Dodaj do ulubionych

Prezent 500zł

18.07.14, 13:18
Moja córka dostała na roczek 500zł od ciotki mojego narzeczonego. Mam małej coś kupić za to ale szczerze nie mam pojęcia co. Wózek fotelik sam ma, zabawek multum ubrań więcej ode mnie. Chodziki jeździki huśtawki też. Macie jakieś pomysły? Dzięki smile
Obserwuj wątek
    • camel_3d a MUSISZ? 18.07.14, 13:23
      przecoez mozesz to na ubranka wydac... nie musisz od reki wszystkiego wywalic.. 1 rocznemu dziecku prezenty wisza i powiewaja...
      • xenia123321 Re: a MUSISZ? 18.07.14, 13:29
        No właśnie wolałabym coś jej kupić niż wydać na ubrania czy pieluchy. Wiem właśnie że nie czai o co kaman więc pomyślałam że część pieniędzy wydam na bawialnie bo uwielbia się tarza ć w kulkach.
        • camel_3d Re: a MUSISZ? 18.07.14, 13:58
          ona sie rownie dobrze bedzie bawila w chownego w pudle kartonnowym.

nie wiem czy dla ciebie 50 PLN to duzo czy nie..ale zatanow sie czy wyrto wywalic pieniadze na coolwiek czy moze lepiej przemyslec i np wplacic na konto.

moj mlody mial kontosmile od urodzenie wpacalu mu ciocie, wujkowie, babcie..itd.. uzberal 5000€ ... Mial...bo spladrowalem mu konto, zeby kupic mieszkaniesmile To lepsza inwestycja. Ale dobrze ze nie kupowali mu byle czego tylko wpacali jakies kwoty.
          • kopiko-lol Re: a MUSISZ? 18.07.14, 14:57
            konto dla dziecka to fajna sprawa, nasza niunia tez takowe ma. Jednak zabranie dziecku kasy na mieszkanie to szczyt.... wiem ze ono tez tam mieszka, ale niezrobilabym tego. Jak bedzie dorosle tez bedzie chcialo miec swoje mieszkanie, ciekawe czy wtedy mu oddasz ta kase...
            • camel_3d kopiko-lol 19.07.14, 10:49
              ono tam nie mieszka..mieszkanie jest wynajete i pieniadze z jego wynajmu wracaja na konto. To duzo brdziej oplacalna inwestycja niz jakiekolwiek oprocentowanie na konciesmile))) Kiedys moze je sprzedac wiec bezie mialo to co dostalo z wynajmu i ze sprzedazy...
              • kopiko-lol Re: kopiko-lol 20.07.14, 13:30
                tego nie opisales, jesli tak faktycznie zrobiles i kasa z wynajmu trafia czesciowo/calkowicie do syna to dla dziecka faktycznie duzo lepsze niz kasiora na koncie...
          • angazetka Re: a MUSISZ? 18.07.14, 21:49
            Przelewy na konto dziecka to supersprawa, ale zabranie tych pieniędzy na mieszkanie... okropne.
            • koza_w_rajtuzach Re: a MUSISZ? 19.07.14, 07:54
              Popieram.
              I jak w tej sytuacji czują się osoby, które wpłacały temu dziecku pieniądze na konto, w dodatku niemałe sumy, skoro aż tyle się tego uzbierało.
              • camel_3d kobitki..ruszcie glowa... 19.07.14, 10:52
                Mial 5000... dolozyem do mieszania.
                Mieszkanie wynajete..przynosi co miesac 300€ zysku.

a teraz wezcie kalulatory i policzcie kiedy mu sie zworca te 5000.. i ile bedzie mial po 18 llatach.. DO DZIELA!

Wynajete mieszkanie przynosi miesiecznie duzo wiecej niz oprocentowanie na koncie...
                • koza_w_rajtuzach Re: kobitki..ruszcie glowa... 19.07.14, 13:50
                  oj, camel, po prostu nie napisałeś dokładnie co i jak.
                  W takiej sytuacji to tylko pozazdrościć Miśkowi, że jest tak zabezpieczony na przyszłość.
                  • camel_3d Re: kobitki..ruszcie glowa... 20.07.14, 23:09
                    odziedziczy przynajmneij 2 mieszkaniesmile))
            • camel_3d czemu okropne?? 19.07.14, 10:50
              pieniiadze na koncie tylko traca na wartosci w stosunu to inflacji.. a mieszanie przynosi co miesiac pieniadze na jego konto.
              • magdalenca78 Re: czemu okropne?? 19.07.14, 21:11
                Temu, że ci oburzeni zrozumieli, że zabraleś dziecku kasę z konta, żeby kupić sobie mieszkanie (tzn mieszkanie, w którym mieszkasz ty i syn), a nie drugie mieszkanie, jako lokata kapitału i zabezpieczenie przyszlości dziecka smile
                • camel_3d Re: czemu okropne?? 20.07.14, 23:10
                  a nawet gdybym kupil sobie, to on je i tak dostanie...smile
    • mama-ola nie wydawaj 18.07.14, 13:40
      A po co wydawać, jak nie masz żadnej konkretnej potrzeby?... Otwórz konto i wpłacaj tam pieniądze od ciotek, babć, jak się jakieś trafią.
      Z czasem będzie potrzebny rower, potem meble mniej dziecinne i inne większe potrzeby.
    • kopiko-lol Re: Prezent 500zł 18.07.14, 14:59
      jak radza inni otworz konto - tylko jak otworzysz na dziecko nie bedziesz mogla wieksza kasa dyponowac w 100%.
      Oszczedzaj dziecku kase, fajna sprawa jest dlugofalowe, madre oszczedzanie (tak zeby inflacja wszytskiego nie zjadla) i podarowanie sporej kasy na 18, czy inna wazna okazje smile
      • xenia123321 Re: Prezent 500zł 18.07.14, 18:14
        Bardzo dobry pomysł, tak zrobię.
    • mikams75 Re: Prezent 500zł 18.07.14, 19:04
      wplac na konto i poczekaj, jak teraz nic nie potrzebujecie. Za jakis czas bedzie jak znalazl na np. trampoline jak macie ogrod, rower czy wieksze lozko
      • bbuziaczekk Re: Prezent 500zł 18.07.14, 20:41
        Jeśli masz na sile wydac te pieniądze a nie wiesz na co to weź i lepiej zaloz jej konto i tam wplac te pieniądze. Mogą się przydac dziecku później na cos np. na nowe lozko jak wyrośnie z lozeczka, czy mebelki, czy dywanik itp. cos do pokoju. Albo cos do ogrodu jeśli macie np. domek, zjeźdzalnie itp. Czy to rower czy cos innego na pewno się znajdzie za rok-dwa.
    • magdagg2 Re: Prezent 500zł 19.07.14, 17:14
      Jak nie musisz wydawac to konto.
      jak koniecznie chcesz cos kupić to moze duplo jakiś fajny zestaw
      nasz ma konto i skarbonkę,zbiera do skarbonki,jak nazbiera kilka stówek to wplacam na konto.z tych pieniędzy kupil sobie m.in. Trampolinę,wcześniej domek ogrodowy,cos tam jeszcze jak trzeba to ma finansowane ze "swoich".jak dostanie 50 czy 100 zl to sie wyda nawet nie wiadomo na co,a jak nazbiera to jest cos konkretnego
    • niedoswiadczonamama Re: Prezent 500zł 22.07.14, 15:40
      Póki nie czai o co chodzi ja bym zbierała na konto. Potem wiadomo, ze dziecko ma jakieś marzenia i na coś zbiera to odkładałabym do skarbonki. My na chrzest dostaniemy na pewno pieniądze i odłożymy małej na konto, bo w sumie co ma kupić sobie kilkumiesieczne dziecko ?
      • green-koala111 Re: Prezent 500zł 22.07.14, 22:48
        Tylko pytanie ile realnie to konto przyniesie dochodu. Bo inflacja w Polsce poki co dodatnia jest. Ja bym zainwestowala w jakis fajny weekend z dzieckiem w fajnym miejscu. Albo wykupila basen ( trudno nazwac to nauka plywania,ale zabawa pod okiem instruktora)
        • nowamama2 Re: Prezent 500zł 27.07.14, 20:04
          nie chodzi o przynoszenie zysku tylko nie okradanie dziecka.
          • memphis90 Re: Prezent 500zł 09.08.14, 18:48
            To może puść niemowlę do sklepu i niech sobie wyda takie 5 stów na co chce uncertain Durne gadanie. Rodzic dostaje pieniądze na potrzeby dziecka - różne, zabawki, ubrania, remont pokoju itd. Chociaż dla mnie sama idea obdarowywania niemowląt i małych dzieci pieniędzmi jest dziwna, pieniądze można dać nastolatkowi, żeby sobie kupił na co ma ochotę. Wcześniej pieniądze są niejako darem dla rodzica.

I czy jak oddaję stare zabawki moich dzieci, to też je okradam, bo to były ich zabawki? Może powinnam na strychu schować i przetrzymać do 18?
    • kobietka_29 Re: Prezent 500zł 23.07.14, 10:54
      To wplac gdzies. Ja wiem, odsetki sa beznadziejne teraz. Ale rozejrzyj sie, moze jest jakas mozliwosc wplacic na krotki termin. I moze do tego czasu znajdzie sie jakies przeznaczenie dla tych pieniedzy.
    • bluemka78 Re: Nic 30.07.14, 14:09
      Nie kupuj na siłę. Bez sensu. Odłóż pieniądze i przydadzą się w innych okolicznościach. Jak przyjdzie czas na rowerek, nosidło turystyczne (nie przydaje się u wygodnych rodziców smile), wyjazd z dzieckiem - z naciskiem dla dziecka itp. Każdy prowadzi inny styl życia więc sama zobaczysz co się przyda za jakiś czas.
    • blogbydozza Re: Prezent 500zł 31.07.14, 21:41
      Też polecam wpłacenie na konto, bo im dziecko starsze tym wydatków przybywa smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka