19.07.12, 20:14
Młoda od wczoraj gorączkuje. Dziś nie chciała nic zjeść. Kiedy chwilę temu udało mi się ją namówić żeby coś zjadła, zauważyłam coś jakby krew w buzi. Mówię jej, żeby język pokazała, krwi nie było ale na języku z tyłu tuż przy gardle ma takie białe choćby wrzodziki, ok. pół centymetra średnicy. Lewy migdał też trochę zaczerwienione. Robić z tym coś sama w domu? Czy jutro do lekarza? Nigdy nie miała czegoś podobnego.
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Afty? 19.07.12, 20:32
      To mogą byc afty, kup coś w aptece i smaruj, jeśli rano zobaczysz więcej, może potrzebna będzie nystatyna i wtedy lekarz.
      • dorek3 Re: Afty? 20.07.12, 20:56
        Afty są wirusowe. Nystatyna działa na pleśniawki, które są wywołane grzybkiem. Moim na pojedyncze afty stosuję taka kurację:
        - płuczemy buzie dentoseptem, aftę pędzlujemy stężoną wersja dentoseptu, na noc na aftę nakładam solcoseryl.
        Moim afty nawracają. Czasami pojawiają się od ugryzienia/skaleczenia czasami poprzedzają infekcje. Zaczęło się od koszmarnego zapalenia jamy ustnej (temperatura, wysyp aft w całej buzi co wiązało się z koszmarnym bólem). Mój mąż też ma nawracające afty więc skłonność pewnie po nim.
    • mamuniaolunia Re: Afty? 19.07.12, 20:36
      Ja bym poszła jednak do lekarza upewnić się czy to nie jakaś forma anginy...
      • klubgogo Re: Afty? 19.07.12, 20:56
        A przed anginą warto zrobic crp i sprawdzic, czy konieczny będzie antybiotyk (który, jak znam życie lekarz przepisze) i z tym crp dopiero do lekarza. Podawaj dziecku płyny, jeśli nie może jeśc.
        • kfiatuszkowa Re: Afty? 19.07.12, 22:36
          Nie do końca nie może, tylko niespecjalnie ma ochotę. Bo jak już ją przekonałam (zgłodniała) to jadła normalnie, tak jak zawsze.
    • klubgogo Re: Afty? 20.07.12, 19:00
      I co to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka