Dodaj do ulubionych

Mleko przed snem.

15.12.12, 11:59
Mam pytanie dotyczące dawania dziecku mleka w przysłowiowej "butli" przed snem a konkretnie do jakiego wieku powinno sie/można to robić? Jak to było u was?
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 12:44
      Do żadnego, ani nie powinno się, a nie można tego robic. Po co, w jakim celu? dziecko powinno zjeśc kolację i umyc zęby po kolacji, dopiero wtedy kładzie się spac.
    • iwona_woz Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 12:45
      Nie wiem do kiedy ale u nas za dlugoto trwa, mlody ma 3,5 roku i pije wieczorem z butli. Sasiadki synek ten sam wiek i ma tak samo. Moj by chyba nie usnal i wyl jakbysmy mu mleka nie dali. A poniewaz slabo je to sie poddajemy i dajemy mu butle, zawsze ma tammjakies skladniki odzywcze, uwazam jednak ze to stańowczo za dlugo. Corka kolezanki sama zaprotestowala i nie chciala juz butli. Moj to chyba bedzie chcial do 18 roku zycia. Teraz jestem w ciazy juz na finishu nie dam rady walczyc z mlodym. A jak zobaczy rodzenstwo ktore ssie piers lub jest dokarmiane butla to pewnie jeszcze bardziej mu sie nasili. Moze ktos by napisal co zrobic zeby bezbolesnie odstawic od butli. Probowalam go nakarmic przed snem stalym parmem z nadzieja ze nie bedzie glodny i nie bedzie chcial butli. A on zjadl normalna kolacje i wolal o butle.....
    • dziennik-niecodziennik Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 13:02
      a dajże dziecku. zje kolacje, popije mlekiem, kąpiel, zęby i spac.
    • lianis Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 13:05
      Nigdy nie jadl mleka z butli przed snem, przez pierwszy rok piers, potem w drugim roku kolacja, mycie zebow i spac. Ale ja z tych co mleka krowiego nie uwazaja za najlepsza rzecz na swiecie.
      • carmita80 Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 13:27
        A ja z tych, ktorzy mleko krowie oraz jego przetwory uwazaja za bardzo wazny skladnik diety zwlaszcza dzieci. Corka pila mleko krowie z butelki do ok. 18 m-ca zycia a syn do 4.5 roku (chodzil juz do szkoly) zrezygnowali z tego sami, naturalnie, dla kazdego byl inny czas odpowiedni. To, ze pili z butelki mleko ( tylko ten napoj) nie.oznacza ze nie myli zebow (ska ten.pomysl?) myli zawsze, stad zadnych ubytkow, zeby w stanie idealnym, dzieci maja obecnie 10 lat i 5l i 4 m-ce.
        • karolina_marta Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 13:35
          Mam ponad 5 letnie bliźniaki i daję rano kakao z butli do łóżka, śniadanie w przedszkolu. Wieczorem po kolacji mleko z miodem z butli, mycie zębów i spać. Będą piły z butli do kiedy będą tego chciały.
    • mruwa9 Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 15:00
      nigdy zadnej butli. Po odstawieniu od piersi nastapil etap normalnej kolacji przy stole, potem mycie zebow i do lozka. Jesli dziecku chcialo sie pic, moglo dostac jeszcze lyk wody z kubka, to wszystko.
    • matka_karmiaca Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 15:25
      W rodzinie mojego nie-męża do dziś opowiadają jako anegdotę, że on jeszcze w wieku 7 lat przed szkołą pił kaszkę z butelki, na leżąco. Potem mówił "mama, tylko nikomu nie mów, że jak tak jem!". Zęby i zgryz ma bez zarzutu.

Moja córa bezbutelkowa, ale zasypia przy piersi do dziś - 2,5 roku.
    • tati1977 Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 15:30
      karol mleko z butli odpuścił dopiero wiosną tego roku tj.w okolicach 3 lat. wmówiłam mu że krowy jedzą biały śnieg a że stopniał śnieg to krówki nie mają z czego produkować białego mleka. Teraz jest zielona trawka i krówki robią z niej jogurciki, serki, kartoniki z łaciatym smakowym ale do butelki w łóżeczku to już mleczka nie robią. głupie trochę ale się udało.
    • jematkajakichmalo Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 16:11
      Nie pamietam dokladnie kiedy mala nie chciala butli, ale jakos szybko, chyba kolo pierwszych urodzin. Dostawala normalna kolacje, albo kaszke, ale np. z owocem i w miseczce, jadla normalnie lyzeczka. Jezeli uwazasz, ze dziecko jest za duze to moze sprobuj dawac na poczatek troche pokarmu stalego i po nim butle, ale co raz mniej w tej butli. Albo po prostu powiedz, ze sie skonczylo mleko, ze zapomnialas kupic itp. Raz, drugi, trzeci i sam zapomni i szybko sie przestawi.
    • leneczkaz Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 17:18
      O matko .. 5 lat i butla? uncertain
      Ja tak piłam i mąż (on chyba nawet do 6r.ż). Obydwoje mieliśmy wady zgryzu (ja nie mam bo mama zadbała o aparacik, mąż ma). Zęby psują mi się kosmicznie. Co roku mam kilka ubytków choć dbam jak szalona. Mąż ma zdrowe zęby.

Swoim dzieciom wolę oszczędzić wszelakich atrakci i 'odbutelkowuję' i 'odsmoczkowuję' po roku. Maks używał niekapka do 30-tego m-ca, raz dziennie.
    • annubis74 Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 19:00
      jeśli masz na myśli butlę to do 2 roku życia, a jesli pytasz o picie mleka przed snem to ciągle jeszcze pije moleko przed snem (4lata 4 miesiace). Są co prawda okresy kiedy sie go nie domaga i takie kiedy nie ma negocjacji i mleko przed snem być musi (podobnie jak po przebudzeniu.
    • eliszka25 Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 19:54
      starszy pil mleko z butelki wieczorem prawie do 4 lat. to byl jego rytual i pil tak tylko mleko. lubil wieczorem sie polozyc i wypic mleko. to go jednak nigdy nie usypialo, bo po wypiciu tego mleka dostawal energetycznego kopa i musial jeszcze z 15 minut poszalec na maksa. pozniej bylo mycie, przebieranie sie w pizame i czytanie w lozku przed snem. picie mleka wieczorem nigdy nie rownalo sie niemyciu zebow i nie widze nic strasznego w tym, ze moje dziecko pilo mleko z butelki przez olaboga pol minuty dziennie tongue_out. dentysta tez zastrzezen nie ma. synek ma idealny zgryz i biale zeby bez ubytkow.

mlodszy zrezygnowal z mleka i butelki w wieku 7 miesiecy. bylo to dosc klopotliwe, ale nie chcial i juz. teraz ma 3 lata i sie "nawrocil" smile. czesto wieczorem do kolacji czy po kolacji wola o mleko "z pieska", takiego kubka z dziubkiem i potrafi wypic trzy pieski. tez zawsze sie to dzieje PRZED myciem zebow, wiec nie widze w tym nic zdroznego.

acha, obaj moi synowie inne napoje pili z normalnych kubkow, ew. bidonow jakos ok. roku. tylko to mleko lubia wlasnie tak. nie mam pojecia dlaczego, ale skoro tak im lepiej, to co mi tam.
    • ochra Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 20:04
      Moje dziecko niedługo kończy trzy latka, pije mleko z butli, a potem myje zęby. Ząbki ma ładne i zdrowe, nie widzialam powodu żeby jej butlę na siłę odstawiać, aczkolwiek pewnie powoli z niej będę rezygnować.
      • 0kwiatuszek0 Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 20:37
        Moje dzieci zawsze po butli mialy myte zeby i szly spac.
        Bylo tak: kapiel godzina 19, po kapieli kolacja, o 20 mleko z butli czy teraz z kubka i mycie zebow, potem spanie.
        Starszakowi zabralam butle jak mial 2,5 roku.
        Mlodszej zabralam butle jak miala niecale 2 lata.
    • wilhelminaslimak Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 22:14
      My syna odzwyczailiśmy od butli na noc jakoś tak po 2 urodzinach.
      Natomiast w tej chwili (ma 3 lata) nadal pije mleko z butli rano. I mam nadzieję, że za szybko z niej nie zrezygnuje, bo musiałabym z godzinę wcześniej wstawać, budzić go i wmuszać w niego coś, żeby zjadł (ewentualnie na głodnego go do przedszkola posyłać).
    • wanielka Re: Mleko przed snem. 15.12.12, 23:14
      mój starszak odstawił się od wieczornej butli ok. 15 miesięcy. dłuuuuugo nie pił. wrócił do wieczornego mleka z kaszą jakieś pół roku temu. pije rano przed wyjściem do przedszkola i wieczorem przed snem. po wieczornym mleku jest jeszcze mycie zębów. wypija codziennie ok. 700-800 ml mleka. zęby ma zdrowe i równiutkie. nie mam zamiaru zabierać mu tej przyjemności tylko dlatego, że "już wypada" wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka