Dodaj do ulubionych

"zabawkowe" hity dla 5 latki

17.05.14, 20:21
Witam.
Za kilkanaście dni córka ma imieniny, ja jestem uziemiona w związku z ciążą w łóżku i zostaje mi tylko internet. Córka za 2 miesiące będzie miała 5 lat. Nie mogę wyruszyć do sklepów, mąż też średnio wie co kupić, co aktualnie jest na topie, dlatego szukam inspiracji tutaj, może któraś Mama podpowie czym aktualnie fascynuje się jej pięciolatkasmile?
Córka lubi koniki, kotki, pieski, księżniczki z bajek Disneya...
wolałabym nie kupować zabawek typu pet shopy bo zaraz małe części zostaną zgubione.
Napiszę może co córka ma: furby, barbie odpada bo ma już kilkanaście plus domki, konie itp, lego też ma w nadmiarze, wszelkie interaktywne/edukacyjne laptopy i inne tego typu zabawki ma, gier też ma sporo, lalki-bobasy i wózki też na stanie, telefon kom dla dzieci i aparat fotograficzny też ma, bajek też ma komplet. Ogólnie pokój ma zawalony pod sufit, a ja nie mam żadnego pomysłu. Pomóżcie coś wybrać, cena nie gra roli, ważne żeby można było kupić przez internet.
pozdrawiam i dziękujęsmile
Obserwuj wątek
    • ivaz Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 17.05.14, 20:47
      Moja 5-latka miała kilka dni temu imieniny, dostała hulajnogę z decathlonu i skaczącą Rain bow dash.
    • mikams75 Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 17.05.14, 21:33
      u mojej hitem sa wszelkie materialy plastyczne np. puzderko z syrenka do samodzielnego wykonania. I wszelkie brokaty, kleje brokatowe, swiecace szkielka, cekiny, swiecace kamyki, do tego tona kleju i papiero kolorowego - corka sama wymysla co z tym poczac
      Koraliki do nawlekania, bizuteria do samodzielnego wykonania, takie cos do robienia bransoletek
      static.images.ravensburger.de/images/produktseiten/1024/18304.jpg
      torebka z filcu do samodzielnego szycia
      koraliki do prasowania takie co sie uklada na podstawce z jakims ksztaltem
      plyn do robienia wielkich baniek
      zestaw ciastoliny do robienia sukni ksiezniczki
      szablony do rysowania ksiezniczek i wrozek z naklejkami
      Poza tym hula hop. skakanka
      • mima14 Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 17.05.14, 21:44
        rower i hulajnogę ma, kucyków cały kosz się kurzy, wszelkie ciastoliny, torebki i inne rzeczy do samodzielnego wykonania też mamy na pęczki, biżuterie, koraliki itp do tej pory wygrzebuję z różnych rejonów w domu - kupowane hurtowo, bo tak spędzamy czas podczas mojego ciążowego leżakowania.
        Proszę o kolejne inspiracjesmile
        • maja.london888 Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 17.05.14, 21:50
          gry planszowe (Chińczyk, Grzybobranie, Węże i drabiny) i/lub karty - możecie razem grać
          książki - możecie razem czytać
          książki z naklejkami (super seria Detektyw przyrody albo Mali geniusze)
          kręgle
          Lego Friends
        • mikams75 Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 17.05.14, 23:06
          gier na pewno nie ma wszystkich - monopoly (junior lub nie, zalezy jak jej idzie liczenie), superfarmer, ktoras z gier karcianych, jakies zestaw do magii
          albo cos z zestawow do eksperymentowania - zakladanie ogrodu wrozek, hodowla krysztalow, robienie mydla - tylko tu do wykonania potrzebna bedzie pomoc doroslej osoby.
          Albo kup jej paczke fasoli i donice i niech sobie hoduje. Serio, jak ma wszystko to niepotrzebna jest jej kolejna typowa zabawka.
          Jesli manualnie sobie dobrze daje rade to klebek welny plus szydelko albo to:
          cdn.simba-dickie-group.de/media/shop-noris/products/606494001/00/detail_zoom/strickliesel-606494001-de_00.jpeg?v=1339337306
          albo welne na pompony
          • mikams75 Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 17.05.14, 23:09
            jeszcze mi sie przypomnialo - fuzzoodles - mozna robic rozne smieszne stwory
    • mika_p Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 18.05.14, 00:35
      Kup jej książkę. Chyba, ze jedną juz ma, to nie.

A poważnie - jak sie nie czujesz na siłach czytać, albo nie lubisz, to spróbuj z audiobookiem. Oferta jest tak szeroka, że na pewno coś znajdziesz. Może być "Pippi" albo "Karolcia", znajomym dziewczynkom się podobały (acz ciut starsze były). Moje dziecko w tym wieku było nieco poszkodowane, bo ja już zaprzestałam czytania na głos, samo nie umiało, a na kupowanie audiobooków jakoś nie wpadłam, opierałam się na darmowych mp3 dostępnych w Sieci (jako próbki - opowiadania różne, sporą kolekcję nazbierałam), które włączałam na życzenie.

Zaletą takiego prezentu jest stosunkowo mała ilość miejsca, jakie zajmuje.
      Jednorazowo, bo u nas ksiażki się mnożą podstępnie nie wiadomo kiedy. A moje dzieci nieekonomiczne, jedna ksiązka to jeden wieczór, góra dwa.
      • mima14 Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 18.05.14, 10:22
        Dzięki dziewczyny za podpowiedzi, ale czekam na kolejnewink
        z córka mamy całą biblioteczkę książek, uwielbiamy czytać, wszystkie "mikołajki", "martynki" itp mamy na stanie. Gier też ma dużo, a kolejne pudła już się nie zmieszczą. Problem w tym, że jest jedynym dzieckiem w rodzinie i prezenty sypią się przez cały rok, rodzina szalona na jej punkciewink każdy hit - za kilka dni zabawka jest u nas. Dlatego chciałam kupić coś większego, jakąś zabawkę - może tego pieska, kotka czy konika, pluszowego, interaktywnego, mówiącego, chodzącego, nie wiem czy coś takiego znajdę... nie chcę kolejnych dupereli, które zginą lub będą się sypać po całym mieszkaniu.
        Może jest teraz coś w rodzaju furby'iego tylko w postaci wspomnianych psów, kotów, koników?
        • bbuziaczekk Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 18.05.14, 13:48
          To nie kupuj jej nic skoro wszystko ma. Nie rozumiem po co kupować kolejna duperele która pojdzie w kat.
          Kup jakiś słodycz i wsio. Albo jakies większe ubranko "na zas"
          Pewnie od rodziny znowu dostanie jakies prezenty wiec po co wy jeszcze chcecie kupować ?

Albo kup skarbonke jakas fajna i wrzuc jej pieniądze, rodzina tez niech wrzuci i będzie sobie zbierac (chyba ze tez już ma i ma tam tysiące) skoro jest pępkiem swiata i ma więcej niż można mieć.

Albo zamów książki do nauki literek, szlaczków, cyferek - pisanie po sladzie np. te książeczki co sa zmywalne i po których pisze się mazakiem suchoscieralnym - chyba ze tez już ma big_grin big_grin
          • bbuziaczekk Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 18.05.14, 13:52
            Albo zamów album do naklejek i naklejki i niech zbiera naklejki z ulubionymi postaciami - chyba ze tez już ma big_grin
            Albo kup jej auto sterowane na pilota suspicious skoro ma wszystkie dziewczęce zabawki to może jeszcze auta na pilota nie ma ? big_grin
    • kicia_beauty Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 18.05.14, 14:54
      Mojej 5-latce na urodziny kupiliśmy rolki.
    • mima14 Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 18.05.14, 15:13
      Dzięki za inspirujące propozycje, a także za te złośliwe, nie liczyłam że bez takich się obejdziewink
      wybór padł na rolki/wrotki, tu muszę jeszcze pomyśleć co mojemu "pępkowi świata" bardziej podpasuje, a pewnie podpasuje bo zacięcie sportowe masmile
      będą idealne podczas spacerów, kiedy drugi "pępek" się urodzi.
      Może polecicie jakieś konkretne modele, firmy rolek/wrotek (bardziej chyba się skłaniam ku tym drugim, bo wydają się bezpieczniejsze na początek).
      pozdrawiam
      • bbuziaczekk Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 18.05.14, 15:34
        mima14 napisała:

> Dzięki za inspirujące propozycje, a także za te złośliwe, nie liczyłam że bez t
        > akich się obejdziewink
        > wybór padł na rolki/wrotki, tu muszę jeszcze pomyśleć co mojemu "pępkowi świata
        > " bardziej podpasuje, a pewnie podpasuje bo zacięcie sportowe masmile
        > będą idealne podczas spacerów, kiedy drugi "pępek" się urodzi.
        > Może polecicie jakieś konkretne modele, firmy rolek/wrotek (bardziej chyba się
        > skłaniam ku tym drugim, bo wydają się bezpieczniejsze na początek).
        > pozdrawiam

Przecież sama napisalas ze: " Problem w tym, że jest jedynym dzieckiem w rodzinie i prezenty sypią się przez cały rok, rodzina szalona na jej punkciewink każdy hit - za kilka dni zabawka jest u nas"
        Wiec jak dla mnie jest pępkiem swiata (niech będzie rodziny) i ma wszysto co tylko nowego się pojawi lub dziecko zamarzy.
        I ja tego nie rozumiem - po co kupować następne klamoty skoro macie cale mieszkanie zawalone i lezy to w kacie suspicious ona pewnie o polowie rzeczy już nie pameta ze je ma smile
        Po co chcesz kolejny klamot zabawkowy kupować skoro pewnie rodzina znowu ja zawali zabawkami kolejnymi big_grin

• mamma_2012 Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 18.05.14, 16:15
      Nie bede złośliwa, bo u mnie było podobniesmile
      Moze pomysl o jakiejś fajnej grze komputerowej, jesli macie ogród to o trampolinie, a moze właśnie wyrosła z roweru?
      Moze latawiec, moze badmington?
      Z drugiej strony naprawdę nie wiesz o czym marzy Twoje dziecko? U nas to czasami była jakaś bzdurna rzecz, ale sprawiająca radość jak coś wielkiego.
    • mima14 Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 18.05.14, 17:31
      Wiem o czym marzy córka, niestety nie możemy pozwolić sobie ani na żywego kota (mamy psa), a tym bardziej na koniawink
      Ja też wielu rzeczy nie rozumiem, a jednak się dzieją... dla nas i najbliższej rodziny córka, a zaraz też synek, są całym światem i dla nas "pępkiem świata". Nie znaczy to, że córka jest rozpieszczonym i rozkapryszonym dzieciakiem jak zapewne myślisz. Ma wiele zabawek, ale też potrafi się nimi dzielić i zazwyczaj jak z czegoś wyrasta potrafi z wielką chęcią oddać innym dzieciom, które mają mniej.
      Prezent już wybrany - będą wrotki i wycieczka z tatą do stadniny koni.
      pozdrawiam
    • leeah Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 19.05.14, 06:39
      tamagochii, niby jest 6+, ale moja 5 latka sobie radzi. U nas dodatkowo ciągle na topie są pet shopy, my little pony i monster high.
    • dziunia6 Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 19.05.14, 09:57
      ja poleciłabym interaktywną mapę świata zwierząt Discovery - uczy jakie zwierzęta żyją na jakich kontynentach, jakie dźwięki wydają, co jedzą i inne ciekawostki. Moja 4 latka bardzo lubi i potrafi długo się nad nią skupić
    • camel_3d a moze lego? 19.05.14, 09:58
      w sumei dzeiwczynki tez maja mozgi i moga cos wiecej robic niz w domek sie bawicsmile polecam.
      • mima14 Re: a moze lego? 19.05.14, 16:45
        akurat moja córka nie lubi bawić się w domek, nie przepada za lalkami, woli właśnie lego duplo i "zwykłe", ostatnio szaleje za tym z serii hobbit (tu jeszcze potrzebuje pomocy w układaniu), uwielbia transformersy i sporty, aczkolwiek sądzę, że zabawy typowo "dziewczyńskie" nie wykluczają posiadania jednocześnie mózguwink
        Wspomnianą wyżej mapę mamy i faktycznie super sprawa, ale dla młodszych dzieci moim zdaniem.
        Tak jak wyżej pisałam, zdecydowaliśmy się na wrotki, wizytę w stadninie koni, pomyślę jeszcze nad jakimś zestawem do badmintona.

camel_3d napisał:

> w sumei dzeiwczynki tez maja mozgi i moga cos wiecej robic niz w domek sie bawi
        > csmile polecam.
    • mama-ola Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 19.05.14, 11:12
      Farby w sztyfcie to jest hit. Córeczka mojej koleżanki codziennie po przedszkolu garnie się do malowania, odkąd je dostała. Są też w wersji brokatowej (ja akurat wolę zwykłe kolory, ale wiadomo, że mała dziewczynka ma swoje prawa smile)
      • mikams75 Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 19.05.14, 12:08
        ooo przypomnialo mi sie - hitem sa farby w pedzelku (jak flamaster ale zakonczone pedzelkiem) i kredki, ktore jak sie narysuje i pomaluje woda to wyglada jak farbka
    • maderta Re: "zabawkowe" hity dla 5 latki 19.05.14, 22:44
      Wycieczka do disneylandu/legolandu, skoro cena nie gra roli, a zabawek ma w nadmiarze. Ty uziemiona, wiec niech jedzie z tata/dziadkami. Napewno da jej wiecej radosci, niz kolejny plastik w pokoju. A I przez internet pewnie mozna zalatwic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka