Dodaj do ulubionych

Cytomegalia

09.10.12, 18:01
Witam , czy ktoś z Was mógł by mi powiedzieć czy aktywny wirus cytomegali u 3 letniego dziecka jest grożny dla jego zdrowia.
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Cytomegalia 09.10.12, 18:45
      Nie. Jesli dziecko mialoby cytomegalie wrodzona, to do tego czasu na pewno bys zauwazyla, bo dziecko byloby od urodzenia baaaardzo chore. wiekszosc dzieci zaraza sie w ciagu pierwszych 2 lat, najczesciej bezobjawowo, sporadycznie wystepuje goraczka jak przy innych wirusowkach. 80% ludzi w Europie jest nosicielami cytomegalii i naprawde nie ma sie czym martwic (ja sie martwilam, jak mlody, wowczas 9 m-cy, lezal w szpitalu, zolty jak kurczak, tracil na wadze i nikt nie wiedzial co mu jest i 2 dni, zanim wyszlo, ze cytomegalie, ktora znalezli najprawdopodobniej zlapal w szpitalu byly istnym koszmarem).
    • dwojedzieciija Re: Cytomegalia 09.10.12, 22:24
      kasiabasia7 napisała:

> Witam , czy ktoś z Was mógł by mi powiedzieć czy aktywny wirus cytomegali u 3
      > letniego dziecka jest grożny dla jego zdrowia.

Raczej nie, choć jak podczas każdej choroby należy dziecko uważniej obserwować i w razie co kontaktować się z lekarzem smile
    • annubis74 Re: Cytomegalia 10.10.12, 01:09
      cytomegalia jest najgroźniejsza podczas ciąży (dla dziecka - w przypadku wczesnej ciąży wrecz zabójcza) oraz dla noworodków. Starsze przechodzą podobnie do innych infekcji wirusowych, zazwyczaj nikt nawet nie diagnozuje cytomegalii
      • annubis74 Re: Cytomegalia 10.10.12, 01:10
        a tak btw to skad wiesz że dziecko ma aktywny wirus cytomegalii? rozumiem ze z badań ale co cię skłoniło do robienia takich badań
    • kasiabasia7 Re: Cytomegalia 10.10.12, 10:48
      dziecko ma problemy z jedzeniem, pije tylko kaszke z butelki. A skierowanie dal pediatra .......badanie z moczu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka