25.11.14, 20:45
Jak czesto sa wizyty? Po jakim czasie mozna spodziewac sie rezultatow?

Poniewaz nie mieszkamy w Polsce to dopiero niedawno udalo mi sie znalezc polskiego logopede dla syna, ktory mowi bardzo niezrozumiale, przekreca lub nie wymawia wielu glosek. Dostalismy zalecenie terapii przez rok z wizytami co tydzien. Dla mnie jest to niewykonalne, odleglosc od domu do logopedy to 1,5-2godz w jedna stone, czyli taki wyjazd po pracy sprawia, ze w domu bedziemy pozna noca, plus nieukrywam, ze cenowo tez wysoko. Jednak na moje pytanie czy nie moznaby choc raz na dwa tyg, dowiedzialam sie ze to za duze odstepy pomiedzy wizytami i nie bedzie postepow.
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: Logopeda 25.11.14, 21:50
      Czy co tydzień czy dwa,podstawą jest praca w domu.
    • angelina.6 Re: Logopeda 25.11.14, 22:02
      Jeśłi będziesz wiedziała co i jak ćwiczyć, będziecie ćwiczyć codziennie w domu to pewnie wystarczą wizyty raz na 2 tyg. Lepiej ćwiczyć codziennie po 15 minut niż raz na tydz godzinę. Mój syn miał zajęcie 40 min co tydzień,ale wypadały choroby, święta itd. Codziennie pracowaliśmy w domu. Terapia trwała max 4 mies, a mówił niewyraźnie, seplenił, zamieniał głoski. Mial wtedy 4 lata.
      • kondolyza Re: Logopeda 26.11.14, 11:20
        Mozesz cwiczyc z dzieckiem w domu
        Polecam stronke mimowa.pl

A logopedy poszukaj w necie polskiego specjaliste do kontaktow online np przez skype a plac mu przelewem
    • jagienka75 Re: Logopeda 26.11.14, 12:18
      starszy syn oprócz szkolnego logopedy, uczęszcza od blisko 3 lat jeszcze do innego i u niego ma 1 wizytę w miesiącu, czasami dwie wizyty.
      młodszy syn, niespełna 4 letni, uczęszcza razem z nim.
      u obu dosyć szybko było widać postępy, ale też dużo z nimi ćwiczę i pracuję nad mową.
      czy będą postępy, to już zależy od Was, jako rodziców, bo to Wy głownie będziecie ćwiczyć z dzieckiem.
    • budzik11 Re: Logopeda 26.11.14, 13:52
      Dowiedz się, jaką wadę ma syn i albo wypytaj tego logopedę o ćwiczenia (my dostaliśmy dokładny opis ćwiczeń oraz zestaw słów i sylab do powtarzania) albo poszukaj w necie, jest mnóstwo opisów ćwiczeń do konkretnej wady wymowy. Wizyta u logopedy, poza podstawą, czyli diagnozą, jest głównie instruktażem tego, co potem trzeba ćwiczyć w domu i na ćwiczeniu w domu opiera się terapia.
    • nowamama2 Re: Logopeda 26.11.14, 18:44
      Im częściej tym lepiej.
    • julita165 Re: Logopeda 01.12.14, 13:08
      Wg mojej logopedy raz w tygodniu to jest minimum, jak są znaczne problemy to nawet częściej. Ale i tak najważniejsza jest praca z dzieckiem w domu. Pytanie na ile jesteś w stanie zalecenia do domu wykonać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka