Dodaj do ulubionych

Robaki?? :(

14.05.12, 23:32
Czy swedzenie/bol (tu dokladnie trudno okreslic dziecku) odbytu moze oznaczac tylko robaki?
Kupka jest regularna, zadnych zatwardzen, zadnego zaczerwienienia, zmian skornych, nic. Mala twierdzi, ze ma to caly czas (chociaz widze, zejak sie bawi i jest zajeta to "zapomina" i jest OK), a czasami ma napady wiekszego bolu, ze np. obudzi sie w nocy z bolu, po czym po ok 15-20 min znow jest OK. I tak pewnie pojde z nia do lekarza, ale moze ktos sie z czyms takim spotkal i to co innego?
Obserwuj wątek
    • ewczak6 Re: Robaki?? :( 15.05.12, 07:45
      Najprawdopodobniej robakisad Koniecznie poszłabym do lekarza i skierowanie na kał i wymaz z odbytu.

- - - - - - - - - -

<< - Porady farmaceutki - >>

zapytaj-farmaceute.blogspot.com/
    • mag_pie Re: Robaki?? :( 15.05.12, 09:05
      wiesz, owsiki posiada mnóstwo dzieciaków, a jeśli Twoje jest przedszkolne to ma na bank.
      Rodzice bardzo często sprawę bagatelizują bo owsiki i wszy kojarzą się z biedą, brudem itp
      trzeba to traktować tak zwykła chorobę którą można złapać od kolegi i/lub z brudnej piaskownicy i poręczy schodów (niestety).
      Moja córka miała owsiki- nie miała objawów typu swędzenie , czy widoczne robaki w kupie (to mity i dotyczy mega zaawansowanej owsicy).
      Zrobiłam jej kiedyś badanie profilaktyczne ( test plastrowy - samice składają jaja poza odbytem , także oddawanie kupy do badania nie wykaże obecności jaj np) i wyszły jaja, potem się nagle okazało że wszystkie dzieci w rodzinie (dalszej też) mają owsiki. Dzieci zostały przeleczone. Ja swojej daje preparat ziołowy profilaktyczny antyrobalowy + co jakieś 3 miesiące robię badania w kierunku pasożytniczym mimo wszystko. Jak dotąd od ponad roku jest "czysta" i bez żadnych dolegliwości, nawet infekcji nie łapie.
      • budzik11 Re: Robaki?? :( 15.05.12, 09:20
        mag_pie napisała:

> wiesz, owsiki posiada mnóstwo dzieciaków, a jeśli Twoje jest przedszkolne to ma
        > na bank.

Akurat owsiki nie są tak powszechne jak np. lamblie, które nie dają najczęściej żadnych objawów. Moje dzieci miały robione badania i wyszły właśnie lamblie (owsików nie miały), a jedynym objawem była anemia u młodszego (u starszej nie było ŻADNYCH objawów).

Tak więc pasożyty ma większość dzieci, twoje prawdopodobnie też. Co do bólu - nie wiem, czy robaki (jakiekolwiek) mogłyby spowodować ból tak silny, żeby aż budzić dziecko ze snu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka