Dodaj do ulubionych

Zespół Downa na USG

18.01.05, 13:35
Czy na usg można rozpoznać czy maluszek jest zagrożony zespołem Downa?
Dlaczego pytam. Otóż dzisiaj byłam na USG u dr Osóbki-Morawskiego i padło
twierdzenie, że na USG i tak nie można sie dowiedziec sie czy dziecko ma to
schorzenie czy nie. A juz byłam taka spokojna po badaniu fałdu karkowego, a
teraz znowu będę się martwić. Co sądzicie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • justa0103 Re: Zespół Downa na USG 18.01.05, 13:40
      z tego co ja wiem, co czytalam to sto procent pewnosci nigdy nie ma ale jak
      dzidzius juz jest widoczny na usg (tzn. buzia, itp.) to mozna podobno poznac po
      ciaglosci kregoslupa od karku, po nosku-podobno dziedzi z tym zespolem maja
      zupelnie inaczej rozwijajaca sie kosc nosowa- jest jakby lekko zdeformowana...
      ale nie martw sie skoro robilas przeziernosc karku to badanie usg na pewno nic
      wiecej ci nie powie i nie martw sie bo to zle wplywa na malenstwo
      pozdrawiam
    • laurenm Re: Zespół Downa na USG 18.01.05, 13:44
      Oczywiscie na 100% rozpoznac nie mozna, ale jezeli jest prawidlowy wynik testu
      PAPP-A, prawidlowa przeziernosc karkowa, prawidlowej dlugosci kosci nosowe,
      prawidlowy przeplyw w przewodzie zylnym, to prawdopodobienstwo tej i wielu
      innych chorob genetycznych jest bardzo niskie. Ja mialam te wszystkie parametry
      oznaczane u doktora Dudarewicza z Lodzi i mimo ze mialam 36 lat (teraz bedzie
      37)ryzyko urodzenia dziecka z zespolem Downa lub Edwardsa wyszlo ponizej
      1:10000. Niedawno urodzilam i przy prawidlowym wyniku PAPP-A i USG genetycznego
      nigdy ne zrobilabym amniopunkcji.
    • weronikaglow Re: Zespół Downa na USG 18.01.05, 14:16
      Ja tez robilam test PAPP-A oraz badanie USG. Mi lekarz jescze powiedzial, ze
      wazne sa kosci udowe. Ponoc dzieci z zespolem maja je krotsze.
      Ogolnie tez polecam usg nie u gina, no chyba,z e masz superspecjaliste. Ja
      robilam u dobrego gina ale ona jakos tak wydawalo mi sie sprawe troche
      zbagatelizowal i nie bylam spokojna.
      Pozniej poszlam do radiologa i uwazam,z e to byl strzal w 10!
      Facet badal mnie przez prawie 45 minut. W tym czasie obejrzal doslownie
      wszystko. nawet pokazywal jak krew przeplywa przez pepowine! Serduszko
      sprawdzil, jelita, rozszczepy podnienienia, ilosc wod plodowych etc. Dostalam
      tez duzy i szczegolowy opis badania.
      Takze wszystkim bojacym sie polecam usg u specjalisty radiologa!
      Dodam tez, ze do radiloga poszla za namowa kolezanki, ktorej dziecko urodzilo
      sie z rozszczepem podniebienia. Ona szczesliwie trafila na radiologa. A zaden
      ginek nie zobaczyl nic na usg. anwet jak miala opis to jej mowili, z enic nie
      widza!
      tymczasem dziecko urodzilo sie z powazna wada - dziura byla duza i maly od razu
      po urodzeniu wyladowal w Centrum Zdrowia Dziecka.
      A moja kolezanka miala sczescie bo wszystko zdazyla zalatwic przed porodem.
      Inaczej pewnie musialaby czekac nie mowiac o szoku. No bo jakby nie byla
      uprzedzona o tej wadzie to pewnie by dostala nerwicy widzac dziecko z taka wada.
      Ale wiesz takie wady zdarzaja sie rzadko wiec sie nie martw ale jakby co to
      moze wlasnie wizyta u radiologa by Cie uspokoila.
      pozdrawiam
      • justa0103 Re: Zespół Downa na USG-mam pytanie 18.01.05, 14:19
        witam
        czytalam twoj post i mnie troszke zastanawia czy taka wada u dzieciatka jak
        rozszczep podniebienia w ogole jest uleczalna.....?
        • weronikaglow Re: Zespół Downa na USG-mam pytanie 18.01.05, 14:27
          Moge tylko napisac jak bylo w przypadku dziecka kolezanki.
          Dziecko mialo powazna wade, duza dziure - tak to wygladalo wielka dziura w buzi.
          Maly mial pierwsza operacje w Centru Zdrowia Dziecka. Po kilku miesiacach
          pojechal na kolejna operacje do Polanicy.
          Ale to byly zaplanowane zabiegi bo w Centrum wszystko poszlo dobrze, w Polanicy
          oprocz operacji bylo tez troche kosmetyki tzn. usuwania wady od strony
          estetycznej.
          kolezance bardziej odpowiadala Polanica bo w centrum malucha przywiazali do
          lozeczka. Ale mysle, ze zrobili to celowo bo maly mial na buzi opatrunek i
          moglby go sobie sciagnac.
          No i czeka go jescze jeden zabieg ale zdaje sie za kilka lat bo teraz wszystko
          jest normalne.
          Dziecko ma blizne ale wyglada calkowicie normalnie i ladnie.
          Poza tym z ta wada on by mial klopoty z jedzeniem oraz mowieniem.
          Takze wada jak widac do wyleczenia. tylko wiesz w pore trzeba to zauwazyc i
          reagowac alby problemy nie narastaly i by dziecko moglo sie normalnie rozwijac.
        • ma.pi Re: Zespół Downa na USG-mam pytanie 18.01.05, 14:29
          justa0103 napisała:

> witam
          > czytalam twoj post i mnie troszke zastanawia czy taka wada u dzieciatka jak
          > rozszczep podniebienia w ogole jest uleczalna.....?

Jest uleczalna i to calkowicie. Robi sie operacje.

Pozdr.
      • dorota0510 Re: Zespół Downa na USG-do weroniki 18.01.05, 15:06
        jeśli jesteś z W-wy to podaj proszę kontakt na lekarza radiologa.Trochę mnie
        przestraszyłaś, ja byłam u Makowskiego i nie wiem czy nie powinnam iść do tego
        radiologa
        • weronikaglow Re: Zespół Downa na USG-do weroniki 18.01.05, 15:56
          Absolutnie nie mialam zamiaru Cie straszyc! Jesli tak sie stalo to nie taki byl
          cel mojego postu. Chcialam tylko wspomniec, ze czasami warto zasiegnoc porady
          specjalisty radiologa bo sama odnioslam wrazenie, ze ginekolodzy robia usg
          niejako przy okazji. Radiolodzy zas specjalizuja sie w tym badaniu i moje
          doswiadczenie wskazalo mi, z ejesli kiedykolwiek bede miala jakis problem
          zdrowotny to pojde wlasnie na usg do radiologa a nie np. do urologa, ktory
          dysponuje aparatura ale najwiecej wie o urologii a nie radiologii.
          Takze tylko o to mi chodzilo.
          Ja nie jestem z Warszawy i jesli cos Cie zaniepokoilo to wypytaj o dobrego
          radiologa i pojdz sprawdzic. Ale wiesz wady sie zdarzaja lecz olbrzymia
          wiekszosc dzieci rodzi sie zdrowa dlatego zawczasu sie nie martw i mysl
          pozytywnie. Twoj maluszek pewnie nie chce miec zastresowanej mamy!
          Na pewno wszystko jest dobrze!!!
      • mima30 PROSZĘ O NAMIARY RADIOLOGA 19.01.05, 09:50
        Jesli możesz to podaj dane tego specjalisty. Pozdrawiam
    • izabela74 Re: Zespół Downa na USG 18.01.05, 14:16
      Myślę, że jeżeli wynik przezierności karkowej wyszedł w normir to wszystko jast
      ok i nie powinnaś się przejmować mój wynik był na granicy normy NT=2,5 (mam 30
      lat) dlatego zdecydowałam się na amniopunkcję. Teraz jestem już po badaniu
      wszystko przebiegło bez problemu i czekam na wyniki. Pozdrawiam cieplutko.
      • rosanna Re: Zespół Downa na USG 18.01.05, 15:23
        Zwykle usg nie wykazuje tej wady. Moja kolezanka do porodu nie wiedziala, ze
        jej corka urodzi sie z zespolem Downa.
        Dodam, ze byla przed 30, to bylo jej drugie dziecko
        i w rodzinie tez nie bylo tej choroby.
        A co najwazniejsze jej coreczka jest swietnym dzieciakiem.
        • iwcia75 Re: Zespół Downa na USG 18.01.05, 15:28
          no wlasnie! przeciez nawet gdybyscie sie dowiedzialay,ze dziecko bedzie mialo
          zespol downa, to co mozna wtedy zrobic poza przygotowaniem sie psychicznym?
          • isia_50 Re: Zespół Downa na USG 18.01.05, 15:49
            Czytałam, że dzieci z zespołem Downa często mają poważne wady serca. Wykryta
            wcześniej i choroba genetyczna i wada, np. serca umożliwia zapewnienie
            właściwej opieki po porodzie, np. poród w ośrodku gdzie mają OIM albo możliwość
            operacyjnego leczenia wady.
    • kafreen Re: Zespół Downa na USG 18.01.05, 15:42
      Witaj,
      mi lekarz powiedział, że na USG zazwyczaj nie wykrywa się 3/10 dzieci z
      zespołem Downa (czyli wykrywalność 70%). Tłumaczył, że nie wszystkie dzieci
      mają tak wyraźne oznaki fizyczne, by mógł to zobaczyć nawet b. doświadczony
      położnik.
      Pozdrawiam
      Kasia
      • joolanta Re: Zespół Downa na USG 18.01.05, 16:02
        no ja slyszalm nawet o 75% wykrywalnosci podczas usg, jedynie badania inwazyjne
        są w tym przypdaku wiarygodne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka