Dodaj do ulubionych

rtg migdała-interpretacja wyniku

09.11.12, 23:43
Mam opis rtg migdała : "Na poziomie migdałka gardłowego widoczny cień części miękkich zwężający światło gardła". Czy to oznacza ,że jest przerośnięty? Mocno , słabo?
Obserwuj wątek
    • vivaluna Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 10.11.12, 18:15
      Tak, przerośnięty. Zależy jak mocno zwęża to "światło gardła". Jeśli byłoby to patologiczne zwężenie to chyba umieściliby to w opisie czyli dodali - "znacznie zwęża". Laryngolog powinien ocenić to rtg. Ja tam sprawdzilam zaglądając córce do paszczy - migdały były wielkie i gąbczaste więc wątpliwości nie było a i rtg nie było potrzebne aby stwierdzić jaki los czeka te migdałki wink
      • zjawa1 Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 10.11.12, 23:05
        Jestem na podobnym etapie. RTG to jest tyle warte co wiecz co....to, ze macie powiekszony potwierdziloby zwykle badanie otolaryngologiczne. RTG napewno nie jest miarodajne do wykrycia czego kolwiek i to powaznego.
        • aniaolawa Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 11.11.12, 12:41
          Ale dlaczego nie jest? Obejrzałam to zdjęcie i naprawdę trzeci migdał jest powiększony , powiedziałabym ze zajmuje 2/3. U dr jeszcze z tym zdjęciem nie byłam. Do tego ma sporo płynu w uszach. Póki co od 3 tygodni bierze Aerius, Nasonex i od 3 dni Otovent. Mamy skierowanie do szpitala .
          • vivaluna Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 11.11.12, 21:44
            U nas też nie było RTG tylko mini kamerka ze światełkiem - jeśli chodzi o trzeci. Boczne - cóż jak pisałam dwie wielkie gąbki.
            Macie skierowanie na badania czy usunięcie?
            • zjawa1 Re: 11.11.12, 22:03
              Nie rozumniem dlaczego lekarz decyduje sie na niepotrzebne szkodzenie dziecku promieniami rtg, zeby sprawdzic tzw 3 migdal?
              Przeciez mozna to zrobic w nieinwazyjny sposob.
              • aniaolawa Re: 12.11.12, 11:02
                Mamy skierowanie z zewnątrz do szpitala, ale najpierw najpierw będą konsultacje. Jestem w trakcie zapisywania, zapisałam z nfz na Niekłańskiej ..termin 22 luty (konsultacji dopiero). Martwią mnie te płyny w uszach i gorszy słuch.Prywatnie próbuję dziś zapisać do Medicnusa i maja rzuconą słuchawkę, ciągle zajęte.Jak się dziś nie umówię , to podjadę jutro sama.

RTG rozumiem ,że jest szkodliwe,ale mój syn przez nos nie dałby się zbadać.
                • mama-anusi Re: 12.11.12, 11:12
                  1. W medincusie nie odbiora telefonu, powozdzenia.Trzeba jechać albo mailem.
                  2. rtg zaleca sie przed wycieciem, w sumie pewnie jako komplet dokumetów, aby dr był pewien że nie ma innych ,,ułomności"
                  3.u nas opis : dostatecznie powiekszkony, w trakcie operacji - okaąło sie ze bardzo duzy
                  ( rtg= niewiele prawdy)
                  4. zaglądaja do paszczy to mozesz sobie sprawdzać czy ma wszystkie zeby
                  5. u mojego dziecka migdały boczne były ogromne, tak wielkie ze nie było miedzy nimi przeswitu. Byłam u kilku laryngologów- zaden nie podjął sie po ,,obejrzeniu" gębuli operacji.Dopiero nasofiberoskopia (cos takiego) ukierunkowały dorgę działania ( wynik 3 migdał przerosniety w 75 %) w zeczywistoci ok 90%, boczne od srodka paszczy zrosnięte - czyli stan absolutnie do operacji.

Jak ktoś liczy na cuda, to powodzenia, u nas 2 mies po operacji zapalenie ucha.
                  • aniaolawa Re: mamaanusi 12.11.12, 12:20
                    mama anusi gdzie robiłaś zabieg?Za darmo czy prywatnie(ew.ile płaciłaś)? Mój syn nie miał zapaleń uszu, tylko nawracające katary z przedszkola (2x z nich zrobiło się zapalenie płuc). Nie liczę na cuda po zabiegu , bardzo się go boję! Mega!
                    Do medicnusa napisałam maila i wypełniłam ich formularz, zobaczę co to da.
                    • vivaluna Re: mamaanusi 12.11.12, 13:12
                      Nie ma się czego bać, jeśli będzie wskazanie lekarza rób jak najszybciej i nie bój nic.
                  • vivaluna Re: 12.11.12, 13:19
                    Cóż, moja córka ani razu nie miała RTG. Boczne jak najbardziej można obejrzeć w całej okazałości zaglądając do paszczy i żadne badania dodatkowe wogóle nie są potrzebne. Dobry laryngolog bez rtg i wziernikowania oceni również przerost gardłowego m.in. po to zleca się badanie słuchu oraz foniatryczne.
                    Po drugim zabiegu zdarzył się cud - zero zapaleń uszu i przewlekłych katarów.
                • vivaluna Re: 12.11.12, 13:11
                  Bada się przez gardło wink
                  Słuch wraca do normy po adenotomii.
                  Może spróbuj na Marszałkowskiej, mają krótsze terminy.
    • yesminna Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 12:32
      RTG migdałków moim zdaniem jest niewiele warte. U nas na tym badaniu wyszedł bardzo powiększony, co mnie bardzo zdziwiło, bo wcześniej w badaniu endoskopowym był normalny. Po RTG znowu powtórzyliśmy endoskop- wcale nie był powiększony. Niepotrzebnie się tylko dziecko napromieniowało.
      • aniaolawa Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 13:11
        Postaram się zatem zrobić badanie przez nosek. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Z dwojga złego wolałabym sam drenaż uszu, jeśli nie uda się pozbyć płynu. Podcięcia 3 migdała chciałabym uniknąć. No nic czekam na wizytę w Medicnusie.
        • aniaolawa Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 13:13
          hehe nie znam się na tych badaniach. Są 2 rożne badania przez nosi i gardło?
          • vivaluna Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 13:20
            Nie słyszałam o badaniach przez nos.
            • mama-anusi Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 13:24
              RTG - to kazdy wie,
              Nosofiberoskopia - potocznie, jak to mówi moje dziecko - kabelek do nosa i pani ogląda gardło. Trwa minutę nie wiecej, widac wszystko na monitorze, mozna druknac.
              Nie jest to mile, ale nie jest szkodliwe - poza emocjami dzieciaka. Nie wyobrazaj sobie zaraz ze kabelek wchodzi nosem a wychodzi uchem czy gardłem smile
              Wklada dosc lekko do nosa.
            • zjawa1 Re:vivaluna 12.11.12, 20:11
              vivaluna napisała:

> Nie słyszałam o badaniach przez nos.
              Np. badanie Videoskopowe. Wklada sie do zdiurki w nosie taki wezyk do ktorego na koncu jest zamontowana kamera-elekancko widac na ekranie monitora cale noso-gardlesmile
              Dziecku, przed wsadzeniem tego wezyka miejscowo smatuje sie takim zelem znieczulajacym.
              • vivaluna Re:vivaluna 12.11.12, 21:17
                Dokładnie to badanie było robione u mojej córki tyle , że przez gardło. Ja bym obstawiała, że mniej dyskomfortowe niż przez nos.
                • zjawa1 Re:vivaluna 12.11.12, 21:28
                  to napewnosmile
                  My tez mieslismy przez gardlo, ale w jakims tam przypadkach robia tez przez nos-zalezy od wskazan-jakich nie mam pojecia.
        • mama-anusi Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 13:20
          sie pogubilam, to ma płyn w uszach a nie mial zap ucha ?
          Nie jestem lekarzem, ale dziwne to.

Młoda miala w szpitalu na Kopernika - panstwowo.
          Zabieg wspomina - bardzo bardzo dobrze. Jesli zajdzie potrzeba powtórki - wiem, że nie taki diabeł straszny, choc moze tym razem nie pojsc tak gładko.
          Zabieg niesie za sobą ryzyko, jak kazdy. Jesli mozna uniknac to nawet trzeba smile
          Jesli nie ma wyjscia - ciąc. U nas - jakos spania, oddychania, waga i samopoczucie - zdecydowanie sie polepszyły, tylko te cholerne ucho znowu chore.
          • vivaluna Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 13:26
            Ucho dojdzie do ładu w ciągu kilku miesięcy od zabiegu.
            • mama-anusi Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 13:54
              vivaluna napisała:

> Ucho dojdzie do ładu w ciągu kilku miesięcy od zabiegu.
              No wiec własnie po zabiegu - uszy były idelane, i 2 mies po klapa, zap ucha, 10 dni Klacid.
              Antybol skonczony a ucho niby wyleczone ale błona wciągnieta - wiec zyje na bombie ze zaraz znowu. Tu niestety a moze stety potwierdza sie teoria ze ucha w 80% nie trzeba leczyc antybiotykiem bo to na nic. Dałam 2 x w zyciu i przy nastepnym nie dam.
              • aniaolawa Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 15:31
                Nie miał nigdy zapalenia uszu, nigdy go nie bolało. Raz miał zaczerwienione, kataralne (jedno niby bardziej). To było w czerwcu; dostał dicortineff do ucha i nosa wtedy. Antybiotyk miał 2x w życiu na zapalenie płuc. Ale katarów miał sporo , co poszedł do przedszkola to zielony gil i często miał krople z antybiotykiem Dicortineff czy Tobrex. Synek jest alergikiem i może stąd te problemy częstych infekcji kataralnych, przerostu 3 migdała i w efekcie zebrania płynu w uszach. Też się zdziwiłam ,że jest płyn w uszach.
                • doti_2 Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 18:35
                  jak jest alergikiem to może nie do końca wiesz co go uczula i jednak podajecie mu jakiś alergen.
                  Z powodu samej alergii może być przerośnięty trzeci migdał, podciśnienie w uchu z powodu obrzęku trąbki słuchowej jak i płyn w uszach.

I jeśli przyczyną jest alergia to ani wycięcie migdała ani drenaż na dłuższą metę nie pomogą.

Synowi usuwaliśmy migdał w ubiegłym roku, po miesiącu do dwóch płyn z uszu zniknął, ze słuchem ok.
                  W tym roku znowu zaczęły się kłopoty z uchem i na własną rękę zrobiłam badania na alergię - jest alergikiem, więc możliwe że usunięcie migdała było zbędne bo teraz i tak walczymy z dietą podciśnieniem w uszach.

W niektórych wypadkach nawet bez alergii pomaga nie podawanie dzieciom mleka - potwierdzone przez pediatrę.

A z drenażu wcale bym się nie cieszyła bo oznacza jakiś tam ubytek słuchu, dreny potrafią wypadać, a co jak jeden drenaż nie pomoże i płyn powróci?

Niestety i wycięcie migdała może płatać niespodzianki, bo np przy niektórych wadach podniebienia wogóle nie wolno usuwać migdała. Nie każdy laryngolog może wadę zauważyć a mowa nosowa dziecku pozostanie.

A z ciekawości czemu wolisz drenaż niż usunięcie migdała?
                  • aniaolawa Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 20:15
                    Mój synek miał testy z których nic nie wyszło poza kotem 5 klasa (2 tyg.przed testami byliśmy u kota i tam się uczulił, uciekliśmy od razu jak zobaczyliśmy ,że coś jest nie tak), poza tym unikamy tego co udało nam się zaobserwować, białko mleka i głównie chemia. Alergie ma prawie od urodzenia. Mleka nie spożywał ponad 2 lata, i to nawet kropki masła, zero! Mimo,że nie był na nie uczulony, to odstawione było. Teraz spożywa niewiele, choć lubi. Nie daję mu podczas infekcji od pół roku, ponieważ pediatra zawsze każe odstawić, żeby bardziej nie zaśluzować.
                    Co do zabiegu który wolę , który nie , to rzecz jasna żadnego...A napisałam ,że drenaż uszu, bo synek nie lubi widoku krwi i lepiej żeby nią nie pluł. Ja też nie lubię krwi.
                    • zjawa1 Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 20:18
                      Tez masz argumentsmile Przeciez nie bedziesz ogladac zabiegusmile A krew tak, czy siak musicie zobaczyc, bo obowiazkowo beda ja pobieracsmile

Czy Wy jestescie teraz na jakims leku przeciwalergicznym?
                      Np przeciwhistaminowy Aerius?
                      Bo jesli nie, to warto go podawac.
                    • doti_2 Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 20:47
                      mój syn nie pluł krwią, wogóle jej nie było. Dziecko z naszej sali wzięło na wymioty, gdybym nie wiedziała że może zwymiotować krwią pomyślałabym że zjadł zupę, bo krew z żołądka nie jest czerwona.
                      Jak piszą dziewczyny niżej dreny nie leczą a lekarze zakładają je rutynowo. We Wrocławiu "na klinikach" mielibyśmy ten gadżet na 100% bo oni postępowi. Migdał usuwaliśmy w Opolu w szpitalu wojskowym, u dość dojrzałego niepostępowego lekarza, który oznajmił że 4-6 tygodni po zabiegu powinna być znaczna poprawa (u 90% pacjentów), a jak nie to pomyślimy o drugim zabiegu. I MIAŁ RACJĘ płyn się wycofał, tympanometra jak złoto, a tak miałby młody dreny w uszach.

Zabieg był w pełnym znieczuleniu, syn dostał głupiego jasia, nawet nie wie po co był w szpitalu. Oficjalnie wyciągaliśmy krasnoludka. Ja mimo tego że znowu mamy kłopot z uszami polecam.

Wisz z drenami jest jak z moimi chorymi zatokami - laryngolog zapodaje leki, one na trochę pomagają ale nie do końca, a przyczyny nie potrafi na stałe usunąć
                      • zjawa1 doti_2 12.11.12, 20:59
                        Dobrze to ujelas.
                        Moj syn jak mial plyny w uszach, nie mial patologicznie nabrzmialych migdalow-powiedzmy w granicach normy.
                        Teraz ma nabrzmiale po anginie, chrapie, 3 migdal po raz pierwszy powiekszony i mimo tego uszy czysciutkie i ,,bialutkie".
                  • zjawa1 Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 20:15
                    Pewnie dlatego, ze lekarze w Polsce opisuja te operacje wsadzenia obcego ciala jako super bezpieczna, absolutnie nieinwazyjna i skuteczna.
                    Skuteczna, tylko na co? Na tzw. Nadkontrakcikismile
        • zjawa1 aniaolawa!! 12.11.12, 20:06
          Ja, po dokladnej analizie i przejsciach z tzw. plynami w uszach w zyciu nie wsadzilabym drnow!!!
          Jesli faktycznie winny jest temu 3 migdal, to wolalabym jego wyciac, bo i tak zanika maks do 12-tego roku zycia u kazdego.
          Jesli chodzi o dreny to nie daja zadnej pewnosci, a wrecz przeciwnie powoduja jeszcze stany zapalne przynajmniej w 1 na 10 przypadkow.
          Czytalam na ten temat wiele literatury zachodniej, publikacje artykolow w najbardziej prestizowych gazetach medycznych.
          I wszedzie ten zabieg traktowano jako ostatecznosc.
          Ze nie wspomne o przypadku, ktory znam, a wiec po przeprowadzonym tego, typu zabiegu uszkodzono dziecku nieodwracalnie blony bebenkowe.
          Trzeba sie z tym liczyc. Jednak wyciecie migdalka jest znacznie bezpieczniejsz.

Dodam, ze z plynami walczylam przez 4 przeszlo miesiace i je wyleczylam. Po tym incydencie jakies 3 miesiace pozniej dziecko znow je mialo.
          I przeswzlo, choc straszono i chciano zakladac idiotyczne dreny.
          Tylko w Polsce tak masowo zaklada sie je.
          Trzeba pamietac ze ta ostra ingerencja nawet jesli daje ,,ulge", to nie leczy przyczyn tylko moze ewentualnie doraznie zwalczyc konsekwencje, a wiec skutki plynow.
          Dreniki mozna zakladac nieustannie-jak to nie raz tu opisywano.
          I tak, jak pisze ja nigdy w zyciu nie zrobilabym tego dziecku!!!
          \To nie rozwiazuje problemu, a jest bardzo ryzykowne.

3 migdal laryngolog moze zbadac przez usta, badajac go palcem-badanie nieprzyjemne, ale nie inwazyjne, moze tez wsadzic do jamy ustnej lusterko otolaryngologiczne i tez ocenic wielkosc migdala.
          Jesli faktycznie macie duzy przerost migdala gardlowego, to sprobujcie podac steryd do nosa.
          Zapytaj o to swego pediatre.
          Maks 4 tygodnie jego stosowania, nie niesie za soba konsekwencji jak przy dluzszym okresie.

Powiem Ci, ze moje dziecko ostatnio boryka sie z przerosnietym migdalem podniebiennym i gardlowym. Mimo tego blony bebenkowe ma ksiazkowe. Plyny przez 2 lata nie wrocily do nas dzieki Bogu.
          Zdecydowalam sie razem z pediatra na stosowanie Flixonase w celu obkurczenia tego, 3 migdala.
          Wiadomo, ze nabrzmiale migdaly to stan zapalny.
          Po tygodniu stosowania migdal ten zaczyna sie stopniowo obkurczac.
          I powoli wszystko wraca do normy.
          • aniaolawa Re: aniaolawa!! 12.11.12, 20:38
            Od 4 tygodni. synek ma steryd do nosa Nasonex i przeciwalergiczny Aerius, od 3 dni Otovent, ale chodzi teraz do przedszkola , wiec jak złapie katar to otovent będzie trzeba odstawić. Myślę jeszcze okroplach lymphomyosot .Przez prawie miesiąc nie chodził do przedszkola,żeby właśnie odpoczął od kataru. Po 3 tygodniach leków miałam konsultacje , płyny nawet nie drgnęły, wiec dr zdecydowała o rtg i wyszedł ten migdał, choć go nie podejrzewała. Za 2.5 tyg. mam kolejną kontrolę u niej, ale jak już pisałam wcześniej czekam na odzew od Medicnusa. Dziś się rejestrowałam przez internet. Zapisałam się też na Niekłańską, terminy długie, więc wiele w tym czasie może się wydarzyć. Wolę uniknąć tych zabiegów. Wiem ,że przyczyną jest alergia, ale nie wiem co mogłoby powodować u niego nawroty katarów. Faszerowanie go lekami przeciwalergicznymi przez pół życia to też ciężki wybór. Ciężko unikać alergenu , którego się nie zna.A te które znamy są z dala od niego.Alergia to długi temat i wiele dylematów. Prawda jest taka ,że jak nie chodzi do przedszkola , tylko w inne skupiska ludzi to nie zaraża się niczym. A w przedszkolu nie da się tego uniknąć skoro chory dzieciak "cherla" na niego cały tydzień.
            • zjawa1 Re: aniaolawa!! 12.11.12, 20:46
              Nie wyrzucaj kasy na idiotyzmy homeopatyczne!!
              Ja od siebie moge Wam polecic, to co mysmy stosowali.
              A wiec Sinupret rozrzedzajacy wydzieline-swietnie oczyszal i do tego przez maks 7 dni stosowany Elofen przeciwzapalnie. Jak kataru nie bylo oczywiscie Otovent.
              Wtedy nie podawalam sterydow. Syn dostal go po raz pierwszy 7 dni temu.
              Szkoda, ze nie mozecie na dluzej odstawic dziecka od przedszkola.
              • aniaolawa Re: aniaolawa!! 12.11.12, 21:10
                Nie jestem sceptycznie nastawiona do homeopatii, pomogła nam w kilku trudnych chwilach. I mam niektóre preparaty przetestowane na sobie czy dzieciach. Lymphomyosot składa się w większości z roślinek , może innych niż sinupret ale ma przecież inaczej działać. O sinuprecie też myślałam, ale u nas są nie tylko płyny ,a też ten nieszczęsny migdał.
                A tak się zastanawiam , ten płyn pod wpływem leku ma się zagoić czy wypłynąć? Bo chyba kiepsko mu wypłynąć skoro migdał blokuje?- myślę głośno..smile
                • zjawa1 Re: aniaolawa!! 12.11.12, 21:27
                  Wiesz co, jak stan zapalny minie to popusci. Znam przypadki gdzie migdal byl przerosniety i plyny zniknely.
                  Chyba, ze macie makabrycznych rozmiarow, to wtedy warto zastanowic sie nad usunieciem 3 migdala. Napewno bezpieczniejsze i skuteczniejsze w tym wypadku, niz wzadzanie doraznie drenikow!
                • doti_2 Re: aniaolawa!! 12.11.12, 22:46
                  płyn może zniknąć mimo przerośniętego migdała. U znajomych tak było po 1,5 miesiąca brania leków
                  ale laryngolog się nie patyczkował, dał Flixonase na miesiąc po 1x do dziurki i 3x po 10 ml Eurespalu na 2 tygodnie
                  w tym samym czasie mój laryngolog dawał połowę tych dawek. Skończyło się tak ze nacisnęłam na niego aby migdał usunąć, syn kolegi wyszedł z płynu w uszach.
                  Ja ostatecznie zmieniłam latyngologa bo jego działania były takie jakby chciał zabić smoka a tylko go głaskał.

• vivaluna Re: aniaolawa!! 12.11.12, 21:20
                Swojego czasu jeden z laryngologów z Niekłańskiej leczył homeopatią wink W wyniku przerośniętych migdałów córka miała krwawienia - naczynka nie wytrzymywały "dokarmiania" tych gigantów. Miała dobrane specjalistyczne leki homeopatyczne powstrzymujące krwawienia - działało to i owszem ale migdały i tak trzeba było ciachnąć.
                • zjawa1 Re: aniaolawa!! 12.11.12, 21:30
                  Ja tam w homeopatie absolutnie nie wieze. Uwazam, ze cudowne wyleczenia to statystyczny efekt przypadku. Czyli nawet bez zadnych lekow stan sie moze poprawic i na tym bazuje homeopatia. Nie przekonuje nikogo, jak ktos chce to niech tym leczy.
    • milosza_mama Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 21:38
      Podczytuję ten wątek i może będziecie mogły mi pomóc bo juz sama nie wiem co zrobić z moim synem. Żal mi go bardzo i robię co mogę, ale jestem w ślepej uliczce. Młody ma katar od kiedy poszedł do przedszkola, czyli rok temu. Nie jest to super ciągły katar, tzn. zdarzają się chwile przestoju, ale trwają kilka dni. A i tak wrażenie zatkanego nosa jest. Co zrobiłam? najpierw wymaz z nosa, nie ma żadnej bakterii, potem wizyta u laryngologa - poleconego, podobno super, który powiedział że przedszkolaki tak mają...było to kilka dobrych miesięcy temu (słuch wyszedł w badaniu super, etc). To mnie trochę uspokoiło. Tym bardziej że katar jakby się sie zmniejszył w ciepłych miesiącach tj od kwietnia. Teraz znowu katar trwa nieprzerwanie od września. Non stop taki żółty, gęsty. Zrobiłam wymaz - brak bakterii, byłam u alergologa, miał testy skórne na alergeny wziewne, tak sie chyba nazywają, tzn. na drzewa etc. Nic nie wyszło. Alergolog kazała jeszcze zrobić wymaz z nosa w kierunku ezynofilii -wyszły pojedyncze. Znowu wybrałam sie do laryngologa, tym razem poleconego przez moją pediatrę, zbadał młodego i powiedział że to 3 migdał. Dostał immunotrofinę, nasonex i azomyr. Ma brać leki przez 1,5 miesiąca a potem kontrola. Lekarz jednak zasugerował że tylko 1 na 20 pacjentów ma obkurczony migdał po immunotrofinie, i że trzeba bedzie go wyciąć. Do czego zmierzamsmile boję się wyciąć migdał bez 100 procentowej pewności że to nie alergia. Nie wiem jakie testy zrobić jeszcze, ani alergolog ani laryngolog nie każą mi robić testów z krwi. Dziecko nie ma żadnych wysypek, etc. Nie choruje na uszy, no miał raz zapalenie, ale wiało jak cholera a był bez czapki, była wczesna wiosna zimno było. i od razu potem zaczęło go boleć ucho, wiec raczej zwalam to na to a nie na ten katar... poza tym chorób jak przy migdale brak, płynów w uszach. Ostatnie badanie z końca października było ok. Co byscie zrobiły? wyciąć migdał i wierzyć lekarzowi, czy iść do 3? no i co mogę jeszcze mu zbadać, szukam jakiegoś tropu. Ok wygadałam sie ale żał mi synka
      • doti_2 Re: rtg migdała-interpretacja wyniku 12.11.12, 22:54
        o alergii zależnej może świadczyć podwyższone IGe całkowite
        o alergii niezależnej z testów skórnych i krwi nic się nie dowiesz, nie wyjdzie też IGe całkowite.

przy alergii niezależnej czasem wychodzą testy płatkowe, ale wcale nie muszą, pozostaje trudna obserwacja.

Lekarz mówi prawdę ze infekcje może wywoływać sam migdał i być przyczyną nieszczęść.

Na gęsty kater dużą ulgę przynosi płukanie nosa sinus rince - u mojej córki się sprawdza (ale uwaga płukać tylko ciepłą wodą, bo temp. pokojową można sobie załatwić zatoki.
      • zjawa1 milosza_mama 12.11.12, 23:24
        Zrozumiale sa Twoje niepokoje. Ale jakos musisz sie wyciszyc.
        Ja tez przerabialam juz sytuacje, ktore wg. wielu lekarzy byly nie do przejscia, a jednak udalo sie, podobnie zreszta bylo w przypadku moich znajomych.
        Teraz po raz pierwszy w zyciu, od poczatku pazdiernika mam problemy wlasnie z migdalami.
        Wiele znow dowiedzialam sie, wiele przeczytalam. I jestem jeszcze madrzejszasmile

A teraz postaram Ci sie wyczerpujaco odpowiedziec na Twoje tzw. zalesmile

1. Jesli chodzi o Immunotrofine pisalam kiedys o tym wielokrotnie na tym forum.
        Imminotrofina sama w sobie nie ma wlasciwosci obkurczajacych migdaly. O tyle jest z tym utorzsamiana, o ile faktycznie wplywa pozytywnie na system immunologiczny. Dziala tylko posrednoi przez to, ze dziecko moze nie lapac mniejsza ilosc infekcj.
        Wiadomo, ze w trakcie kazdorazowej infekcji organizm czlowieka zaczyna reagowac. Zaczynaja przede wszystkim dzialac migdaly. Objawia sie to ich-mowiac kolokwialnie- rozpulchnieniem. Migdal po infekcji obkurcza sie maksymalnie do 1 miesiaca srednio. Jesli dziecko lapie czesto infekcje, to migdaly ,,dzialaja na najwyzszych obrotach" nie zdarza sie jeszcze porzadnie obkurczyc a tu znow atakuje je jakis wirus itp. Wtedy mamy do czynienia z przewleklym stanem zapalnych migdalkow i ich powiekszeniem.
        Wystarczy, ze pojawia sie 2 takie infekcie kataralno-wirusowe w ciagu miesiaca. I juz mozemy miec notorycznie powiekszone tkanki limfatyczne.
        Jak mamy tak non stop przez pare miesiecy, to moze dojsc do nieodwracalnego, patologicznego przerostu migdalow.
        2. Migdal gardlowy, a wiec tzw. migdal trzeci powinien zaniknac do 12 roku zycia, jest to jakby bonus, choc paradoksalnie wlasnie on bardzo czesto sprawia problemy u dzieci. Ogolnie wyciecie jego nie jest tragedia, Gorzej jesli przerosniete mamy migdalki podniebienie, te pozostaja nam do konca zycia tworzac mechanizm obronny gornych i dolnych drog oddechowych przed bakcylami i wirusami, rzadko wycina sie je cale, teraz podcina ale jednak to juz niesie za soba ryzyko. Bowiem wyciecie takie moze zaburzyc nam system mechanizmow obronnych. To one w pierwszej kolejnosci ,wchlaniaja" wszystkie syfy nie dopuszczajac do dalszych i ciezysz konsekfencji zainfekowania w organizmie.
        3. Teraz rozpatrzmy Wasz przypadek.
        Nie rozumiem na jakiej podstawie lekarz stwierdzil, ze wina notorycznych katarow jest wlasnie migdal gardlowy, a wiec tzw. 3?
        Wiedz, ze wyciecie jego w Waszym przypadku raczej pewnie niczego nie zmieni, wirusy i tak beda najprawdopodobniej atakowac organizm Waszego dziecka. Chyba, ze ten 3 migdal ma na sobie bakterie. i To one sa przyczyna infekcji.
        O co chodzi. Proponowalabym Wam zrobic wymaz z gardla i wymaz z migdaków!
        Tak, dokladnie jedno i drugie. Bo moze zdarzyc sie tak, ze na migdalkach jest jakacs patogenna, chorobotworcza bakteria, a w gardle jej niema. I na odwrot, alebo jedno i drugie.
        Tak bylo wlasnie w naszym przypadku.
        Wcale nie musi miec dziecko nawet stanu podgoraczkowego, a mimo tego miec obfity wzrost bakterii patogennych. Wtedy, aby obkurczyc migdal wystaczy podac odpowiedni do antybiogramu antybiotyk. Analogicznie, jesli wzrost np paciorkowca jest obfity, albo bardzo obfity to najmocniejsza dawke przykladoow Augumentinu, bo rowniez moc tego antybiotyku ma znaczenie, a nie tylko odpowiednie jego dopasowanie!
        Wiem, ze unas juz w 3 dobie po podaniu chrapanie zaniklo calkowicie.
        4 Czesto dochodzi do tzw. procesu alergizacji, bo nie wiem czy kazdy wie, ze nawet najlepiej dobrany antybiotyk nie wybija nigdy w 100% bakterji leczonej. Zawsze jakies do 10% zostaje. Z reszta radzi sobie organizm, albo tez nie radzi sobie i wystepuje wlasnie nie nawrot ale lagodniejszy przebieg i dochodzi do tzw. procesu alergizacji.
        No i my mielismy ta watpliwa przyjemnosc tego wlasnie doswiadczyc. Bledem jest wtedy podawanie znow antybioityku, a jesczcze wiekszym-co czesto zdarza sie podawanie tej samej gr antybiotyku. Czyli jezeli leczymy najpierw paciorkowca Augumentinem, to bez sensu znow jest go leczyc tym samym, bo bakterja jpozostala jest juz na niuego odporna. Najlepiej wtedy leczyc-jesli naprawde to konieczne, np. Zinnatem inna grupa antybiotykow, na ktore nasz bakcyl jest wrazliwy.
        5. Istnieje takie pojecie jak alergia bakteryjna czy wirusowa-warto poczytac bo przypadlosc nie rozpowszechniona i mialo znana-zwlaszcza w Polsce!!!!!
        A napewno wiadomosci bardzo przydatne!
        6. Tobie radze zrobic wszystkie potrzebne badania-nawet prywatnie- a wiec:
        Morfologie krwi z rozmazem-koniecznie
        Wymaz: z gardla i zmigdalaka( totalnie naczczo, nawet bez picia wody i mycia zebow)!
        Koniecznie najlepiej videoskopowe badanie laryngologiczne w celu sprawdzenia dokladnego wielkosci migdalkow, ich krypt, ewentualnych ropieni okolomigdalkowych.
        Sprawdzic odczyn Ign. Zbadac dla swietego spokoju na obecnosc pasozytow!
        Teoretycznie w morfologi, jesli mamy do czynienia z pasozytami to Eozynofile w 99,9 przypadkach wychodza podwyzszone. Co nie tyczy sie alergi, bowiem dziecko moze na nia cierpiec a eozynofile nie zawsze wychodza dodatnio w tym wypadku!!!!!!
        7 Sposoby i proby obkurczenia migdlaow-zwlaszcza tzw. 3-ciego
        -Podawanie dziecku na recepte robionego roztworu Protargoli chyba 2% do nosoowo
        -Podawanie wziewnie donosowo sterydu typu Flixonoase( najbezpieczniejszy) w celu zmniejszenia obrzeku i stanu zapalnego. Znow dotyczy 3 migdala, podniebiennie rnie pomoze!
        -Lek niestety niedostepny w Polsce, czytalam ma bardzo duzo opini pozytywnych, a wiec Impuret dostepny bez recepty napewno w Niemczech!
        Jest to lek ziolowy i sama zamierzam go jakos sprowadzic!
        8. I jesli Wasze dziecko ma cos na tle alergicznym to nalezy dzialac na 2 plaszczyznach, a wiec Lek przeciwhistaminowy plus steryd. Ok miesiaca musi byc poprawa znaczac. jesli faktycznie mamy do czynienia z alergia. Sama podaj od ok 7 dni steryd plus Aerius przeciwhistaminowy-migdaly obkurczaja sie, choc powoli.
        • milosza_mama Re: milosza_mama 12.11.12, 23:54
          Zjawa bardzo, bardzo mocno Ci dziękuję za tak obszerną informację, naprawdę licze na to, że coś mi z tego wyjdzie a nawet jak nie wyjdzie to też będzie to jakąś informacjąsmile Ostatnie badanie laryngologiczne miał robione w październiku i wyglądało to tak, że lekarz zajrzał młodemu do buzi, używał do tego lusterka. Oprócz tego zbadał mu słuch. Jednak już na wstępie, przed badaniem orzekł że to typowy przypadek przerośniętego trzeciego migdała. Moze chodziło o to że dziecko oddychało przez usta, etc. Ale mnie takie orzekanie na podstawie kilku sekund nie przekonuje. Poza tym lekarz tak jakby z góry założył że trzeba ten migdał usunąć. i To kwestia czasu...Byliśmy prywatnie w Bielsku Białej- klinika w której lekarz przyjmuje robi prywatnie te zabiegi... Mam wrażenie że każdy nas jakby zbywa. A dziecko sie ciągle męczy. Bo nic mu nie pomaga. Alergolog powiedziała ze to nie katar alergiczny, ale jednak przeprowadziła testy, po moim gadaniu o wymazie z nosa, dała nam skierowanie na te ezynofile, nie byłam u niej jeszcze z wynikiem, bo trzeba czekać na termin, ale miła Pani w okienku wydająca wynik, powiedziała że liczne wartości eozynofilii świadczą o alergii a on ma pojedyncze w polu widzenia. Dobra teraz wiem co mam robić, poza tym chyba przejdę sie do jeszcze innego laryngologa ale już z tymi wynikami badań o których pisałaś. No i co mnie zastanawia że dziecko nie ma oprócz kataru innych chorób. Tzn. nie choruje na oskrzela, nie kaszle częściej niż inne dzieci w przedszkolu ( na rok przedszkola kaszel miał 3 x), nie ma płynów w uszach. (chyba by je ten laryngolog wykrył?). Praktycznie oprócz kataru jest zdrowy.
          • zjawa1 Re: milosza_mama 13.11.12, 00:04
            A Ty jestes ze Slaska?
            Mysle, ze jakos Ci pomoglam. Jesli wykluczysz wszystkie wspomniane ewentualnosci-bo chya innych raczej nie ma, mozesz spokojnie powiedzec, ze wszystko zrobilas.
            W sumie to teoretyczne wyciecie 3 migdala nie jest takie, wiesz powazne w wbrew pozora!
            Gorzej jak znami, jesli sie nie wchlonie podniebienny, bo jednak on powinien sluzyc przez cale zycie.
            U nas ogolnie od dluzszego czasu chrapanie, choc mniejsze. Z buzia otwara spala moja chcresnica, ciekawe, ze jak wyjechala na 16 dni na wakacje przeszlo jej juz w 2-giej dobie. Okazalo sie ze cos ja uczula i migdal trzeci pecznieje! Takze, jeszcze wszystkiego mozna sprobowac.
            Napewno sprawdzila ten roztwor Protargolii! Absolutnie nie inwazyjny i bezpieczny na 100% w trakcie stosowania tak do 2 miesiecy.
            Ogolnie polecam srebro, zapomniane i zaniedabne ostatnimi czasy.
            Dodam, ze wlasnie tez plucze syn gardlo srebrem koloidalny.,Tylko wiem tez, ze nie kazd edziecko to potrafi albo jest za male.
            • milosza_mama Re: milosza_mama 13.11.12, 23:22
              Tak jestem ze śląska, mam w miarę blisko do Katowic, Tychów i Bielska. Ty też chyba ten region? Jutro idę z młodym na usg zatok, zapisałam go już miesiąc temu, i wczoraj mi sie przypomniało że mamy iść na to badanie. Nie znam się na zatokach, migdałach etc. nie wiem czy jak wyjdą te zatoki, podobno u takiego dziecka już można coś na usg zobaczyć, to czy to ma jakiś związek z tym migdałem, czy to wyklucza migdał. Może to głupie pytanie, ale nie miałam czasu nic na ten temat poczytać, a wole już dla świętego spokoju iść skoro go zapisałam. Tylko pobieżnie przejrzałam internet i widzę że wiele dzieci z przewlekłym katarem ma chore zatoki
              • zjawa1 Re: milosza_mama 13.11.12, 23:56
                Moze wyjsc, ze sa zapchane.
                Jednak moj syn ma idealny stan zatok, a mimo tego ma teraz chore migdalkisad
                Pewnie, ze moze to miec wplyw, jesli zatoki sa chore, to moze to rzutowac na migdaly.
                Sprawdzcie, zrubcie USG jesli beda ,,zajete" dotsaniecie lek rozrzedzajacy wydzieline, ewentualnie wymaz z nosa czy to nie za sprawa bakterii te zatoki sa chore.

• aniaolawa Medincus 16.11.12, 11:32
                  Z Medincusa nikt się nie odezwał , pojechałam sama. Od razu mogłam się zarejestrować , nie było kolejki...za to termin do profesora to wakacje 2013 - nawet nie ma konkretnego dnia. Więc zapisałam się na pierwszy wolny termin do pierwszego wolnego lekarza na sobotę za tydzień.
                  Przyszedł pan i pyta się dlaczego nie można się do rejestracji nigdy dodzwonić (telefon ciągle dzwonił jak tam byłam), a pani z recepcji mówi :"Sam pan widzi , jestem tu sama i zajęta klientami którzy przychodzą, proszę iść na skargę do dyrektora". A nie było kolejki...więc już wszystko jasne, pani nie chce się rejestrować przez tel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka