Dodaj do ulubionych

wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie proszę

09.07.12, 00:19
zastanawiam się nad kupnem trampoliny dla moich córeczek 4,5 letniej i 2-letniej, tylko zastanawiam sie jakie sa tego plusy i minusy. Znajoma twierdzi, że trampolina nie jest dobra pod tym wzgledem, że dziecko skaczac na niej, spoci się, wiaterek zawieje i jest chore. Mówi, że z tego powodu często dzieci sa u niej chore. A poza tym mówi, że nie jest dobra jak skacze na niej duzo dzieci, bo dzieci moga zrobic sobie krzywdę (nawet zęby wybić), a nas to oprócz moich dziewczynek korzystałyby z tego dzieci siostry-3, kórymi opiekuje sie rówież moja mama. A jakie sa plusy?Czy wpływa to korzystnie na rozwój psychoruchowy dziecka?
Obserwuj wątek
    • cibora Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 09:33
      Witam.
      Nie mamy trampoliny, więc zalet nie znam. Ale ostatnio byliśmy kontrolnie u ortopedy z naszym czterolatkiem i zapytałam go o trampolinę, bo zastanawialiśmy się nad kupnem. Powiedział, że najwięcej urazów ortopedycznych jest właśnie na trampolinie i że on, jako lekarz odradza stanowczo.
      Pozdrawiam.
      Agnieszka
      • anetchen2306 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 10:22
        ... urazy ortopedyczne powstaja takze na skutek wspinania sie, jazdy na rowerze, rolkach, hulajnodze itd.
        Nie znam lekarza, ktory odradzalby korzystanie z trampoliny. Znam kilku i prawie kazdy z nich ma ogromna trampoline ogrodowa dla potomkow, dzieci ortopedy nie sa tutaj pomijane smile
        Aby trampolina byla bepieczna trzeba kupic taka z atestem, obowiazkowo z siatka ochronna. Pilnowac, by na trampolinie nie przebywalo za duzo dzieci, by te dzieci byly do siebie zblizone waga i wzrostem. O wypadek nie trudno, jezeli na trampolinie skakac bedzie dwu- i dziesieciolatek. I latwo sobie wyobrazic jaka sila podziala na dwulatka, jezeli dziesieciolatek wykona salto i wyladuje na dwulatku ... Jak ten dziesieciolatek bedzie podskakiwal, to dwulatek bedzie takze automatycznie katapultowany w gore. Tak samo stac sie moze, gdy tatus (waga szacowana na 80-100 kg) zechce poskakac wspolnie z dwu- i trzylatkiem.
        Najbezpieczniej, gdy dziecko skacze na trampolinie samo, sile odbicia mozna w trampolinie nastawic tak, by byla na poczatku mniejsza i w miare umiejetnosci dzieci stopniowo napinac mate.
        Trampoline w ogrodzie mamy od chyba 6 lat. Ma ja wiekszosc naszych znajomych posiadajacych dzieci. Nigdy jeszcze nie zdarzyl sie zaden wypadek, zadne dziecko nie doznalo powaznego urazu (nie liczac otarc naskorka, gdy wchodzily po kilka i nie sciagaly zegarkow, butow i innych "ozdobek", ktore na trampolinie nic do szukania nie maja) ...
        Mielismy kiedys spory basen w ogrodzie (srednica 4 metry) i to on byl przyczyna najczestszych urazow.
        • beliska Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 11:51
          anetchen2306 napisała:
          > Aby trampolina byla bepieczna trzeba kupic taka z atestem, obowiazkowo z siatka
          > ochronna.

Z siatką ochronną wewnętrzną, która zabezpiecza przed skokiem na naciągi.

Nie znam wad, za to mnóstwo zalet zarówno dla dzieci jak i dorosłych, bo z przyjemnością skaczę. Świetna zabawa i ćwiczenia w jednym. Argument o spoceniu powala. Moje ruchliwe dziecko wiecznie spocone, wiaterek zawiewa i jakos nigdy przyczyną choroby to nie było.
          Jak na każdym sprzęcie można doznać urazu, ale w końcu od czego są dorosli-powinni dozorować zabawy dzieci.
        • cibora Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 18:15
          anetchen2306 napisała:
          > ... urazy ortopedyczne powstaja takze na skutek wspinania sie, jazdy na rowerze
          > , rolkach, hulajnodze itd.

Ależ oczywiście, niemniej jednak mój lekarz stwierdza, na podstawie własnego doświadczenia, że wszelkie inne rodzaje aktywności są mniej "urazowe". Ja się nie znam, cytuję tylko lekarza, który ma doświadczenie i któremu ja osobiście wierzę.
          Agnieszka
    • mikams75 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 10:19
      wg mnie najwieksza wada jest to, ze ciezko z niej dzieciaka sciagnac.
      My korzystamy tylko okazyjnie u kogos. Na wielkich trampolinach spokojnie moze po kilkoro dzieci skakac.
      Argument o przewianiu jakos do mnie nie dociera. Biegajac tez sie spoci.
      Jakbym miala gdzie postawic to bym kupila wielka trampoline i sama na niej chetnie poskakala.
    • minerwamcg Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 11:08
      beateczka.laseczka napisała:

> Znajoma twierdzi, że trampolina nie jest dobra pod tym wzgledem, że dziecko skaczac na > niej, spoci się, wiaterek zawieje i jest chore. Mówi, że z tego powodu często dzieci sa u niej
      > chore.

IMHO te dzieci są chore z powodu głupiego wychowania "nie skacz, bo się spocisz".
      • bbuziaczekk Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 11:32
        Nie sluchaj glupot big_grin tylko kupuj ta trampoline smile
        Ja chce kupic w przyslzym roku na wiosne dla swojej dwojki dzieciakow. Wtedy beda mialy niecale 4,5 roku i 2,5 roku wiec podobny wiek do twoich.
        Chcialam kupic w tym roku ale uznalam ze 1,5 roczna corka jest troche za mala a napewno bedzie sie zloscic jak bedzie skakal brat 3,5 letni. Wiec zrezygnowalismy na ten rok.
        • ciastolina84 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 11:42
          Trampolina to bardzo dobra rzecz. Po pierwsze dzieci lubią skakać, a po drugie skakanie bardzo wzmacnia stawy. Zalety są dwie, dziecko poprawia sobie kondycję i wzmacnia stawy. Ja sama zamierzam kupic trampolinkę ale jak moje dziecko będzie starsze,bo jeszcze za mała jestsmile Nie słuchaj znajomej !
    • obasic Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 12:20
      Nie wiem jak bardzo trzeba mieć poprzewracane w głowie by twierdzić że z powodu upocenia i wiataterku można się rozchorować ? Szok szok szok ale jeszcse tacy rodzice się zdarzają ;-/

U mnie na trampolinie może znajdować się tylko jedno dziecko i tylko w wyjątkowych sytuacjach dwoje pod warunkiem że są podobnej wagi i są sprytne. A tak zawsze tylko jedno !!!!!
      Trampolina po za wymienionymi powyżej zaletami rozwija zmysł równowagi, a dziecko z większą ilością ruchu, jak większość wie, psychicznie też się lepiej rozwija.
    • tijgertje Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 12:53
      Moj mlody ma ciut ponad 3-metrowa. Dziecko z ogromnymi problemami z rownowaga, koordynacja, z zaburzeniami napiecia miesniowego i hipermobilnymi stawami (i wkladkami noszonymi od 2-go roku zycia, bo mimo fizjoterapii stopy stawial "obok", opierajac na wewnetrznych kostkach). Skacze caly rok na okraglo, podczas kazdej pogody (nawet w ulewnym deszczu w kaloszach), nigdy przez to nie chorowal. Za to poprawa w koordynacji i stopach jest niesamowita. Do tej pory trampolina to byl najlepszy prezent, jaki mlody kiedykolwiek dostal. im wieksza, tym bezpieczniejsza i koniecznie z siatka. Przy malych dzieciach najlepiej ja wkopac (choc troche roboty przy tym jest), wowczas jak nawet kilkoro dzieciakow na raz skacze, to ryzyko zderzen jest mniejsze.
    • budzik11 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 17:21
      beateczka.laseczka napisała:

Znajoma twierdzi, że trampolina nie jest dobra pod tym wzgledem, że dziecko skaczac na niej, spoci się,
      > wiaterek zawieje i jest chore. Mówi, że z tego powodu często dzieci sa u niej
      > chore.

big_grin big_grin big_grin
      Jezu, co za głupota...
    • mrowka_bigbitowka Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 17:49
      Nie no.... tekst o wiaterku mnie po prostu rozwalil... Nawet nie chce mi sie dalej ze smiechu pisac big_grin o wadach i zaletach... wlasciwie tylko o zaletach, bo wad jak do tej pory nie znalazlam, a mamy trampoline od kilku lat.
    • mama_amelii Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 20:31
      To moje córki (6 lat i 20 m-cy)powinny z zap płuc leżeć w szpitalu,bo na trampolinę wchodza prosto z basenu,a później spowrotem do wody(a czasami wieje dość mocnobig_grin.Trampolinę mamy od 2 lat(tak jak wszyscy moi sąsiedzi) i jest hitem nad hitami.
      Siatkę mamy od wewnątrz,wszelkie zabezpieczenia.Trampolina służy nie tylko do skakania,ale również do zabawy na kocyku pet shopami i lalkami itp.
      Jak przyjeżdżają do mnie starsze dzieci siostry to skaczą sobie pojedyńczo,bo fajnie jest się powygłupiać bez obawy,żę kogoś się uderzy.
      Wad nie znam.
    • oregano1 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 21:39
      W/g mnie same zalety,dziecko przy dobrze zabezpieczonej nie jest w stanie nic sobie zrobić(obawa istnieje,przy skokach niby kontrolowanych np.na kanapie).Pełna swoboda,to dziecko decyduje w którym momencie,czuje się nie komfortowo.My z wnukiem korzystamy z trampoliny w "kąciku zabaw"w "wesołej owieczce"(tzw,kulki)Mały (2 latek)świetnie się tam bawi,nie przesadza,może odczuwa mały dyskomfort,jak uda mu sie odbić ciut wyżej niż w domowych warunkach,wtedy rezygnuje z zabawy.Polecam,oczywiście bez "tłoku"-zbyt duża lość dzieciaków w różnym wieku,może niekorzystnie wpływać na odbierane bodzce(tzn.rózna waga i różna siła odbicia)
    • mruwa9 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 22:27
      nam trampoline zalecil rehabilitant. Dla poprawy motoryki dzieci.
      Trampolina to wspanialy sprzet ale zawsze i obowiazkowo z siatka ochronna! Bez siatki moze byc bardzo niebezpieczna.
    • naomi19 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 22:33
      O ile dziecko nie ma przeciwskazań to warto kupić, alr zwróc uwagę na zabezpieczeństwo i sposób wykonania, nie żałuj pieniędzy.
      • naomi19 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 22:33
        *zabezpieczenia wink
    • panna.sarabella ma jedna okropną wadę 09.07.12, 22:59
      przyczynia się do wymiotów.
      .
      .
      .
      ale tylko dlatego ze dziecię moje nie miało czasu wypocząć po obiedzie tylko od razu po zjedzeniu pognało skakać wink Nie chciała nam uwierzyć ze jednak powinna dać obiadowi na chwile spokój... Już tak nie robi wink

A całkiem na serio to zastanawiam się czy dzieci tej znajomej robia cokolwiek na dworze: w piłkę nie pograja bo sie spocą i wiaterek itd, nie pobiegają bo się spocą itd., na basen nie wejdą bo mokre i wiaterek itd... Boże, gdzie tacy ludzie sie chowają?
    • aniaturek0409 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 09.07.12, 23:55
      Jak większość dziewczyn tekst o wiaterku mnie rozwalił. Jeżeli ktoś dzieci chowa pod kloszem to później faktyczne byle wiaterek i dziecko chore.
    • maderta Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 10.07.12, 08:57
      Posiadamy trampolinę, więc się wypowiem.

Argument o przewianiu dziecka jest dla mnie nie do przyjęcia. Dziecko biegając, grając w piłkę, jeżdżąc rowerem też się poci
      Jeśli chodzi natomiast o urazy 0 tu już akurat koleżanka ma trochę racji. Jeśli trampolina jest mała, to niestety dzieciaki dla swojego bezpieczeństwa powinny skakać pojedyńczo, co na początku wcale nie będzie proste, bo wszystkie będą chciały na raz smile. Przy większej trampolinie może bbawić się kilkoro (3-4) dzieci. Pamiętać należy jednak, że zarówno przy mniejszej, jak i większej trampolinie niezbędny jest nadzór osoby dorosłej, bo dzieciaki na tramplinie dostają małpiego rozumu i nawet zabawa w pojedynkę może skończyć się urazem.

My posiadamy akurat trampolinę niezbyt dużą (2,5 metra średnicy). Moje dziewczyny mają 7 i 2 lata. Powiem szczerze, że szał trampolinowy trwał może tydzień u starszej, u młodszej jeszcze krócej. Teraz skaczą sporadycznie, głownie ta starsza, czasem we dwie. Trampolinę mamy drugi miesiąc, nie uważam jej za zły zakup.
    • koza_w_rajtuzach Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 10.07.12, 08:59
      Dwie logopedy (dobrze to odmieniłam? Jedna pani logopeda, dwie logopedy?) nakazały mi zakup trampoliny, ponoć dobrze wpływa na rozwój dziecka. Miałam już kiedyś, ale rozwaliła mi się i choć była niedużych rozmiarów i bez siatki ochronnej, to nikt sobie na niej zębów nie wybił, w ogóle żadnego wypadku nie było. Trampoliny nie kupiłam, bo syn taki cykor, że i tak by na niej nie skakał.. bardziej bojaźliwego dziecka to ja nie znam.
      • makacjam25 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 10.07.12, 12:45
        Wlasnie sie przymierzamy do zakupu. Nie znam wad, prawie wszyscy znajomi trampoliny na ogrodach maja. Dzieciaki skacza, poca sie i jakos obloznie chore nie sa, na smarkach wlasnych sie nie slizgaja.
    • ila79 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 10.07.12, 23:44
      Trampolina ro rewelacyjna sprawa, nie ma się nad czym zastanawiać. My mamy taka dużą, średnica ponad 4 m. Zajmuje pół podwórka, ale skaczemy wszyscy z babcią i dziadkiem wlącznie smile. Jeden błąd tylko zrobiliśmy - zaufaliśmy producentowi w kwestii zabezpieczenia przed wichurą i zakotwiliśmy załączonymi do zestawu śledziami. Przetrwała kilka burz, ale ostatnio jak powyrywało u nas drzewa z korzeniam, to pofrunęła do sąsiada. Dzięki bogu nic sie nikomu nie stało a sama trampolina ocalała prawie bez szwanku. Radzę więc wykonać długie stalowe kotwy i porządnie przykotwić trampoline do ziemii.
      Jak młody skacze z większą grupą dzieci to mają zachowywać odległości i nie robić ewolucji w powietrzu.
    • mozynka wada 11.07.12, 12:25
      właśnie jestem w trakcie rehabilitacji córki po urazie na trampolinie i powiem tak- nie chciałabym żeby moje dziecko drugi raz przez to przechodziło, ani ono ani my rodzice. Mamy trampolinę na działce-duża z siatką. Córka (6 latka) skacze na niej odkąd skończyła 4 lata , skacze na niej nasz młodszy syn, teraz stoi cały czas na działce, ale jak widze syna wchodzącego na nią to aż mi się "słabo " robi...Biję się z myślami czy jej nie zlikwidować. Zawsze byłam "za" wszelkiego rodzaju aktywniością fizyczną dzieci, nie jestem z tych matek co cały czas drżą o dzieci, że się spoci, przewróci itp. Do tej pory myślałam , że kości dzieci są z gumy wink ale wierzcie mi że nie są. Popełniliśmy błąd - córka była na trampolinie z mężem , różnica wag zdziałała swoje. nie pierwszy raz razem się wygłupiali na trampolinie, nawet nie skakali jakoś wysoko , normalnie, poprostu stało się. Córka w weekend majowy złamała kość piszczelową, 8 tyg gipsu do połowy uda, zero stawania na nodze, zero kul, do tego po 2 tyg doszła operacja nastawienia kości, a teraz od 2 tyg codzienne rehabilitacje i jeszcze nie może stawać na nóżce. MASAKRA.
      Nie chcę zniechęcać nikogo- wypadki chodzą po ludziach,ale ostrzegam. Warto mieć świadomość zagrożenia.
      Każdy lekarz ortopeda (a odwiedziłam wielu) uśmiechał się ironicznie jak mówiłam że córka zlamała noge na trampolinie, bo była kolejną "ofiarą" trampoliny.

Świadoma wad i zalet trampolin- decyzję podejmij sama
      • minerwamcg Re: wada 11.07.12, 14:05
        Tu zawiniła nie trampolina, tylko niewłaściwe użytkowanie - wspólne skakanie z mężem było ewidentnym proszeniem się o wypadek, i ten jak widać nie dał się długo prosić. W ten sam sposób niebezpieczny jest rower - kiedy się nim zjeżdża po schodach, hulajnoga - kiedy się jej używa na kamienistej drodze, a nawet własne nogi - kiedy się biega mając niezawiązane sznurówki. Trampolina użytkowana mądrze powinna być bezpieczna.
        • ila79 Re: wada 11.07.12, 19:25
          Dokładnie! Nawet na tym głównym pasku, który biegnie dookoła siatki jest namalowane czego nie wolno robić. Skakanie dwóch osób jest zabronione, ale z dziećmi trudno to wyegzekwować, bo najlepsza zabawa jest razem. Dlatego kupilismy największą trampolinę jaka była dostępna, ale dzieci muszą zachowywać odległości i żadnych brawurowych ewolucji. Jak któreś się nie stosuje to musi wyjść. Jak z moim 6-latkiem skaczą sąsiedzi 11 i 12 lat, to nie spuszczam ich z oczu i nie pozwalam na żadne wygłupy. Wygłupiac się można parami i w tej samej kategorii wagowej. Trochę wyobraźni jednak trzeba mieć.
          • meg.123 Re: wada 15.07.12, 17:40
            Nie czytałam wszystkich postów w tym wątku ale wypowiem się bo trampolinę mam o średnicy prawie 3m (taka na której sama często skaczę):
            - owszem dziecko sie poci i może to prowadzić do przeziębienia ale wystarczy pomyśleć jaką mamy pogodę i np w wietrzne chłodniejsze dni nie pozwalać korzystać z trampoliny aczkolwiek mój prawie 5 latek ma trampolinę już 3 sezon i skacze ciągle i może z jeden raz z tego powodu dostał kataru.
            - co do urazów mogą zdarzyć się wszędzie nawet na równej ziemi
            - mój syn skacze bardzo często w towarzystwie innych dzieci wchodzi ich tam czasami nawet czworo i żadnego wypadku jeszcze nie było (od czegoś są dorośli aby kontrolować ich zachowanie)
            Podsumowując dla mnie nie ma minusów tego wynalazku smile
        • betty842 Re: wada 15.07.12, 20:05
          minerwamcg napisała:

> Tu zawiniła nie trampolina, tylko niewłaściwe użytkowanie - wspólne skakanie z
          > mężem było ewidentnym proszeniem się o wypadek,

Dokładnie! To tak jakby ktoś zjeżdzał rowerem po poręczy i spadł (łamiąc nogę) i powiedział,że to jest wina rowera.
      • dmuchawcelatawce Re: wada 05.11.12, 10:58
        Mozynko nie win trampoliny za nieodpowiedzialne zachowanie meza. Jedna z zasad bezpieczenstwa na trampolinie jest skakanie rownych sobie. A Twoj maz ja zlamal. Twoj maz przykro mi to mowic, jest opowiedzialny za zlamanie kosci u twojej corki.
        • anetchen2306 Re: wada 05.11.12, 12:23
          Dokladnie: uzytkowanie niezgodne z przeznaczeniem! Do kazdej trampoliny dolaczona jest instrukcja uzytkowania. Opisano tam wyraznie powyzszy przypadek, jako NIEDOZWOLONY.
          My takze mamy trampoline i nie wpadlam na pomysl, by skakac n a niej rownmoczesnie z moja 5-latka. Z 14-letnim synem to i owszem: ale synalek ma juz podobny do mnie wzrost i wage (plus-minus 3 cm i plus-minus 3 kg). Nasze dzieciaki tez maja bezwzgledny zakaz uzywania trampoliny jednoczesnie: zbyt duza dzieli ich roznica wzrostowa, wagowa i wiekowa. Gdyby moj malzonek wpadl na tak "genialny" pomysl, to jego i tylko jego winilabym za cierpienia moich dzieci.
    • wojtulek703 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 15.07.12, 20:34
      Hej
      Z tymi "wadami" to chyba lekka przesada mój maluch skacze prawie każdego dnia na trampolinie i ma się świetnie. Jest to wielka frajda dla dzieciaków wiadomo, że trzeba uważać ale bez przesady. Za dużo nie zastanawiaj tylko spraw dzieciom radoche smile
      • moonlight5 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 16.07.12, 10:08
        Trapolina nie jest dobra dla kręgosłupa dziecka wielu refabilitantów tak twierdzi.
    • hansana Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 15.07.12, 22:27
      Nam ortopeda powiedział, że dla dzieci do 7 roku życia to max 10 min dziennie trampoliny ze względu na stawy ( nie wiem dokąłdknie o co chodzi, ale jeszcze nie wszystko jest w pełni wykształcone, a trampolina bardzo obciaza).
      Pozatym, zależy od wrażliwosci dziecka, ale trampoliona jest bardzo stymulująca i łatwo takiego 2,5 letniego malucha przestymulowac ( oczywiscie te kilka minut dziennie krzywdy nie zrobi).
      generalnie sama miałam ochotę kupić ale ta stymulacja mnie ostatecznie odwiodła od tego pomysłu, bo nie wyobrażam sebie zabrać dziecko po minutach jak trampolina stoi na podwórku.
      • paliwodaj Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 15.07.12, 23:12
        >że dziecko skaczac na niej, spoci się, wiaterek zawieje i jest chore.
        dobre, dobre, cos jeszcze fajnego mowi ta twoje kolezanka, szukam inspiracji na sygnaturke
        • karolaada Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 17.08.12, 20:10
          Właśnie leczymy kontuzję kolana po skakaniu na trampolinie a lekarz ortopeda powiedział, że kontuzji po zabawie na trampolinie ma kilka na tydzień. Na pewno warto zachować ostrożność i pilnować, żeby jednocześnie skakały dzieci o podobnej wadze i najlepiej nie więcej niż dwoje.
          • grzalka Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 17.08.12, 20:52
            owszem, trampolina to urazowy sprzęt, zwłaszcza, gdy się nie przestrzega zasad, tak samo jak rower, narty, waveboard, rolki...

my mamy taką o średnicy ok. 4 metry, zabawa jest świetna i dla nas i dla dzieci smile
            • lexie007 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 19.08.12, 16:07
              zalety same.. pelne szalenstwo i fajna zabawa.
              Warunek jak dla mnie to taka okolo 3 metra szeroka i z siatka zabezp, wtedy zadnych wad sie nie znajdziesmile
    • aniko16 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 20.08.12, 14:26
      Mamy trampolinę od maja b.r. , dzieci, 5 i 12 lat skaczą razem i osobno ale (na szczęście) nie okazała się jakimś hiciorem. Są dni, a nawet tygodnie, że wcale nie skaczą, a co najwyżej młodsze bawi się w środku kucykami i barbie traktując ją jako domeksmile) Nawet zwykłe podskoki wymagają niejakiej wprawy, starszy syn, uczeń klasy sportowej w pierwszych dniach użytkowania przeciążył sobie stawy, skacząc zbyt "sztywno" jak się domyślam. Wcale nie skakał dużo, tylko chyba nieumiejętnie. A przeciążone stawy to dolegliwość z której wychodzi się kilka tygodni, więc zachwycona nie byłam. Bez wątpienia trampolina jest atrakcją dla goszczących u nas dzieci i sprawdza się jako ogrodowa atrakcja. Na pewno bezpieczniejsza od basenu, ale można bez niej żyćsmile
    • pagaa Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 05.11.12, 10:39
      tia, nie pok Pana, bo się spocisztongue_out
      mój mały na wakacjach miał trampolinę, wielką, z siatką żeby nie wypadłtongue_out
      miła jak w raju, pół dnia skakał, szalał itd. wiatr wiał dodam nieraz bardzo mocno, jakos nie zachorowałwink nie przesadzajmywink bigać tez nie pozwolisz? ani na hulajnodze? trampolina super sprawa jeśli tylko dziecko lubismile
    • obasic Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 05.11.12, 14:18
      Ja ma 2,4 metrową - ma poważną wadę!!! przy wietrznej pogodzie lata po działce wink
      Dzisiaj sie powisiłą na ogrodzeniu crying
      • bluemka78 Re: wady i zalety trampoliny-wypowiedzcie sie pro 05.11.12, 15:52
        No właśnie tez sobie to pomyślałam. U sąsiadki jest ogromna trampolina i przy silnym wietrze jakie u nas są normalne przy zmianie pogody (góry) trampolina pofrunela ładnych 100m dalej ponad ogrodzeniem na następna działkę (na szczęście pusta, bo mogłaby przecież okna powybijac gdyby na dom wpadła), zawiesiła sie na nastepnym płocie, połamala, niewiele brakło by poleciała jeszcze dalej i wpadła do prywatnego jeziorka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka