04.03.15, 11:58
Witajcie

mam do Was ważne pytanie dotyczące motywowania dzieci i budowania ich poczucia własnej wartości. Jestem Mama prawie 6 letniej dziewczynki. Wesolej, bardzo lubiącej pomagać innym, uwielbiającej przedszkole itd. Ale coraz częściej zauważam pewien problem. Moja coreczka wszystko chciałaby umiec od razu a jeśli widzi, ze cos Jej nie wychodzi nie chce się dalej uczyc, probowac tylko mowi nie umiem i zostawia temat. Bardzo szybko zniecheca się jeśli tylko cos Jej nie wyjdzie. Tlumaczymy Jej, ze nie wszystko umiemy od razu, ze Mama i Tata tez wszystkiego się musieli nauczyć, ze Ona tez nie umiala np. mowic a się nauczyla itd. Co jeszcze możemy zrobić, żeby się tak szybko nie poddawala?
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: motywacja 04.03.15, 12:56
      to mamy podobne egzemplarze. ...
    • tommama Re: motywacja 05.03.15, 20:02
      mój też taki sam... chętnie rady poczytam smile
    • camel_3d u nas musi byc konkurent... 05.03.15, 21:17
      albo sukces... inaczej mlody traci zaonteresowanie.

przyklady:

1. plywanie. mlody zrobil, jako pierwszy w grupie morskiego konika i jako pierwszy wogole w historii przedszkola zdobyl brazowa odznake, bo... chcial koniecznie byc lepszy od kolegi, jego wiecznego konkurenta we wszytskim.

2. pianino. dopoki nie dostal duzych braw kiedy zagral na zajkonczenie przedszkola, dopoty bylo nudne. Teraz przychodza czasme do niegio koledzy i prosza, zeby im pokazal jak sie gra. Wiec jest dumny, ze potrafi cos czego inni ni epotrafia. Z cwiczeniami jest roznie... Podobnie jak u ciebie.. chcialby od razu.. Czasem sie przyklada, a czaem nie..olwea..byle jak byle bylo...

i takich rzeczy jest sporo. Jezeli zobaczy cos co mu sie podoba, a co ktos inny robi dobrze potrafi sie zawziac i osiagnac sukces...

Z drugiej strny jak przypuszcza, ze ktos jest w czym lepszy..to daje komus wygrac i mowi potem, ze dal mu wygrac.. bo mu sie nei chcialo... sru tu tutu smile)) Eweidentnie obawa przed przegrana.

Warto motywowac takie egzemplarze, ale one najwyraznie potrzebuja kogos z kim moga konkurowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka