Dodaj do ulubionych

Ból nogi u 4 latka

02.08.13, 10:11
Co to może być? Mój 4 latek od wczoraj mówi, ze boli go noga, poniżej kolana. Utyka. Sprawdzałam. Nie ma żadnych siniaków. Mówi, że nie upadł, nie uderzył się. Chociaż sama nie wiem, bo może już zapomniał, że się uderzył bo kontuzje mu sie zdarzają. Martwi mnie to jego utykanie. Pomyślałam, że to mogą być bóle wzrostowe, ale nie wiem czy to utykanie jest normalne. Czy trzeba zrobić jakeiś badania? Miałyście podobne sytuacje?
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Ból nogi u 4 latka 02.08.13, 10:24
      Bóle wzrostowe. Masować lekko, przeczekać, mogą trwać krótko, mogą długo.
      • agnieszka77_11 Re: Ból nogi u 4 latka 02.08.13, 10:45
        klubgogo napisała:

> Bóle wzrostowe. Masować lekko, przeczekać, mogą trwać krótko, mogą długo.

Pierwsze o czym pomyślałam to te bóle wzrostowe. Ale nie pasuje mi to utykanie i to, że boli go noga w dzień.
        • aleksandra1977 Re: Ból nogi u 4 latka 03.08.13, 20:09
          żeby mieć pewność skąd ten ból trzeba to sprawdzić. Wystarczy zrobić morfologię, OB i ASO.
          Bóle wzrostowe pojawiają się nocą i najczęściej ból występuje symetrycznie.
    • aurinko Re: Ból nogi u 4 latka 02.08.13, 10:26
      Moją córkę tak bolało i okazało się, że ma zapalenie stawu biodrowego (wyszło na usg), pediatra jak powiedziała że to na pewno zapalenie stawu biodrowego to nie chciałam uwierzyć, bo przecież boli dużo niżej wink Moja córka dodatkowo normalnie biegała, lekarka, która robiła usg była zaskoczona, bo przy takiej ilości płynu w stawie nie powinna nawet chodzić (ból nie pozwala).
      Bóle wzrostowe atakują raczej w nocy... Ja bym się przeszła do pediatry jeśli ból się będzie utrzymywał.
      • agnieszka77_11 Re: Ból nogi u 4 latka 02.08.13, 10:40
        Dzięki za informację. W takim razie przejdę się do lekarza.

Tylko, że mój syn nie chorował ostatnio na nic. W zasadzie nigdy nie chorował na nic poważnego i do tej pory nie brał antybiotyków (tylko przeziębienia), a przeczytałam, że zapalenie stawu biodrowego pojawia się w konsekwencji poważnej infekcji górnych dróg oddechowych.

Ale mimo wszystko dobrze sprawdzić.
    • wiktoria_katy Re: Ból nogi u 4 latka 03.08.13, 01:54
      Mój synek chorował na to rok temu w wieku 3,5 roku. Tez na poczatku utykał i pokazywał, że boli go nózka w róznych miejscach, a to kolano, a to kostka, a tak naprawdę miał zapalenie stawu biodrowego. Podobno mozna to też sprawdzić: połóz dziecko na wznak i sprawdz czy ma równej długości nóżki, kiedy mój synek był chory, lewa bolaca nóżkę miał 7mm dłuższą (podobno to od tego płynu w stawie). Po wyzdrowieniu wszystko wróciło do normy.
      Ostatnio znowu coś śmiesznie chodzi, mówi czasem że go nózki bola, a to jedn a to druga, z przewaga tej lewej, mam wrażenie jakby lekko utykał na lewa nózkę, mój mąż niczego nie widzi i nie wiem czy mi sie wydaje czy od tego sprawdzania to juz sama nie wiem... Troche sie martwię.
      • senait Re: Ból nogi u 4 latka 03.08.13, 07:29
        Czasem bóle nóg wynikają z płaskostopia i są mylone z bólami wzrostowymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka