Dodaj do ulubionych

Powtarzanie klasy LO

16.12.25, 20:33
Co myślicie o takiej sytuacji.
Uczen klasy 1 liceum , od początku roku szkolnego na nauczaniu indywidualnym ( fobia szkolna)
Uczen i rodzice chcą aby powtorzyl 1 klase i z nowym rocznikiem zaczal juz stacjonarnie liceum .
Motywacja: aby dojrzał, dorosl bo tez odstawal fizycznie od rowuesnikow,terapia etc. Czy ma to sens?
Obserwuj wątek
    • cegehana Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 20:37
      Ma sens, zwłaszcza jeśli uczeń chce i nie ma jakichś kompleksów na tym punkcie, to czemu nie. Może to akurat być dobra droga.
      • wrota.do.lasu Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 20:40
        Kiedyś powtarzanie klasy było jednak powodem do wstydu. jestem rocznik 78. Nie wiem jak obecnie mlodziez do tego podchodzi
        • kamin Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 20:42
          Ale on nie ma się kogo wstydzic, bo nie poznał swoich kolegów z klasy. Ma szansę zacząć z czystą kartą, a nie łatką dziwaka który w pierwszej klasie nie chodził.
          • wrota.do.lasu Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 20:47
            Ja osobiście nie mam nic przeciwko powtarzaniu smile chciałam poznac opinię. Nie wiem jak sie mlodziez zapatruje obecnie na takie zjawisko. Taki fakt pewnie prędzej czy później wyjdzie
            • aankaa Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 20:50
              Taki fakt pewnie prędzej czy później wyjdzie

w jaki sposób? Póki sam (nauczyciele, raczej, nie powinni) nie powie nikt go nie będzie wypytywać. Ba! Czy komukolwiek to przyjdzie do głowy?
            • nick_z_desperacji2 Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 21:06
              Jeśli nauczyciele wiedzą i rozumieją, to moim zdaniem bardzo dobry pomysł.
            • kurt.wallander Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 22:58
              wrota.do.lasu napisała:

> Ja osobiście nie mam nic przeciwko powtarzaniu smile chciałam poznac opinię. Nie
              > wiem jak sie mlodziez zapatruje obecnie na takie zjawisko.

Pewnie zależy kto. Myślę, że moje córki miały na takie rzeczy wywalone. U jednej zresztą bywali jacyś uczniowie, którzy dołączyli do jej klasy, bo nie zdali. Na pewno moja córka nie miała z tym problemu.
            • edka12 Re: Powtarzanie klasy LO 17.12.25, 07:00
              Pracuję w technikum. W zasadzie co roku do klasy dochodzi jakiś drugoroczny. Zazwyczaj adaptują się dobrze, często funkcjonują dużo lepiej niż we wcześniejszej klasie.
        • pffpffpff Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 20:48
          Jestem rok młodsza i połowa mojej klasy pierwszej to byli ludzie powtarzający klasę, a później do drugiej też część nie przeszła.
          Nie odnotowałam u nich jakiegoś specjalnego wstydu. Cześć z nich było wręcz szkolnymi celebrytami.
        • cegehana Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 21:09
          Kiedyś tak. Dziś jest inaczej, zresztą młody człowiek jest najlepszym sędzią w sprawie co mu przynosi wstyd.
    • pffpffpff Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 20:51
      Moim zdaniem ma.
      Pytanie, czy fobia społeczna mu przejdzie, czy nie lepiej pójść w ED, a socjalizację zapewnić w bardziej sprzyjających niż szkoła warunkach.
      • jakornelia12345 Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 20:56
        "Pytanie, czy fobia społeczna mu przejdzie, czy nie lepiej pójść w ED, a socjalizację zapewnić w bardziej sprzyjających niż szkoła warunkach."
        Najlepszą socjalizacją będzie praca i związany z pracą dochód. Większość tych z "fobiami" szybciutko się zsocjalizuje, bo inaczej kaski nie będzie. Praca odsieje tych z rzeczywistymi fobiami od tych z "fobiami", bo do szkółki im pod górę.
      • wrota.do.lasu Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 20:57
        Mam bliski kontakt z rodzicami. Ten chlopiec bardzo chce wrócić, byc częścią klasy. Miał już w sp w klasie.6 epizod NI było to związane z hejtem...nievwiem czy to fobia szkolna, tak ma wpisane w notatce od psychiatry. Jest bardzo towarzyski, empatyczny ale w zderzeniu z hejtem, jakimś wyśmiewaniem ( tu chodziło o to e jest b.dribny chic teraz przyspieszył ze wzristem) nie dawał psychicznie rady.
        • wrota.do.lasu Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 20:59
          Sorki za literówki, piszę z telefonu.
        • aankaa Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 20:59
          Jest bardzo towarzyski, empatyczny ale w zderzeniu z hejtem, jakimś wyśmiewaniem ( tu chodziło o to e jest b.dribny chic teraz przyspieszył ze wzristem) nie dawał psychicznie rady.

jak nie spróbuje to się nie dowie
    • dwa_kubki_herbaty Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 21:08
      Jeszcze nie skończył się pierwszy semestr, co stoi na przeszkodzie, żeby teraz dołączył do swojej klasy?
      Jesli ma fobie to myślisz ze od nowego roku będzie lepiej?
      Często jest tak że od 2 semestru zmienia się szkołę, trochę dzieciaków jednak nie trafiło ze szkołą, albo im się profil nie podoba, albo dojazdy męczą, albo atmosfera nie fajna.
      Np. moja koleżanka 3 razy zmieniała profil w obrębie swojego liceum i nadrabiała materiał z poprzednich lat, a to znaczy że zmieniała klasy.
      Syn koleżanki poszedl do technikum, nie podobalo mu się i w 2 semestrze chodzil juz do liceum, u syna koleżanki po I semestrze 3 uczniów się przenioslo do innych szkół jeden doszedl z innego profilu.
      Moze w tym koerunku?
      A jesli chodzi o fizyczność to u chlopców 14-15 letnich zawsze sa olbrzymie różnice, jedni wygladają jak dorosli drudzy jakby byli w 6 klasie podstawówki a kolejni to typowa srednia z siatki centylowej.
      U syna w 8 klasie widzę przekrój dojrzewania, normalnie jakby bylo między chlopakami 2-3 lata różnicy a oni wszyscy jeden rocznik 2011, bo akurat po 2 reformie poszli jako 7 latki do 1 klasy, praktycznie połowa "kiblowała" w zerówce w tym mój syn.
      Nawet na studiach byly różnice w wygladzie i to bardzo rzucajace się w oczy, jedni to już dorosli faceci na poczatku czlowiek nie wiedział czy oni jako prowadzacy na zajęcia przyszli a drudzy jakby mieli lat 16.

• wrota.do.lasu Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 21:10
        Ja to wiem i zgadzam się. Oni mają jednak taki plan. Czy dobry czas pokaże. Nastawieni sa na to powtarzanie i rozpoczęcie z wszystkimi od 1 klasy.
      • nick_z_desperacji2 Re: Powtarzanie klasy LO 17.12.25, 01:06
        dwa_kubki_herbaty napisała:

> Jesli ma fobie to myślisz ze od nowego roku będzie lepiej?
        Ty tak na serio pytasz? Tak, fobia to coś, co się leczy i za 8 miesięcy powinno być lepiej niż teraz.
    • alicia033 Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 21:12
      wrota.do.lasu napisała:

> Uczen i rodzice chcą aby powtorzyl 1 klase i z nowym rocznikiem zaczal juz stacjonarnie liceum .

a to w ogóle możliwe?
      (sorry, za moich czasów powtarzanie 1 klasy liceum nie było możliwe).
      Czy się uda? Jeśli chodzi o szkołę masową jestem, niestety, pesymistką. I bynajmniej nie dlatego, że uważam, że coś z tego typu szkołami jest nie tak.
      • wrota.do.lasu Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 21:13
        Wystarczy ze go nie sklasyfikuja
      • pffpffpff Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 21:16
        Zawsze zależało to od szkoły.
      • nick_z_desperacji2 Re: Powtarzanie klasy LO 17.12.25, 01:08
        Nie ma nigdzie przepisów, że nie można. Jeśli dyrekcja ma choć trochę życzliwości w sobie, to chłopak spokojnie może po niezaliczeniu roku powtarzać go w tej samej szkole.
      • edka12 Re: Powtarzanie klasy LO 17.12.25, 07:03
        alicia033 napisała:

> wrota.do.lasu napisała:
        >
        > > Uczen i rodzice chcą aby powtorzyl 1 klase i z nowym rocznikiem zaczal
        > juz stacjonarnie liceum .
        >
        > a to w ogóle możliwe?
        > (sorry, za moich czasów powtarzanie 1 klasy liceum nie było możliwe).
        Oczywiście, że możliwe. A nawet więcej. Dyrektor nie ma prawa zabronić powtarzania klasy w tej samej placówce. Jeśli jest taki zapis w statucie, to jest niezgodny z przepisami
    • nangaparbat3 Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 21:27
      Niewysokim, drobnym chłopcom jest naprawdę ciężko w zespole, w którym wszyscy czy prawie wszyscy, w tym wiele dziewczynek, są od nich więksi. Powrót do nauczania stacjonarnego po indywidualnym jest bardzo trudny, pod każdym względem, także kondycyjnie. A tak - podrośnie, fizycznie i psychicznie dojrzeje choć trochę, nauka łatwiej mu pójdzie, będzie miał więcej czasu dla siebie, będzie znał przynajmniej część nauczycieli osobiście, to też go wzmocni.
      Ale ja bym postawiła pewne warunki: udział w jakichś zajęciach popołudniowych
      Grupa socjoterapeutyczna obok indywidualnej psychoterapii.
      No i na wiosnę podjęcie decyzji, ważne żeby chłopiec był do niej w pełni przekonany.
      • wrota.do.lasu Re: Powtarzanie klasy LO 16.12.25, 21:29
        Chodzi na jakies grupowe zajęcia, do psychologa, i angielski do szkoły językowej. Z ojcem na basen, siłownię, lubi piłkę
    • kaki11 Re: Powtarzanie klasy LO 17.12.25, 03:01
      Myślę, że może mieć sens, o tyle, ze osobie która ma problemy z relacjami, zamyka się w momencie hejtu, i ma jakiś rodzaj szkolnej fobii łatwiej będzie się zgrać idąc do nieznającej się jeszcze grupy, niż dołączając do klasy ludzi którzy już się znają, mają potworzone grupki, relacje itd. Tak, to też się może udać, ale jeśli klasa będzie bardziej zamknięta, albo nie daj Boże trafi się tam hejter to może znowu być problem.
    • zerlinda Re: Powtarzanie klasy LO 17.12.25, 06:32
      A skąd pewność, że teraz będzie chodził? Przecież może mu coś nie pasować w klasie, ktoś coś powie, spojrzy nie tak? Będzie w razie czego potrafił nad tym przejść do porządku?
      • raczek47 Re: Powtarzanie klasy LO 17.12.25, 06:37
        System wychowuje kaleki społeczne.
        Jest fobia szkolna, będzie fobia relacyjna i pracowa. I młody człowiek ani nie podejmie pracy ani się z nikim nie zwiąże, dostanie rentę i będzie na utrzymaniu podatników całe życie.
        Nauczanie indywidualne powinno być tylko w przypadku ciężkich chorób np.serca czy płuc, kiedy każdy krok jest wysiłkiem a nie dlatego, że dziubdziuś się stresuje, bo nauczyciel prosi do odpowiedzi przy klasie.

• pffpffpff Re: Powtarzanie klasy LO 17.12.25, 07:01
          Widzisz, czasem jest tak, że ta fobia społeczna to wierzchołek góry lodowej, pod którym kryją się inne problemy.
          Więc Twoje podejście jest krzywdzące.
          Może gdyby rodzice takich dzieciaków, jak ta skacząca na s8, nie traktowali w ten sposób, jak Ty, czyli klasyczne: „weź się ogarnij”, problemów czy zachowań nastolatków, nie dochodziłoby do takich tragedii.

A wiesz co jest najgorsze? Że takie, jak twoje nastawienie do młodzieży i dzieci ma niestety większość nauczycieli.

Proponuję Tobie, że kiedy będziesz w ciężkiej depresji, albo poczujesz się odtrącana przez grupę w pracy, czy wśród znajomych, a menopauza sprawi, że zaczniesz się pocić rzęsiście na spotkaniach, staniesz przed lustrem i sobie to swoje podejście przypomnisz.
        • pffpffpff Re: Powtarzanie klasy LO 17.12.25, 07:03
          Durna babo!

Ps. Wolałabym dać się 500 razy nabrać uczniowi cwaniakowi, niż przez takie podejście jak Twoje mieć jedno dziecko, które tak skategoryzowałam, na sumieniu.
        • princy-mincy Re: Powtarzanie klasy LO 17.12.25, 09:22
          Glupio piszesz.
          System zadnych kalek nie wychowuje, to sa ludzie, ktorzy sa chorzy.
        • nick_z_desperacji Re: Powtarzanie klasy LO 17.12.25, 11:39
          Dzielisz choroby na lepsze o gorsze? Z problemami z sercem też można iść, powlokutku i dojdzie, szkolny budynek w końcu nie jest taki duży?
    • skumbrie Re: Powtarzanie klasy LO 17.12.25, 06:56
      Co myślą ematki, jest bez znaczenia.
      Czy rodzice rozmawiali już z dyrekcją liceum, a ta się zgodziła na ten pomysł? Jeśli nie rozmawiali, niech zrobią to czym prędzej, żeby pod koniec roku nie okazało się, że nici z planu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka