 w kwestii deserów mają do wyboru danio i deserki monte, w kwestii jogurtów zawsze mamy grecki pilos z lidla. jedzą go bez niczego, albo z musli. nie dosładzamy. Odpowiedz Link Zgłoś