Dodaj do ulubionych

Najbardziej irytujące bajki - ranking.

28.05.13, 09:50
Patrząc na tę listę bajek żadna z nich mnie tak nie irytuję jak bajka o kucykach pony.
Pamiętam z dzieciństwa, że bajka o kucykach na video smile była fajna, kolorowa, bez agresji.
A teraz krzyki, piski, kopniaki, walki. Dziwię się, że ktoś produkuję takie bajki i że taka bajka jest emitowana, ale widocznie jest popyt na taki rodzaj bajek.
Wiadomo, dzieci za dużo bajek nie powinny oglądać, ale jak już oglądają, to chociaż takie, które przynoszą jakąś korzyść.
Jak dla mnie numer 1, jest Klinika dla Pluszaków, uratowała nam życie. Córka strasznie bała się lekarza, krzyczała jak skręcaliśmy do przychodni. Po tej bajce, może nie przestała się bać, ale nie wpada już w takie histerię, jak wcześniej.
A wy możecie powiedzieć, że dzięki bajce w tv, wasze dziecko się czegoś nauczyło, coś zyskało?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • baba-baba Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 28.05.13, 10:10
      Dzięki Misiowi Uszatkowi moje dziecko nauczyło się skupiac uwagę.Tak samo działa Kot Filemon.Jest też bajka,której tytułu nie znam,bohaterem jest kaczor,który strasznie.Syn patrzy jak na idiotę,bo nic nie rozumie.Przełączamy natychmiast w obawie,że zaraz zatłukę kaczora.
      Jakiś współczesnych bajek po prostu nie ogląda,bo dla mnie to nie bajka tylko horror.
    • maja.london888 Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 28.05.13, 11:25
      Moje dziecko nie widziało ŻADNEJ z tych bajek. Te bajki stworzone są po to, żeby dziecku kupować gadżety z nimi związane. Ogląda Krecika, Kota Filemona, Reksia, Pszczółkę Maję, Żwirka i Muchomorka, Pana Kleksa, a ostatnio jest zafascynowana serialem "Było sobie życie" i francuskim serialem o owadach Minuscule. Nie wiem czy czegoś się z nich uczy, ale przynajmniej ogląda coś z fabułą i normalnymi postaciami.
      • agar2208 Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 28.05.13, 11:53
        Dla mnie Spandzbob jest bardzo głupi.
        Niektóre bajki wydają się głupie jak się ogląda fragmentami, ale jak sie usiądzie i obejrzy całość mogą się okazać ok.
        Syn dużo wiadomości zdobył oglądając bajki ADIBU.
        Ostatnio ze znajomymi rozmawialiśmy na temat bajek z naszego dzieciństwa i co niektórym Żwirek i Muchomorek dziwnie się kojarzyli bo spali w jednym łóżku wink
        W Jasiu i Małgosi tez jest przemoc, podobnie w Królewnie Śnieżce .
        Tak więc są różne bajki i nie ma co mówić, że kiedyś były super a teraz sa same złe.
      • mamitadejordi Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 28.05.13, 16:20
        > ostatnio jest zafascynowana serialem "Było sobie życie"

O! Dokładnie! Moje dziecko (3.5) także codziennie chce to oglądać. Potem chodzi i śpiewa w kółko powitalną piosenkę i namiętnie rysuje wszystkie postacie.
    • mama-ola Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 28.05.13, 12:14
      Nie wiem, co robi Clifford w tym zestawieniu - uważam, że to porządna bajka. Bohaterowie są normalni, umieją się przyjaźnić i rozmawiać.

A reszta bajek faktycznie kiepska. Straszliwie nudzi mnie "Tomek i przyjaciele" - co za drętwota!

"Truskawkowe ciastko" jest przesłodzone, aż zęby bolą, ale jeden odcinek był niezły. Truskawka miała już pieska, a wzięła na wychowanie kotka. I to wszystko, co się działo, to była wypisz-wymaluj sytuacja, gdy w domu pojawia się młodsze rodzeństwo - zazdrość, poczucie odrzucenia, robienie krzywdy nowemu, wyrzut sumienia, zrozumienie, akceptacja, przyjaźń/miłość. Polecam, żeby pokazać dzieciom, które mają taką sytuację.

Kiedyś słuchałam (bez patrzenia) dubbingu koników pony i to była niezła jazda. Brzmiało jak parodia, jakby sobie aktorzy jaja robili. Ubawiłam się.
    • aleksandra1977 Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 28.05.13, 12:58
      mnie na nerwy najbardziej działa "Świnka Peppa" - zarozumiała, niegrzeczna, przekonana o tym, że zawsze jest najmądrzejsza. Idiotyczne jest to tarzanie się w błocie. Nigdy nie chciałabym jej poznać w rzeczywistości.
      Za równie głupie uważam np. Teletubisie (teksty typu: "Teletubisie robią papa!"), czy "Dobranocny ogród" (co to znaczy dobranocny?), a także "Noddy".
      Nie trawię też wrzeszczącego programu "Bawmy się sezamku".

Z bajek współczesnych dzieciaki bardzo lubią "Ciekawskiego George'a", "Lulu małą żółwiczkę" i "Psoty Dudusia Wesołka".
      Bajkę o "Kucykach Pony" oglądają sporadycznie - córka zdecydowanie woli się bawić kucykami niż je oglądać.
      Oglądamy natomiast bajki z dzieciństwa: "Reksia", "Bolka i Lolka" - regularnie kupuję je na płytach na stacjach "Orlen" - nawet obsługa się z nas śmieje, że oglądamy klasyki smile

• justyna198515 Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 28.05.13, 13:06
        a moj syn uwielbia kucyki pony i ja oglądam razem z nim. Ogląda też codziennie Bolka i lolka, lubi ciekawskiego Georga, i niestety Toma i Jerrego ( uważam,że za mały jest na tą bajkę), kiedyś oglądał Tomka i przyjaciele a teraz przerzucił się( w piątki na Stacyjkowo)
      • mikams75 Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 30.05.13, 10:06
        ja nawet lubilam swinke peppe, to charczenie mnie tylko draznilo. Ale moje dziecko nauczylo sie od niej mowic - "tak kochana mamusiu". To byla dla mnie mila odmiana po wiecznym "nieeeeeee!" big_grin

Teletubisie mnie za to tez dobijaly...
        Kuce - moja wielka fanka kucykow nie dala rady obejrzec ani jednej bajki!
    • mika_p A tu wątek źródłowy 28.05.13, 13:27
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,139869365,,Bajki_ktore_was_irytuja_watek_lajt.html?v=2
      Artykuł powstał na podstawie forum.
      I co ciekawe, powstał w listopadzie ubiegłego roku, juz wtedy Karolina.redakcja go linkowała.
    • mama_amelii Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 28.05.13, 13:29
      Moje córki oglądają Maszę(przypadkiem mąz gdzies zobaczyl,ściągnał i mamy 40 odcinków.Bajka zabawna,ale po rosyjsku(i tak mało mówią).
      www.youtube.com/watch?v=CSdGB_r6ZkQ&list=PL6FA464AB78D9426F&index=1
      Irytujące i durne bajki są na kanale dla starszych dzieci(nie pamietam tytuów,ale każe córce przełączać.Ona niestety lubi,ale chętnie by oglądala Włatcy muchsad)
      • green-koala111 Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 28.05.13, 17:40
        max i rubi( nie wiem jak to sie pisze) dla mnie to porazka. Moja córka lubi. I uwazam ze Dora i Diego jest ok. Duzo moja córka zyskala dzieki tym bajkom
        • vimi77 Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 28.05.13, 18:35
          Moja 3 - letnia córka co jakiś czas przechodzi przez fascynację inną bajką. Obecnie na topie są właśnie kucyki pony oraz troskliwe misie. Wcześniej był ciekawski george, muki, świnka peppa a jeszcze wcześniej gloo gloo i pingu. To tak z wiekiem szło. A zaczęło się w wieku około 10 mcy gdy jedynka puszczała polski stary serial: gruby. Wpatrzona była w niego jak w obrazek. Zawsze się denerwuję że ona ciągle chce oglądać bajki i mam wyrzuty sumienia że może za dużo ogląda. Jest jednak bardzo duży plus z tego oglądania. Córka ma bardo duży zasób słownictwa, chłonie wręcz całe zdania z tych bajek. Oprócz tego niektóre z tych bajek naprawdę uczą życia.
        • wro-tka Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 28.05.13, 20:35
          zawsze się zastanawiam gdzie mama maxa i rubi wink
      • mamb79 Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 29.05.13, 06:03
        Masza jest rewelacyjna!Niekoniecznie dla dzieci,uśmiejecie się po pachysmile Niestety w większości znamy tylko produkcje z USA,a ta rosyjska bajeczka -supersmile
        • ichi51e2 Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 30.05.13, 08:05
          Maszka super!
      • mamatin Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 03.06.13, 13:45
        Masza jest wspaniała! Moja córka juz niej troche wyrasta, ale zarazilismy inne dzieci.
        Szkoda,że tylko po rosyjsku,bo u nas na Świeta była jołka, jest zajczyk, jożyk, córka leczit, i pare innych słówek używa.
        Po maszy, w której tyle sie dzieje, mała nie chciałą nawet spojrzeć na jakieś truskaweczki, czy pomarańczki albo pony.
    • karro80 Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 29.05.13, 10:32
      Teraźniejsze kucyki są zajebiaszczesmile
      Czego uczą?:
      A proszę bardzo: odcinek nr 1:

przebaczenie, praca zespołowa, do czego prowadzi zawiść, jak ważni są przyjaciele, że trzeba ufać także i sobie <co powtarza się w wielu odcinakach i bardzo mi się podoba> - zła bohaterka na skutek zebrania cech wartościowych u kucyków staje się dobra
      W ogóle zauważyłam, że w przeciwieństwie do bajek naszego dzieciństwa w dzisiejszych występuje dużo częściej motyw zmiany postępowania niż kary dla "złego"<mam na myśli nie tylko kucyki>
      Ja tam na kilkanaście obejrzanych odcinków wychwyciłam kupę rzeczy, dla których dziecię kucyki puszczane będzie miałosmile
      Te bajki wbrew pozorom uczą bardzo wiele - może nie 3 latka,bo tu jeszcze wolniejsze/spokojniejsze bajeczki będą lepiej odbierane ale już 4-5 letnie dziecko będzie rozumiało więcej.

Puściłam te niegdysiejsze kuce w formie miłej retrospekcji - noszzz... dziecię wytrzymało<może dlatego, że mało ogląda i jednak atrakcja>, ale szału nie było, ja z trudem. Nuda. Postacie mdłe i płaskie, bez charakteru - wcale nie taka kolorowa jak pamiętałam. Troskliwe misie już lepsze. Młode lubi także.

Irytujące:
      Monsterki w bajce - do bani jak dla mnie. Może dlatego, że brzydkie<nie same postaci, choć odrzucają mnie wielkogłowe lalkiwinktylko sama bajka jakoś nie teges narysowana<ale ja czepliwa jestemwink>
      Scooby doo - kuffaa jak mnie wk..wia. A wręcz uwielbiałam jak byłam mała - może to fajniesze kiedyś było???
      • ziarenko-piasku A ja polecam :) 29.05.13, 11:22
        Większość bajek jest idiotyczna, jeśli chodzi o kanały w eNce na przykład.
        Ponieważ mam roczniaka i jedenastolatka temat bajek raczej mnie nie dotyczy ale polecam szczerze programy z Cbeebies:
        Lubię gotować
        Kucharz duży kucharz mały
        Nina i neuronki
        Kieszonkowy Dziadek
        Supercyfry
        Pan Robótka
        Ogródek Pana Warzywko
        Pajaczek Wooly i mała Tigg
        • karolajna83g Re: A ja polecam :) 30.05.13, 00:21
          > Lubię gotować
          > Kucharz duży kucharz mały
          > Nina i neuronki
          > Kieszonkowy Dziadek
          > Supercyfry
          > Pan Robótka
          > Ogródek Pana Warzywko
          > Pajaczek Wooly i mała Tigg

Wow!!! Nieźle przetłumaczyli te programy!!!
          Nie wiem, czy śmiac sie, czy płakac??? Kieszonkowy Dziadek....ogród pana warzywko???? To jakieś nieporozumienie....
        • mandarynkakarinka Re: A ja polecam :) 30.05.13, 00:37
          Moja córa też je uwielbia, są sto razy fajniejsze niż bajki z minimini...
    • nomika1000 Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 29.05.13, 11:27
      Moj 4,5 latek też przechodził fascynacje różnymi bajkami. Zaczęło się od Tomka i Stacyjkowo - jeszcze czasami ogląda. Potem była Dora, potrafił wstać przed 7 i czekać aby oglądnąć i dzięki temu podłapał trochę angielskiego, potem była bajka Literkowe chochliki - nauczył się literek i śpiewał alfabet po angielsku. A poza tym szalał na punkcie Krecika. Czasami ogląda Tom&Jerry, Struś Pedziwiatr, ale przede wszystkim uwielbia wręcz Ciekawskiego Georga, sama lubię z nim pooglądać. I co ciekawe wyłapuje ciekawostki z tej bajki, ostatnio opowiadał, że kijanki to "dzieci" a potem są z nich żabki, jak zapytałam skąd wie, to powiedział, że w Georgu było.
      Natomiast bardzo nie lubi tych starszych bajek typu Skubi Doo - moja siostrzenica jako 7 latka po tej bajce bała się chodzić sama wieczorem do wc. Mam wrażenie, że te niektóre bajki to są dla nas dorosłych, bo dzieci nie powinny ich oglądać...
    • mart_as Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 29.05.13, 14:48
      teletubisie i wszystko co leci na mini mini. Johny Bravo też jest okropny. Nienawidzę także tych z hałaśliwymi dzwiękami.
    • camel_3d A wy? 30.05.13, 08:49
      Ksiega dzingli....nie wiem czy czagos sie uczy...ale w sumie ryba mi to. TV u nas jest traktowane jako rozrywka...to jego 30 min po kolacji dziennie i nie oczekuje ze ma sie czegos w tym czasie uczyc.

• minerwamcg Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 30.05.13, 20:46
      Nie mamy telewizora, więc najnowsze "tryndy" w kreskówkach omijają nas - i chyba tego nie żałuję. Na razie trzymamy się sprawdzonych, starych bajek: Krecików, Dobromira, Reksia, ostatnio mała pokochała Świetlika i Szpagetkę. Z dłuższych dobre usługi oddają nam stare Disneye: Kopciuszek, Śnieżka, Zakochany Kundel, Bambi, ostatnim przebojem stał się "Miecz dla króla".
      Nowoczesność w domu i zagrodzie wprowadza nam rosyjska "Masza i miedwied" - tu mamy pole do dyskusji na tematy etyczno-moralne, bo tytułowa Masza jest rozwydrzonym bachorem, którego jednakowoż stać i na empatię, i na bezinteresowną pomoc, i na mnóstwo innych dobrych uczuć. Miś natomiast jest puchatą oazą cierpliwości (którą czasem jednak traci i to z pożytkiem dla Maszy) i źródłem mnóstwa komicznych scen. Poza tym od strony technicznej bajka zrobiona jest perfekcyjnie, przyjemnie popatrzeć. Dialogi są wyraziste i proste, więc mała przy okazji łapie rosyjski.
      • levoonia Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 30.05.13, 22:41
        masza i niedżwiedź jest boski! u na masza, masza i długo, długo nic.. potem krecik, wilk i zając, reksio, bolek i lolek..
        irytujących nie oglądamy. na szczeście to rodzice rządzą pilotem.
        • mama_mili Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 30.05.13, 23:48
          podobnie do przedmówczyni - irytujących bajek nie włączamy. Mila ogląda Bolka i Lolka (wiecznie żywi), Misia Uszatka, Było sobie życie.
          Chociaż przyznam, ze nawet najfajniejsza bajka staje się irytująca, gdy oglądana jest po raz setny, a tak właśnie najbardziej lubi moja córka....
    • mrs.t Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 02.06.13, 19:41
      przyznam ze mało sie znam, bo unikam I generalnie wszystko wrzucam do wora "bełkot"
      z ogladanych jest Thomas and Friends(ujdzie z dwojga zlego, chuggington (bełkot, uncertain),
      zaczarowany olowek (SUPER!)
      Bolek I lolek
      chce tez wprowadzix reksia tak malo oglądamy ze wlasciwie nie ma kiedy..

z nieogladanych regularnie /ogladnietych przypadkiem (np u kolegi)
      bełkot Mali Einsteini (u dziadkow kiedyś na YouTube odcinek jakis o gwiazdce-świętach uncertaina ja jeszze glupia zwabiona fajnym tytulem-a u przypadkowa z niczym nie powiązana gadka juz nie pamietam ktorym kompozytprze/artyście ) ,
      klub myszki miki (o koncercie-niby mozna pod jakies tam wartosci podciagnac naukowe , o instrumentach , ale szybkie obrazy, halasliwe, w moich kryteriach belkotu uncertain)

dora-z dwa odcinki widzieliśmy podczas wizyty u dziadków w polsce..
      o ile akcja jest spokojna (wrecz w tym przypadku zbyt powolna, I te wieeeczne powtorzenia az do znudzenia) to angielski dory jest marny.. mogli jakiegos native'a dać a nie taka fuszerke.. no ale ujdzie. .

nie moge sie przekonać do polecanej Marta mowi, coz, psa o tym imieniu nie zdziere uncertain

wlasciwie tych kilka tytulow to wszystko co znamy
    • mamatin Re: Najbardziej irytujące bajki - ranking. 03.06.13, 13:49
      Z wymienionych bajek irytujących córka oglądała tylko Tomka. Ale wczesniej chyba była fanką PKP niż obejrzała bajkęsmile
      Jej ulubioną bają jest od dawna Kubuś Puchatek i bardzo mnie to cieszysmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka