Dodaj do ulubionych

co czytać 4 latce?

20.06.12, 23:17
Proszę o poradę co czytać 4 letniej dziewczynce,żeby nie bała się w nocy,bo np.baśnie Grimm to horror dla dzieci.Co czytać,żeby dziecko było zainteresowane i się nie bało?
Obserwuj wątek
    • niebioska Re: co czytać 4 latce? 20.06.12, 23:39
      forum.gazeta.pl/forum/w,101462,121503372,121503372,4_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,101462,121503490,121503490,3_.html
    • batutka Re: co czytać 4 latce? 20.06.12, 23:41
      Moje córki 4 i 5 lat bardzo lubią serię o Zuzi (seria Mądra Mysz) - są to książeczki z opowiadaniami o dziewczynce i jej rodzinie, każda książka o czym innym, np. Zuzia uczy się jeździć na rowerze, Zuzia uczy się pływać, Zuzia idzie do przedszkola itp.
      www.empik.com/zuzia-uczy-sie-tanczyc-schneider-liane,prod61061221,ksiazka-p
      Bardzo fajne opowiadania, na pewno po nich dziecko nie będzie się bało. Ja i mąż czytamy je naszym córkom właśnie przed snem.
      Inne książki dla tego wieku? Może o Franklinie? Też sympatyczne.
      Serię książek o Basi też polecam.
      merlin.pl/Basia-i-przedszkole_Zofia-Stanecka/browse/product/1,615555.html
      • batutka Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 00:06
        Dodam, że poluję już od dawna na książkę "O aniołku, który chciał nawrócić piekło" - niestety nie da się jej chyba zdobyć. Może jednak ktoś wie, gdzie ją można kupić albo wypożyczyć?
        • slonko1335 Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 08:53
          ja brałam z biblioteki, wczoraj odniosłam. Córka(6 lat) zachwycona, mój niespełna czterolatek zdecydowanie za mały na tą książkę.
        • budzik11 Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 09:52
          batutka napisała:

> Dodam, że poluję już od dawna na książkę "O aniołku, który chciał nawrócić piek
          > ło" - niestety nie da się jej chyba zdobyć.

Mojej starszej katechetka to czyta na lekcjach religii (1 klasa).
    • sylwiamig27 Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 07:35
      Bardzo polecam serię o Martynce. Cała seria to bogaty zbiór opowiadań, przeznaczonych głównie dla dziewczynek w wieku 3-6 lat:

www.gandalf.com.pl/k/martynka/
      • batutka sylwiamig 21.06.12, 22:03
        sylwiamig27 napisała:

> Bardzo polecam serię o Martynce. Cała seria to bogaty zbiór opowiadań, przeznac
        > zonych głównie dla dziewczynek w wieku 3-6 lat:

z obrazkami te książeczki?
    • slonko1335 Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 09:01
      Hit u nas z ostatnich dni to Biegnij Dynio, biegnij, znamy już ją na pamięć ale ciągle nie ma dość.
      Młody lubi też bardzo opowiadania Piątkowskiej: Opowiadania dla przedszkolaków, Piegowate opowiadania, Opowiadania z piaskownicy.
      Kocha całym sercem Grufalla(tylko w bibliotece niestety), uwielbia Elmera, częśto czytamy tez Poczytaj mi mamo, kocha Miasteczko Mamoko i Dawno temu w Mamoko. Bardzo lubi książeczki z serii 1001 rzeczy do odkrycia i jest wielkim fanem serii Bawidoc.
    • anszetka Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 09:36
      Zgadzam sie co do bajek braci Grimm. Moja corcia dostala ta ksiazeczke od babci, ale musialam ja odlozyc na pozniej!

Ja osobiscie moge ci polecic serie JULEK I JULKA Annie M.G.Schmidt (5 ksiazeczek). Krociutkie, pisane prostym jezykiem, przezabawne opowiadanka o dwojce 5-letnich dzieci mieszkajacych w sasiedztwie, ktore duzo czasu spedzaja na wspolnej zabawie. Moja 4 i pol letnia coreczka uwielbia sluchac ich przed zasnieciem smile

Przygody Martynki tez sa ciekawe dla dziewczynek w tym wieku i ladnie ilustrowane. U nas czytane w dwoch jezykach byly hitem jakis czas temu.

Ponadto coreczka kocha:
      "Przygody Alicji w Krainie Czarow" i "Po drugiej stronie lustra" Lewisa Carrolla,
      "Plastusiowy pamietnik" Marii Kownackiej,
      oraz opowiadania Astrid Lindgren-choc nie wszystkie nadaja sie do czytania bezposrednio przed snem.

• klubgogo Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 22:10
        Martynkę ilustrował jakiś pedofil.
        • batutka Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 22:15
          klubgogo napisała:

> Martynkę ilustrował jakiś pedofil.

O masz ci los - dlaczego? smile
    • budzik11 Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 09:51
      Seria o Martynce, seria o Basi, seria o Franklinie, seria o Julki i Julce, ksiązki Astrid Lindgren (dla 4-latki szczególnie Lotta z ulicy Awanturników, Dzieci z ul. Awanturników, Emil z Lonebergi), seria o Misiu i Tygrysku Janoscha, bajeczki z serii "Poczytaj mi mamo" (wyszły dwa zbiory), seria "edukacyjna" o Puchatku np. jak powstają chmury itp. Rózne małe książki np. o wróbelku Elemelku, o szyszkowym dziadku, wiersze Brzechwy, Tuwima (Brzechwa dzieciom, Pchła szachrajka, Ptasie radio, Lokomotywa, Rzepka...). Zapisz dziecko do biblioteki i razem wybierajcie. U mnie nawet w małej, wiejskiej bibliotece publicznej jest duży dział dla dzieci i naprawdę jest w czym wybierać.
      • gocha500 Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 09:58
        wlasnie ktos tu wspomniela seria o franklinie!ksiazeczki sa swietne!moja 3 latka od pol roku juz meczy 7 ksiazek o franklinie jakie mamy!planuje kupic wiecej!
        • kanga_roo Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 10:18
          ale Ty uważasz, że bracia Grimm to horror, czy Twoje dziecko? bo moja nie ma jeszcze czterech lat, a jej ukochaną bajką jest ta o trzech świnkach. dla mnie totalna schiza - trzy bezbronne, smakowite świnki, i groźny wilk krążący wokół ich domków, przemykający za oknem, dmuchający i tupiący, a w końcu włażący przez komin, normalnie scenariusz na thriller - a ona się tego domaga co wieczór - i nie, nie budzi się w nocy z krzykiem. lubi też książkę "nóż w palcu. skaleczenie" - ja uważam, że książka fajna i wartościowa, ale to czytanie o tym, jak krew sie leje - brr.

więc nie ograniczałabym czteroletniego dziecka do ulepkowatych Martynek, czy Franklina, czy opowiadań o dzieciach z sąsiedztwa. zaproponowałabym również baśnie.
          • maja.london888 Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 11:49
            Zgadzam się. Moje dziecko od zawsze (ma teraz 2l 5m) lubiło straszne historie z wilkami, lisami, pająkami i duchami. Nigdy po nich nie płacze, nie boi się i nadal się domaga. Polecam wszystkie baśnie - braci Grimm, Andersena, fajne są opowiadania Janoscha, seria "Poczytaj mi mamo".
        • budzik11 Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 10:41
          gocha500 napisała:

> wlasnie ktos tu wspomniela seria o franklinie!ksiazeczki sa swietne!moja 3 latk
          > a od pol roku juz meczy 7 ksiazek o franklinie jakie mamy!planuje kupic wiecej!
          >

Poza tym seria o Franklinie poleca fundacja "Cała Polska czyta dzieciom", książeczki te są na ich "Złotej liście".

A jeszcze co do bajek - bajki to nie tylko bracia Grimm - jest mnóstwo zbiorów mniej upiornych - różne baśnie polskie, rosyjskie, klechdy domowe, różne legendy lokalne, np. warszawskie, krakowskie itp. Ja dzieciom Grimmów czytałam, ale córka bardzo przeżywała i przejmowała się np. dziewczynką z zapałkami, tym bardziej że w oryginalnych bajkach są dość drastyczne i dosłowne opisy, np. "zimny trupek dziewczynki" - to naprawdę nie jest dla 4-latka.
          • budzik11 Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 10:45
            A sorry, akurat "Dziewczynka z zapałkami" z "trupkiem" to był Andersen, nie Grimmowie, pomyliło mi się wink
    • krypteia Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 10:50
      ksiązeczki z cyklu "Swiat w obrazkach"
    • semi-dolce Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 11:22
      Mój 3,5 latek aktualnie uwielbia Mamę Mu.
      • kanga_roo Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 11:49
        ja też uwielbiam Mamę Mu big_grin
        oraz Pettsona i Findusa, tyle, że tego nie czytam, bo audiobook czytany przez Stuhra jest tak genialny, że się nie odważę konkurować.
        • gocha500 Re: kanga_roo..... 21.06.12, 12:37
          podobala mi sie wypowiedz na temat basni braci grimm,no niektore sa dosc moze horrorkowate ale moja tez je lubi!spiaca krolewne,jasia i malgosie(heh wizja zjadania dziei i baba jaga w piecu na zywca!),czerwonego kapturka,trzy swinki uwielbia!

ale jest fajna parodia swinek na yt jak ugotowaly mikolaja!moja poniewaz strasznie sie bala mikolaja w zeszlym roku to ta bajka byla dla niej wspaniala!zasmiewala sie i chciala ciagle w kolko ogladac!mala sadystka!!!

a oto ona!

www.youtube.com/watch?v=_Ra2WNC_TFo
          • batutka gocha 21.06.12, 22:12
            Ten link to jakiś żart, prawda?
            Piszesz, że puszczałaś go swojemu dziecku - przecież tam co drugie słowo, to k...a.
            Podpuszczasz.
            • gocha500 Re: batutka-zly link! 22.06.12, 12:55
              mialam wyciszonego kompa jak go szukalam i nie wiedzialam ze to jest z podstawionym glosem!
              puszczalam ten z melogia i normalnymi odglosami!

www.youtube.com/watch?v=_DQfoeQZX74&feature=fvwrel
              • batutka Re: batutka-zly link! 25.06.12, 21:15
                gocha500 napisała:

> mialam wyciszonego kompa jak go szukalam i nie wiedzialam ze to jest z podstawi
                > onym glosem!
                > puszczalam ten z melogia i normalnymi odglosami!
                >
                > www.youtube.com/watch?v=_DQfoeQZX74&feature=fvwrel
                >
                >
                smile
    • klubgogo Re: co czytać 4 latce? 21.06.12, 22:09
      Baśnie Grimm to dla nas horror, moja 3,5-latka nie zajarzyła, że pół człowieka może ot tak wychodzic z kominka, a wisielca można posadzic przy ognisku.
      dzieci z Bullerbyn, będa rewelacyjne, chociaż moja wszędzie widziała Lasse'a i mówiły, mamo uciekajmy, bo tam Lasse idzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka