Dodaj do ulubionych

Plyn w uchu

18.12.12, 17:47
Dziecko, 4 lata, dzis stwierdzony plyn w uchu, bo bolalo i bylam u laryngologa. W De. wiec nic nie przepisal, kazal krople do nosa itp, w styczniu do kontroli.

Lecimy na pocz stycznia na urlop... macie doswiadczenie ile moze to trwac, jak sie rozwijac lub kiedy minac?
dzieki za powazne odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Plyn w uchu 18.12.12, 19:12
      Różnie...płyn w uchu może się utrzymywać kilka miesięcy może tylko rzez czas kataru czy infekcji. Na ten ból też nic nie dostał?
    • julka1967a Re: Plyn w uchu 18.12.12, 19:13
      Na tym forum rodzice sporo wiedzą o problemach z płynem w uchu, to czesta przypadłośc u dzieci z tą wadą. Jeden watek znalazłam, ale jest tu ich więcej.
      forum.gazeta.pl/forum/w,13419,141006265,,Plyn_w_uszach_ratuje_nas_tylko_drenaz_.html?v=2
    • budzik11 Re: Plyn w uchu 18.12.12, 19:29
      Płyn w uchu utrzymuje się czas jakiś (dlatego lepiej, jak zapalenie jest z perforacją - wtedy się toto wylewa, błona bębenkowa się goi i spokój), podobno norma jest do pół roku. Jeśli utrzymuje się dłużej, to zakłada się dreny. Większość lekarzy nic z tym nie robi, nasza pediatra przepisała synowi Pulneo (to, co powoduje rozrzedzenie i usunięcie wydzieliny z oskrzeli) - właśnie w celu szybkiego usunięcia płynu z ucha.
      • zjawa1 Re: Plyn w uchu 21.12.12, 22:40
        budzik11 napisała:

> Płyn w uchu utrzymuje się czas jakiś (dlatego lepiej, jak zapalenie jest z perf
        > oracją - wtedy się toto wylewa, błona bębenkowa się goi i spokój),
        Budzik sorry, ale kto Ci takich idiotyzmow naopowiadal???
        Ty wiesz co, to perforacja blony bebenkowej-chyba niestety nie.
        Kazda, jednorazowa perforacja jest bardzo ryzykowna dla delikatnych blon bebenkowych ucha, bowiem za kazdym razem po takim akcie moze dojsc do tzw. zrostow!
        A juz pisanie o tym, ze to najlepsze rozwiazanie przy tzw. plynach w uszach zakrawa o kpiny.
        Po pierwsze, co ma piernik do wiatraka?
        Ty w ogole wiesz co to wysiekowe zapalnie ucha, co perforacja blony bebenkowej itp?
        Moj syn najpier dostal zapalenie ucha srodkowego z perforacja blony bebenkowej, a potem przez pare miesiecy zwalczalismy z wysiek.
    • kaskahh Re: Plyn w uchu 18.12.12, 20:22
      plyn powstal wyniku bardzo gestego kataru, caly weekend mie nie bylo a tata nic nie robil, bo corka nie chciala...

na bol ibu i krople do nosa, ktore i tak mam w domu

• aniaolawa Re: Plyn w uchu 19.12.12, 16:56
        U nas powodem płynu w uszach jest przerośnięty trzeci migdał , który blokuje uszy i przy katarze zbiera się w nich płyn. Polecam wizytę u laryngologa.
      • slonko1335 Re: Plyn w uchu 19.12.12, 17:01

> na bol ibu i krople do nosa, ktore i tak mam w domu

no to całkiem słuszne zalecenia jak dotychczas takich problemów nie było. Jakby dziecko dostało gorączki lub ból się nasilał trzeba skontrolować bo mogło przejść w ostre zapalenie ucha. Pilnuj wydmuchiwania nosa, żeby wydzielina nie zalegała, ja dodatkowo dawałam mukolityk na rozrzedzenie jak wydzielina gęsta-takie mieliśmy zalecenie od laryngolog.
    • sommer08 Re: Plyn w uchu 21.12.12, 17:03
      My tez w DE.
      U mojej 4-latki plyn w uszach jest od ponad roku. Od ponad pol roku chodzimy stale (co miesiac) do laryngologa. Mala miala zrobione testy sluchowe "aktywne", "pasywne" i ma mierzone cisnienie w uszach. Obecnie slyszy dobrze, choc byl czas, ze sie dopytywala. Natomiast nieprawidlowosci widac wlasnie na wykresach z mierzenia cisnienia.
      Leczenie (?wink) polega na lykaniu homeopatow, ostatnio dostala syrop wykrztusny i nakaz stosowania kropli do nosa, bo miala katar i kaszel czyli cala zasluzowana. Jakos nie mija. Tyle. Mam obawy, ze w skonczy sie na jakims zabiegu a z drugiej strony podobno wlasnie dzieci gorzej slyszace nie rozrozniaja s, sz, si, jak moja corka a chcialabym, zeby w obu jezykach mowa jej sie prawidlowo rozwijala.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka