Dodaj do ulubionych

Czy to normalne???

06.05.12, 18:37
Mój 3,5 letni synek od jakiegoś czasu bawiąc się cytuje dialogi z bajek DVD albo opowiada sobie bajki, które są mu czytane. Fakt, zna je na pamięć, ale zastanawiam się czy wszystkie dzieci tak mają? Naczytałam się o echolalii w autyzmie i jakoś tak mi się nieswojo robi jak on tymi cytatami rzuca. Czy to normalne, czy powinnam jednak się martwić? Przejdzie mu?
Poza tym innych dziwnych zachowań raczej brak wink
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Czy to normalne??? 06.05.12, 18:42
      Normalne smile
    • aphoper1 Re: Czy to normalne??? 06.05.12, 18:45
      Moja 2,5 latka też tak robi i nigdy mi nie przyszło do głowy, że to źlesmile
    • joshima Re: Czy to normalne??? 06.05.12, 19:45
      Bawią mnie mamy, które wymyślają sobie problemy. Naprawdę uważasz, że dobra pamięć u dziecka, to powód do niepokoju?
      • thomanka Re: Czy to normalne??? 06.05.12, 20:00
        joshima napisała:

> Naprawdę uważasz, że dobra pamięć
        > u dziecka, to powód do niepokoju?
        >
        No właśnie nie wiedziałam za bardzo czy się cieszyć z tej pamięci czy nie. Dla mnie to raczej dziwnie wygląda, gdy nagle ni stąd ni zowąd zaczyna cytować dialogi z bajek. No, ale to moje pierwsze dziecko, wielkiego porównania nie mam, więc pytam.
        Tak czy siak, trochę odetchnęłam, uff smile
        • joshima Re: Czy to normalne??? 06.05.12, 21:11
          No wiesz. czytając ulubione bajki mojej córki nie mogę się przejęzyczyć, bo mnie poprawia. A siedząc na nocniku "czyta" miskom "Małpę w kąpieli", dość trudny tekst. Dzieci tak mają.
      • klubgogo Re: Czy to normalne??? 07.05.12, 17:32
        no przecież autystyczne dziecko rośnie tongue_out
    • melancho_lia Re: Czy to normalne??? 06.05.12, 21:27
      Moi cytuja bajki i piosenki z pamieci (syn ma 6 lat, corka 3,5), w zyciu by mi nie przyszlo do glowy upatrywac w tym czegos niepokojacego. Ja jak bylam mala to umialam na pamiec reklamy w TV, bardzo duzo wierszykow czy fragmentow bajek i jakos tez wyroslam na raczej zdrowa osobe.

p.s. sorki za brak polskich znakow, maz grzebal w kompie i takie efekty uncertain
    • kajos5 Re: Czy to normalne??? 06.05.12, 22:35
      a nie martwi Cię jak śpiewa piosenki i mówi wierszyki? W sumie to też powtarzanie...
    • pinkdot Re: Czy to normalne??? 07.05.12, 13:28
      Jeżeli jest to jedyna rzecz, która Cię niepokoi, nie przejmowałabym się, tylko cieszyła z dobrej pamięci malucha. Natomiast jeżeli jest ich więcej, to tak - może być to objaw zaburzeń ze spektrum autyzmu, jeden z bardzo wielu, które muszą występować by można było mówić o autyzmie.
      • aga_sama Re: Czy to normalne??? 09.05.12, 00:37
        Tak, dzieci tak mają smile
        Niepokojąca jest sytuacja, gdy dziecko komunikuje się tylko kalkami językowymi.
    • anel_ma Re: Czy to normalne??? 09.05.12, 08:29
      moja ma to samo, też 3,5lat
      poza tym raczej normalna wink
      często nam każe bawić się w postaci z jej bajek "mama, ty bedziesz raibow dash, a ja celestią"
    • minerwamcg Re: Czy to normalne??? 09.05.12, 08:41
      Coś jest z tym wymyślaniem smile Jak dziecko spokojne, to ma autyzm, jak żywe, to ADHD. Jak nie chce jeść to źle, bo się będzie słabo rozwijać, jak chce, to też źle, bo będzie grube. Jak ma kiepską pamięć, fatalnie, bo jak się ma czegoś nauczyć, jak dobrą - też fatalnie, bo może to jednak autyzm. Jak jest bałaganiarzem to źle, bo trzeba je z wielkim wysiłkiem nauczyć porządku, jak lubi porządkować to tragedia, bo to już na pewno autyzm.
      Dajcie spokój. Pomyślcie o tych, którzy mają prawdziwe problemy.
    • a_weasley Re: Czy to normalne??? 10.05.12, 23:08
      Thomanka napisała:

> Mój 3,5 letni synek od jakiegoś czasu bawiąc się cytuje dialogi z bajek DVD alb
      > o opowiada sobie bajki, które są mu czytane. Fakt, zna je na pamięć, ale zastan
      > awiam się czy wszystkie dzieci tak mają? Naczytałam się o echolalii w autyzmie
      > i jakoś tak mi się nieswojo robi jak on tymi cytatami rzuca. Czy to normalne, c
      > zy powinnam jednak się martwić? Przejdzie mu?

Nie. Za czterdzieści lat będzie rzucał cytatami literackimi o długości akapitu dla potwierdzenia wagi swoich słów (na każdą okazję znajdzie coś odpowiedniego) albo dla uweselenia otoczenia. Jako też cytował rozmówcom in extenso ich długie wypowiedzi sprzed lat. Jedni go będą za to wielbili, a inni wręcz przeciwnie.
      Nie, nie kpię. Po prostu to, co piszesz o potomku, mocno mi przypomina mnie w jego wieku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka