Dodaj do ulubionych

Ciągle głodne....

30.10.12, 08:54
Część dziewczyny
Mam troszkę ponad roczne dziecię, które bez przerwy by jadło. Już mi się pomysły kończą co dawać. Boję się, że mogę przesadzić. Co robić kiedy chodzi i mówi "am". Zjada 5 posiłków dziennie plus jakieś chrupki ryżowe czy kukurydziane. Czasami mam wrażenie, że jakbym postawiła cała paczkę takich chrupek to też da radę.
Czy Wasze maluchy też tak mają/miały? Jak Wy sobie radzicie?
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • ingusionek Re: Ciągle głodne.... 30.10.12, 09:03
      Miałysmile
      Ale z tego wyrosła.
      W pewnym momencie to jest normalne.
    • illegal.alien Re: Ciągle głodne.... 30.10.12, 11:26
      Moje dziecko tak miewa - zmiata wszystko, co nadaje sie do jedzenia, jak nie ma jedzenia bierze sie za papier, kredki i inne rzeczy, ktore da sie pogryzc.
      Daje jej warzywa, owoce, kasze, kielbase, ser zolty - co tam akurat sie nawinie i na co corka ma ochote smile
    • annubis74 Re: Ciągle głodne.... 30.10.12, 11:56
      a jesteś pewna że zawsze "am" znaczy "jeść"
    • zuzinkas Re: Ciągle głodne.... 30.10.12, 17:47
      corka tak miala ale w mniejszym stopniu, u syna to bardziej widac.. aktualnie ma rok i prawie 5 miesiecy i zabkowanie czy nie, goraczka, katar czy nie to on jak tylko widzial mnie w kuchni czy garach to juz myslal ze gotowe i juz przy foteliku stal.. i zmiatal wszystko z talerza i czasami z ziemi jak nie zdarzylam pozamiatac a wrocil po cos do kuchni..
      tak samo jak wracal ze zlobka to od razu u dziadkow do kuchni biegnie i na owoce pokazuje pomimo ze dostaje podwieczorek w zlobku, to je drugi u dziadkow..
      radze sobie ze je te swoje 5 posilkow dziennie do woli i tyle...
    • jul-kaa Re: Ciągle głodne.... 30.10.12, 17:51
      A ile ma wzrostu i ile waży?
    • emila.dudek Re: Ciągle głodne.... 30.10.12, 19:48
      Taki etap. A za chwilę zobaczysz, że ubranka są za małe i krótkie.
    • czarna784 Re: Ciągle głodne.... 30.10.12, 20:11
      Moja teraz tak ma,ale czesciej robi to z nudów,bo jak jej cos daje jesc to kasnie dwa razy i wyrzuca,wiec nie zawsze slucham jej prosb o jedzenie...mysle ze to minie smile
      • zjawa1 he, he znam to:) 30.10.12, 21:52
        U mojego synka to ,,cos" zaczelo sie wlasnie tak po 1 roku zycia.
        Co jakis czas mial doslownie ataki jedzenia non stop i ma tak do dzis.
        Zauwazylam, ze wlasnie w tych okresach najwiecej rosl!
        Wlasnie ostatnio tez ma takie jazdy. Wraca z przedszkola zjada po przyjsciu:
        2 banany, parówki, po jakims czasie prosi o kanapki z szynka i serem.
        Nawet pytalam panie w przedszkolu czy wszystko je,okazuje sie, ze je i to jak-bieze czesto dokladkismile
    • muta001 Re: Ciągle głodne.... 30.10.12, 22:19
      Mój 15 miesięczny synek też tak masmile Zjada więcej niż ja. Zawsze pierwszy siedzi przy stole.
      Ale nie martwię sie tym za bardzo. Mój starszy syn tez tak miał do ok drugiego roku życia.
      Nagle apetyt mu przeszedł i tak jest prawie do dziś. A ma 10 lat
    • aniko16 Re: Ciągle głodne.... 31.10.12, 10:08
      Pewno by tak było, gdybym podstawiała ciagle coś do żarcia. Nie maja jednak tego zwyczaju bo nie dostawały niczego między posiłkami - 5. A juz na pewno żadnych chrupek czy innych dmuchanych "smakołyków".
    • ajtam22 Re: Ciągle głodne.... 31.10.12, 20:02
      u nas tez tak było - jje, jje, później rośnie szybko i znów jje, jje i znów rośnie - norma
    • gukinga Re: Ciągle głodne.... 31.10.12, 22:11
      ja zrobiłam maluchom chipsy z jabłeksmile www.dziecijedza.com/2012/09/30/dzieci-jedza-chipsy-2/
    • aleksandra1357 Re: Ciągle głodne.... 31.10.12, 22:29
      Ja mam zawsze odwrotny problem, moje dzieci nigdy, ale to nigdy nie proszą o jedzenie, a posadzone nad talerzem szybko zwiewają smile
      A na Twoim miejscu postarałbym się dawać bardziej kaloryczne posiłki (jakiś zdrowy tłuszcz tam wlej), a między posiłkami tylko jabłuszko itd.
    • minerwamcg Re: Ciągle głodne.... 31.10.12, 22:37
      Jeżeli nie ma problemów z wagą, to znaczy, że akurat ma fazę na wołoducha. Martwiłabym się dopiero gdyby ten apetyt trwał zbyt długo i/lub zaczęła grozić nadwaga. Zgadzam się z opiniami przedmówczyń, że pewnie niedługo sporo urośnie.
    • mamatin Re: Ciągle głodne.... 01.11.12, 00:05
      > Czy Wasze maluchy też tak mają/miały?

Moj maluch tak mialsmile
    • 3fanta Re: Ciągle głodne.... 01.11.12, 11:28
      Moja tak ma od zawsze tzn odkąd zaczęłam rozszerzać jej dietę.zjada wszystko co dostanie.Gruba nie jest ale to chyba tylko dzięki temu,że spala wszystko na bieżąco.Jest bardzo ruchliwa
    • mia_siochi Re: Ciągle głodne.... 01.11.12, 12:16
      Moj też tak ma, zje wszystko i o każdej porze. W restauracji zamawiamy normalną porcję (ma 20 mcy) i na wstępie pacyfikujemy go w krzesełku dla dzieci, bo inaczej będzie zaglądał ludziom w talerze z głodnym, proszącym wzrokiem.
      Od zawsze jest w 50 centylu.
      Nie dostaje nigdy chrupek, słodyczy (oprócz ciasta marchewkowego), soków. Jako zapychacz przed obiadem (zdarza mu się nie być w stanie doczekać) służą sery, ogórek, oliwki, kiszonki, jajecznica. Gdybym dała mi beczke oliwek- wciągnąłby co do jednej, rozumiem go , też tak mam smile
      • mia_siochi Re: Ciągle głodne.... 01.11.12, 12:20
        Aha, świetnie sprawdza się ugotowany al dente, pełnoziarnisty makaron bez sosu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka