Dodaj do ulubionych

Czy u was sie sprawdzilo...

11.07.12, 14:52
...podcinanie, obcinanie, cieniowanie wlosow waszym dzieciom? Pytanie glownie kieruje do mam dziewczyneksmile
Bylam dzisiaj z mala po skierowanie na badania ze wzgledu na to jej wypadanie wloskow (te ktore czytaly moj poprzedni watek o tym wiedza o co chodziwink) no ale lekarka stwierdzila ze niedawno byly robione badania (wyszly ok) i zeby narazie sprobowac podciac a raczej stwierdzila zeby mlodej calkiem na krociusienko ciachnac wlosy i to powinno pomoc bo tak to sa ciagle wiazane lamane szarpane itp itd. Wyszlam z lekka podku.... bo jakos nie bardzo chce mi sie wierzyc zeby na wypadanie wlosow pomoglo ich drastyczne zciecieuncertain No na lekkosc to to moze i wplywawink
Dlatego pytam was czy u waszych maluchow (jezeli mialyscie podobny problem) pomoglo to to????
Bo jakos szkoda mi jej tych cienkich klaczkow, fakt ze nie ma ich zbyt wiele ale zawsze jej tak wolno rosly i teraz kiedy doszly do takiej dlugosci to zal mi ich zcinac tak jak ta durna babsko mowilasad A wy jak uwarzacie pomoze to cos? A jak juz to obciac ich calkiem czy aby podciac i wycieniowac porzadnie?
Obserwuj wątek
    • wanielka Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 15:00
      nie tylko u dzieci, ale także dorosłym, którym wypadają włosy zaleca się więcej jajek i ryb, a na wstępie badanie krwi w kierunku niedoboru witamin i minerałów. podcinanie włosów nie rozwiązuje problemu.
    • deelandra Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 15:25
      ja tam moich chłopaków bezlitośnie ogoliłam z tego puchu dziecięcego jak były niemowlakami (jakoś tak 10, 11 m-cy? już nie pamiętam) odrosły im piękne gęstw włosy, młodszy to nawet długie ma
      ja całe życie podcinałam, skracałam, podcinałam na krótko i nic im nie pomogło big_grin
      • maja.london888 Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 20:59
        I bardzo dobrze zrobiłaś. Ja nie miałam odwagi i trochę żałuję. W Chinach jest zwyczaj golenia główki niemowlęcia po miesiącu od narodzin i efekty widać...
        • dzoaann Re: Czy u was sie sprawdzilo... 13.07.12, 17:04
          taaa? a moze to jednak geny? ta wiara w moc przycinania wlosow mnie zadziwia...
    • tijgertje Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 15:30
      podciecie wlosow na ewno nie sprawi, ze wlosy przestana wypadac, ale sciete na krotko beda wygladac gesciej to raz, a dwa moze je to znacznie wzmocnic, faktycznie mniej szarpane szczotkami/ grzebieniami, meczone spinkami i gumkami maja szanse ciut sie zregenerowac, tzn mniej lamac. zapytaj w aptece o szampon z czarnej rzepy (kiedys byl seboradin), wprawdzie nie jest to szampon typowi dla dzieci, ale nie trzeba lac na glowe pol butelki, a naprawde pomaga przy sezonowym wypadaniu wlosow. Przynajmniej u mnie dzialal. Z tym wypadaniem to jet tez tak, ze jednym wlosy wypadaja po odrobinie przez caly rok, innym 2 razy w roku przez kilka tygodni hurtem. Tak samo jak psy linieja, seriosmile W pierwszym przypadku nie bardzo rzuca sie to w oczy, w drugim odnosi sie wrazenie, ze nagle czlowiek lysieje, choc ilosc wlosow, ktore wypadaja jest dokladnei taka sama.
      Znajoma z Bosni opowiadala mi, ze u nich w rodzinie jest tradycja, ze w okolicach pierwszych urodzin trzeba dziecku ogolic glowe. Mimo, ze nie ma to potwierdzenia naukowego, wiele ludzi wierzy, ze dzieki zgoleniu niemowlecego "puchu" wlosy beda mocniejsze i gesciejsze. W jej rodzinie jej siostra miala od urodzenia dosc dlugie wlosy i mama nie zgodzila sie na golenie dziecka. niby przesad, ale faktem jest, ze jako jedyna w rodzinie ma byle jakie, cienkie i rzadkie wlosy, nawet nie wiadomo po kim mialaby je odziedziczyc. wink
      • sokhna Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 21:38
        Znam ten bosniacki zwyczaj. Faktycznie gola dzieciom glowy prawie na zero na pierwsze urodziny smile

moja kolezanka w PL tez tak zrobila i twierdzi, ze malej odrosly piekne wlosy.
    • mikams75 Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 15:32
      obciecie na wypadanie nie pomoze, ale smetne cienkie a dlugie kosmyki ladnie nie wygladaja szczegolnie latem jak sie dziecko dodatkowo spoci.
      Obetnij/podetnij tak, zeby to jakos dobrze wygladalo, bo to jedyny powod.
    • oliwkowaoliwka Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 16:19
      A znacie jakies fajne fryzury dla malych dziewczynek? Takie zeby mniej wiecej pasowaly do pyzatej buzi z duzymi oczetamismile
    • kanna Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 16:20
      Cóż.. funkcjonuje taki mit, ale włosy to nie trawnik.
    • annajustyna Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 16:44
      Bylam podgalana cale dziecintwo, zeby wloski byly mocniejsze. Chodzilam taka "piekna", a wlosy dopiero sie wzmocnily, jak przyszedl na to czas. Wiadomo, ze fryzura do pasa wlosy oslabia, ale zeby koniecznie na krociutenko - to bzdura jakas...
    • minerwamcg Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 18:06
      U nas się sprawdziło - córka przez prawie dwa lata miała na głowie coś w rodzaju puchu, jaki mają pisklęta smile Wreszcie poszłyśmy do fryzjera, ścięłyśmy toto, nawet nie na bardzo krótko, i od tej pory małej zaczęły rosnąć prawdziwe włosy. Dzisiaj (trzy i trzy miesiące) nie ma może warkoczy do pasa, ale już zupełnie normalne włosy, które można spinać w kucyki.
    • klubgogo Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 18:52
      Moja ma włosy do ramion, ale jakoś tak powoli rosną, regularnie podcinam, choc rzadziej niż grzywkę, która podcinana co 3-4 tygodni jest bardzo gruba, więc coś w tym podcinaniu jest, ale żeby miały po ścięciu nie wypadac? Nie wierzę.
    • budzik11 Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 19:08
      oliwkowaoliwka napisał(a):

> ...podcinanie, obcinanie, cieniowanie wlosow waszym dzieciom? Pytanie glownie k
      > ieruje do mam dziewczyneksmile

> Dlatego pytam was czy u waszych maluchow (jezeli mialyscie podobny problem) pomoglo to to????
      > Bo jakos szkoda mi jej tych cienkich klaczkow, fakt ze nie ma ich zbyt wiele

1. ścinanie włosów nie poprawia ich kondycji, to mit. Tu nie ma analogii z trawą, która często koszona rozkrzewia się. Może to pomóc jak masz 2 metrowe włosy i pod swoim ciężarem wypadają, ale jak dziecko ma 3 włosy na krzyż, w dodatku krótkie, to to NICZEGO nie zmieni. Włos to martwa, zrogowaciała tkanka

2. skoro jej tak szarpiesz, łamiesz i wyrywasz wiązaniem i spinaniem, a ma "cienkie kłaczki", to może... nie wiąż i nie spinaj? Po co męczysz dziecko? Jak wchodzą do oczu czy przeszkadzają, to podetnij dla wygody - ale z cała pewnością nie przyspieszy to rośnięcia ani nie zwiększy ilości włosów.

3. udanym cieniowaniem można tylko optycznie zwiększyć ilość włosów.
      • ingusionek Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 21:01
        A ja uważam że zdecydowanie to pomoże. Ja swojej małej pierwszy raz obcięłam włosy jak skończyła roczek. Miała takie piórka delikatne. obcięłam prawie że na zapałkę. Zaczęły odrastać o wiele mocniejsze i bardziej gęste. Obcięłam jeszcze trzy razy. Teraz ma takie afro że ni jak ujarzmić tego nie mogęsmile.
        • budzik11 Re: Czy u was sie sprawdzilo... 12.07.12, 17:44
          No patrz - większość mężczyzn strzyże się na krótko, często i regularnie, a jakoś łysieją.
          Dzieciom po prostu z wiekiem rośnie coraz więcej włosów, czy się je (włosy, nie dzieci wink) obcina czy nie.
          • anetchen2306 Re: Czy u was sie sprawdzilo... 12.07.12, 21:43
            Dokladnie! To mit, ze podcinane wlosy staja sie gesciejsze, szybciej rosna itp.
            Podciecie sprawia, ze staja sie optycznie gesciejsze. Ale tylko i wylacznie optycznie.
            Moja mala do wieku 2 lat tez praktycznie piorka miala. Wlosy zaczela jej rosnac intensywnie dopiero pomiedzy 2-3 rokiem zycia. Wczesniej tez miala podcinane "piorka", podcinana grzywke i zadnego wzmozonego wzrostu owlosienia w tym czasie "niet".
            Teraz ma wlosy prawie do pasa (i mimo systematycznej pielegnacji, podcinania koncowek, grzywki) wcale nie sa bardziej geste czy mocniejsze.
    • vjann Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 20:57
      nie wiem czy to mit, czy przypadek, ale ja swojej córce 2 razy ścinałam włosy, z długości do ramion - na krótko, i bardzo jej włosy zgęstniały.
    • kawka74 Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 21:26
      > ...podcinanie, obcinanie, cieniowanie wlosow waszym dzieciom?

Pierwsze, to, które likwidowało niemowlęcy puszek, sprawdziło się, włosy odrosły nieco mocniejsze, ale bez szału.
      Ale podcinanie, obcinanie co chwila, żeby wzmocnić włosy to raczej mit. Inna sprawa, że takie wiotkie, cienkie i dłuższe włosy nie wyglądają ładnie, dlatego może lepiej obciąć.
    • kaskahh Re: Czy u was sie sprawdzilo... 11.07.12, 22:17
      a ile ma lat panienka?
      znam lysa trzylatke, ktora w wieku 5 lat miala nagle piekne fale, loki...cud wlosy
      • paliwodaj Re: Czy u was sie sprawdzilo... 12.07.12, 22:13
        >dlugosci to zal mi ich zcinac tak jak ta durna babsko mowila A wy jak uwarzacie pomoze to cos?
        to znaczy ze ta ktora tez ma takie zdanie, tez dla ciebie jest durna baba?
        Po co wogole pytasz, jezeli wiesz lepiej. Pierwsze co musisz zrobic to zabdac o odpowiednia diete dziecka.
        Wszystkie male hinduskie dziewczynki chodza z wloskami na jezyka a pozniej maja bujne wlosy.
        Chyba juz lepiej zrobic dziecku krotsza fryzurke z cienkich i slabych wlosow , niz dluzsza, zeby wygldala jak zmoczone piskle. Doktorka akurat ma racje mowiac ze dluzsze ,czesane, ciagniete ,wiazane wlosy , na dodatek slabe nie sa dobrym wyjsciem .Ale tobie szkoda... no to twoj wybor
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka