Dodaj do ulubionych

Kiedy tata?

09.12.13, 09:18
Moja córeczka ma skończone 13 miesięcy i wciąż jest strasznie tulna do mnie. Tuli się jak jest zmęczona, jak jest głodna, jak jest sfrustrowana, czy po prostu jak mnie widzi, to biegnie i się tuli.
Tatę trochę olewa. Mąż jest bardzo dobrym ojcem, jest zakochany w dziecku, jak tylko przyjdzie z pracy to biegnie do dziecka, kąpie, usypia, rano zajmuje się dzieckiem do przyjścia niani i w weekendy większość czasu.
A mała zawsze biegnie do mnie i do mnie się tuli, do niego mniej. I jemu jest przykro. Wciąż mu mówię, że przyjdzie czas, że to się zmieni, że mała będzie w nim zakochana i nie będzie go odstępować na krok, bo tak czytałam, że przychodzi taki czas w życiu małej dziewczynki.

Tylko kiedy? Kiedy wasze dzieci przestały traktować tatę jak rodzica drugiej kategorii? Jest mi tak przykro jak widzę, że jemu jest przykro.
Obserwuj wątek
    • kosa.bar Re: Kiedy tata? 09.12.13, 10:06
      Spokojnie, to się zmieni i to nie raz smile Nie pamiętam dokładnie jak było u nas, ale jakoś w okolicy 2 lat Jula był już córeczką tatusia, w kółko tylko tata. Było to związane z odstawieniem od cyca. Teraz ma prawie 5 lat i traktuje nas równo, ale wyznacza faworytów do określonych zabaw, np. na spacery tylko z mamą a do czytania przed snem wybiera tatę.
    • koza_w_rajtuzach Re: Kiedy tata? 09.12.13, 10:14
      > Tylko kiedy? Kiedy wasze dzieci przestały traktować tatę jak rodzica drugiej ka
      > tegorii?

moje nigdy, a mają 8 i 5 lat ;P
      • una_mujer Re: Kiedy tata? 09.12.13, 11:06
        Moja jakoś przed drugimi urodzinami. Jak się okazało, że tata ma więcej fantazji w bawieniu się klockami i autkami. I dłużej nosi na rękach smile Jak miała 13 miesięcy, to też była tylko mama, tata mógł nie istnieć.
        Teraz ma dwa i pół roku i kiedy mówię jej wierszyk "W pokoiku na stoliku" po słowach "przyszła mama" poprawia na "przyszła mama i tata".
        • toya666 Re: Kiedy tata? 13.12.13, 23:33
          > Teraz ma dwa i pół roku i kiedy mówię jej wierszyk "W pokoiku na stoliku" po sł
          > owach "przyszła mama" poprawia na "przyszła mama i tata".

Mój synek (20 m-cy) wszystkie bajki tak poprawia. Poza tym jak widzi małe i duże zwierzątka, to mówi, że mały to dzidziuś, a duży to tata.
          Mama oczywiście jest niezbędna we wszystkim, ale o tatę często dopytuje w ciągu dnia, z tatusiem je obiady (na kolanach), z tatusiem lubi zasypiać. Myślę, że od kilku miesięcy traktuje nas bardzo równo.
    • julka_sz Re: Kiedy tata? 09.12.13, 11:52
      U nas było podobnie. Około 2 rż młoda przestawiła się na tatę. Tata lepiej się bawił, wymyślał fajne zabawy.... Teraz ma 5 lat traktuje nas na równi ale ma swoje zabawy ulubione z tatą i ze mną. Cierpliwości najważniejsze że tata jest i opiekuje się, wieź sama się pojawi.
    • kasiap0585 Re: Kiedy tata? 09.12.13, 12:37
      Moja wczoraj skończyła 13 miesięcy. Też było tylko mama i mama. Zawsze jak źle to mama.
      Zmieniło się z dnia na dzień. Dokładnie w dniu kiedy wróciłam do pracy, czyli 2 tygodnie temu.
      Przyszłam do domu po pierwszym dniu pracy, po 10h i nagle tata zaistniał smile Córka przywitała się ze mną, chciała żeby ją wziąć na rączki, przytuliła się, a potem już tylko tacie kazała się nosić smile
      Na dzień dzisiejszy jest po równo smile Już nie jest tak do mnie uwiązana. Cieszę się, bo tacie też było przykro, teraz już nie narzeka smile
    • camel_3d no ale nie masz sie czemu dziwic.. 09.12.13, 13:47
      przeciez ty spedzasz z nia chyba najwiecej czasu..od rana do wieczora... wiec i jest bardziej przywiazana do ciebie...

a jezeli tata jest ok to i pewnie do neigo sie przekonasmile)

a powiem ci wiecej, moze byc tak, ze ciebie na pewien czas oleje smile i bedzie ci tez przykro... dzieci po prostu takie sa...

wszytsko moze byc, ale nie musi.
      • aniaurszula Re: no ale nie masz sie czemu dziwic.. 10.12.13, 08:18
        tatus moich dzieci zadko bywa w domu to ja jestem ich ostoja ale jak wraca do domu to az troche mi zal bo to on jest najwazniejszy az sie nim naciesza.
    • alpepe Re: Kiedy tata? 09.12.13, 15:15
      Nie wiem, kiedy się zmieni, moja sześciolatka nie tuli się do ojca, jak jest ze mną.
      • baba-baba Re: Kiedy tata? 09.12.13, 15:39
        Tata zaistaniał jak zaczął robic fajne rzeczy np.kąpiel z kolorową pianą,pokazał śrubokręt i srubki,biegał z sankami,pokazał teledyski na you tube,zrobił z kartonu domek i udawał że kupuje frytki,............syn miał wtedy niecałe 2 lata
        a dziadek zaistniał w międzyczasie,bo przewiózł młodego tramwajemsmile
    • el_elefante Re: Kiedy tata? 09.12.13, 15:59
      Z obserwacji własnych. Jak jest mama i tata, to mama zawsze jest pierwsza. W sensie, że gdy cokolwiek się dzieje niedobrego, to po pomoc lecimy do mamy, wołamy mamę i w ogóle mama to kwintesencja bezpieczeństwa, filar, bunkier i ostoja wszystkiego. I tak po prostu jest, tata musi to zrozumieć. Dzieciak nie wybiera do kogo biec gdy się kolano skaleczy, ono działa instynktownie - do mamy. Niech mu nie będzie przykro o zwykły zew natury, bo to bez sensu.
      Ale na pocieszenie jest rzecz druga. Gdy nie ma mamy, tata jest bezwarunkową ostoją. Dla takiego malucha w ogóle tata jest debeściak, idol, wzór cnót wszelakich. Kopalnia pomysłów, towarzysz zabaw i wypraw (gdziekolwiek, po cokolwiek), krynica mądrości, partner do uwielbianego przez wszystkie maluchy przewalania się po łóżku, tłamszenia, smyrania i łaskotania. I to jest domena taty - niezastąpionego. Tata uczy jeździć na rolkach, na rowerze, z tatą najfajniej zjeżdża się na pupolotach w zimie, z tatą najfajniejsze brewerie się wyprawia na basenie ect, ect.

Tata jest dla córki pierwszym i najważniejszym mężczyzną w życiu i ta jego rola jest nie do przecenienia. Niech się więc tata nie rozkleja tylko weźmie w garść i robi swoje smile
      • doti_2 Re: Kiedy tata? 09.12.13, 20:29
        super odpowiedź i jaka prawdziwa smile

u nas też mama do tulenia o ile jest w zasięgu, jak nie ma to tata the best. Wystarczy że wrócę do domu wieczorem i córa siedzi u taty na kolanach i się przytula i wogóle.... Jak jestem to u mnie siedzą "oba gady" wink
        • az-82 Re: Kiedy tata? 10.12.13, 06:57
          Dziękuję za odpowiedzi smile
          Mam nadzieję, że tak jak tu piszecie, moje dziecko zacznie przychylniej patrzeć na tatę już za kilka miesięcy.

Te wszystkie rzeczy, o których tu jedna z dziewczyn pisze, że robi się z tatą, to u nas są ze mną tongue_out
          Ja chodzę z dzieckiem na basen, ja będę uczyć jeździć na rolkach/łyżwach, ja zabieram dziecko na wyprawy wszelakie, zajmuję się młotkowaniem, piłowaniem, wierceniem itp.
          Więc w tych rzeczach tata raczej nie zabłyśnie. Ale zabiera dziecko na plac zabaw i będzie zabierał do kina, jak przyjdzie czas.
    • rycerzowa Re: Kiedy tata? 10.12.13, 11:06
      Bo mama jest mięciutka i zazwyczaj ładniej pachnie.
      Im młodsze dziecko, tym prostsze jego wybory.
    • zolla78 Re: Kiedy tata? 10.12.13, 22:20
      Niedługo 3 lata i raczej mama, ale raczej. Ja słyszałam, że dziewczynki na etap tata wchodzą w wieku około 5 lat, ale nie wiem czy coś w tym jest czy to takim mit tylko.
    • marcowa_aprilla Re: Kiedy tata? 11.12.13, 17:53
      u mnie mlody woli tatę, tata ma wiecej cierpliwosci, inwencji w zabawianiu, czasowo ja jestem wiecej z mlodym, ale niewiele
      czasem mi przykro, ale tak juz jest, u nas tata jest lepszym rodzicem obiektywnie i dziecko to czuje, ja jestem zbyt nerwowa
      jak tata wchodzi do domu, to jest ryk, zeby wzial na rece, jak ja wchodze to sie usmiecha i tyle

wiec nie ma reguly ze zawsze mama na 1 miejscu
      • justynaa.b Re: Kiedy tata? 12.12.13, 14:34
        Tata u nas jest na pierwszym miejscu. Ale mija kilka miesięcy i wskakuję ja. Chyba zależy od etapu rozwoju. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka