Dodaj do ulubionych

Mycie zębów w przedszkolu

20.10.13, 21:44
Czy Wasze dzieci myją zęby w przedszkolu? Mój syn dostał się do dobrego, podobno, przedszkola, a tu zdziwienie - nie ma mycia zębów. Pani dyr twierdzi, że musi się zastanowić, bo przecież trzeba gdzieś te szczotki trzymać sad
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Mycie zębów w przedszkolu 20.10.13, 21:50
      Tak, myli. Szczoteczki stały na półeczce czy na parapecie okiennym w łazience, każde w osobnym, podpisanym, kubeczku. Pasta była jedna wspólna, wzięta po kolei z tych, które przynieśliśmy na początku.
    • magdalenca78 Re: Mycie zębów w przedszkolu 20.10.13, 22:02
      Myją, stoją w specjalnej szafce, każdy ma swój kubek i pastę. Co piątek każdy ma zabrać szczoteczkę na weekend do wyparzenia.
    • hanusina_mama Re: Mycie zębów w przedszkolu 20.10.13, 22:06
      Myją. Nad umywalkami jest półka, na której stoją podpisane kubeczki ze szczoteczkami.
    • 18lipcowa3 Re: Mycie zębów w przedszkolu 20.10.13, 22:15
      jest, po śniadaniu
      od maluchów po starszaki
      trzymają kubki i szczotki w łazience, jest full miejsca
    • annubis74 Re: Mycie zębów w przedszkolu 20.10.13, 22:52
      u nas nie myją. nie ukrywam że to mnie cieszy. pomijam logistykę - 10 min szczotkowania po każdym posiłku - to pobyt w przedszkolu sprowadzałby się głównie do jedzenia, sikania, mycia rąk i szczotkowania. poza tym juz widzę to wymianę szczoteczek a przy okazji wirusów.
      w domu też nie szczotkuje zębów co chwila
      • magdalenca78 Re: Mycie zębów w przedszkolu 21.10.13, 07:39
        Nie demonizuj, w domu też wymieniacie się szczoteczkami? Takie dziecko chyba warto już nauczyć, że szczoteczka jest przedmiotem osobistego użytku i się nią nie dzielimy z innymi dziećmi. A to sikanie, mycie rąk i szczotkowanie to przecież też nauka - trening czystości, chodzi o nabranie nawyków; wiadomo, że większość wynosi się z domu, ale dobrze jak przedszkole i dom współpracują.
      • budzik11 Re: Mycie zębów w przedszkolu 21.10.13, 08:43
        annubis74 napisała:

> 10 min szczo
        > tkowania po każdym posiłku

ILE?? 10 minut?? W domu tyle twoje dziecko zęby myje? Toż to można sobie szkliwo uszkodzić! Zęby szczotkuje się 2 minuty.

poza tym juz widzę to wymianę sz
        > czoteczek a przy okazji wirusów.

U nas szczoteczki podaje dzieciom pani, są podpisane, więc wie, którą komu ma dać. Poza tym wirusy przenoszą się w przedszkolu głównie kropelkowo, z ust do ust, latając w powietrzu. Nawet gdyby dzieci wymieniły się szczoteczkami, wiele to nie zmieni.

> w domu też nie szczotkuje zębów co chwila

Ani w przedszkolu - mają tam średnio 3 posiłki na 8 godzin - to nie "co chwila".
      • mikams75 Re: Mycie zębów w przedszkolu 26.10.13, 23:44
        nawet dwulatki w zlobku wieza co jest czyje i pilnija swojej wlasnosci, wiec bez przesady.
        Dzieci sie niczym nie wymieniaja, maja tlumaczone w placowce i w domu. Wiem, bo jak corka miala 2 latka to tez mnie to nurtowalo i sie wypytywalam.
    • fasol-inka Re: Mycie zębów w przedszkolu 21.10.13, 09:24
      tak, myją po każdym posiłku, mają półeczkę na kubki, szczoteczki i pasty, podpisane wszystkie
      nie wiem jak jest w innych przedszkolach, ale u nas każda sala ma swoją łazienkę, więc to na pewno sporo upraszcza
      • mamatomika Re: Mycie zębów w przedszkolu 25.10.13, 22:11
        To az dziwne ze jeszcze gdzies nie myja, myslalam ze w dzisiejszych czasach to standart. U nas myja raz dziennie po obiedzie. W domu rano i na wieczor tak ze jest ok.
        • ela4591 Re: Mycie zębów w przedszkolu 26.10.13, 00:26
          mamatomika napisał(a):

> To az dziwne ze jeszcze gdzies nie myja, myslalam ze w dzisiejszych czasach to
          > standart.

standarD
          • mamatomika Re: Mycie zębów w przedszkolu 26.10.13, 23:45
            Sorry smile ale od 21 lat mieszkam w Niemczech i czasami juz mi sie troche myli lub zapominam... by to widziala moja polonistka wink A kiedys byl to moj ulubiony przedmiot! Niestety juz dluzej mieszkam tu niz mieszlalam w Polsce.
    • aleksandra1357 Re: Mycie zębów w przedszkolu 25.10.13, 22:19
      Moje dziecko było w trzech przedszkolach państwowych, w dwóch nie myli w jednym teoretycznie, bo raz na tydzień i tylko po obiedzie.
      Z początku byłam zachwycona tym myciem zębów, ale potem to sobie przemyślałam i jestem na nie:
      - dzieci dla żartu wymienią się szczotkami i moje dziecko złapie próchnicę
      - 3-latek nie umyje porządnie zębów, tylko pogmera niezdarnie szczotką, a buła na piątkach zostanie

Teraz syn jest w prywatnym, gdzie nie myją zębów, ale nie ma też nic słodkiego. Mycie rano i wieczorem wystarcza, a mycie w przedszkolu to fikcja.
      • camel_3d myja 25.10.13, 23:12
        u nas zadne dziecko nie ma prochnicy, i kazde pilnuje swojej szczotki. kiedys kilkoro sie wymienilo i wszystkie dzieci musialz wyrzucic szczotki i przyniesc nowe. od tego czasu kazde pilnuje swojej.
      • mikams75 Re: Mycie zębów w przedszkolu 26.10.13, 23:48
        > - 3-latek nie umyje porządnie zębów, tylko pogmera niezdarnie szczotką, a buła
        > na piątkach zostanie

moze i niezdarnie pogmera, ale cwiczy. U+ nas mycie bylo polaczone z nauka i mi to bardzo odpowiadalo, bo w domu to ja wole porzadniej umyc i w sumie to malo cwiczyla.
        W wolne dni tez tak zrobilam - rano i wieczorem ja szoruje a w dzien - niech sobie gmera, cos tam umyje, z czasem lepiej.
        A co do wymiany - dzieci dobrze wiedza, ze nie wolno sie wymieniac i nie roba tego. Butami, majtkami i skarpetkami tez sie nie wymieniaja. Dzieci maja silne poczucie wlasnosci.
    • gaga-sie Re: Mycie zębów w przedszkolu 26.10.13, 00:14
      W poprzednim myli-szczoteczki stały na parapecie w oddzielnych kubeczkach i widziałam, jak czasami dotykały się wzajemnie. W obecnym-nie myją; dziecko myje regularnie w domu i kilka godzin w przedszkolu raczej mu nie zaszkodzi. Już ja widzę, jak wszyscy noszą szczoteczki do szkoły, do pracy...
      • camel_3d :)) 26.10.13, 15:21
        Już ja wi
        > dzę, jak wszyscy noszą szczoteczki do szkoły, do pracy..

Sie potem dziwic, ze w ue pokska ma najwiecej dzieci z prochnica.

Btw. Ja mam szczoteczke w pracy i sporo oich znajomych takze.
        • gaga-sie Re: :)) 26.10.13, 22:10
          wink jak to dobrze,że ty w Polsce nie musisz mieszkać, taaaki ciemnogród.
          • camel_3d Re: :)) poczytaj 27.10.13, 21:22
            Dane przedstawione w 2012 roku przez Ministerstwo Zdrowia są przerażające – na zaawansowaną próchnicę cierpi 91,8 procent polskich piętnastolatków. Tymczasem w Szwecji odsetek ten wynosi 3 %. Nasi zamorscy sąsiedzi przysyłają do nas nawet swoich studentów, by ci mogli przekonać się jak wygląda w rzeczywistości to, o czym uczą się wyłącznie z książek. Niewiele lepiej jest z naszymi młodszymi pociechami – jedynie 14 % polskich sześciolatków nie wykazuje żadnych objawów próchnicy.
            • gaga-sie Re: :)) poczytaj 27.10.13, 21:51
              No ok, problem jest, ale przypuszczam, że do tego w głównej mierze przyczyniają się niewłaściwe nawyki żywieniowe.
              Zresztą, ja nie jestem szczególnie zafiksowana na mycie/nie mycie zębów w przedszkolu, sama staram się tego pilnować jak najlepiej i jak na razie nie ma problemów.
              • camel_3d Re: :)) poczytaj 27.10.13, 21:57
                no reklama robi swoje...
                soki sa zdrowe
                cukierki maja witaminy
                nutella to energia dla sportowcow
                chockapick to samo zdrowie i przygoda..
                itd...
                a walka z babciami to walka z wiatrakami smile)))

no i. taki sa wyniki....
                • kaskahh Re: :)) poczytaj 28.10.13, 09:36
                  camel,

a jeszcze mleczne kanapki, czekoladki, to szklanka mleka... przeciez

• camel_3d Re: :)) poczytaj 28.10.13, 10:01

> a jeszcze mleczne kanapki, czekoladki, to szklanka mleka... przeciez

a no to tez...
    • sunlife44 Re: Mycie zębów w przedszkolu 26.10.13, 09:20
      w naszym przedszkolu jest mycie zębów 1 raz po obiedzie przed snem czy leżakowaniem. mają w łazience specjalną na to przeznaczoną półkę. Myślę że to chyba nie problem powiesić półkę na takie rzeczy, pod warunkiem że się chce.
    • klubgogo Re: Mycie zębów w przedszkolu 26.10.13, 11:59
      Od tego roku nie myją, bo sanepid zabronił, wielka szkoda.
      • black.joanna Re: Mycie zębów w przedszkolu 26.10.13, 12:20
        A dlaczego?
        • bbuziaczekk Re: Mycie zębów w przedszkolu 26.10.13, 15:37
          Nie myja.
          Nie przeszkadza mi to.
        • klubgogo Re: Mycie zębów w przedszkolu 26.10.13, 19:55
          Pisałam już o tym na początku września, bo byłam mocno oburzona. Sanepid stwierdził bowiem, że niehigienczne byłyby zamiany szczoteczek przez dzieci i że w takim skupisku dzieci nie można dopilnować, by odkładały szczotki na swoje miejsce. Jak dla mnie tłumaczenie jest bezsensowne, może 3-latki są jeszcze roztrzepane, ale 5-latki na pewno znają swoją szczotkę i wiedzą, w który, podpisany z resztą kubek włożyć.
    • wilhelminaslimak Re: Mycie zębów w przedszkolu 26.10.13, 21:01
      Nie myją. Osobiście nie widzę potrzeby.
      Sama myję zęby raz dziennie. Moje dzieci też.
      Serio myjecie żeby po każdym posiłku?! Bo jeszcze rozumiem rano i wieczór, ale po każdym?!
      U mnie w pracy (duuuużo osób) nie widziałam ani jednego człeka spacerującego do łazienki ze szczoteczką po obiedzie...
      • mikams75 Re: Mycie zębów w przedszkolu 26.10.13, 23:51
        nie po kazdym, ale w pracy po jedzeniu myje. Nie jestem jedyna.
        Myjesz raz dziennie tzn. kiedy?
        • e-kasia27 Re: Mycie zębów w przedszkolu 27.10.13, 01:29
          No, ale przecież mycie zębów zaraz po jedzeniu jest szkodliwe dla szkliwa.

W przedszkolu, gdzie chodzi nasza pięciolatka, na szczęście nie myją, nie wpadli jeszcze na taki idiotyczny pomysł, ale gdyby wpadli, to ja bym i tak była przeciwna i moje dziecko na pewno by zębów w przedszkolu nie myło.
          Dobrze, że chociaż gdzieniegdzie sanepid wziął się za ukrócenie tego procederu.
          • mikams75 Re: Mycie zębów w przedszkolu 27.10.13, 20:08
            no ale przeciez nikt nie przelyka ostatniego kesa stojac juz w lazience. Troche sie zejdzie zanim sie zakonczy posilek, odniesie talerze, wroci na miejsce, czy w przedszkolu czy w biurze, chwile pogada z innymi. Tyle wystarcza.
      • 3olcia Re: Mycie zębów w przedszkolu 27.10.13, 09:43
        Ja tez myje zeby od zawsze 1 raz dziennie wieczorem.
        Rano myje zadko i tylko wtedy kiedy jest potrzeba bo np dzien wczesniej jadlam cos typu cebula, czosnek itp.
        Mam ponad 30 lat i zeby w stanie idealnym. Posiadam nawet 2 mleczaki jeszcze wink
        Brakuje mi 1 zeba wyrwanego kupe lat temu. Nie psuja sie, nie mam prochnicy.
        Ale tez nie pale ani nie pije kawy, alkoholu tez nie.
        Jako dziecko zebow nie mylam wcale chyba az do zerowki. Bo kiedys nie bylo takiego parcia na mycie zebow od 1 zeba. Specjalnie kiedys pytalam mamy kiedy zaczela mi myc zeby.

Moje dzieci twz myja zeby 1 raz dziennie wieczorem. Maja prawe 5 i prawie 3 lata i zeby w stanie idealnym.
        Ale u nas to tez genetyka bo w rodzinie wszyscy maja zeby idealne a myja od raz dziennie.
        Nawet moja mama ma jeszcze 1 mleczaka.
        Maz tez ma 1 mleczaka.
        Nie widze potrzeby latania po kilka razy ze szczoteczka.
        • wilhelminaslimak Re: Mycie zębów w przedszkolu 27.10.13, 12:47
          Właśnie u nas identycznie. Ja myję raz dziennie wieczorem, dzieci też. Ale mój 2-latek myje zęby dopiero od miesiąca, wcześniej mu nie myłam. U dentysty z dziećmi też jeszcze nie byłam, może jak się ochłodzi i nuda zagości popołudniami, to się wybierzemy.
          • 3olcia Re: Mycie zębów w przedszkolu 27.10.13, 13:26
            Nie no, to moi maja jednak te zeby myte od 1 zeba.
            Do dentysty tez chodzimy co pol roku albo ponad pol roku na zwykly przeglad i oswajanie z dentysta.
            • mamatomika Re: Mycie zębów w przedszkolu 27.10.13, 20:51
              Nie wyobrazam sobie zaczac dzien bez rannej toalety. Po calej nocy bakterie w jamie ustnej robia swoje i ma sie przeciez dziwny smak no i co niektorzy zapach smile Zawsze rano biore prysznic i myje zeby, bez tego nie czulabym sie swiezo.
          • camel_3d błeeeee 27.10.13, 21:53
            >Ja myję raz dziennie wieczorem,

chcesz powiedziec, ze caly dzien tak chuchasz tym snicnym mrodem ludziom w twarz! o ja piotole...smile)))
        • camel_3d Re: Mycie zębów w przedszkolu 27.10.13, 21:25
          moze u was wystarczy, ale niestetz w wiekszosci przpadkow raz dziennie to za malo..

w 2012 ministerstwo zdrowia opublikowalo wyniki badan, w pl ponad 91% nastolatow ma zaawansowana prochnice i zaledwie 16% szesciolatow nie ma prochnicy.

• kj-78 Re: Mycie zębów w przedszkolu 27.10.13, 21:05
      Z mojego doswiadczenia wynika, ze przedszkolne mycie zebow nie ma zadnego zwiazku z iloscia prochnicy. W norweskich przedszkolach nie myja zebow, a prochnica w porownaniu z Pl jest bardzo rzadka. Czytalam w kilku zrodlach ze najlepsze jest mycie 2 razy dziennie - rano i wieczorem, co tez stosuje na sobie i dzieciach. I nie wczesniej niz pol godziny po posilku. Myciu zebow w przedszkolu mowie nie.
      • camel_3d Re: Mycie zębów w przedszkolu 27.10.13, 22:21
        hmm....byc moze w noreskich przedszkolach, podobnie jak w niemieckich nie ma na deser jogurcikow, bitej smietany, pudnnigu, paczkow i innych slodkosci?
        moze tez jest inny nawyk karmienia dzeici?

u nas dzieci myja zeby po obiedzie.
        • mamatomika Re: Mycie zębów w przedszkolu 27.10.13, 22:26
          A w jakim panstwie mieszkasz? Ja mieszkam w Niemczech i u nas w przedszkolu sa desery w postaci jogurtu i ciasteczek. Myja zeby po obiedze.
      • mamatomika Re: Mycie zębów w przedszkolu 27.10.13, 22:23
        Mycie zebow jest wazne ale technika tez jest wazna. My uzywamy szczoteczek elektrycznych bo o wiele dokladniej czyszcza zeby. Mojej prawie 4 letniej corce tez kupilam elektryczna dla dzieci, sa super i mloda jest zadowolona.
    • camel_3d przeczytajcie. 27.10.13, 21:29
      Próchnica to bez cienia wątpliwości najczęstsza przyczyna uszkodzeń, a w konsekwencji bólów zębów w Polsce. Stanowi aż 99 % procent wszystkich przypadków problemów związanych z zębami! Niewielkie ubytki w szkliwie mogą objawiać się krótkotrwałymi przeszywającymi bólami, głównie w zetknięciu z bardzo zimnym lub gorącym pokarmem, jak również zwyczajnie umknąć naszej uwadze, zupełnie nas nie alarmując. Zaniedbany i rozwijający się problem może w końcu doprowadzić do zapalenia najwrażliwszej części zęba – miazgi, będącej ujściem naczyń krwionośnych i nerwów – i skutkować jego obumarciem…

Dane przedstawione w 2012 roku przez Ministerstwo Zdrowia są przerażające – na zaawansowaną próchnicę cierpi 91,8 procent polskich piętnastolatków. Tymczasem w Szwecji odsetek ten wynosi 3 %. Nasi zamorscy sąsiedzi przysyłają do nas nawet swoich studentów, by ci mogli przekonać się jak wygląda w rzeczywistości to, o czym uczą się wyłącznie z książek. Niewiele lepiej jest z naszymi młodszymi pociechami – jedynie 14 % polskich sześciolatków nie wykazuje żadnych objawów próchnicy.

Mimo postępu nauki, szkolnych akcji uświadamiania oraz zdecydowanej poprawy warunków w państwowych gabinetach – problem wciąż narasta, z czego cieszyć mogą się wyłącznie stomatolodzy…

Dlaczego problem jest w naszym kraju tak powszechny?

Trudno o jednoznaczną odpowiedź, bowiem na zjawisko składa się kilka różnych przyczyn.

Jeśli chodzi o dzieci, nawet mimo naszych usilnych starań, trudno je dopilnować. Co z tego, że odmawiamy naszym pociechom nadmiernej ilości słodyczy i pilnujemy, by myły zęby po każdym posiłku w domu, skoro w szkolnyh sklepikach wciąż można dostać chipsy, napoje gazowane o ogromnej zawartości cukru i słodycze, a sanepid zakazał mycia zębów po posiłkach w przedszkolach? To chory przepis, uargumenowany tym, że szczoteczki mogły się ze sobą stykać, co sprzyjało przenoszeniu chorób. Chyba można było to rozwiązać inaczej… Trudno też oczekiwać po dzieciach, że nie ulegną pokusie sięgnięcia po tak łatwo dostępne w szkole niezdrowe produkty, nawet jeśli w tym samym sklepiku będzie można kupić kanapki, świeżo wyciśnięty sok i wodę mineralną. Cóż, jak widzimy, ważniejszy jest pieniądz niż zdrowie najmłodszych Polaków. Gwoździem do trumny była likwidacja gabinetów dentystycznych w szkole.

Próchnica u dorosłych

Jeśli chodzi o osoby powyżej 18 roku życia, główna przyczyna rozwoju próchnicy to zbyt rzadka lub nieumiejętna higiena jamy ustnej. Zainteresowanych odsyłam do artykułu Jak prawidłowo dbać o zęby. Bardzo często brakuje nam też dostatecznej wiedzy teoretycznej na temat mechanizmu powstawania próchnicy – Skąd bierze się próchnica?
    • kaskahh Re: Mycie zębów w przedszkolu 28.10.13, 09:39
      myja, po sniadaniu i obiedzie.

straszne swoja droga, ze rodzicom nie przeszkadza, ze sanepid zabronil lub rodzice, czyli dzieci tez myja raz dziennie...

• camel_3d Re: Mycie zębów w przedszkolu 28.10.13, 10:03
        sie potem dziwic, ze (jak napisalem wczesniej) 91% polskich pietnastolatkow ma prochinice, a tylko 16% !!!! szcesciolatkow nie ma problemow z zebami...

jakis koszmar...
    • zolla78 Re: Mycie zębów w przedszkolu 29.10.13, 14:57
      Zarówno w żłobku jak i w przedszkolu mojego dziecka było mycie zębów. Sztoeczki są podpisane, stoją w podpisanych kubeczkach. Chyba dwa razy dziennie myją, tj. rano po śniadaniu i potem po obiedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka