Dodaj do ulubionych

Pytanie o biegunkę

21.10.13, 09:28
Dziewczyny dzisiaj 3ci dzień biegunki u 5latka, zastanawiam się czy jest sens iść do lekarza czy przetrzymać go jeszcze w domu. Nastrój różny, wczoraj był pogodny, mimo odwiedzania łazienki, ale wieczorem znowu bolał go brzuch. Rano oczywiście wodnista kupa..
Obserwuj wątek
    • el_elefante Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 09:37
      Po trzech dniach biegunki z nadal bolącym brzuchem, raczej chciałbym żeby dzieciaka obejrzał lekarz.
    • 8ula Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 10:33
      u nas na biegunke pomogla marchwianka, zrobilam ją na 3 dzień jej trwania, podawalam po 1 lyżeczce co pol godziny i jak ręką odjal, biegunka zatryzmana, u nas jeszcze byly nocne wymioty, wiec chyba zaliczylismy wirusowke, jak nie minie po marchwiance ja bym odwiedzila lekarza, pozdrawiam
    • melancho_lia Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 10:55
      Pytanie jak często ten rzadki stolec. dziecko pije? Je?
      • tedesca1 Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 10:58
        rano kilka razy zrobił kilka "bobków" i porządną wodnistą kupę, potem był spokój do wieczora,
        wieczorem, woda
        mało je, ale je, pije.
        dzisiaj też póki co, "porządna" wodnista kupa rano
        • melancho_lia Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 11:00
          No to ja bym jeszcze ew. poczekała. Podajesz mu coś? Jakiś probiotyk? Orsalit?
          A co do jedzenia? Może jakieś lekkostrawne i zatwardzające pokarmy- marchew, ryż, banany, gotowane mięso itp.
          • tedesca1 Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 11:04
            dostaje probiotyk plus nifuroksazyd, orsalit też mam więc podam
            nad lekarzem w sumie zastanawiam się też bo z wodnistego kataru zaczyna nam się robić zielony.. ;/
            • melancho_lia Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 11:09
              Kolor kataru to akurat by mnie do wizyty u lekarza nie skłonił. Póki katar dziecku nie doskwiera to kolor jest bez znaczenia (przynajmniej zdaniem naszego pediatry).
              Mój syn po jelitówce przez tydzień miał rzadkie stolce. Z czego pierwsze dwa dni biegał co chwilę do toalety, potem już raz dwa razy dziennie. U lekarza nie byliśmy, poiłam,karmiłam jak chciał jeść i przeszło.
              • klubgogo Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 20:37
                Póki katar dzie
                > cku nie doskwiera to kolor jest bez znaczenia (przynajmniej zdaniem naszego ped
                > iatry).

Z zielonym katarem (bez kaszlu, goraczki) wylądowałam na SORze z podejrzeniem zapalenia mięśnia sercowego, jak mnie lekarz osłuchał. Więc może niekoniecznie można sobie ten kolor lekceważyć.
                • slonko1335 Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 21:01
                  Z zielonym katarem (bez kaszlu, goraczki) wylądowałam na SORze z podejrzeniem z
                  > apalenia mięśnia sercowego, jak mnie lekarz osłuchał. Więc może niekoniecznie m
                  > ożna sobie ten kolor lekceważyć.

i przez zielone gluty ten lekarz to zapalenie mięśnia podejrzewał?
                  • aniaurszula Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 21:23
                    tak latwo ironizowac a potem placz. ostatnio dziecko tez tylko przeziebione a zmarlo.
                    • slonko1335 Re: Pytanie o biegunkę 22.10.13, 09:24
                      sory ale od przeziębienia to to dziecko nie zmarło, ja wszystko rozumiem "przeziębienie" może w coś gorszego przejść ale nie pisz głupot bo od samego "przeziębienia" to się nie umiera...
                      Jakby wszyscy panikujący rodzice z każdym zielonym glutem czy "przeziębieniem" lecieli do lekarza to ci naprawdę chorzy nie mieliby się szansy do niego dostać-pomyśłałaś o tym?
                • melancho_lia Re: Pytanie o biegunkę 22.10.13, 07:37
                  Ja napisałam co ja bym zrobiła. Wybacz ale zielony katar nie jest objawem zapalenia mięśnia sercowego- zapewne miałas jeszcze inne objawy.
            • slonko1335 Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 11:15
              Nifuroksazyd jest lekiem przeciwbakteryjnym, biegunka najczęsciej u dzieci jest wirusowa, jeżeli tak jest u syna to niforuksazyd nie pomaga mu za to dodatkowo podrażnia-może stąd bóle brzucha i rzadkie kupy ciągle...
              Jeżeli dziecko dużo pije, nie gorączkuje wysoko i dość dobrze się czuje to ja do lekarza nie idę.
              • tedesca1 Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 11:21
                zapomniałam jeszcze dodać, że ma okropne gazy
                • melancho_lia Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 12:06
                  gazy są normalne przy jelitówkach. Kiedyś jak pojechałam do szpitala z córką bo mi wymiotowała i miała biegunkę to lekarz powiedział, ze właśnie biegunka, gazy itp są po to żeby organizm się oczyścił z toksyn wirusów itp. jedyne co to pilnować by dziecko piło i się nie odwodniło.
        • grouse1 Re: Pytanie o biegunkę 26.10.13, 22:03
          Dwie kupy to nie biegunka. Nic nie rób.
    • kaamea Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 11:25
      Nifuroksazydu już żaden lekarz nie poleca. My jak trafiliśmy do szpitala z ostrą biegunką zostaliśmy ochrzanieni za nifuroksazyd. Za to płyny nawadniające - Orsalit.
      Jak organizm będzie dobrze nawodniony elektrolitami to zdecydowanie szybciej sam sobie poradzi z biegunką.
      Dieta bardzo lekkostrawna + probiotyk nawet 2x dziennie.

I może po 3 dniach biegunki zrobiłabym posiew kału - w kierunku salmonelli, sighelli, bakterii i grzybów.
      • tedesca1 Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 11:27
        właśnie przy ostatniej biegunce lekarka mu zapisała probiotyk i nifuroksazyd, dlatego teraz mu też podałam
        • kaamea Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 12:53
          No ale sama widzisz podajesz Nifuroksazyd i czy jest lepiej? Czy biegunka mija?
          Biegunka jest najcześciej wirusowa a Nifuroksazyd działa na bakterie.
          Aczkolwiek moje dziecko nawet jak kiedyś miało Salmonellę (objawiała się tylko i wyłącznie biegunką która trwała 7 dni), która też jest bakterią to miało zakaz stosowania nawet Nifuroksazydu.
          Gastrolog zalecił sam Probiotyk w dużych ilościach i płyn nawadniający. Są też w aptekach takie soczki na biegunkę ryżowo marchewkowe o nazwie ORS 200. Też nawadniają.
    • aniaurszula Re: Pytanie o biegunkę 21.10.13, 14:38
      ja juz starszej w tym wieku podawalam nospe i stoperan. ale dobre tez jest wywar z suszonych jagod do kupienia w aptece.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka