Dodaj do ulubionych

witaminy dla dzieci

02.09.04, 09:15
Chciałabym się dowiedzieć, Drogie Mamy, czy podajecie swoim dzieciom jakieś
witaminy np. w okresie jesienno-zimowym, czy przez cały rok tylko w
mniejszych ilościach? Czy w ogóle powinno się podawać preparaty witaminowe
bez zasięgnięcia porady lekarza? I jeżeli podajecie to jakie? Dodam, że mój
synek ma 3 latka i trudno mu wcisnąć np. warzywa (z owocami też nie
najlepiej) i stąd moja troska czy nie ma za mało witamin. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • omn3 Re: witaminy dla dzieci 02.09.04, 09:29
      Ja daje witaminy jak Oli skonczyl 4 miesiace.Najpierw w plynie a teraz
      rozdrabniam i dodaje do danonkasmileJe slicznie
    • mama_szefusia Re: witaminy dla dzieci 02.09.04, 10:58
      Ja bym uważała z witaminami - zwłaszcza z preparatami wielowitaminowymi. Myśmy
      stosowali MultiSanostol i mieliśmy spore problemy z Szefusiem związane z
      przedawkowaniem niektórych witamin i zaburzeniami równowagi metabolicznej w
      organizmie.

Teraz uważam, że tylko naturalne witaminy (chyba, że jest ewidentne medyczne
      wskazanie do suplementacji). Mnie też wydawało się, że Jasio je za mało warzyw
      i owoców - ale on wiedział lepiej. Zresztą z czasem na skutek nieustannych prób
      rozszerzył mu się bardzo jadłospis owocowo-warzywny. Przełomem było robienie
      soczków ze świeżych owoców. Codziennie robię sok z marchwii, jabłek, pomarańczy
      i grejfruta i pijemy go wszyscy - każdy po kubku, szefuś też. Na początku nie
      bardzo mu szło, bo on najbardziej lubi pić wodę ale z czasem się przyzwyczaił i
      teraz już sam się upomina.

Pozdrawiam
      • goelka Re: witaminy dla dzieci 03.09.04, 00:33
        Moja córa ma dwa latka i w okresie jesienno - zimowym i wczesnowiosennym
        podajemy jej wit. C (Cebion, Juvit C) oraz preparat wielowitaminowy Cebion
        Multi. Są to witaminy w kropelkach więc łatwo odmierzać potrzebną dawkę. Do tej
        pory nie mieliśmy żadnych zastrzeżeń.
    • paulaula Re: witaminy dla dzieci 03.09.04, 10:07
      Ja nie podaję wcale mojej 17 miesięcznej córeczce, chyba że po zrobieniu badań
      zleciłby jej lekarz(tak wit C bierze moja starsza córka bo musi ze względu na
      refluks i też nie wiem czy po latach nie odbije się to czkawką. Jeśli dziecko
      ma apetyt i lubi różności to uważam że to niepotrzebne, a zbytnia nadgorliwość
      może zaszkodzić. Bo niby w czym pomagałabym dziecku podając te witaminy. Bez
      nich efekt może być ten sam. Zbyt uleegamy wpływom reklam i łatwości w dostępie
      leków bez recepty. Żadne preparaty nie zastąpią rzeczywistych witamin. Zamiast
      podawać je lepiej przyłóżmy się do urozmaicania diety dziecka z niewymowną
      korzyścią dla wszystkich. Pozdrawiam
    • weronikarb Re: witaminy dla dzieci 03.09.04, 11:18
      Prawie od urodzenia Multi cebion do 4 m-cy, pozniej Vibovit, ale nie
      regularnie, poprostu jak mi sie przypomni.
      • renika5 Re: witaminy dla dzieci 03.09.04, 13:37
        Przylacze sie do glosu paulaula. Za duzo reklam ma na nas silny wplyw. Nie
        jestem zwolenniczka podawania witamin i innych srodkow na zapas. Tak naprawde
        to do konca nie wiemy jaki maja one uboczny wplyw. Choc oczywiscie dawalam
        mojemu dziecku cebion multi, ale zawsze w mozliwie najnizszej dawce, chyba zy
        trafilo sie przeziebienie zwiekszalam o 1 kropelke. Teraz juz nie podaje. Moj
        syn tez za bardzo ni przepada za owocami i warzywami ale chetnie pije soczki i
        staram sie urozmaicac diete. W tym temacie tez zapewne beda dwa bieguny.
        pozdr
    • misia311 Re: witaminy dla dzieci 03.09.04, 14:26
      ostatnie badania w Stanach wykazały, że podawanie syntetycznych witamin jest
      przyczyną alergii. Poza tym syntetyczna witamina to też chemia, a juz w
      przypadku dyskusji o fluorze padło stwierdzenie, że za dużo chemi jeszcze
      nikomu na zdrowie nie wyszło
      Pozdrawiam
      • marianka15 Re: witaminy dla dzieci 03.09.04, 20:07
        Ja też już jakiś czas temu słyszałam o alergii na syntetyczne witaminy, więc
        zaczęłam z nimi uważać. Ponadto oglądałam program mówiący o ich niskiej
        przyswajalności przez organizm, podkreślający bezsensowość podawania. Wynikało
        z niego, że największy zysk związany ze stosowaniem witamin mają firmy
        farmaceutyczne, a nie organizmy dzieci. Mimo tego łapię za wit. C zawsze, kiedy
        córka przychodzi z katarem, a zimą podaję np. MultiSanostol. Czuję się wtedy
        pewniej, choć wiem, że o wiele lepiej zrobię urozmaicając dietę dziecka. Jednak
        moja mała jest typowym niejadkiem - nie potrafię jej zapewnić w pożywieniu
        wszystkich niezbędnych witamin.
        • funia76 Re: witaminy dla dzieci 05.09.04, 16:56
          Dla trzylatka polecam Kinder Biovital Toffi
          Rewelacja, mój synek przepada za nimi a do tego ma lepszy apetyt
          Funia
    • saba76 Re: witaminy dla dzieci 05.09.04, 17:56
      My za poleceniem pediatry stosujemy
      Natalka(5) jak tylko mogła to bieże Marsianki (od 4roku życia-niezawsze sa w
      aptece)1 tabl. dziennie w okresie jesienno-zimowym i wczasie gdy w domu panije
      choroba BioaronC dla wzmocnienia organizmu profilaktycznie 1 łyżeczka a wczasie
      przeziębienia wg zaleceń lekaża przeważnie 2. Wcześniej brała Cebion Multi lub
      Vibovit
      mlosdza(15mc) w okresie jesienno zimowym dostaje Vibovit bobas 1 saszetke i
      wczasie przeźiębień dodatkowo wit C(Jovit)

W okresie wiosenno letnim gdzie są już warzywa owoce staram sie dawać dużo
      owocow i warzyw w każdej postaci( posiadam dzialke więc dużo jedzą prosto z
      krzaka, ziemi)
      • saba76 dodam że witaminy zaczynam podawać od IX do III i. 05.09.04, 18:30
        zdaża sie że nieregularnie.
        dziewczynki z powodu malej wagi(-25centyl) mają czesto robione badania i wyniki
        są na 5z+ ,a alergio niemają -nanic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka