Mój syn ma obsesję na punkcie Buki, jest to taka koszmarna postać z Muminków. Budzi się rano i pierwsze co mówi, to "włącz mi Bukę na youtube", przegląda wszystkie nagrania na z nią w tle, ciągle o niej mówi, jeśli coś zgubi, to twierdzi, że Buka zabrała, jeśli coś znajdzie, to oznacza, że Buka mu to dała, jeśli jest za głośno w domu, to ucisza wszystkich mówiąc "Cicho, bo Buka śpi", gdy coś narozrabia to Buka jest winna, zagląda za okno i jej wypatruje, gdy jesteśmy w odwiedzinach u mojej siostry, to domaga się pójścia do piwnicy, bo ponoć tam Buka mieszka. Buka go fascynuje, intryguje, nie ma chyba minuty, żeby o niej nie rozmyślał, nawet teraz obok mnie na komputerze ogląda Bukę

.
Druga jego obsesja to aparaty fotograficzne. Ma zabawkowych chyba kilkanaście i wciąż domaga się kupna nowych aparatów. Autka go nie interesują, drogie reklamowane zabawki też nie. Jeśli nie może jakiegoś znaleźć to jest dramat i tragedia, oczywiście każda zguba, to wina nieszczęsnej Buki.
A najgorsze w tym wszystkim jest to, że kiedyś obsesję Bukową miała jego siostra. Musiała oglądać wszystkie części Muminków, w których Buka występowała, uwielbiała je i nic poza Muminkami z Buką nie chciała oglądać. Minęło jej, a po jakimś czasie obsesja pojawiła się u jej młodszego brata. Trwa to już od około 3 miesięcy.