Dodaj do ulubionych

Troszkę się pochwalę:)

10.10.12, 13:18
Otóż moja trzy letnia córeczka od urodzenia nie toleruje żadnych maskotek i lalek. I nie mamy kompletnie pojęcia o co w tym chodzi. Nic się nie wydarzyło żeby jakiś pluszak na nią spadł,wystraszył itp. Kiedyś dostała od babci lalę Agatę ale na jej widok dziecko zesztywniało ze strachu i zaczęło histerycznie płakać. Od tego zajścia wszystkie lalki i pluszaki na stałe opuściły królestwo naszej córeczki.
Od września malutka zaczęła przedszkole. A tam na regale w rządku pod linijkę poustawiane laleczki i misie. Przez trzy tygodnie był płacz że nie chce iść do przedszkola bo tam są lalki.Pomalutku oswoiła się z otoczeniem a na urodziny poprosiła o.........głowę lali do czesania.Byłam zachwycona,zaskoczona.
Wczoraj moja córeczka poprosiła o lalkę barbie. Z tego zachwytu przejechałam wczoraj pół Warszawy w poszukiwaniu Tej konkretnej baebiesmile. A dziś moje dzieciątko pomaszerowało do przedszkola z lalką barbie pod pachą.
Jestem z niej taka dumna że musiałam Wam się tym pochwalić.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Troszkę się pochwalę:) 10.10.12, 13:35
      Jak rozumiem, jesteś dumna z przełamania przez Twoją córkę jakiejś fobii? Jeśli tak, to gratuluję oczywiście smile (Bo mam nadzieję, że nie jesteś dumna z tego, że córka "zmądrzała" i "nareszcie" zaczęła się bawić lalkami).
    • aniasa1 Re: Troszkę się pochwalę:) 10.10.12, 13:42
      napisze to czego nigdy wczesniej bym nie napisala: przedszkole potrafi uczynic cuda.....
      Moj po 3 latach wział łyzke do reki (nie pogryzla) i nawet sam je.
    • camel_3d Re: Troszkę się pochwalę:) 10.10.12, 14:34
      hmm..ja nie wiem, ja bym byl raczej dumny z corki, ktora nie chialaby barbie a wolalaby klocki i samochody.

swoja droga..mlody tez nie lubil zadnych pluszakow, spal z pielucha tetrowa i mu wystarczylo. 2 miesiace temu poszlimy do ksiegarni i tam zobaczy zajac..wygladal jakby go ktos ze skarpety zrobilsmile) i powiedzial, ze juz wyrzuci pieluche, ale tego zajaca che..noi mu kpilem..teraz zajac jest nieodzowna czescia zabaw..nawet mu ciasto zrobil. smile)) a swoja droga..zajac jest jedyny jedyny, bo firma produkuje tylko po jednym egzemplarz z kazde zabawki smile)))
      • apollejka Re: Troszkę się pochwalę:) 10.10.12, 15:38
        camel_3d napisał:

> hmm..ja nie wiem, ja bym byl raczej dumny z corki, ktora nie chialaby barbie a
        > wolalaby klocki i samochody.
        >
        Chodzi o to ze dziewczynka pokonała swoje lęki.Matka ma prawo być dumna i czuć radość.
        Gratulujęsmile

> i powiedzial, ze juz wyrzuci pieluche,
        Popracuj nad dzieckiem,zwłaszcza takim dużym żeby pieluchy nie nosiło.No,mi pielucha kojarzy się nie najlepiej.
      • mikams75 Re: Troszkę się pochwalę:) 10.10.12, 18:50
        ale nie bylbys dumny jakby twoj syn mial leki na widok samochodow.
        I cieszylbys sie jakby leki pokonal.
        A w lalkach nie ma nic zlego, w przedszkolu chlopcy tez sie bawia lalkami i kuchenkami, szczegolnie jesli nie maja zadnej w domu.
        Tak samo jak dziewczynki bawia sie koparkami.
        • camel_3d Re: Troszkę się pochwalę:) 10.10.12, 23:31
          no pokonac lek to jedno..ale walnac od razu w barbie i GLOWE laski to juz inna przesada...

ja bym sie raczej zdziwil gdyby mlody bal sie samochodow, in nagle zapragnal jezdzic monster truckerem... smile)))
    • 2plusik Re: Troszkę się pochwalę:) 10.10.12, 16:06
      Gratulację smile
    • vjann Re: Troszkę się pochwalę:) 10.10.12, 17:00
      gratuluje, teraz proponuje otworzyć fundusz lalkowy, bo jak zacznie nadrabiać zaległości... wink
    • leneczkaz Re: Troszkę się pochwalę:) 10.10.12, 17:20
      Gratuluję przełamania lęków.

Natomiast jak moja 3-letnia córka poprosi mnie o GŁOWĘ DO CZESANIA (WTF?) lub barbie to umrę z rozpaczy..
      • mikams75 Re: Troszkę się pochwalę:) 10.10.12, 18:47
        sama jej kupisz jak bedziesz miec dosc notorycznych wizyt u domowego "fryzjera" i potarmoszonych wlasnych wlosow big_grin
        Ja sama szukalam takiej lalki co wlosow nie da sie skoltunic w 10 minut.
        Poczekaj jeszcze z rok a nie opedzisz sie od barbie i ksiezniczek big_grin
        • foxanka Re: Troszę się pochwalę:) 10.10.12, 20:08
          1 - Czym tu się chwalić wink
          2- dziecko miało lęki bo złom matkom jesteś
          3- głowa do czesania utrwala u dziewczynek złe wzorce zwodowe ( zamyka jej drogę do ambitniejszej kariery )
          4-Barbie- promuje zaburzenia żywienia i przedmiotowe traktowanie kobiet
          5-Kupując dziecku barbie - ot tak bo chce- rozpuszczasz ją.
          6-pozwalając jej iść z ww barbie do przedszkola narażasz inne biedne dzieciątka na atak chorobliwej zazdrości.

a tak serio, to z całego serca gratuluję smile))
          • ingusionek Re: Troszę się pochwalę:) 10.10.12, 20:39
            Bardzo jestem dumna z tego że się przełamała. Kiedyś puchłam z dumy jak w ogóle odważyła się spojrzeć w sklepie w kierunku półki z lalkami-bo było różnie-bała się nawet przejść koło takiej wystawy. A teraz trzyma te chuchro (barbie) w ręku,dziś nawet zabrała ją na spacer-a że to lalka w letniej sukience to cały spacer tuliła ją mocno do siebie żeby nie zmarzła. Powiem że powoli miałam dosyć lego,koparek,samochodów. A tu miła odmiana w jej pokoiku-na honorowym miejscu leży barbie patyczaksmile.
            • mikams75 Re: Troszę się pochwalę:) 10.10.12, 21:09
              nie pozbywaj sie jeszcze koparek! Barbie jest swietna operatorka wszelkiego ciezkiego sprzetu! big_grin
              • leneczkaz Re: Troszę się pochwalę:) 11.10.12, 07:51
                Zaplułam monitor kawą big_grinbig_grin
        • leneczkaz Re: Troszkę się pochwalę:) 11.10.12, 08:45
          Zdaję sobie tego sprawę, ale póki co chce mi się płakać na samą myśl, że jakieś głowy końskie czy barbie miałby stać na półce w moim domu uncertain sad.. Nieeee, jakoś tego nie widzę.
          Baribie - lalkę może jakoś przełknę wink
    • koza_w_rajtuzach Re: Troszkę się pochwalę:) 11.10.12, 07:57
      Nie dziwię się, że jesteś dumna smile. Oswoiła się z lalkami i odkryła, że fajnie można się nimi bawić.
      A ja jestem dumna z tego, że moja córka, prawie już 7-letnia, w ogóle nie lubi lalek (nie boi się, po prostu nie lubi). Wydaje mi się przez to oryginalna wink. Bawi się wyłącznie z chłopcami.
    • shellerka Re: Troszkę się pochwalę:) 11.10.12, 10:05
      pewnie Cię już zdążyły mamy wyśmiać, że barbie to kicz i żenada?smile))

macie podobnie jak u nas. młoda wolała samochody. do niedawna. teraz ma trzy lata. jakieś dwa miesiące temu zaczęła bawić się dwoma lalkami new born i udawać, że jest ich mamą. łącznie z tym, że spała z nimi w łózku, karmiła, przewijała i nie mam pojęcia gdzie to podłapała, bo nie miała kontaktu z żadnym niemowlakiem.

lalkami barbie też się już bawi - ze swoim bratem. jestem przeszczęśliwa, bo sama lalek barbie nie miałam i nie mogłam się doczekać ich kupowaniasmile

jedyne, co trudno mi znieść, to jej zamiłowanie do spodni. ma dziesiątki sukienek, ale codziennie rano trwa walka, bo ona chce spodnieuncertain żadnych falbanek, żadnych wirujących kiecek. mają być spodnie, najlepiej po bracie i jużsad
      • lilka69 shellerka 11.10.12, 11:44
        shellerka-wiedzac z forum , ze lubisz mode i fajne ubrania domyslam sie, ze ubolewasz nad tym ,ze twoja corka na razie tego nie podziela? smile

ja uwielbiam mode, zakupy, stylizacje i liczylabym, ze ubiore dziecko jak ja lubie. na razie udaje mi sie to. ucze starszego syna jak ma sie ubierac, jakie kolory do siebie pasuja, ze ubierac nalezy sie stosownie do okazji oraz co jest modne z zachowaniem samokrytycyzmu. (ja mam 2 synow- 7 i 1).

a co autorki to moim zdaniem barbie jest kiczowata i jej wizerunek nie uczy dziewczynki niczego dobrego.( nie jestem zawistna, jestem sredniego wzrostu i szczupla lub nawet bardo szczupla oraz proporcjonalna).
        • ingusionek Re: shellerka 11.10.12, 18:51
          Ale tu nie chodzi o to że to barbie! Chodzi o fakt że moje dziecko BAWI SIĘ LALKĄ. Dla mnie to mogłaby być nawet lalka z drewna. Chodzi o fakt przełamania się!!!
          • leneczkaz Re: shellerka 11.10.12, 20:06
            No ale kupiłaś jej barbie.. i głowę barbie.
            A tyle pięknych handmadów.. Moja dostała pierwszą lalkę- zajączkę niedawno (jet tu makoweczki.pl/jesien-jest-piekna/).. Jest pełno cudnych- tildy, zwykłe szmacianki.. Miszkomaszko ma cudne laleczki- syrenki..
            Myślę, że warto od małego zaszczepiać w dzieciu coś więcej niż łby końskie i ludzkie uncertain
            • mikams75 Re: shellerka 11.10.12, 21:28
              nie ma co walczyc na sile z marzeniami dziecka i wciskac cos, co wg naszych standardow jest estetyczniejsze. Ok, do pewnego wieku to przejdzie, ale juz nieco starsze dziewczynki maja wlasne zdanie. I choc moje dziecko nie oglada reklam, nie zna sie na wiekszosci modnych zabawek, to ciagnie ja do rozowego barbiowatego kiczu. Za dwa lata jej minie.

Ja tez bylam przeciwna rozowemu i barbie, ale jakos ostatnio zmienilam zdanie.
              Moja corka ma wszechstronne zainteresowania wink) - i jak juz wyzej pisalam - barbie i ciezkie sprzety sie nie wykluczaja a pieknie uzupelniaja.

• leneczkaz Re: shellerka 12.10.12, 07:45
                No jestem świadoma...
                Starszak katuje angdy birds i chce zbierać serię dinozaurów FP mimo, że zaproponowałam piękne drewniane wink
            • paartycja Re: shellerka 13.10.12, 11:13
              leneczkaz napisała:

> No ale kupiłaś jej barbie.. i głowę barbie.
              > A tyle pięknych handmadów.. Moja dostała pierwszą lalkę- zajączkę niedawno (jet tu makoweczki.pl/jesien-jest-piekna/).. Jest pełno cudnych- tildy, zwykłe szmacianki.. Miszkomaszko ma cudne laleczki- syrenki..
              > Myślę, że warto od małego zaszczepiać w dzieciu coś więcej niż łby końskie i lu
              > dzkie uncertain
              ja mojej 5-latce od początku kupowałam zwykłe szmacianki,normalne lalki..taka byłam dumna,że mam mądre i rozsądne dziecko..i co? i guciotongue_out
              poszła do przedszkola i teraz nie mogę się opędzić od barbi,koników a ostatnio zażyczyła sobie głowy do czesania..i mam jej nie kupić tego o czym marzy w imię jakiejś wydumanej poprawności?
              • leneczkaz Re: shellerka 14.10.12, 15:59
                Pisałam wyżej, że mam 4-latka który dostaje pewnie 'hity' reklamowe, ale wszystko ma swoje granice. Nie dostanie robotów- potworów (z wątku "czym bawią się wasze 4-roletnie dzieci?), pistoletów itp. bo to JA go wychowuję i JA decyduję o tym co kupujemy. Głowy koni są obrzydliwe ale i jakoś tak.. nieetyczne? No co to za nauka, że można komuś łeb odrąbać coby poczesać.. uncertain (dosadnie, ale odcięte łby rażą mnie kosmicznie).
        • leneczkaz off topic 11.10.12, 20:08
          Liluuu.. 100 lat Cię nie widziałam.. Jak się synek chowa? smile
          • shellerka Re: off topic 11.10.12, 21:08
            no własnie! dawno cię na emamie nie widzialam!
          • lilka69 Re: off topic 12.10.12, 11:39
            przemiła leneczko i rownie mila shellerko - NIE MAM CZASU. tylko czytam. wiekszosc forumowiczek jest zadowolona, ze nie sie nie udzialam smile.

teraz dopisuje poniewaz roczny syn spi a 7- latek w szkole.
            • leneczkaz Re: off topic 12.10.12, 19:25
              Forum bez nas umiera.. wink
              Ale wróć.. wciąż jest lipcowa tongue_out
              • lilka69 Re: off topic 12.10.12, 22:08
                wlasnie widze ile tu jest nowych nickow!!! ale niektore "stare", dobre forumki sa smile
        • shellerka Re: shellerka 11.10.12, 21:07
          oj tam. mi do barbie tez daleko, ale sama zawsze chcialam barbie mieć i teraz nadrabiam wink coś jak faceci z kolejkamismile

noooo.... trudno mi zaakceptować, że moja osobista córka nie podziela moich upodobań do sukienek i generalnie kobiecych ubrań. dziewczęcych to znaczysmile

za to kocha kolczyki - ma setki par, a niektóre mamy takie same, albo się wymieniamy i lubi miec pomalowane paznokciesmile
          • lilka69 Re: shellerka 12.10.12, 11:41
            czasem widze Cie na forum moda shellerka. widze, ze mamy wspolne upodobania smile
    • ingusionek Re: Troszkę się pochwalę:) 12.10.12, 11:15
      A tak mnie naszło i wszystkim dziękuję za odzew-jaski on tam nie był. Ale przewaga gratusiowych dlatego dziękuję.
      • miss_paradox Re: Troszkę się pochwalę:) 12.10.12, 22:16
        najszczersze gratulacje, wiem jak to cieszy smile)
    • sabka22 Re: Troszkę się pochwalę:) 13.10.12, 19:41
      Jak to czytałam to przypomniała mi się moja siostra jak była mała...jak dostała pod choinkę lakę taką płaczącą to płakała razem z lalką big_grin
      Z tym że jej nie przeszło,interesowały ją tylko wycinanki,kolorowanki,klocki i auta smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka