Dodaj do ulubionych

brzydki zapach

28.02.13, 20:18
dziś wyczułam brzydki zapach spomiędzy warg sromowych u mojej dwuletniej córeczki. Nie wyglada żeby miała jakis stan zapalny, bo nie zauważyłam zadnych upławów. Ma zaczerwienioną skórę przy pochwie. Czy przyczyną może byc stan zapalny, czy np to że pomiędzy wargami sromowymi stosunkowo rzadko jej myję. Spotkałam sie z opiniami, że to tak jak z napletkiem u dziecka , nie powinno sie bez potzreby tam ruszać, odsuwać. Wiec jak? myjecie dziewczynkom dokładnie między wargami przy każdej kąpieli??
Obserwuj wątek
    • ella_nl Re: brzydki zapach 28.02.13, 20:50
      Tak, myję.
    • doral2 Re: brzydki zapach 28.02.13, 20:55
      drosetka napisał(a):

"...Czy przyczyną może byc stan zapalny, czy np to że pomiędzy wargami sromowymi stosunkowo rzadko jej myję..."

o matko bosko sad

stan zapalny wynika z tego, że jej stosunkowo rzadko myjesz srom.
      sobie też stosunkowo rzadko myjesz??
    • sanrio Re: brzydki zapach 28.02.13, 20:57
      myję dokładnie codziennie, przede wszystkim w tych "zakamarkach" - w sumie nie wiem czemu się dziwisz że brzydko pachnie skoro jej nie myjesz, spróbuj nie myć swojej pi..ki przez 2 dni a potem powąchaj...
    • demonii.larua Re: brzydki zapach 28.02.13, 21:55
      >Czy przyczyną może byc stan zapalny, czy np to że pomiędzy wargami sromowymi stosunkowo >rzadko jej myję.
      Co to znaczy stosunkowo rzadko? Znaczy co ile dni?
    • nil.la Re: brzydki zapach 28.02.13, 22:00
      jak można myć dziecko STOSUNKOWO rzadko ??? i jeszcze dziwić się, że śmierdzi
      • towarzyszka_leila Re: brzydki zapach 05.11.24, 14:35
        Hehe, obleśny watasek.
        Co do rzadkiego mycia, to owszem, jest to wskazane, np. u niemowląt z silnym AZS, ale nawet jak mój młody nie był myty w całości np. przez 3 dni, to jednak dupkę myliśmy codziennie, przecież to podstawa.
    • k1k2 Re: brzydki zapach 28.02.13, 22:07
      widze ze zostalas objechana niezle.

a co do meritum: owszem, myc. moze Ci sie pomylily rady z o samo-czyszczajacych sie obszarach intymnych, ktore dotycza pochwy, nie sromu. kiedys byla moda na irygacje pochwy jako zabieg higieniczny (zeby bylo co sprzedawac oczywiscie wink i to te irygacje okazaly sie niepotrzebne, a w wielu przypadkach szkodliwe.
      • aniaturek0409 Re: brzydki zapach 28.02.13, 22:39
        też myślę, że wiesz że dzwonią a nie wiesz w którym kościele wink
        Do pochwy nie powinno się zbytnio zaglądać,żeby nie niszczyć naturalnej flory bakteryjnej. Natomiast pomiędzy wargami sromowymi ma być czysto. Pochwa nie ma nieprzyjemnego zapachu ale to co wylatuje na zewnątrz i pozostaje na sromie nieumyte, wali jak cholera.
        • towarzyszka_leila Re: brzydki zapach 05.11.24, 14:36
          Dodajmy, że myć należy szarym mydłem, płyny do higieny intymnej to zuo.
    • malwa51 Re: brzydki zapach 28.02.13, 22:39
      Myj prysznicem chociaz, jak nie chcesz lapskami wink
      Poki co, na to zaczerwienienie mozesz zrobic malej nasiadowke (jak usiedzi) albo po prostu przemyc baaaaardzo rozcienczonym roztworem azucalenu albo rumiankiem - kup zwykla herbate rumiankowa express, zaparz tak jak do picia, i tym przemyj jak wystygnie. Rumianek dziala sciagajaco i lagodzi stany zapalne.
      Dobrze jest uzyc do przymycia np. platkow kosmetycznych do demakijazu, nie beda gubily wlokien smile

• berdebul Re: brzydki zapach 05.11.24, 11:17
        Rumianek potrafi uczulić. Nie warto ryzykować przy podrażnieniu.
        • szmytka1 Re: brzydki zapach 05.11.24, 14:02
          Od 2013 dziecko dorosło i samo dba o higienę 😉
          • memphis90 Re: brzydki zapach 05.11.24, 14:09
            Kto wie…? Może dostało anafilaksji od rumianku i zasiliło grono aniołków…
    • girl.anachronism Re: brzydki zapach 28.02.13, 22:41
      Nie dziw się że brzydko pachnie, skoro srom jest zaczerwieniony to zapewne po prostu bolą ją te okolice z powodu nie mycia ich. Nie tylko u dorosłych łatwo o stan zapalny przy braku higieny, dzieci też są na to narażone. Myj córkę codziennie i dokładnie, nie musisz używać silnych środków, ale na Boga - dbaj o ciało własnego dziecka. We wszelkich "zakamarkach" trzeba się myć wyjątkowo dokładnie, bo to idealne środowisko do rozwoju bakterii.
    • kerri31 Re: brzydki zapach 28.02.13, 22:54
      Potrzeba mycia, odsuwania napletka u chłopców jest codziennie , to zasady higieny ,o których Ty chyba u swojej córki zapomniałaś.
      • lafiorka2 Re: brzydki zapach 28.02.13, 22:58
        yyy,zaraz cię tutaj zlinczująbig_grin
      • kura28 Re: brzydki zapach 01.03.13, 09:20
        U większości noworodków i niemowląt płci męskiej występuje tzw. stulejka fizjologiczna, którą charakteryzuje przyklejony do żołędzi prącia napletek i niejednokrotnie dość wąski tzw. kanał napletka utrudniający uwidocznienie ujścia zewnętrznego cewki moczowej. W przeciągu pierwszych kilku lat życia w wyniku gromadzenia się mastki i złuszczonych nabłonków pomiędzy napletkiem a żołędzia oraz regularnych wzwodów dochodzi do całkowitej separacji tych struktur i takiego rozciągnięcia napletka, które umożliwi swobodne jego zsunięcie z żołędzi. Po 7 roku życia u 90% chłopców napletek jest całkowicie odprowadzalny.

Dlatego w początkowym okresie życia dziecka należy unikać prób zsuwania wąskiego napletka, które doprowadzić mogą do jego popękania. Oprócz zadawania niepotrzebnego bólu dzieciom taki brutalny rękoczyn może doprowadzić do wtórnego bliznowacenia napletka. A w takim przypadku nie ma szans na samoistne ustąpienie stulejki.
        www.urolog-dzieciecy.pl/Choroby/stulejka-phimosis.html
    • easyblue Re: brzydki zapach 28.02.13, 23:08
      Maluchowi się na siłę nie ściąga napletka, by nie spowodować uszkodzęń delikatnej tkanki.
      To nie to samo, co odsuwanie skóry i mycie w fałdkach - zarówno w chłopców jak i dziewczynek.
    • drosetka Re: brzydki zapach 28.02.13, 23:33
      o matko rzeczywiście zlinczują człowieka. Dbam o swoje dziecko i to bardzo i może z tej zbytniej dbałości dotychczas stosowałam sie do zaleceń położnej i myłam pomiędzy wargami tylko wacikami nasączonymi wodą aby mydłem nie wyjaławiać delikatnej skóry i nie zmieniac pH okolic intymnych. Dzis umyłam jej płynem do higieny intymnej i fakt - zapach zniknął. Mój błąd.
      Ale co do napletka nie zgadzam sie zupełnie, są różne szkoły i co lekarz to inna teoria. Z moim synem chodziłam do kilku chirurgów bo ciezko zsuwał mu sie napletek i jeden mowił- po co pani chce to sciągać, to ma tak sobie być. Inny- ściągać w kąpieli siłą, nawet jak krew sie poleje to rivanolem przemyc. I bądź tu madry.
      • nutka07 Re: brzydki zapach 28.02.13, 23:39
        Dwulatce mylas wargi i okolice wacikami?
        A kiedy Ty z ta polozna rozmawialas ostatnio?
        • drosetka Re: brzydki zapach 28.02.13, 23:42
          wargi podczas kapieli myłam jej normalnie wodą , ale nie rozchylałam podczas kąpieli warg, rozchylałam jej np po wieczornej kąpieli i przemywałam wtedy wacikami.
          • nutka07 Re: brzydki zapach 28.02.13, 23:45
            Ok napisz kiedy ta polozna byla u Ciebie ostatnio.
            • drosetka Re: brzydki zapach 28.02.13, 23:53
              a jakie to ma znaczenie? chcesz usłyszeć że była zaraz po urodzeniu? no wiec ok, wtedy była, od tego czasu w kwestii mycia okolic intymnych nic nie zmieniałam. Kazdy człowiek ma prawo do błędu, nie jestem alfą i omegą. A córkę też mam pierwszy raz tongue_out
              • nutka07 Re: brzydki zapach 01.03.13, 01:13
                No wlasnie tak mylalam i mnie to rozbawilo wink
                A corke myj normalnie, jak siebie smile
              • nutka07 Re: brzydki zapach 01.03.13, 01:20
                Tak mi sie przypomnialo, byla tu pani ktora pytala kto otwiera mleko w sklepach wink

Cale zycie sie uczymy wink

A tu watek
                forum.gazeta.pl/forum/w,567,138815163,,Kto_otwiera_mleko_w_sklepach_.html?v=2
              • sanrio Re: brzydki zapach 01.03.13, 19:39
                aż dziw bierze, że sama nie myjesz się wacikami po wieczornej kąpieli
      • drosetka Re: brzydki zapach 28.02.13, 23:40
        no właśnie jeszcze jedno, teraz doczytałam, że żadnych płynów do higieny intymnej dla dorosłych, w takim razie czym???
        • nutka07 Re: brzydki zapach 28.02.13, 23:46
          Ja myje woda i odrobina plynu dla dzieci.
        • nanuk24 Re: brzydki zapach 01.03.13, 01:06
          ja uzywam caly czas mydla/plynu dla niemowlat
        • ivaz Re: brzydki zapach 01.03.13, 13:12
          Ja z racji tego że moja córka ma skłonnośc do zakażenia dróg moczowym myję jej miejsca intymne specjalnymi płynami przeznaczonymi dla dzieci są dsotępne w aptekach, my uzywamy tego www.aptekainternetowa.co/index.php/dzieci-1-3-lata/kosmetyki/gyntima-zel-do-higieny-intymnej-dla-dzieci-x100ml.html
          • e-milia1 Re: brzydki zapach 01.03.13, 19:27
            moja corka miala podobnie jak twoja, chyba byla w podobnym wieku. zaczelam ja lpiej, dokldniej i czesciej myc i problem przeszedl.... myj, ja myj. sobie tez pewnie myjesz.
    • guderianka Re: brzydki zapach 01.03.13, 08:24
      A jak byś określiła ten zapach ?
      Rybi ? Kwaśny? Zjełczały?
      Bo może mała ma ZUM i to zapach zainfekowanej uryny ?-ma jakieś objawy ?

Między wargami sromowymi nie powinno się myć noworodków, bo mają mastkę która jest mieszaniną hormonów i pełni też funkcję ochronną. Z czasem się wymywa i wtedy jak najbardziej- należy myć dokładnie cały srom. Najlepiej bez detergentów. Po kąpieli i umyciu dłonią, osuszeniu ręcznikiem nanieś na wacik zwykłą oliwkę (lub wit a+e ale oliwka jest wygodniejsza), delikatnie rozchyl wargi sromowe i wyczyść (to nie mój patent ale sposób czyszczenia zaproponowany przez ginekologa dziecięcego).
      • 1979ju Re: brzydki zapach 01.03.13, 13:06
        Jest rewelacyjna emulsja do higieny intymnej dla dziewczynek od 3 r.ż. AA Intymna Pro, bezzapachowa. Bardzo ładnie likwiduje wszelkie podrażnienia. Dla młodszej dziewczynki należy przed użyciem rozcieńczyć ją wodą, np. na dłoni. Kupowałam ją np. w Rossmanie.
    • ogaaa33 Re: brzydki zapach 05.11.24, 10:34
      Dzień dobry,
      Jak się potoczyła sytuacja? Mamy podobny problem.
      • 35wcieniu Re: brzydki zapach 05.11.24, 11:37
        Jest napisane. Umyła dziecko, przestało śmierdzieć. Wyciagasz wątek sprzed dekady ale nie chce ci się go przeczytać?
        • szarmszejk123 Re: brzydki zapach 05.11.24, 11:40
          Swoją drogą to chyba jeden z najobrzydliwszych wątków na tym forum:p
          • 35wcieniu Re: brzydki zapach 05.11.24, 13:30
            Matekpolek usiłujący jako kobieta opowiadać o wycieraniu odbytu po defekacji był gorszy, ale wyleciał. Wszystkich, którzy to czytali i go wtedy nie wygasili uważam za chorych psychicznie.
            • szarmszejk123 Re: brzydki zapach 05.11.24, 13:57
              A to ja tego nie widziałam na szczęście....
            • simply_z Re: brzydki zapach 05.11.24, 16:54
              omg...kiedy to bylo???
    • pytajacakinga Re: brzydki zapach 05.11.24, 12:55
      Tak male dzieci często sobie coś tam wkładają i dochodzi do stanu zapalnego.Zobacz czy mała tam nic nie ma i podmywaj ja płynem do higieny intymnej
      Ja znałam dziewczynke która też w wieku 2 CH lat włożyła sobie tam łańcuszek taki na szyję .
    • brenya78 Re: brzydki zapach 05.11.24, 14:04
      Nigdy.
    • pseudo_stokrotka Re: brzydki zapach 05.11.24, 16:06
      Ale nie widzisz różnicy między napletkiem a wargami sromowymi? Przecież one nie są zarośnięte, sklejone ani nic...
      I nie ruszasz "bez potrzeby", bo utrzymanie higieny jest właśnie potrzebą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka