Dodaj do ulubionych

Kinderbale

05.01.13, 10:59
Urzadzacie dzieciom kinderbale z okazji urodzin?
Co podajecie do jedzenia?
Jaki robicie tort - tradycyjny z kremem czy suchy biszkopt zza to efektownie udekorowany masa cukiernicza w jakims fajnym ksztalcie?
Organizujecie jakies zabawy czy dzieci sie same bawia?
Wprowadzacie jakis motyw przewodni np. w tym samym stylu zaproszenia, balony, talerzyki etc.
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Kinderbale 05.01.13, 14:19
      W latach 1-3 robiłam małe przyjęcie w domu, na ok. 10 osób z dziecmi, przekąskami i posiłkami na ciepło dla rodziców, słodyczami dla dzieci i tortem śmietanowym. 4 urodziny robiłam na sali zabaw - poczęstunek był dla dzieci -słodycze, owoce, chrupki, pizza i tort, zwykły śmietanowy, bez masy cukrowej z motywami bajkowymi, bo z moich obserwacji wynika, że nikt tych mas nigdy nie zjada. Dzieci też nie miały czasu jeśc, zjadły na koniec tylko pizzę i parę żelek, nie miały czasu.
      • paliwodaj Re: Kinderbale 05.01.13, 16:01
        tak, mamy kilkanascie pewnie kinderbali za soba - w domu i w roznych miejscach.
        2 miesiace temu majac gosci w roznym wieku robilismy urodziny dla 8 latka na basenie , a wszesniej zorganizowane zabawy na sali,typu wyscigi itd.
        Torty podaje 2, jeden wlasnorecznie zrobiony, ktory glownie jedza doroslli ( biszkopty, masa maslowa, przekladany tez wisniami, truskawkami ) , drugi lodowy, zwykle to jakis wanilowo-czekoladowy lod, z ciastem na dole. Wiem ze dzieci zazwyczaj lubia lody. Zima nie jest przeciwskazaniem do jedzenia lodow.
        Za kilka dni corka ma 5-te urodziny i tu mam lekki problem, bo dzieci mlodsze, pewnie zrobie w miejscu gdzie sa dmuchane zamki, domki, zjezdzalnie. Bylismy na takich urodzinach i nie tylko dzieci mialy frajde, ale dorosli (lacznie ze mnia) tez sie wyskakali.
        Corka chce zaprosic tez dzieci z przedszkola, u nas w przedszkolu jest zasada ze zapraszamy wszystkie dzieci, jezeli dajemy zaproszenie na terenie przedszkola
    • camel_3d Re: Kinderbale 05.01.13, 19:08
      wynajalem kafjke dla dzieci bo by mi sie nie chcialo mieszkania sprzatac. jedzenie bylo w cenie, tort tez... tzn ciasto ze swieczkami bo nie jemy tortow..sa za slodkie...
      • angazetka Re: Kinderbale 07.01.13, 18:50
        A myślałam, że smak ciasta zależy od przepisu, a nie od nazwy...
    • magdalenas9 Re: Kinderbale 05.01.13, 22:32
      hmmm...narazie nie. córka dopiero na dniach kończy 2 lata, ale w przyszłości kto wie smile
      • mamusia.chlopca Re: Kinderbale 06.01.13, 07:38
        Tak w zeszłym roku zrobiliśmy Synkowi 2 urodzinki w sali zabaw. Szukałam specjalnie sali dla maluchów, aby były dmuchańce, basen z piłeczkami, a nie np. "klatki". Zaprosiliśmy znajomych z dziećmi. Tort zrobiła teściowa - śmietanowy z owocami. Wiedziałam, że jest świezy i na pewno nikt się nie zatruje (z kupnymi moze być różnie). Dzieci miały swój stolik z łakociami, ale nie miały czasu jeść. Ledwo udało je się zawołać na tort. Rodzicom upiekłam 2 ciasta + zamawiali napoje w kawiarence.
        Polecam takie rozwiązanie; dzieci zadowolone, w domu czysto.
        • gwen_s Re: Kinderbale 07.01.13, 12:34
          ja pierwszy raz w zeszłym roku robiłam w sali zabaw, w tym roku również zamierzam...
          cenowo wychodzi podobnie jak w domu, a jest o niebo lepsza zabawa dla dzieciaków. Do tego nie trzeba po imprezie sprzątać ani specjalnie zabawiać dzieci.
          Do sali przynoszę ciasto, napoje i tort z sali. Dla dzieci jakieś łakocie, których zazwyczaj dzieci nie zdążą zjeść smile
          • lala-111 Re: Kinderbale 07.01.13, 12:56
            cenowo podobnie to znaczy mniej wiecej ile ciekawa jestem zawsze urodziny robie w domu a potem sprzatam ten bajzel to jak to jest z ta cena rzeczywiscie podobnie ?
            • gwen_s Re: Kinderbale 07.01.13, 13:03
              ja zazwyczaj robię urodziny to szykuję ciasta, szampany, torty, słodycze dla dzieci, jakieś konkursy więc i nagrody. Do tego jedzonko, winko itp...
              W fiku w zeszłym roku za 8 dzieci wyszło mi 350zł, już z kawkami i napojami dla rodziców.
              W tym roku będę miała 2x więcej dzieci prawie więc i cena się podniesie, ale też robię dla dwójki dzieci więc tak jakbym musiała zrobić dwie imprezki osobne... No i jeszcze na wyjście dziecko dostaje w prezencie "bilet na jedno wejście", ktore nie ma ograniczeń czasowych, bynajmniej u nas smile
              • aniasa1 Re: Kinderbale 07.01.13, 16:36
                > W fiku w zeszłym roku za 8 dzieci wyszło mi 350zł, już z kawkami i napojami dla
                > rodziców

taniocha. Gdzie takie ceny obowiazuja?
                • gwen_s Re: Kinderbale 07.01.13, 16:44
                  stawka za dziecko 30zł była, teraz podrożało do 35, choć w jednym znalazłam po 29 smile
                  A stawki na zachodzie PL big_grin
              • aniaolawa Re: Kinderbale 07.01.13, 16:42
                Do tej pory robiłam w domu , 1 urodziny (głównie) dla rodziny, kolejne z zaproszeniem znajomych z dziećmi do domu. Teraz zbliżają się 5 urodziny i zrobimy je już na sali, zaprosimy dzieciaki z przedszkola i te dzieciaki co wcześniej przychodziły na urodziny do domu. Byliśmy na urodzinach na sali i to jest naprawdę mega wygodne, a dzieci mają dużo miejsca ,żeby się wyszaleć. Tylko teraz rozmyślam, która salę wybrać.
    • mama-ola Re: Kinderbale 16.01.14, 11:24
      Ja w tym roku zamierzam zrobić 5. urodziny synowi w domu smile To dopiero za 2 m-ce, ale już przeżywam. Koleżanka przyniosła mi książkę sprzed 35 lat (!), poradnik dla rodziców, jak organizować przyjęcia dla dzieci. I wszystko tam jest... Jaką zabawę zrobić na powitanie (w składanie życzeń solenizantowi), co potem (np. poszukiwania ukrytych w domu rzeczy, żeby dzieci zapoznały się z mieszkaniem), kiedy podać poczęstunek (w środku zabawy), jakie zabawy po poczęstunku. Nawet, ile ma trwać takie przyjęcie (najlepiej ok. 3 godzin). Jest porada, żeby zaproszenia wykonać razem z dzieckiem (robimy, syn rysuje, ja piszę) i żeby uwzględnić pomysły starszego rodzeństwa (uwzględniam).
      Tort zamówimy u Dekera, bo robi pyszne i lekkie torty owocowe. Resztę poczęstunku sama zrobię.
      A co do sprzątania po zabawie... Najważniejsze, żeby się dzieciom podobało smile Ja mogę sprzątać choćby i do nocy!
    • annubis74 Re: Kinderbale 17.01.14, 10:34
      Urządziłam pierwszy kinderbal z okazji 5 urodzin. W domu. 6 dzieci. Tort zrobiłam sama - biszkopt z truskawkami i bita śmietaną, na to nakleiłam wafelek cukierniczy (są takie do kupienia z postaciami z bajek. Do jedzenia domowa pizza, owoce + zakazane na codzień słodycze typu żelki i czipsy (cieszyły się największym powodzeniem) Ogólnie dzieciaki zajęte zabawą nie jadły dużo. Część zabaw zorganizwałam - było malowanie buzi, tańce, zagadki, malowanie i ozbabianie gipsowych ciasteczek. Kupiłam korony (akurat gośćmi były same dziewczynki), balony, dziecięce kolorowe talerzyki i kubeczki. dzieciaki bawiły się świetnie chociaż bałagan był okrutny. Przy większej ilości gości wolałabym jednak sale zabaw
    • camel_3d Re: Kinderbale 17.01.14, 11:20
      nie...ale nie robie w domu urodzin bo nie chce mi sie sprzatac.
      w tym roku przedszkole zaoferowalo, ze mlody moze miec urodziny w przedszkolu..wiec mial..tort, wszytskich kolegow i mase zabawy.

Nie wiem czemu mialbym organizowac dzieciom zabawy...na urodzinych u innych dzeici jest samowolka, same sobie organizuja czas, zabawy, wyscigi itd...
      • annubis74 Re: Kinderbale 17.01.14, 11:39
        > Nie wiem czemu mialbym organizowac dzieciom zabawy...na urodzinych u innych dze
        > ici jest samowolka, same sobie organizuja czas, zabawy, wyscigi itd...

może po to by twój syn wraz z kolegami dobrze sie bawił, by miło wspominał swoje święto, by jego koledzy mówili u Camelątka na urodzinach było super. Jeśli zaprasza sie gości to chyba normalne ze nalezy się postarać i zadbać o to by dobrze się czuli jako nasi goście. ale z takim podejściem jak twoje - masz rację nie warto tego robić
        • camel_3d Re: Kinderbale 17.01.14, 11:54
          alez on sie swietnie bawia bez organizowania im zabaw...
          • annubis74 Re: Kinderbale 17.01.14, 12:01
            to super
            ja akurat lubię dla mojego dzieck zorganizować coś wyjatkowego i odświętnego
            bez organizowania dodatkowych zabwa też się bawią - ale to ma na codzień
            • camel_3d Re: Kinderbale 17.01.14, 19:01
              mysle, e roisz to bardziej dla sibie i zeby byc duma, ze cos zrobilas... dzeicko pewnie sie cieszy...

mlody byl na urodzinach kolezanki, ktore byly w starych budynkach pofabrycznych. jest tam sporo galerii, jej rodzice sa artysami. nc nie bylo zorganizowane dzieci dostly spraye do ciala i wlosow i 100% wolnosc...pomalowaly sie jak dzikusy, biegaly po calym terenie, odkrywaly zakamarki, jezdzily na starej desce z kolkami, ciagnely ja na sznurku... i bawily sie od 16 do 23.... anie jedno nie mrudzilo... da sie... wonosc
              • annubis74 Re: Kinderbale 17.01.14, 21:36
                > mysle, e roisz to bardziej dla sibie i zeby byc duma, ze cos zrobilas... dzeic
                > ko pewnie sie cieszy...
                big_grin big_grin big_grin ubawiłeś mnie do łez - cenne bo akurat miałam fatalny dzień... cóż nasze skojarzenia mówią wiele o nas samych

mlody byl na urodzinach kolezanki, ktore byly w starych budynkach pofabrycznych
                > . jest tam sporo galerii, jej rodzice sa artysami. nc nie bylo zorganizowane dz
                > ieci dostly spraye do ciala i wlosow i 100% wolnosc

a więc było zorganizowane - jak najbardziej. organizowanie dziecku czasu nie polega na nieustannym deptaniu mu po pietach ale na podsuwaniu pomysłów i inspiracji
                • annubis74 Re: Kinderbale 17.01.14, 21:39
                  może w sumie robię to dla siebie - bo dla mnie wymyślanie różnych rzeczy szczególnie w byciu z moją córką jest też świetna zabawą... przyznam ze nie rozumiem rodziców dla których robienie czegoś z dzieckiem i dla dziecka to katorga, udręka i zawsze problem... bo dla mnie to przygoda, frajda i udział w jej zabawie smile
    • quelquechose Re: Kinderbale 17.01.14, 11:41
      Ja zrobilam dwie imprezki - jedna dla rodziny, druga dla dzieci z przedszkola. Nie dalalabym rady ogarnac wszystkich razem, a i formula inna. Jesli chodzi o ten dla dzieci, to tortu nie zrobilam (byl na tym z doroslymi - pieklam sama - czekoladowy z kremem smietanowo-mascarponowym z czekolada i truskawkami - na zyczenie corki, dekorowalam po swojemu smile), ale upieklam i ozdobilam babeczki i swieczka byla na tej babeczce do zdmuchniecia.

Niespecjalnie organizowalam zabawe - pomalowalam im tylko buzie i puściłam na samowolke. Maja tyle zabawek do dyspozycji, w takim gronie nie widuja sie za czesto, ze przez trzy godziny nie zdazyly sie nudzic.

Tematem przewodnim byly kucyki z My Little Pony - corka ma ich punkcie fisia i juz sie poddalam w tej kwestii - niech ma smile Zamowilam na ebay'u ozdoby, nadmuchalismy baloniki i pokoj wygladal bardzo odswietnie.

Jesli chodzi o jedzenie, to postawilam na przekaski, bo dzieciaki nie beda przeciez przy stole dlugo siedziec. Tak podlatywaly i braly, gdy mialy na cos ochote. Byly babeczki, owoce, orzechy, pop corn, parowki, serek w kosteczke itp.
    • budzik11 Re: Kinderbale 17.01.14, 15:36
      Zawsze piekę tort sama - z kremem i jak najbardziej efektowny, jak na moje skromne możliwości, ostatnio - tort tęczowy, pokryty białym kremem tak, że z zewnątrz ni ebyło widać ciasta i dopiero po przekrojeniu było wielkie WOW! i rozdziawione buzie smile Poza tym małe przekąski i łakocie typu szyszki z prażonego ryżu, babeczki z kajmakiem, ciasteczka z Marsów, blok. Obowiązkowo mamy fontannę czekoladową, w tym roku zamówiliśmy też dwie ogromne pizze (było z 20 dzieciaków, poszło w 5 minut). Nie ma żadnych motywów, przewodnich - jest kolorowo, głośno i wesoło, nie animuję zabaw - dzieci bawią się same. W tym roku zaproponowaliśmy dzieciom gry na Kinekcie, była kolejka społeczna z zapisami kto po kim, bo wszyscy chcieli grać big_grin
      • dodo207 Re: Kinderbale 20.01.14, 20:32
        A ja się troche podepne pod temat,chociaż z trochę innej strony. Mój 4,5 latek został zaproszony pierwszy raz na urodziny swojego kolegi z p-kola, impreza na sali zabaw. I mam teraz zagwostke,co na prezent? I za ile, żeby nie było zbyt tanie i za skromne,ale też żeby nie przesadzić,w końcu to tylko kolega. Myślę że max 40-50zł, czy jednak się myle?! Będe wdzięczna za pomysły, chłopak lubi auta-to pewne, z art.plastycznych itp odpada bo wiem że nie przepada za rysowaniem itd. Macie sporo takich imprez za sobą, co Wasze dzieci dostawały, z góry dzięki za jakieś sugestie.
        • mama-ola Re: Kinderbale 21.01.14, 09:16
          > Macie sporo takich imprez za sobą, co Wasze dzieci dostawały, z góry dzię
          > ki za jakieś sugestie.
          Encyklopedie dla dzieci, gry, klocki magnetyczne, omnitrix Ben 10, klocki clics, komiksy, słodycze.

> Myślę że max 40-50zł, czy jednak się myle?!
          Staram się do 50 zł zmieścić, ale czasem i 60 zł wyjdzie.
        • slonko1335 Re: Kinderbale 21.01.14, 10:27
          Staram się na prezent wydać ok. 30 zeta, dla bliższych koleżanek/kolegów nieco więcej. Prezenty które dostają moje dzieci są przeróżne ich wartość także. Nie ma to u moich większego znaczenia bo przy 20 prezentach dzieciaki i tak nie mają pojęcia co i od kogo i czy w jednej paczce była jedna rzecz za 5 zeta czy może cztery...
          Co kupujemy? różnie w zależności od zainteresowań Jubilata lub tego co akurat mam na stanie i uważam że się nadaje(często jak są fajne promocje kupuję różne zabawki, gry, książki na prezenty dla koleżanek i kolegów).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka