Dodaj do ulubionych

Maly wegetarianin

21.11.13, 17:39
Co myslicie o diecie wegetarianskiej u malego dziecka? Da sie? Myslalam zeby sie poradzic lekarza ale niestety nie podejrzewam naszej pediatry zeby cos na ten temat wiedziala. Ma ktos moze jakis namiar na dietetyka dzieciecego w warszawie?
Obserwuj wątek
    • lianis Re: Maly wegetarianin 21.11.13, 19:00
      Jak najbardziej sie da, ale raczej nie w formie - my jemy miecho a dziecko nie.
      Tylko trzeba pamietac, ze wegetarianizm nie polega tylko na odstawieniu miesa, chodzi o zbilansowana diete, gdzie bialko pochodzenia zwierzecego zastepuje sie bialkiem roslinnym. Nastepuja calkowita zmiana stylu zywienia i gotowania.
      Namiarow na dietetyka z Warszawy nie mam, ale poszukaj na wegedzieciak.
    • mikams75 Re: Maly wegetarianin 21.11.13, 19:19
      da sie jak dziecko nie jest wybredne i chetnie konsumuje zamienniki. I zywi sie glownie w domu.
    • maja.london888 Re: Maly wegetarianin 21.11.13, 20:45
      Moje dziecko nie je mięsa (podobnie jak rodzice) i da się. Nawet w przedszkolu ma jedzenie wegetariańskie, i jest to przedszkole wiejskie.
      • bialasek75 Re: Maly wegetarianin 21.11.13, 22:37
        Zajrzyj na forum wegedzieciak.
    • aleksandra1357 Re: Maly wegetarianin 22.11.13, 09:47
      Google powie Ci na ten temat więcej niż dietetyk smile
      Czyżby holokaust zwierząt nie dawał Ci spokoju?
      Niektóre dzieci np. nie lubią mięsa i nie jedzą, choć rodzice stają na rzęsach, żeby je przemycić.
      Znam kilkoro dzieci na diecie wegetariańskiej i są okazami zdrowia.
      • mikams75 Re: Maly wegetarianin 22.11.13, 09:52
        no to moja taka jest - miesiacami nie jadla miesa, pozniej ze 2-3 razy mielone. Czasem ryby, jajka. Ale zamiennikow roslinnych tez nie chciala, wiec kombinowalam co i jak przemycic. W sumie nalatwiej mi szlo przemycanie ryb i jajek smile
      • camel_3d Re: Maly wegetarianin 22.11.13, 11:38
        zapoznaj sie ze znaczeniem slowa holokaust....
        • ichi51e Re: Maly wegetarianin 23.11.13, 10:28
          Zadzwon do fabryki szczotek bo podobno im miotly brakuje.

No wlasnie moje dziecko lubi miesko uncertain i nie moze jesc jajek wiec taka mam zagwostke. No na razie jeszcze na mleku jest wiec mam jeszcze troche czasu zeby to rozkminic...
          • kochamruskieileniwe Re: Maly wegetarianin 25.11.13, 09:46

czasami, przy braku tolerancji jaj kurzych - stosuje się przepiórcze.
          • camel_3d a ryby? 25.11.13, 09:50
            zamias jajek moze jest ryby.

a co to z ta miotla bylo?
    • camel_3d A czemu nie... 22.11.13, 11:37
      A jwiesz jak przygotowac pelnowartosciowe jedzenie bez miesa to jak najbardziej.
    • sataga5 Re: Maly wegetarianin 30.11.13, 08:11
      Instytut matki i dziecka na Kasprzaka. Poradnia gastroenterologiczna, dr Witold Klemarczyk. Dzieci wegetariańskie, wegańskie i wszelakie inne.
      • gacek-junior Re: Maly wegetarianin 30.11.13, 10:57
        myślę, że spokojnie się da. Ostatnio w Trójce słyszałam wywiad z matką dwójki dzieci, córka już do szkoły chyba chodziła, a syn 2 lata - wszyscy w rodzinie weganie. Zmieniała kilkakrotnie pediatrów, aż trafiła na takiego, co tego nie negował. Regularnie robi badania dzieciom, żeby sprawdzić, czy wszystkie wyniki w normie.
      • ichi51e Re: Maly wegetarianin 30.11.13, 20:49
        O dzieki wielkie smile
    • 1borgia Re: Maly wegetarianin 30.11.13, 19:05
      nie wolno az do zakonczenia okresu dojrzewania.
      borgia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka