Dodaj do ulubionych

danonki to pikuś

24.05.13, 15:12
przy tym wynalazku:

https://old.maspex.eu/images/uploaded/Kubu%C5%9B%20Play.jpg

Sobie kupiłam, sobie. Potrzebowałam takiej butelki, a lubię sobie nieraz na śniadanie wypić coś marchwiowego. Jeśli Danonki to ulepki, to ten wynalazek nie wiem jak nazwać. Słodkie tak potwornie,że wyrzuciłam. Nie dało się pić.

Tak ku przestrodze, bo może ktoś nie próbował, a dziecku daje...
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: danonki to pikuś 24.05.13, 15:26
      akurat te wynalazki u nas nie przejdą, choć dzieci bardzo lubią słodkie i musze trzymać rękę na pulsie - w wiekszości z "play'ów" jest marchew, a moje dzieci jej nie tkną w żadnej postaci.
      Sama próbowałam ich pić - od biedy wypije porzeczkowy, pozostałe, wg mnie, są ohydne.
      • bbuziaczekk Re: danonki to pikuś 24.05.13, 15:52
        Mnioe akurat smakuja bardzo. Dzieciom czasami (zadko) kupie jak akurat jestesmy na zakupach a ktores chce pic bardzo i usycha z pragnienia. Butelki z dziobkiem sa najlepsze i potem sie w domu przydaja.
        • fasol-inka Re: danonki to pikuś 24.05.13, 15:59
          jak usycha z pragnienia to kup butelkę wody wink
          • przeciwcialo Re: danonki to pikuś 25.05.13, 14:17
            Wiekszość wód butelkowanych nie nadaje się ani dla dzieci ani dla dorosłych.
            • mikams75 Re: danonki to pikuś 26.05.13, 12:36
              a co sie w takim razie nadaje?
    • stuletnia_stokrotka Re: danonki to pikuś 24.05.13, 15:59
      kupuję to czasem dziecku-bardzo jej smakuje
      od razu uprzedzę-jest szczupła i ma idealnie zdrowe zęby.
      • bbuziaczekk Re: danonki to pikuś 24.05.13, 16:03
        Wody nie wypija wink jedynie czasami w domu jak sobie zazycza.
        Nadwagi nie maja, zeby idealnie zdrowe. W miesiacu moze ze 2-3 wypija.

Wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem.
        To ze tobie nie smakuje to nie znaczy ze innym tez musi nie smakowac.
        Jesli ktos kupi dziecku ze 3 razy w miesiacu to od tego mu nic nie bedzie.
        Jesli ktos kupuje codzinnie to juz inna bajka.
    • aniasa1 Re: danonki to pikuś 24.05.13, 16:16
      moj uwielbia je ale ma limity. Zreszta sam nie jest w stanie wypic 1 na raz. Saczy go caly dzien, i tak go podziwiam bo mnie mdli po 1 lyku
      • emily_valentine Re: danonki to pikuś 24.05.13, 16:46
        Widuje bardzo dużo dzieci pijących te 'soczki' uncertain
        • afro.ninja Re: danonki to pikuś 24.05.13, 17:14
          A ja widuje bardzo czesto dzieci pijace wode kubus, ale ona przeciez zawiera cukier, a ludziom chyba wystarczyy, ze jest nazwa water.

• justyna198515 Re: danonki to pikuś 24.05.13, 17:54
      no jest jak diabli słodkie, ale od czasu do czasu dziecku nie zaszkodzi. Mój syn pije tylko nałęczowiankę cytrynową,żadnej innej i też tam trochę cukru na pewno dodają, ale on w ogóle slodyczy nie jesmile
    • minerwamcg Re: danonki to pikuś 24.05.13, 18:46
      Córka owszem, pijała kubusie, mnie one nie smakowały z powodów jak powyżej. Niestety, w którejś partii było jakieś uczulające świństwo i młodą obsypało, jak to jest napisane w starej Biblii, "od wierzchu głowy aż do stopy nożnej" smile Od tej pory kubusiów nie kupuję, pijemy zwykły rozcieńczony sok.
      • baba-baba Re: danonki to pikuś 24.05.13, 18:56
        Mój pije wodę.Oczywiście kupiłam mu jedno z tych świństw,bo w biedronie soku 100 procent nie było ale po 2 łykach oddał.Spróbowałam i wiem czemu,ulepek.
    • camel_3d to sa soki przecierowe... 24.05.13, 19:16
      wiec dlatego sa geste....

sprawdzilas sklad?? bo z tego co pamietam to do nich jest dodawany cukier.
      • ciociacesia to nie sa soki. a juz na pewno nie przecierowe 27.05.13, 13:12
        kubus play to napo w smaku przypomina fante bez gazu. ohydny sztuczny ulep - jest słodki a jednoczesnie taki wodnisty - niczym syrop pomarańczowy rozcienczony zbyt duza iloscia wody i dosłodzony. na poczatku jak wchodziły na rynek mialy lepszy smak. kupowalam dziecku bo uwielbia ten rodzaj butelki, ale fu. to jest fu
        • camel_3d Re: to nie sa soki. a juz na pewno nie przecierow 28.05.13, 22:39
          no poparalo mi sie...
    • camel_3d a ja je lubie... 24.05.13, 19:19
      i kiedy jestesmy w PL to upuje sobie od razu -3 duze butlesmile)) mlody tez je lubi i pije..ale no coz..2 razy do roku. tu nie ma sokow przecierowych...

zreszta.no coz..robilem dla nich pierwsze duze kampanie reklamowe 15 lat temu smile) w zasadzie moge powiedziec, ze to moej dziecko reklamowesmile heheheh
      • magdagg2 Re: a ja je lubie... 24.05.13, 20:05
        kubus play nie jest przecierowy, to taki napoj, z woda.
        wszystkie kubusie sa reklamowane jako takie gdzie nie ma cukru. ok, cukru nie ma, ale jest gorszy syrop gluzkozowo-fruktozowy. play ma tez sztuczne aromaty.
        moje dziecko nigdy nie pilo zadnego kubusia. pije wode, czasami sok 100%-wiem, z koncentratu ale wole to niz cos z syropem g-f.
        • mia_siochi Re: a ja je lubie... 24.05.13, 20:54
          Tak jak pisze przedpiszcini wink to nie jest sok przecierowy. Ba- to nie jest sok. Woda, syrop glukozowy, barwniki.
        • camel_3d Re: a ja je lubie... 24.05.13, 21:51
          magdagg2 napisała:

> kubus play nie jest przecierowy, to taki napoj, z woda.

aaa... pisalem na komorce...wygladalo jak sok... nie znam play.. wtedy byl tylo kubus sok..i to kupuje.

> a, ale jest gorszy syrop gluzkozowo-fruktozowy.

czemu gorszy? gukoza i fruktoza znajuja sie w owocach..a syrop poprostu jest wymieszaniem tego z woda... chyba ze tu o ilosc chodzi... moze byc ulepek.
          • magdagg2 camel o syropie dla Ciebie :) 24.05.13, 22:40
            pierwszy lepszy link
            natemat.pl/46117,odpowiedzialny-za-tycie-slodki-i-bardziej-zdradziecki-niz-cukier-syrop-glukozowo-fruktozowy-jest-wszedzie
            nie wiedziales?poczytaj smile
            • camel_3d Re: camel o syropie dla Ciebie :) 26.05.13, 17:17
              Hmm... Nie wiedzialem... No coz nam nie zaszkodzi po pijemy kubusie dwa razy na rok... W donu wda i herbata...
              • magdagg2 Re: camel o syropie dla Ciebie :) 26.05.13, 21:52
                ten syrop jest wszedzie, Niemcy tez go dodaja do wszystkiego, poczytaj sklad jogurtow, ciastek, lodow, wszytskiego co jecie na codzien, zdziwisz sie pewnie troszke smile
                • camel_3d Re: camel o syropie dla Ciebie :) 26.05.13, 21:59
                  No lato jest..lodow nie bede dziecku odmawial smile))
                  • mikams75 Re: camel o syropie dla Ciebie :) 27.05.13, 10:59
                    mozesz sam zrobic, moje dziecku uwielbia domowe lody smile
                    • camel_3d Re: camel o syropie dla Ciebie :) 27.05.13, 21:06
                      O nie.... Na lody to sie idzie po przedszkolu do lodziarni...smile))
                      • camel_3d Re: camel o syropie dla Ciebie :) 27.05.13, 21:09
                        No sprawdzilem... Ten syrop to oni dodaja do tych sokow od kilku lat..ale za mojej reklamowej kadencji to slodzili chyba fruktoza....
    • turnesolka Re: danonki to pikuś 24.05.13, 20:12
      Ja prawie 3 letniemu dziecku nadal kupuję tylko soki 4-6 mcy. bo tylko te nie mają dadanego cukru i innego syfu. I tak są mocno słodkie więc w większości kupuję ten z dynią. Bynajmniej nie uważam ich za jakieś mega zdrowe ale trujące też nie są więc daję dziecku, złaszcza jak jest chory i musi dużo pić a sama woda wtedy mu słabo wchodzi. Można je dodatkowo zakwasić świeżym sokiem z cytryny, są na tyle słodkie że przejdzie bez zauważenia.
      • agucha824 Re: danonki to pikuś 24.05.13, 20:25
        moje dziecko od malenkiego pije wode nigdy nie chciał żadnych herbatek a juz tym bardziej soków przecierowych. czasem kupóje mu soczek tymbarka jabłkowy ze słomką bo młody ma frajde jak przez nia pije i czasem kubusia play marchew czeresnia tylko ten mu smakuje ale to bardzo rzadko pozniej wykorzytuje butelke wlewam mu do nie wode zreszta wody z dzióbkiem tez sa moje dziecko nie lubi warzyw z owoców tyko jabłka i jagody dlatego czasem mu ten soczek dam ale naprawde bardzo rzadko. Ale ciekawa jestem ile z tym mama które czepiają się soczków daję dzieciom batoniki kinder kanapki lizaczki chrupeczki itd, wiem ze nie wszystkie ale niektóre...
        • mikams75 Re: danonki to pikuś 26.05.13, 12:46
          moja nie jada takich wynalazkow, no chyba, ze jak ktos poczestuje. I nie pija ulepkow zadnych, tylko wode. Bo tylko wode lubi. Na szczescie, ale draznia mnie pewne osoby oferujace cala game ulepkow dziecku do picia... no bo jak to tak, tylko wode bedziesz pic??
          Jak idzie gdzies na urodziny, to daje butelke z woda, bo niestety bywalo juz, ze zwyklej wody do picia nie bylo i robil sie problem i dla mojego dziecka (spragnione, wody nie ma) i organizatorow, bo dziecko dopomina sie o picie wody, w koncu dostaje... gazowana... i znowu zonk big_grin

A te butelki po przerpznych napojach sa jak dla mnie nie do wykorzystania, bo zapach jest nie do wytepienia. Probowalam juz z roznymi, bo buteleczki rzeczywiscie atrakcyjne i poreczne, ale niestety. Moje dziecko nie wypije wody z zapachen nawet jesli ten zapach jest tylko na wyszorowanej zakretce.
          • angazetka Re: danonki to pikuś 27.05.13, 10:56
            > Moje dziecko nie wypije wody z zapache
            > n nawet jesli ten zapach jest tylko na wyszorowanej zakretce.

A to już jest lekkie przegięcie.
            • mikams75 Re: danonki to pikuś 28.05.13, 10:14
              czemu przegiecie? Wod nie ma zapachu... Bierzesz butelke do ust i czujesz zapach...
              A nie trafila ci sie nigdy w jakiejs knajpce szklanka cuchnaca scierka? Nie da sie wypic, choc zapach jest tylko na obrzerzu szklanki.
      • camel_3d Re: danonki to pikuś 24.05.13, 21:52
        turnesolka napisała:

> Ja prawie 3 letniemu dziecku nadal kupuję tylko soki 4-6 mcy.

a czemu nie robisz sama???
    • karo.8 Re: danonki to pikuś 24.05.13, 20:27
      kiedyś piłam, obecnie już nie i dziecku tego ulepku nie podaje.
      codziennie robię świeże soki.
    • kaskahh Re: danonki to pikuś 24.05.13, 20:30
      Tak, pamietam jak mamusie kupowaly mojej corce (19 mies), gdy lezala w szpitala. Dobre serce mialy kobiety...
      Dziecko musialo pic pic pic, kroplowki miala i zylki pekaly... jednak tego super fajnego nie tknela... ulepek to straszny, uwazam
    • alinalen Re: danonki to pikuś 24.05.13, 20:45
      a ja czasem pije i córa też. za to syn pije tylko wodę a my nie lubimy. wszystko jest dla ludzi, z umiarem oczywiśćie. żeby nie było córka na 3 centylu, ja BMI poniżej 20, zęby bz.
    • bluemka78 Re: danonki to pikuś 24.05.13, 23:00
      E tam nie przesadzajcie, akurat dziś piłam, taka sobie słodka woda kolorowa. W drodze często kupuję sobie jak nie napoje energetyczne to z dziubkiem, bo się fajnie pije i żyję. W domu zazwyczaj pijemy swojskie soki, ale jak się skończą to nie gardzimy tymi z kartonu czy jakimiś kubusiami i bobofrutami. Dzieci piją jak ktoś je nimi obdaruje i też żyją.
    • koza_w_rajtuzach Re: danonki to pikuś 25.05.13, 08:02
      ...
      Z córką pijemy tylko wodę, zresztą córka oprócz wody lubi tylko colę (ale tę dostaje może raz na dwa miesiące i to tylko szklankę), natomiast syn do wody nie jest w stanie się przekonać. Na co dzień pije wody smakowe, głównie o to, firmy Kubuś https://www.leclerc.rzeszow.pl/foto_shop/78/5901067401050.jpg

Skład jest taki: woda (górska), cukier trzcinowy, sok malinowy z zagęszczonego soku malinowego, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, aromat.
      I tyle. Jest bez konserwantów i po otwarciu można go przechowywać 48 godzin w lodówce.
      W porównaniu do innych wód smakowych wypada wg mnie naprawdę nieźle, nie znalazłam lepszej wody. Próbowałam łyczek i zdziwiło mnie to, że ten Kubuś nawet nie jest za bardzo słodki, w porównaniu do innych wód smakowych. Cena takiej butli 1,5 litra to 2,29, więc podobnie jak i tego małego Kubusia z dzióbkiem.
      Te z dzióbkiem czasem kupuję, jak synowi chce się pić poza domem. Nigdy nie patrzyłam się na skład, bo i tak zwykle syn zdąży go wypić, zanim dotrzemy do domu.
      • mia_siochi Re: danonki to pikuś 25.05.13, 09:22
        Czytałam kiedyś skład tego "waterrrra", myślałam że to zwykła woda z dzióbkiem. Przyznam, że gdybym miała dać słodzony napój dziecku to ten jeszcze by uszedł w tłoku. Natomiast Kubuś Play to jakaś totalna pomyłka.
        Natomiast jako ciekawostkę napiszę, że syrop glukozowo-fruktozowy do zwykłych Kubusiów też zaczęłi dodawać, wcześniej go nie było. Unikam, więc czytam składy. Na rynku są ze 2 soki przecierowe bez syropu, nieraz trzeba sie naszukac.
        • dianaro Re: danonki to pikuś 25.05.13, 15:33
          Moje dziecko po Kubusiu Play dostało biegunki - chyba od tych wszystkich "cudownych" składników. Na szczęście tak został wychowany, że najczęściej pije wodę a od wielkiego dzwonu coś gazowanego i to w małych ilościach.
          • koza_w_rajtuzach Re: danonki to pikuś 25.05.13, 17:50
            To nie kwestia wychowania. Są osoby, które po prostu nie lubią wody.
            Syn pierwsze, co dostał po mleku z piersi, to wodę. Pluł, nie chciał. Tak mu zostało. Prędzej by się odwodnił niż wypił wodęwink.
            • alinalen Re: danonki to pikuś 25.05.13, 20:44
              ja tez się zgadzam ze to nie kwestia wychowania, ja wody nie lubię, córka też a syn pije ze smakiem mimo, że od początku tak samo traktowani.
              • przeciwcialo Re: danonki to pikuś 26.05.13, 11:27
                Ja osobiście wolę kawę, herbaty rózne niz wodę. Tę tylko w upały pijam. Najczęście herbaty zielone, czarne, czerwone, roiboosy. Wychodzi zdrowiej niz picie wody minimalnie zmineralizowanej bo w piciu wody nie chodzi o H2O ale o minerały w tej wodzie. Im więcej tym lepiej. Dlatego jak już pije to Kryniczanke, Piwniczanke itp.
      • camel_3d Re: danonki to pikuś 27.05.13, 21:07
        Rownie dobrze mozesz jej zaserwowac 2 razy w miesiacu espresso smile kofeiny mniej wiecej tyle samo co w coli.smile))

• koza_w_rajtuzach Re: danonki to pikuś 28.05.13, 06:02
          jak była mała to lubiła kawę i kombinowała jak tu mi ją wypić, ale od kiedy przestałam słodzić, to przestała ją lubić wink.
          • mikams75 Re: danonki to pikuś 28.05.13, 10:19
            przypomniala mi sie scenka... w klubiku dla maluchow siedzialam przy stoliku i popijalam kawe. Podeszla jakas dziewczynka i zaczela sie przygladac mojej kawie, zagadywac czy to kawa, w koncu zaczela mi obwachiwac filizanke i zachwycac sie zapachem. Pytam sie jej czy lubi kawe. Ooooo taaaaak! Mmmmm! Kawa....! Mmmmmm! Po czym prawie z placzem w glosie: Ale mi nie wolno! I dalej wzdychala do mojej filizanki big_grin
          • camel_3d Re: danonki to pikuś 28.05.13, 22:38
            koza_w_rajtuzach napisała:

> jak była mała to lubiła kawę i kombinowała jak tu mi ją wypić, ale od kiedy prz
            > estałam słodzić, to przestała ją lubić wink.

ja przyznaje ze wstydem, ze mlody lubi kawe z mlekiem. w proporcjach 1/10.....
            pija raz, dwa razy na miesiac..czyli wted ykiedy ja sobie zrobie.
    • mamatin Re: danonki to pikuś 25.05.13, 20:06
      Słodkie tak potwornie,że wyrzuciłam. Nie dało się pić.

slodkie jak slodkie, to jest po prostu wstrętne.
      • mia_siochi Re: danonki to pikuś 25.05.13, 20:19
        Słodycz na granicy gorzkiego smaku przyćmiła wszystko. Podobnie smakowała tabletka sacharyny,którą kiedyś (tak, genialne, młoda i głupia byłam wink ) próbowałam zjeść.
        • batutka Re: danonki to pikuś 25.05.13, 21:24
          Podaję i danonki i te napoje, moje córki bardzo lubią. Tyle w temacie.
          • przystanek_tramwajowy Re: danonki to pikuś 26.05.13, 10:26
            Droga autorko wątku! Bez urazy, ale jesteś histeryczką. Moje dziecko za tym napojem nie przepada i wypija go raz na ruski rok, ale uważam, że wszystko (prawie) jest dla ludzi: i słodkie napoje, i frytki, i hamburger.
            • przeciwcialo Re: danonki to pikuś 26.05.13, 11:23
              Zdrowy rozsądek ponad wszystko. Moje chłopaki tez czasami do szkoły zabiorą i zyja.
    • saszanasza Re: danonki to pikuś 26.05.13, 22:44
      nie kupuję kubusiów, moja córka toleruję wyłącznie wodę mineralną z zagęszczonym malinowym sokiem z herbapolusmile
      • agni71 Re: danonki to pikuś 27.05.13, 09:55
        z zagęszczony
        > m malinowym sokiem z herbapolusmile

W którym to soku maliny jest 0,19% smile
        • kaskahh Re: danonki to pikuś 27.05.13, 11:08
          o toto, tez myslalam, ze sok to sok
        • saszanasza Re: danonki to pikuś 27.05.13, 21:49
          agni71 napisała:

> z zagęszczony
          > > m malinowym sokiem z herbapolusmile
          >
          > W którym to soku maliny jest 0,19% smile

co nie zmienia faktu że 90% napoju mojego dziecka to woda mineralna, a sam sok stanowi 10% i pełni raczej walory smakowe niż odżywcze. jeśli zależałoby mi na podaniu dzicku malin wybrałabym świeżesmile
          • mikams75 Re: danonki to pikuś 28.05.13, 10:23
            ale i tak caly napoj jest slodki (niewazne jaki % cukru tam jest) i ma takie samo dzialanie na zeby.
            • przeciwcialo Re: danonki to pikuś 28.05.13, 15:18
              Byle jaka woda gorzej robi an zęby niż woda zabarwiona sokiem i mycuie zebów.
              • mikams75 Re: danonki to pikuś 28.05.13, 23:26
                jakim cudem? Nie mowie o wodzie pitej prosto z Wisly itp.
                Poza tym ciekawe ilu rodzicow myje zeby po slodkich napojach....
          • martinhaa Re: danonki to pikuś 28.05.13, 17:00
            co nie zmienia faktu, że to 10% "soku malinowego" na szklankę ma więcej cukru niż cała butelka Kubusia.
            Jak córce rozrabiałam Kubusia niemal 50/50 z wodą, tak tego "soku malinowego" dałabym nie więcej jak 5% na szklankę wody.

Ponadto sok, to tylko nazwa na papierku, bo to syrop glukozowo fruktozowy aromatyzowany malinami i aronią. Dla mnie nie ma on nawet walorów smakowych...

Polecam sok Spiżarni lub Polskiej Róży. Pyszny i naturalny.
            • agni71 Re: danonki to pikuś 28.05.13, 19:42

> Polecam sok Spiżarni lub Polskiej Róży. Pyszny i naturalny.

Gdzie mozna je kupić? sa w jakichs sieciowych sklepach?
              • mia_siochi Re: danonki to pikuś 28.05.13, 20:14
                W Almie kupowałam jakiś czas temu.
              • aleksandra1977 Re: danonki to pikuś 28.05.13, 20:33
                agni71 napisała:

>
                > > Polecam sok Spiżarni lub Polskiej Róży. Pyszny i naturalny.
                >
                > Gdzie mozna je kupić? sa w jakichs sieciowych sklepach?

np. w "Krakowskim Kredensie"
                • agni71 Re: danonki to pikuś 28.05.13, 20:45
                  Dzięki dziewczyny, poszukam.
                  • kiedyswygramwtotka Re: danonki to pikuś 28.05.13, 22:30
                    Z Łowicza też są takie małe syropy z dzikiej róży, malin z bardzo przyzwoitym składem procentowym owoców.
    • camel_3d dzis... 28.05.13, 22:42
      czekajac na klenta mialem ochote czegos si enapic na stoel bylo troche napojow..

z ciekawosci wzialem sok, bez dodatku cukru i konserwantow i cole...

no i padlem....

butelka tego soku zapewnie 33% zapotrzebowanie na dzeinna dawke cukru osoby doroslej.. 180 ML
      cutellka coli 250 ML, na okolo 29% ...

kuzwa..no to jak to jest..sok bez dodatku cukru z taka iloscia cukru?? zna sie ktos na tym?
      • mikams75 Re: dzis... 28.05.13, 23:34
        co do grama nie wyliczalam, ale wiem, ze wszelkie soczki maja bardzo duzo cukru i to generalnie mocno barwiona przeslodzona woda, wiekszosc 100% sokow jest robiona z koncentratow. I chyba kazdy powinien wiedziec, ze soczki jakie popijaja dzieci to jedne z glownych zapychaczy u tzw. niejadkow. Dziala jak slodycze.
        Jak chce sie miec dobry sok to trzeba sobie samemu zrobic. Tez bedzie slodki (nieco mniej) ale przynajmniej jakies witaminy ocaleja. Owoce tez maja duzo cukru.
        • malgosiek2 Re: dzis... 29.05.13, 08:27
          Och, jakie idealne matki.
          Jak zawsze na każdym forum big_grin
          • mia_siochi Re: dzis... 29.05.13, 15:50
            I po co ta ironia?
            Jak ktoś nie zywi się schabowym i kupuje chleb bez polepszaczy to też wywołuje u Ciebie uśmiech politowania?
            W sumie fakt, lepiej paść dziaciaka dmuchanymi bułkami, słodką barwioną wodą i lizakami.
          • przeciwcialo Re: dzis... 29.05.13, 17:15
            Moja teściowa i przyjacółka robią soki w sokowniku, słodkie bo z cukrem i są pyszne. Ja rodzinie kupuje soki do wody, ja piję głównie kawęi rózne herbaty.
            • mia_siochi Re: dzis... 29.05.13, 18:11
              Nie mam absolutnie nic przeciwko sokom z sokownika czy domowym powidłom.
              Dziecku daję ciasto, owoce, jogurt z owocami, soki zwykłe też. Ba! ostatnio z utęsknieniem szukam produktów ze zwykłym cukrem...
              Natomiast farbowane ulepki z syropem glukozowym, barwnikami, toną konserwantów budzą mój zdecydowany sprzeciw. Nie wiem kto ma gorzej pod kopułą: ludzie którzy to produkują i twierdzą, ze to dla dzieci,czy durni rodzice którzy to kupują.
              • przeciwcialo Re: dzis... 29.05.13, 21:17
                To tak jak ja choc ja syropy glukozowo-fruktozowe eliminuję na rzecz zwykłego cukru bo ów syrop często jest pozyskiwany z pszenicy a w diecie bezglutenoweej pszenica jest zakazana.
          • mikams75 Re: dzis... 29.05.13, 21:01
            a dokladnie o co ci chodzi?
            O to ze moje dziecko pije tylko wode? Nie musze nic zabraniac, po prostu nie lubi ulepkow. A z sokowirowki wypije tylko marchewkowy.
            Ja sama przestalam pic soki z kartonow jak w pewnym wielkim porcie zobaczylam kontenery przypominajace rafinerie na koncentraty sokow pomaranczowych transportowane w rownie paskudnych kontenerach statkami. Co spojrze na sok w kartonie w sklepie to mam przed oczami rafinerie big_grin A tak poza tym to w smaku tez to jest paskudne.
    • mart_as Re: danonki to pikuś 29.05.13, 15:38
      mnie przez gardło nie przechodzi np. nektar garden pomarańczowy i inne te "tanie soki". Tam sam cukier. Cukier uzależnia dzieci więc na tym to pewnie polega.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka