Dodaj do ulubionych

Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje?

12.09.12, 07:56
Mój syn ma obsesję na punkcie Buki, jest to taka koszmarna postać z Muminków. Budzi się rano i pierwsze co mówi, to "włącz mi Bukę na youtube", przegląda wszystkie nagrania na z nią w tle, ciągle o niej mówi, jeśli coś zgubi, to twierdzi, że Buka zabrała, jeśli coś znajdzie, to oznacza, że Buka mu to dała, jeśli jest za głośno w domu, to ucisza wszystkich mówiąc "Cicho, bo Buka śpi", gdy coś narozrabia to Buka jest winna, zagląda za okno i jej wypatruje, gdy jesteśmy w odwiedzinach u mojej siostry, to domaga się pójścia do piwnicy, bo ponoć tam Buka mieszka. Buka go fascynuje, intryguje, nie ma chyba minuty, żeby o niej nie rozmyślał, nawet teraz obok mnie na komputerze ogląda Bukę wink.
Druga jego obsesja to aparaty fotograficzne. Ma zabawkowych chyba kilkanaście i wciąż domaga się kupna nowych aparatów. Autka go nie interesują, drogie reklamowane zabawki też nie. Jeśli nie może jakiegoś znaleźć to jest dramat i tragedia, oczywiście każda zguba, to wina nieszczęsnej Buki.
A najgorsze w tym wszystkim jest to, że kiedyś obsesję Bukową miała jego siostra. Musiała oglądać wszystkie części Muminków, w których Buka występowała, uwielbiała je i nic poza Muminkami z Buką nie chciała oglądać. Minęło jej, a po jakimś czasie obsesja pojawiła się u jej młodszego brata. Trwa to już od około 3 miesięcy.
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 08:10
      Moj mlody miewa. Ma stwierdzony autyzm, wiec w jego wypadku to "normalne". Tak jak u was Buka, tak u niego byly dzieci z Planety Kasprow. Mial 6 asystentow, jak sie na ziemie wybralsmile Planeta Kasprow nadal rzadzi, ale nie w tak przytlaczajacy sposob jak kilka lat temu (mial 4-6 lat).
      • 2gorylek Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 19:34
        Mój ma obsesję na punkcie autek,bajek-ale samego ich słuchania lub po prostu oglądania,jak tv się wyłączy wrzeszczy "woć bajki" smile
        Nie pokazuje np.czerwonego autka jak poproszę ale przyniesie na prośbę młotek,miarę,śrubę,uszczelkę,kleszcze,gwoździa itd itd big_grin a bzika ma przez bajkę złota rączka smile smile znacie napewno i trwa jak narzie jakies kilka miesięcy
    • amy.27 Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 08:55
      mój dwulatek na punkcie brudu. lustruje głównie podłogi i ilekroć zobaczy plamę czy jakieś cićki czy kurz - oscentacyjnie to pokazuje plus domaga się wyczyszczenia. Windy, bluzki obcych kobiet, podłoga u gości - mój dwulatek na dzień dobry wychwyca syf niczym perfekcyjna pani domu i powiem szczerze że czasem mi głupio - idę w gości a młody od razu widzi i gada że na kafli plama i paluchem ją pokazuje i krzyczy "mimi pyn" (umyć płynem), szuka ścierek, zmiotek i chce czyścić.

i nie mam pojęcia skąd to się wzięło. miał rok jak już przeszkadzały mu brudne ręce ( o tak, bo ręce do do dziś chce myć 15 razy dziennie), jak mu poleci śpik leci po chustkę, jak ma w bucie piasek idzie go wytrzepać do wanny - kropla wody na t-shircie i zaraz leci to rozebrać i wtranżala mi to do pralki. nie ma szans aby się ubrudził lodami czy mazakami bo pilnuje aby czysto się bawić plus muszę 2 razy myć tackę jak je bo ziarko kuskusu na blacie jest powodem aby cąły czyścić. No i uwielbia kąpiele. Kąpiemy raz dziennie ale moczy się minimum 20 minut, czyści, opłukuje włoski no i oczywiście choćby patrzał na najlepszą bajkę, miał 10 gości w pokoju a w nim słodycze i ukochane picie i nie wiem co jeszcze - na hasło "kąpiel" rzuca wszystko i leci lać wodę do wanienki smile

uroiło mu się to samo, ani ja ani mąż nie mamy zapędow tego typu ja też za sprzątaniem nie przepadam i nie mam w domu syfu ale względły ład a przy małym nie sprzątam tylko jak go nie ma więc nie wiem skąd mu sie to bierze.
      • mikams75 Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 13:17
        moja jak miala 2 latka to miala dokladnie tak samo, ale jakos jej przeszlo i majac 4 swinila za troje i wcale jej to nie przeszkadzalo i teraz walcze z zamilowaniem do brudu.
        Owszem, potrafi wytknac plame i zauwazy zawsze, ale jak wlasne produkuje to jej to w niczym nie przeszkadza.
      • bejbi30 do amy.27 13.09.12, 12:33
        bosze, jakbym czytala o moim synku, tez ma 2 latka!! hahaha, moj tez ma syndrom perfekcyjnej pani domubig_grin wychwytuje kazdy brud, plame, nawet smuge, nie zrobi siku jak widzi kropelke na podlodze w lazience, widzi mikroskopijne plamki u kazdego, oczywiscie musi to ostentacyjnie pokazacsmile rece tez myje kilkanascie albo wiecej razy dziennie, wpadnie mu ciutka piasku do buta, musi go wytrzepac, ma mokra plamke na bluzce-domaga sie nowej itd. lata pol dnia ze szmata, miotla i sprzata. pucuje co sie da-blaty, stoly, sciany, zabawki (oczywiscie po swojemu dokladniewink
        • aaggaak Re: do amy.27 13.09.12, 13:17
          Mój synek ma 5 lat i do samego początku ma obsesję na punkcie czystych rąk. Broń Boże, żeby się pobrudził jedząc coś, na początku to nawet nie brał do rąk czegoś co mogloby zostawić ślad na palcach. Masakra... Teraz jak je kanapkę czy cokolwiek zresztą musi mieć koło siebie ścierkę i co chwila wyciera rączki smile
          Problem jest nawet jak ma lepić plasteliną czy malować farbami przy użyciu rąk- chce, ale przecież się pobrudzi smile Walczymy z tym oczywiście i tłumaczymy, że rączki zawsze można potem umyć.
          Jak był troszkę mniejszy, to nawet kropla wody na koszulce oznaczała przebieranie.
          Nie mam pojęcia skąd to się bierze.
      • gosienka1981 Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 18.09.12, 15:54
        Jest taka dolegliwość, która się nazywa Compulsory Obsessive Disorder. Ja bym chyba sprawdziła czy jego niechęć i nietolerancja do brudu ma coś z tym wspólnego. Słyszałam, że to dość popularna i niesamowicie męcząca choroba. Podobno nawet zapach brudu może wywoływać ból. Nie twierdzę, że to to, ale sprawdzić nigdy nie zaszkodzi.
      • mariusz.koper Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 04.08.16, 01:11
        amy.27 powiedz mi jak teraz po 3 latach wygląda sytuacja u Twojego syna? Pytam bo mam 7 letnią córkę, która od 4 miesięcy robi dokładnie to samo co opisałaś. Problem w tym, że jej się to nasila z tygodnia na tydzień do tego stopnia, że w tym momencie nie jest w stanie sama funkcjonować bez pomocy Mamy lub mojej np chce ciągle myć ręce ale nie odkręci sama kranu a nawet nie otworzy sobie drzwi do łazienki. Takich przykładów mógłbym wymienić sporo sad
      • mariusz.koper Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 04.08.16, 01:12
        amy.27 powiedz mi jak teraz po 3 latach wygląda sytuacja u Twojego syna? Pytam bo mam 7 letnią córkę, która od 4 miesięcy robi dokładnie to samo co opisałaś. Problem w tym, że jej się to nasila z tygodnia na tydzień do tego stopnia, że w tym momencie nie jest w stanie sama funkcjonować bez pomocy Mamy lub mojej np. chce ciągle myć ręce ale nie odkręci sama kranu a nawet nie otworzy sobie drzwi do łazienki. Takich przykładów mógłbym wymienić sporo sad
        • koralik37 Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 04.08.16, 08:12
          Mariusz, znam dorosłego człowieka z tym problemem. Niestety u niego jest to gleboka nerwica natręctw. Zabierzcie mala do psychologa i/lub psychiatry, zeby juz teraz nad tym popracować. Nie zostawiajcie tego "niech sama wyrośnie", bo moze wyrośnie a moze nie. Jestem pewna, ze z pomocą sie jakos ulozy. Powodzenia.
        • babybump Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 04.08.16, 17:44
          A bylicie u psychologa? Tak zaczyna sié choroba natręctw (OCD).
      • wro-tka Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 04.08.16, 08:29
        ha! mój młodszy brat jak był mały to miał to samo. na wakacjach żadna knajpa nie była dość czysta by jeść. wink

wyrósł.
        ale lubi czystość. żonę sobie wziął pedantyczną do skraju możliwości. i są szczęśliwi. on ma czysto, ona sobie sprząta do woli. wink
        • amiralka Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 04.08.16, 11:14
          Ale to w końcu żonę sobie "wziął" czy sprzątaczkę?wink
          • wro-tka Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 08.08.16, 08:52
            dwa w jednym wink

ona uwielbia sprzątać... on lubi mieć czysto - czyż nieidealnie?
    • leneczkaz Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 08:56
      Wulkany!
      Powoli szmergla od nich dostaję..
      W piaskownicy pcha piach- to lawa z 'wybuchniętego wulkanu'.
      'Kup mi coś.. - wulkan wybuchający!'
      Włącz mi NG o WYBUCHAJĄCYCH wulkanach..
      Pcha tonę zabawek przez pokój- to lawa wszystko zalewa..

O_o

No i grzyby smile. Ale to bardzo miły zajob tongue_out
      • tijgertje Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 11:15
        leneczkaz, moze ja sie z twoum maluchem kiedys na Kamczatke wybiorewink Za mlody tez mialas swira na punkcie wulkanow, nadal je lubie i zostalo mi marzenie pojechania na Kamczatke i obejrzenia wszystkiego na zywo. na razie wyglada na to , ze tylko w marzeniach zostanieuncertain
    • basca_basca Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 09:26
      Moja córka jeszcze nie ma smile
      Czasami czymś się bardziej zainteresuje, ale daleko z tym jej do obsesji.
      • lenawawa Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 11:21
        straż pożarna,strażacy,pożary,
        jestem przerażona
        • foxanka lenawawa 12.09.12, 13:25
          póki chce gasić to oki, gorzej jak zakręci go wzniecanie wink
    • kj-78 Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 11:25
      Moja nie zalozy niczego z guzikami. Nie wiem, czy to obsesja, ale przyszlo nagle i bardzo nam przetrzebilo graderobe wink Nawet jeden maly ozdobny guziczek na sukience dyskwalifikuje ja... Mam nadzieje, ze to za dlugo nie potrwa, bo szkoda mi wielu ladnych i calkiem nowych ubran wink
      • basca_basca Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 11:45
        o ubraniowe to my mamy spore big_grin
        sweterka nie, kurtki nie, sznurówki też odpadają, bo ZAWSZE źle je wiąże
    • sarling Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 11:41
      Obydwaj uwielbiają oglądać pociągi na youtube. Każdy filmik ma swoją nazwę, więc jak jadą do babci i mówią "włącz nam teraz 'żabę' albo 'panku', to moja mama ma przerażenie w oczach".
      Starszy dodatkowo zna większość tras i numerów autobusów miejskich, a rozmowa o tym aż mu różowi policzki ze szczęścia. A kiedy jakoś się zdenerwuje to czasem zaczyna sam z siebie gadać a tych trasach.
      Młodszy pasjonuje się owadami, ale nie obsesyjnie.
    • frestre Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 12:58
      nie wiem, czy to obsesja czy ukierunkowane zainteresowania....pociągi,
      głównie parowozy tak od czasu, gdy skończył 2,5 lat (teraz 4,5)
      zwiedziliśmy skansen w Kościerzynie, w Chabówce....najlepsze wspomnienie z wakacji - przejażdżka PRAWDZIWYM parowozem
      co byś chciał dostać na Dzień Dziecka, Mikołaja, urodziny itp - POCIĄG
      filmiki - POCIAGI
      zabawki - POCIĄGI ( tory 4 różne rodzaje...teraz czeka nas jeszcze pociąg z lego...)
      nauczył się rysować i poprawnie trzymać kredkę rysując/kolorując pociągi...
      kim zostanie - MASZYNISTĄ wink
      • gepardzica_z_mlodymi Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 13.09.12, 09:27
        A Twój młody ma ZA?
      • koza_w_rajtuzach Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 13.09.12, 20:00
        Mój syn miał podobnie z pociągami, totalnie mu odbiło na punkcie pociągów, ale o dziwo, minęło mu to. Może dlatego, że ostatnimi czasy dość często jeździmy pociągiem, stała się dla nas to dość typowa rzecz, więc pociągi w jego oczach straciły jakąś swoją moc. Za to fascynacja tunelami i mostami nadal mu została smile. Mamy fajny album ze zdjęciami pociągów i lubi sobie od czasu do czasu pooglądać, ale wcześniej to z tymi pociągami naprawdę mu odbiło.
        A w ogóle to polecam Wam muzeum przemysłu i kolejnictwa w Jaworzynie Śląskiej, to na dolnym śląsku. Byliśmy tam i syn był zadowolony.
    • ewusia13 Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 13:29
      moje dzieci nie mają, ale bratanek (8lat) od urodzenia ma obsesje guzików. nie może ich być na ciuchach, na pościeli itp.
      powoli się przełamuje, jak np. do szkoły trzeba założyć koszulę z guzikami ale nie jest łatwo...
    • minerwamcg Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 13:45
      Ostatnio piętrowe łóżka, może je oglądać w internecie godzinami. Mam wrażenie, że to jakaś tęsknota za rodzeństwem, u zaprzyjaźnionej rodziny dwoje dzieci śpi właśnie na piętrowym i naszej małej strasznie się to podoba.
    • dzoaann Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 12.09.12, 14:40
      moja corka miala obsesjesmile zapadla na nia, gdy miala ponad rok- koty. Uwielbiala koty, byla kotem. Nie mowila tylko miauczala. Nawet nierozbudzona w srodku nocy plakala na "miaaauu", niesamowity to byl odglos. Wszystkie bajki byly z kotami, ubrania, posciel. A jak zobaczyla kota na spacerze to szal... dzieki niej dokarmialysmy bande podworkowych kotow. Przychodzily po kolei na sniadanko do ogrodu i dwie godziny mialam corke z glowy, bo siedziala przy drzwiach balkonowych jak zakleta.
      Obsesja trwala dwa lata, minela, gdy kupilismy psasmilesmilesmile choc dalej ulubione zabawki to kotki, ale bez tego szalu.
      • villa-diodati Wiązanie:) 12.09.12, 19:30
        Moja 5-latka nadal uwielbia wręcz przywiązywać, związywać, pętać, uwiązywać i zawiązywać. Zabawki do krzeseł, jedną do drugiej, drugą do trzeciej, siebie do stołu, nogę do nogi... Doprawdy trudno mi przywołać w pamięci, które z zabawkowych zwierząt nie chodziło u nas na smyczy.. Lalki barbie w sumie też... Dosyć drastyczny to był widok ale wtedy była jeszcze małabig_grin Mały bdsm-owiec rośniewink
    • pinkdot Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 13.09.12, 08:24
      Wiesz Koza, że Cyceron masmile. On nawet kupę robi w kształcie rakiety Saturn Vsmile.
      • 18buzka Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 13.09.12, 08:34
        hej
        koza nie przejmuj sie- to przejdzie i jest jak najbardziej normalnesmile
        moj ma obsesje na punkcie autobusu. gdy jade z nim dowolną ulica w miescie, on zachowuje sie jak kierowca autobusu i wymawia na głos kolejne , mijane przystanki. niby niewinna obsesja, tylko ze mieszkamy w duzym miescie, autobusów i przystanków ja nie znam połowy a on tak.
        pzdr
        18buzka
      • koza_w_rajtuzach Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 13.09.12, 20:01
        no tak, Cyceron to w ogóle intrygujący facetsmile
    • czekoladkamilka13 Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 13.09.12, 10:16
      Mój syn (lat 4) obsesyjnie boi się suszark elektrycznych w toaletachsad((
      Najpierw muszę /mąż wejść na rekonesans, a jak się okaże ,że suszarka jest to młody nie wejdzie do toalety tylko idzie "pod drzewko"sad
      Ostatnio robił siku na przejściu granicznym, tuz przy straznikach smile
    • mamameg Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 13.09.12, 10:39
      Starszy kochał koty-miał 30pluszowych, wszystkie miały imiona i dla niego były żywe,w nocy podobno miały różne przygody np. kradły autobusy i się ścigały po mieściesmile Oprócz tego starał się dopaść i wygłaskać każdego żywego kota jakiego spotkał. Miłość przetrwała, obecnie ma własnego kota o którego bardzo dba.
      Młodszy kocha motory-przejeżdżające obok powodują wybuch radości i pantomimę, że będzie na takim jeździł. Chodzimy do sklepu poklepać motory, a u znajomych, którzy mają skuter przymierza kaski.
      • koza_w_rajtuzach Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 14.09.12, 06:57
        > Starszy kochał koty-miał 30pluszowych, wszystkie miały imiona i dla niego były
        > żywe,

Moja córka ma tak z królikami, zbiera króliki wszelkiej maści, wszystkie są żywe, przeżywają przygody niemal zabawki z Toy Story. Mamy też żywego białego kicającego uszata, który właśnie tłucze się na dole i bawi chyba jakąś zrywką wink). Moja córka zresztą chce być weterynarzem i sądzę, że może mieć do tego predyspozycje.
    • maesstra Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 13.09.12, 10:45
      moja córka ma 2 obsesje jedna to jej kołderka od 2 lat jest to jej niezbędna rzecz do normalnego funkcjonowania, a druga to hallo kitty, wszystko mogłaby mieć hello kitty, gumki opadki, talerze, najwieksza atrakcją z wycieszki do zoo było kupno balonu w kształcie hallo kitty,
      • dagmara-k Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 13.09.12, 22:31
        u mojej 2,5 latki od ponad miesiaca "marta mowi". marte tzreba ogladac codziennie przy kolacji, ja znam juz na pamiec wszystkie dostepne w necie, a maz jak siada do kolacji to wola, zeby tylko nie ten odcinek, co boba dreczy dzwiek z elektronicznego slownikabig_grin wszyscy poza corka maja juz tej spiewki doscwink ale musze przynac ze dalam sie wciagnac i niektore sama chetnie ogladam kolejny raz;P
        fis dotyczacy marty jest szeroko posuniety, bo wszystkie psy zabawkowe nazywaja sie marta a najlepsza zupa to literkowa, czyli pomidorowa z makaronem w ksztalcie literek. no wyglada tak samo jak ta z bajkiwink rysunek rodziny wyglada tak ze jest mama, tata, ona, nasz pies u taty na smyczy i marta i skits zaraz za nim. marta dostaje tez czasem jedzenie obok naszego psa.

czystosc - moze nie az tak jak w powyzeje opisywanych przypadkach, ale jak sie cos w trakcie jedzenia pochlaie natychmiast musi byc przebrane. inaczej nie ma jedzenia, tylko czarna rozpacz.

zabawa ktora sie nie nudzi- wkladanie malych przedmiotow do workow foliowych i ukladanie ich w jakims kacie mieszkania. podobnie ladowanie do zabawkowego piekarnika wszystkiego co nie zostalo sprzatniete po zabawie z podlogi.

jak miala 2 lata nic nie moglo byc polozone nie na swoim miejscu. afera na pol godziny ryku moglaby byc np od polozenia kluczy po wejsciu do mieszkania na blacie w kuchni, bo przeciez ich miejsce jest na polce w przedpokoju.
    • mamaklaudia Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 13.09.12, 15:01
      a mój sie strasznie boi piaskusmile nie stanie za nic w świecie na plaży, czy nawet jak zobaczy troszkę piasku to nawet w butach nie stanie, więc na plaże jak z nim idziemy on tylko na kocu i siedzi zaczarowanysmile
    • gola1984 Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 14.09.12, 00:03
      syn, ma 2 lata i 4 mies, ma obsesję na punkcie porządku i czystości - każdy okruszek musi wylądować w koszu na śmieci, kot nie może w spokoju się załatwić do kuwety bo od razu jest wrzask i bieg z łopatką do czyszczenia. Poza tym świruje w piaskownicy, piasek nie może wejść do butów bo trzeba go od razu wysypać, nie usiądzie, nie dotyka rączkami. Kiedy się przewróci i usiądzie na pupie podnosi się z dobre 10 min ale bez użycia rąk i tak by żadne ziarnko na spodniach nie wylądowało.
      Druga obsesja to samochody, chyba jeszcze większa od pierwszej. Bierzemy rowerek i idziemy "w osiedle". Po drodze wymienia wszystkie marki aut (mamo opel, mamo merc, mamo niśan, mamo beżo itd) dodam tylko, że po godzinie spaceru mam serdecznie dość odpowiadania "tak, masz rację" bo póki nie odpowiem to dalej nie ruszymy. Dziadek był ostatnio z małym na podwórku i uświadomił go że każda marka ma jeszcze rodzaj, tak więc teraz idziemy i wygląda to tak: mamo opel - tak masz rację - mamo opel jaki? - corsa synku - mamoooo opel korsa! bije sobie brawo i podjeżdżamy pod następne auto uncertain i zaczynamy od nowa wink
    • mamaklaudia Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 14.09.12, 13:41
      gola ale się uśmiałam smilesmilesmile
    • mia_siochi Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 15.09.12, 15:06
      Bose stopy do snu. Śpiochy nie przejdą, jest awantura, ewentualnie rozpina sobie nogawki i wyciąga stopy wink
      Gwiazdki. Ma nalepione na suficie, od kiedy zaczął byc w miarę kumaty wypatruje ich wszędzie.
    • piekielna-diablica Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 15.09.12, 21:37
      bardzo lubi kwizzera i ma świra na punkcie jazdy na rowerze i hulajnodze
    • wro-tka Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 04.08.16, 08:32
      moja córka ma 7 lat i musi sobie kilka razy 'posmoczkować'. tj. przytyka miłą tkaninę do ust i sobie pracuje ustami. tkanina musi mieć odpowiednie parametry - jak kupowaliśmy jej poduszkę to wszystkie się nienadawały wink

pytałam kiedyś psychologa o to... i odpowiedź - każdy ma jakieś dziwactwa wink
    • stokrotka_beauty Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 05.08.16, 20:44
      Od rana do wieczora straż pożarna, mapy. Mój syn ma zespół aspergera, więc jest to u niego normalne
    • camel_3d Re: Czy Wasze dzieci mają jakieś obsesje? 07.08.16, 23:38
      zawsze mial swira na punkcie aut....
      ukochane foilmy to roarry i autka... plus star wars teraz...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka