Dodaj do ulubionych

ukąszenia komarów

17.06.13, 10:32
Witam,
Moje dziecko od niedawna jest całe pogryzione przez komary. Nie chodzimy na spacery wieczorem i unikamy miejsc, gdzie jest ich dużo, ale to i tak na niewiele się zdaje. Miejsca po ukąszeniu strasznie ją swędzą. A o smarowaniu kremami na ukąszenia nie ma mowy. Może macie jakieś swoje sposoby na ukąszenia, dobre dla dzieci? Z góry dziękuje za pomoc,
Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • arathlo Re: ukąszenia komarów 17.06.13, 10:43
      przykładać cebulę, jeśli sobie da...no i oczywiście nie przy oczach, ale na czole policzkach uważając żeby nie włożyć do oka tak
      • afro.ninja Re: ukąszenia komarów 17.06.13, 11:08
        Zapobiegaj pogryzieniom, pryskaj dziecko odpowiednim preparatem przed wyjsciem na spacer i komary nie beda gryzc.
        • piegoosek Re: ukąszenia komarów 17.06.13, 18:41
          Mam ten sam problem, a malenstwo ma 5m-cy, czym smarowac? No i w zasadzie musialabym ciagle smarowac, a mala ciagle mietosi raczki przy twarzy i laduje do buzi, wiec boje sie czegokolwiek, bo zje.. czym smarowac przeciwko i juz po ukaszeniu? Po smaruje fenistilem, ale tylko na noc, zeby nie zjadla..
        • aniaurszula Re: ukąszenia komarów 23.06.13, 23:25
          jestesmy pryskane przed kazdym wyjsciem na podworko i niestety ugryzienia sa tylko ze nie w hurtowej ilosci. bez zabezpieczen musialybysmy siedziec w domu z zamknietymi oknami caly dzien, gryza nawet w poludnie gdy skwar na dworze. niestety uroki miejsc zielonych, wigotnyc i zacienionych a w takim otoczeniu mieszkam
      • bexol1985 Re: ukąszenia komarów 14.07.13, 20:45
        Cebula to stary sprawdzony sposób. Polecam ją również.
    • silje78 Re: ukąszenia komarów 17.06.13, 20:46
      czemu nie ma mowy o smarowaniu kremami? jak jest dużo komarów to kup do domu raid w płynie do kontaktu (u nas działa bardzo dobrze, mamy w każdym pokoju w którym na noc okno jest otwarte). jak wychodzi tam gdzie komary są to smaruję córkę ziają dla dzieci (przeciw komarom). mam też żel po ukąszeniu z ziaji, ale słabo działa uncertain. dapis lepiej, a ostatnio posmarowałam miejsca ukąszenia octem i lepiej zadziałał. ślady po 2tyg zbladły, a od 1,5 m-ca ma plamy po poprzednim ukąszeniu uncertain. dodatkowo podaję zyrtec lub fenistil, ale dlatego, że córka jest uczulona na to świństwo wstrzykiwane przez komary.
      • takajednaaga Re: ukąszenia komarów 17.06.13, 23:29
        Przed wyjściem na spacer spryskuje dziecko środkiem na komary. Chodziło mi o to, że nie ma mowy o smarowaniu po, bo dziecko nie chce dać sobie posmarować, bo piecze, boli, itp.
        Chodziło mi o jakieś domowe sposoby, żeby nie swędziało. Cebula niestety odpadasmile Dzisiaj przykładaliśmy ziemniaka, ale nie wiem czy to pomaga. W każdym razie "zabawa" sie spodobała.
        • aniasa1 Re: ukąszenia komarów 18.06.13, 10:28
          polecam dapis. Od razu przynosi ulge. Fenistil dziala dopiero po kilku minutach
        • dzoaann Re: ukąszenia komarów 11.07.13, 22:44
          Zawsze nos przy sobie srodek po ugryzieniu, fenistil lub dapis i smaruj jak tylko dziecko zasygnalizuje swedzenie. Powinno szybko zorientowac sie, ze to przynosi ulge. Bo smarowqnie rozdrapanych ugryzien faktycznie boli. Moja corka po tygodniu zalapala i juz nie drapie, tylko wola o smarowanie. A komary w tym roku sa masakryczne.
    • mama_mili Re: ukąszenia komarów 24.06.13, 01:26
      u nas Fenistil święci triumfy
      Mola domaga się smarowania nawet tygodniowych bąbli...
    • trojszyk_konsultacje Re: ukąszenia komarów 09.07.13, 16:37
      Wiadomo, że nie zawsze uda się uniknąć pogryzienia przez komary. Co wtedy? Swędzących ugryzień na pewno nie należy drapać ani rozcierać ponieważ łatwo można wywołać podrażnienia oraz infekcje skórne.
      Ze środków dostępnych w aptece zalecane są wszelkie maści oraz żele łagodzące z aloesem lub zawierające dimetynden. Z naturalnych specyfików dobry jest ocet jabłkowy. Wystarczy nasączyć wacik niewielką ilością płynu i na kilka sekund przyłożyć do miejsca
      pokąsania. Podobnie działa sok z cytryny, kilka kropel sprawi, że po ugryzieniu nie zostanie ślad. Podobnie działa miętowa pasta do zębów oraz soda oczyszczona. Również ważne jest aby unikać wszelkich słodkich zapachów, takich jak: perfumy, owocowe kosmetyki do pielęgnacji ciała, itp. Zamiast tego lepiej sięgnąć po produkt z szerokiej gamy artykułów bezzapachowych.

Pozdrawiam,
      prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, Katedra Entomologii SGGW
    • danaide Re: ukąszenia komarów 09.07.13, 22:55
      Woda utleniona. Im szybciej tym lepiej. Najgorzej jak jest rozdrapane - nie gwarantuję skuteczności. Ale takie swędzące po ukąszeniu - jak najbardziej.
      • tasteaway Re: ukąszenia komarów 09.07.13, 23:15
        Dołączam się do zwolenników Dapisu! u nas też go używamy - myślę, że kluczowe to wytłumaczyć dziecku, że to pomoc, nasz maluch aż sam prosi, by mu posmarować ugryzienia smile
    • patchwork13 Re: ukąszenia komarów 24.05.14, 11:07
      ja mojemu maluchowi (ma nie co pona 3 lata) takie ukąszenia smaruję moskillem- poleciła mi go farmaceutka. Żel ma naturalne składniki i dodatkowo chłodzi kojąc skórę.
      • 7zatroskana Re: ukąszenia komarów 04.06.14, 21:59
        Tylko naturalne składniki? Bo mój maly jest na wiele specyfików uczulony, a komary też go gryza i swedzi. Drogi ten moskill jest?
        • lowcatroli Re: ukąszenia komarów 10.06.14, 04:34
          Ależ sama natura! W tym silnie alergizujący olejek lawendowy czy aloes. Powodzenia.
      • koralinaa007 Re: ukąszenia komarów 28.07.14, 18:39
        A jak z wchłanianiem się i zapachem tego specyfiku?
        • 7zatroskana Re: ukąszenia komarów 28.07.14, 21:41
          Dal mnie zapach jest bardzo delikatny, praktycznie niewyczuwalny. Preparat własnie bardzo dobrze sie wchłania i nie tak jak niektóre z tych co kupowałam brudził i bardzo powoli wsiakał.
          • koralinaa007 Re: ukąszenia komarów 29.07.14, 13:16
            Rozumiem że jest przezroczysty? Ostatnio miałam jakas taka papkę białą z apteki, która zasychała tworząc skorupkę uncertain nic fajnego!
    • aneczka816 Re: ukąszenia komarów 09.06.14, 13:15
      Ja polecam Dapis. Jest to żel homeopatyczny, więc jest na pewno bezpieczny. Jest on też skuteczny bo smaruję nim całą moja trójeczkę (10-latkę, 7-latka i 9-miesięczniaka) i szybko u nich pomaga i łagodzi swędzenie.
      • anka_char Re: ukąszenia komarów 25.06.14, 08:05
        na ukąszenia rewelacyjny jest Calendeel (w aptece, bez recepty), od razu przynosi ulgę - naturalny i nadaję się także dla alergików; kilka dni temu kupiłam też mosquiterum - preparat odstraszający komary, ale przyznam się, jeszcze go nie stosowałam crying
    • blogbydozza Re: ukąszenia komarów 09.06.14, 22:16
      Dapis, Fenistil, Entil - jest trochę tych środków na ukąszenia, smaruj jak najszybciej, po ukąszeniu
    • beliska Re: ukąszenia komarów 25.06.14, 10:24
      Do tego, co już podano, dodam jeszcze świetny na ukąszenia komarów olejek tamanu.
      • fizmedka Re: ukąszenia komarów 28.07.14, 22:26
        A ja smaruje wilhotnym krysztalem ałunu. Bardzo dobrze dziala. Po dwovh trzech dniach nie ma sladu po ukaszeniu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka