red-abc 21.07.15, 12:15 Mój synek jest bardzo drobny - ma 2,1 i mierzy 85-86 cm przy wadze nieco ponad 12 kg. Czy ktoś ma podobny problem i mógłby mi pomóc? Pediatra każe czekać.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nevada_r Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 12:19 To słuchaj pediatry i nie marudź. Jest zdrowy? Jak jest, to nie jęcz, wolałabyś mieć zapasionego grubasa? Odpowiedz Link Zgłoś
red-abc Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 12:25 Ale dzieciaki w jego wieku są średnio o pół głowy wyższe, co będzie dalej, jak pójdzie do przedszkola albo przestanie rosnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
carmelita81 Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 12:34 Wagowo to chyba w normie jest - moje też waży koło 12 kg i zdecydowanie nie wygląda na zachuchodzne. Wzrostu ma więcej ale dzieci są różne. Skoro pediatra każe czekać to czekaj - może być tak że za 2-3 mce ruszy w górę i przerośnie kolegów. A Ty i tatuś jakiego,wzrostu jesteście? Może to,cecha genetyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
nevada_r Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 12:35 Ktoś musi być najmniejszy. I nie ma najmniejszego sensu martwić się "co by było, gdyby", skoro pediatra nie widzi problemu. Dzieci rosną w różnym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
red-abc Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 12:44 Nie sądzę, by przerósł kolegów bo od urodzenia jest raczej niski... Ja 168, tata 172 cm Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 12:50 No ale jaki jest z tym problem? Że nie będzie podrywał wysokich dziewczyn? O co się konkretnie martwisz? Zdrowy w końcu, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
red-abc Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 12:54 że będzie bardzo odstawał od grupy, a dla chłopaka wzrost jest ważny. już teraz nikt mu nie daje 2 lat, tylko np. 1,5 r. i ciągle muszę mówić, że już skończył 2 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 16:54 Piękna, dla CIEBIE wzrost jest ważny. Najwyraźniej. Jemu to póki co nie przeszkadza. Lepiej buduj w nim poczucie własnej wartości, żeby tak zostało. Bo jak na razie zamartwiasz się rzeczą, na którą KOMPLETNIE NIE MASZ WPŁYWU! No i co Ci z tego przyjdzie? Co jemu to pomoże? Chyba nic. Ja też odstawałam od grupy. Od wielu grup. Nie dość szczupła (albo raczej za gruba), ciuchy nie te, za mało piłam. Łolaboga ale dramat. Grupa to nie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 17:16 niski ojciec, niskie dziecko. Żaden dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 13:44 Wagę ma na tym samym centylu co wzrost. Okolice 25 centyla. Czy cały czas miał takie proporcje, czy ostatnio przybrał więcej? Bo jeżeli przybrał, to znaczy że czeka was skok wzrostowy (powinien nastąpić już wkrótce). Moje dzieci bardzo dużo rosły właśnie w okolicach 2lat i aż do 3 lat. tak czy inaczej 25 centyl jest dla ludzi i na razie po prostu czekaj Odpowiedz Link Zgłoś
paulinus2001 Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 13:55 Wg mnie wszystko w normie. Mój syn na bilansie 2 latka ( w wieku 2,2) miał 88cm i ważył niecałe 11kg. Teraz ma 3,5 roku i waży 14,5 kg i mierzy 101cm. Też raczej jest niższy od pozostałych dzieci w przedszkolu od siostry bliźniaczki o 4cm, ale cały czas rośnie i jest ok 25 centyla jeśli chodzi o wzrost i około 10 jeśli chodzi o wagę, wiec się nie przejmuje. Każde dziecko rośnie we własnym tempie. Najgorzej jest jak dziecko nie rośnie, albo wypada poza siatkę centylową, wtedy powinno się zapalić czerwone światło. A Ty szukasz problemu tam gdzie go nie ma, Twój mąż jest raczej niski jak na mężczyznę z tego co podałaś, więc raczej małe szanse, że syn będzie wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
red-abc Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 17:35 No właśnie problem w tym, że wzrost jest na ok. 3 centylu.. Zdarzyło się, że był pod siatka jak miał około 1,5 roku teraz na siatkę wskoczył ale trzyma się na samym dole Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 22:12 źle odczytujesz siatki, na polskich jest na 10-25 a na siatkach who powyżej 15 www.who.int/childgrowth/standards/cht_hfa_boys_p_2_5.pdf?ua=1 nawet na najbardziej "surowej" stronie tacy jak ja, twoje dziecko jest na 10 centylu, a od dobrego 25 centyla różnią go 2 centymetry, to jest tyle co nic. Obserwuj czy rośnie, bo na razie nie odstaje znacząco od normy i nie jest to powód do niepokoju. Jeżeli przez 2-3 miesiące będzie dalej spadał na siatkach, to trzeba iść do endokrynologa (możesz się profilaktycznie już zapisać). Na chwilę obecną możesz zbadać tsh, bo ma stosunkowo wysoką wagę w porównaniu ze wzrostem. Mógłby być wyższy przy tej wadze. w tym wieku jest duży skok wzrostowy, dzieci rosną po centymetr i więcej miesięcznie, a różnice między kolejnymi centylami to kwestia jednego, 2cm Dla przykładu, 89cm to już 50ty centyl... Czyli twoje dziecko od 50 (!) centyla różnią 3 cm. Do pomiarów statystycznych należy podchodzić z głową Odpowiedz Link Zgłoś
red-abc Re: Bardzo drobny dwulatek 22.07.15, 08:05 No jak, na tacy jak ja przy wzroście 85,5 (uśredniony, bo rano ma nieco więcej niż po południu) wychodzi 6 centyl ma nieco ponad 2 lata i miesiąc on na siatkach nie spada na razie, ale jest na samym dole Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Bardzo drobny dwulatek 22.07.15, 11:06 red-abc napisała: > No jak, na tacy jak ja przy wzroście 85,5 (uśredniony, bo rano ma nieco więcej > niż po południu) wychodzi 6 centyl ma nieco ponad 2 lata i miesiąc > on na siatkach nie spada na razie, ale jest na samym dole Niektore dzieci tak maja. Jesli nie spada i wciaz jest w siatce to ok. Zauwaz ze wy tez nie jestescie wysocy. Jak rodzina? Czasem dzieci dziedzicza akuray te geny po niskim dziadku itp. Jednak dam ci rade. Popros lekarza aby zlecono testy krwi, zeby sprawdzic hormony tarczycy i witaminy zelazo, vit D,. Ja jestem niska, mam 161 a maz 178, mamy corke ktora jest ze wzrostem w normie i zawsze byla, i mamy tez syna ktory byl z waga i wzrostem ok ale od 4-go roki zycia,spowolnil ze wzrostem. Po 3 latach okazalo sie ze ma niedoczynnosc tarczycy. Zaczal rosnac i jest juz na sdednich wielksciach a nie najnizszych ze wzrostem ale z waga jest wciaz bardzo nisko. Vit d ma na wlasciwym poziomie ale zelazo nie zawsze,dlatego suplementujemy wg zalecen lekarza. Syn dostal tez skierowanie do dietetyka bo waga stoi w miejscu. Za kilka dni bedzie mial 8 lat, ma 126cm wzrostu ale wazy 20 kg. Wciaz z waga jest w siatce ale najnizej stad decyzja o skorzystaniu z pomocy dietetyka. Odpowiedz Link Zgłoś
red-abc Re: Bardzo drobny dwulatek 22.07.15, 11:18 Rodzina z mojej strony wysoka, z męża teść bardzo niski, ale już brak męża 180 cm. Czyli może być tak, że syn odziedziczył wzrost tylko po jednym dziadku i będzie miał 160 cm??? Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Bardzo drobny dwulatek 22.07.15, 11:46 red-abc napisała: > Czyli może być tak, że syn odziedziczył wzrost tylko po jednym dziadku i będzie > miał 160 cm??? Moze tak byc. Jesli dziecko jest zdrowe (sprawdz tarczyce, poziom vit, min) to obawiam sie nic z tym nie zrobisz, przestan sie wiec tym stresowac. Niski wzrost to nie koniec swiata. Sa dzieci z powaznymi chorobami, nieuleczalnymi i to sa problemy, ktore gdyby zniknely a zostal tylko niski wzrost rodzice uznaliby sie najszczesliwszych na swiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Bardzo drobny dwulatek 22.07.15, 11:49 Tego nikt Ci nie powie ile będzie mierzył ostatecznie. Mój mąż był niski aż do momentu gdy w 8 klasie urósł 20 cm. Nasz syn póki co jest mały, a jego kuzynka, której rodzice są od nas niżsi wychodzi z siatek górą. Zrób badania dla świętego spokoju, a jak będą w normie, to po prostu zaakceptuj syna takim jakim jest i ciesz się, że to Wasze jedyne 'zmartwienie'. Im bardziej będziesz widzieć w tym problem, tym bardziej dziecko będzie to odczuwać. Chciałabyś tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
red-abc Re: Bardzo drobny dwulatek 22.07.15, 11:52 jasne, że nie. Ale chłopak dorosły mający 160 cm szczęśliwy z tego powodu nie będzie. Do tej pory myślałam, że jest tak, że dzieci przerastają rodziców,a teraz gdzieś przeczytałam, że może być po dziadku i to już mnie martwi, że pojawią się bardzo duże dysproporcje Odpowiedz Link Zgłoś
nevada_r Re: Bardzo drobny dwulatek 22.07.15, 11:54 Jak mu wmówisz traumę z tego powodu, to na pewno będzie mieć problem. NIE MASZ WPŁYWU na to, ile urośnie, przestańże jęczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Bardzo drobny dwulatek 22.07.15, 12:00 Nie masz na to wpływu ile będzie mierzył, a teraz to zdecydowanie za wcześnie, żeby coś wyrokować. Może być niski, może kiedyś skoczyć o 2 rozmiary. Teoretycznie tak jest, że każde następne pokolenie jest wyższe od poprzedniego, ale to tylko statystyka. Nie przerosłam swoich rodziców, moja siostra tak. Wyluzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Bardzo drobny dwulatek 22.07.15, 12:15 red-abc napisała: > Ale chłopak dorosły mający 160 cm szczęśliwy z tego powodu nie będzie. Jasne, tak jakby zadowolenie w zyciu zalezalo od wzrostu. > Do tej pory myślałam, że jest tak, że dzieci przerastają rodziców,a teraz gdzie > ś przeczytałam, że może być po dziadku i to już mnie martwi, że pojawią się bar > dzo duże dysproporcje Moze,ale zazwyczaj przerasataja dziadkow. Poza tym po co ty sie tym martwisz, jesli twoje dzoecko nie ma zadnych innych problemow ze zdrowiem a tylko geny zdecyduja o wzroscie to sie z tym pogodz bo i tak nic na to nie poradzisz. Nie przekaz przypadkiem dziecku swoich dzownych odczuc bo wpedzisz go w kompleksy i wtedy bedzie mial prawdziwe problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: Bardzo drobny dwulatek 06.08.15, 12:00 A to wybierając na ojca dziecka niskiego faceta, sama będąc niska, miałaś nadzieję, że wasze dziecko będzie miało wzrost koszykarza ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina.90 Re: Bardzo drobny dwulatek 24.07.15, 15:15 Czy Ty mierzysz dziecko codziennie? A nawet częściej? Juz pokazujesz synowi, że te centymetry są bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 20:23 Mój syn mając 2 lata miał jakieś 12,5 kg i 88 cm wzrostu. Ale pomóc ci nie mogę, bo to nigdy nie był dla mnie problem. Przeciwnie - małe wszyscy kochają Dziś ma prawie 7 lat, nadal jest mały, większość rówieśników jest od niego wyższa i nadal nie jest to dla nikogo problemem. Dla odmiany jego młodszy brat w wieku 16 miesięcy ma z 90 cm wzrostu i waży około 14 kg (mniej więcej, w każdym razie ubrania nosi 92-98). Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 20:55 W czym my możemy Ci pomóc? W zaakceptowaniu własnego dziecka, czy w pokierowaniu do innego lekarza? Jeśli zależy Ci na drążeniu tematu wybierz się do endokrynologa. Moje dziecko ma prawie dwa lata 82 cm i około 13 kg wagi. Martwiłam się, bo ja też jestem bardzo niska i bardzo z tego powodu cierpiałam w szkole. Jedyna recepta to praca nad poczuciem własnej wartości i akceptacją malucha takim jakim jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Bardzo drobny dwulatek 21.07.15, 21:16 Chyba żartujesz, że Twój syn jest drobny. Mój jest niewiele młodszy, do takiej wagi i wzrostu na pewno w tym wieku nie dobije. Masz dziecko w normie i nie szukaj problemów tam, gdzie ich nie ma. Lepiej tak niż gdyby trzeba było go odchudzać. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Bardzo drobny dwulatek 22.07.15, 13:21 Moj ma 27 miesiecy i mierzy 85 cm. Przebadany-zdrowy. Uwielbiam go takim jaki jest. I Tobie tez to radze. Nie przerzucaj swoich lekow i zmartwien na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Bardzo drobny dwulatek 23.07.15, 07:05 Moja 3,5 latka waży 12,5 kg. No tyle waży, co jej zrobię? Wzrostu ma trochę więcej, z 94 ostatnio. Druga ma 97cm i 14kg. Moje dziewczyny zawsze były malutkie, urodzone 2,3 i 2,5, potem fajnie rosły, ale no cóż, tak mają czasem bliźniaki, że są mniejsze. Mnie to nie przeszkadza, lekarzowi nie przeszkadza, teściowej przeszkadza, ale jej zdanie tutaj zlewam. Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Bardzo drobny dwulatek 24.07.15, 16:04 Wuika ja kocham Twoją sygnaturkę Zwłaszcza, jak się nie wysypiam od 3ch lat przez małe dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
helenaizuza Re: Bardzo drobny dwulatek 23.07.15, 09:38 Moja w wieku 2 lat ważyła ok 12 kg i miała 86-87. Nie odbiegała w żaden sposób od dzieciaków żłobkowych. Była średnia. Teraz ma 3,1 i waży 13 kg i ma 95 cm. Wciąż jest średniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa17 Re: Bardzo drobny dwulatek 23.07.15, 11:22 Mam w domu dwa egzemplarze jeszcze drobniejsze- na 2 lata po 83 cm i 9,5kg. Starszy ma teraz 4,5 roku, 13 kg i 102 cm. Ja troche rozumiem twoj niepokoj, tez martwie sie wzrostem syna bo to ze jest maly mocno rzuca sie w oczy i rozne komentarze slysze. Na razie obserwuje, zrobilam podstawowe badania ( morfo, tsh, ft3 i ft4). Biore poprawke ze nie jestesmy wysocy, ze maz tez dosc pozno strzelil w gore. Teraz syn zaliczyl spory skok- w pol roku urosl 6cm i nawet spod siatek wskoczyl na prawie 10 centyl. Odpowiedz Link Zgłoś
red-abc Re: Bardzo drobny dwulatek 23.07.15, 12:35 Kropkaa17, masz bliźniaki o takim wzroście, czy starszy miał 83 jak miał dwa lata? I który skok zaliczył? Mój też ostatnio wydaje mi się, że rośnie ok cm na miesiąc, ale boje się, że przez to,że są wakacje.. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa17 Re: Bardzo drobny dwulatek 23.07.15, 12:56 Dwojka w roznym wieku ale na 2 lata na bilansie wymiary identyczne. Starszy teraz 4,5 i 102 cm, mlodsza wiek 2,8 i 89 cm. Starszy niby wczesniak i hipotrofik ale predzej czy pozniej powinien nadrabiac. Skok ewidentnie zalicza teraz, tak jak pisalam 6 cm w pol roku gdzie wczesniej miedzy 2 a 4 rz przybylo tylko 14 cm. Bede pilnowac tego wzrostu, jak cos to uderze prywatnie do endo i bede nalegac na dokladniejsze badania. W przeciwienstwie do przedmowczyn nie uwazam ze niski wzrost to nie problem dla chlopaka. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Bardzo drobny dwulatek 23.07.15, 15:27 > W przeciwienstwie do przedmowczyn nie uwazam ze niski wzrost to nie problem dla > chlopaka. Nie jest, gdy najbliżsi nie robią z tego problemu. Mój mąż ma 163 cm wzrostu, ukończone dwa kierunki studiów, własna firmę, kochającą rodzinę, przyjacół i jest szczęśliwym człowiekiem. Ja mam 150 cm, nasza córka jest również niskorosła, od początku poniżej siatek centylowych. Zdrowa, lubiana, posiada liczne grono koleżanek, szczęśliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Bardzo drobny dwulatek 23.07.15, 22:40 W przeciwienstwie do przedmowczyn nie uwazam ze niski wzrost to nie problem dla > chlopaka. Może być problemem, ale nie musi. Natomiast na pewno będzie, gdy matka będzie już od żłobka zamartwiać się i okazywać, że niski wzrost jest gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa17 Re: Bardzo drobny dwulatek 24.07.15, 16:19 A wiesz kto teraz najbardziej zwraca uwagę na to? Obcy. Praktycznie każde wyjście z dziećmi wiąże się z tym ze mniej lub bardziej obcy komentują ( szczególnie że syn ma też inne wady wrodzone/ problemy rozwojowe). I tylko "jaki drobny, jaki chudy,mama Cię nie karmi, może jeszcze urośniesz" itd . I on to zwyczajnie słyszy, teraz nawet mnie pyta "mamo jestem duży? a jak będę jadł to urosnę jeszcze?" W przedszkolu też jest "ten mały", tzn w tym wieku dzieci jeszcze nie dokuczają, wręcz przeciwnie ale wiem że w szkole to się może zmienić. I nie, nie przelewam swoich lęków na niego, ot zwykła troska o zdrowie. Tak jak dbam o inne rzeczy np chodzimy do stomatologa/ ortodonty/logopedy tak też przyglądam się temu jak rośnie żeby odpowiednio zareagować jak będzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Bardzo drobny dwulatek 24.07.15, 21:58 W dzisiejszych czasach dzieci są raczej grubsze niż chudsze, może dlatego się dziwią. Widzę to w szkolnej szatni, w naszych czasach tego nie było, brzuszki u chłopaków w wieku wczesnoszkolnym! Są trochę wyżsi od mojego syna, co z tego, kiedy na 10 cm przypada 20 dodatkowych kilogramów. Ale dziwnych ludzi spotykasz, ja mam raczej drobnych synów i nawet jak ktoś mówił że są drobni to ja to traktowałam jako komplement. Na pewno nikt nie wyskoczył z chamskim komentarzem typu mama cię nie karmi. Przydałaby się jakaś cięta riposta wujka Staszka. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik-wroc Re: Bardzo drobny dwulatek 25.07.15, 00:45 Pani w sklepie do mojego 3-latka przy zakupie butów: 'ty w ogóle coś jesz, że jesteś taki malutki?'. Na co synek 'na szczęście nie tyle co pani'. Udało mu się (pewnie przypadkiem) bo kobieta miała sporą nadwagę Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa17 Re: Bardzo drobny dwulatek 25.07.15, 11:22 Przykłady z ostatnich dwóch dni. Młodsza na adaptacji w pkolu, syn nam towarzyszy. Oczywiście zdziwienie innych rodziców że to nie on jest nowy tylko już do zerówki bo "taki mały". Panie do córki: jesteś taka malutka jak twój brat, a jaka jesteś leciutka. Jakaś matka: ale jesteś chudzinka, jakie paluszki, a jaka drobniutka buzia. Dentysta rzuca od drzwi widząc syna w spodenkach: o rany, jakie chude nogi. Pięć groszy dorzuca teściowa: wnusiu, ty chyba w końcu zacząłeś rosnąć. Brat męża: chudzino, nawet M cię przerosła (cóż, M ma 2,5 roku a waży prawie 20 kg) I sąsiadka spotkana na ulicy: mój Jasiek teraz urósł ale widzę że twój syn nadal mały, młodsza też drobniutka. Nawet jeśli połowa tego jest rzucona w przyjaznym tonie to wierz mi, ma się w końcu szczerze dosyć. Dlaczego nikt nie może powiedzieć np ' ale masz fajną koszulkę z dinozaurem", dzieciak na pewno by się ucieszył. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik-wroc Re: Bardzo drobny dwulatek 25.07.15, 15:14 Tekst 'ale ja urosnę a ty nie zmądrzejesz' jest u nas wpojony od 2r.ż i powtarzany do każdych dzieci które wyzywają go od małych. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Bardzo drobny dwulatek 25.07.15, 14:45 Służę ciętą ripostą. Moja znajoma ma bliźniaki jednojajowe, jeden z nich sporo mniejszy i szczuplejszy, paradoksalnie mniej chorowity i lepiej radzący sobie w szkole. Na wszelkie uwagi typu "jaki on chudziutki i malutki" znajoma odpowiada " ale za to w urodę i w inteligencję mu poszło, pani dziecko (jeśli akurat jest w pobliżu) nigdy mojemu nie dorówna." Zawsze działa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik-wroc Re: Bardzo drobny dwulatek 23.07.15, 23:54 Pewnie nie pocieszy cię, że niektórzy mają gorzej, ale mój synek na bilansie dwulatka miał 78 cm i niespełna 10 kg wagi. Obecnie ma 3l3m mierzy tyle co twój synek i waży 11 kg. Ja sama jestem niska 150 cm i nigdy nie miałam z tego powodu kompleksów czy problemów. Może wkurza mnie kupowanie spodni czy butów, ale to tylko tyle. Natomiast synkowi czasem już 'obrywa' się za jego niskorosłość - przezywają go dzidzią, śmieją się, że gdzieś się nie umie wdrapać (ponad 10 cm niższy od rówieśników) jednak synek jak na ten moment nie bierze tego do siebie. Staramy się mu podpowiadać jak ma się bronić, budujemy pewność siebie... zobaczymy co będzie dalej. Pytanie, co ty POWINNAŚ zrobić dla swojego dziecka? Moim zdaniem obserwować. Mierzyć DOBRZE co 3 miesiące i sprawdzać czy rośnie tyle ile powinien. I przestać przy nim mówić że jest niski. Próbować budować pewność siebie, zwrócić uwagę na rozwój fizyczny, bo w wieku 3-4 lat dzieci bardziej wyśmiewają za barak umiejętności wchodzenia na drabinki niż za wzrost. Co MOŻESZ zrobić dla swojego dziecka? Na tym etapie, dla świętego spokoju, sprawdzić morfologię, tsh, ft4, zastanowić się nad problemami gastrologicznymi i ewentualnie iść w tę stronę. Trochę to działania na wyrost, ale nie zaszkodzą. Jaka jest przyszłość twojego dziecka? Na szczęście w dzisiejszych czasach jeśli czegoś nie przeoczysz, najprawdopodobniej twoje dziecko będzie normalnego wzrostu - tzn między 3-97 centylem. Prawdopodobnie albo utrzyma się tego centyla, który ma, albo w okresie dojrzewania nagle podskoczy i będzie nawet wyższy niż obecne pomiary na to wskazują. Jeśli byłoby inaczej, jeśli w którymś momencie życia zauważysz że znacznie spowolnił wzrost w stosunku do norm to takie rzeczy w dzisiejszych czasach się diagnozuje i leczy. My jesteśmy po diagnozie, synek niedługo otrzyma hormon wzrostu, który będzie miał przez kilkanaście lat podawany w zastrzykach. Niemal na pewno będzie dorosłym o normalnym wzroście. Jak widzisz sytuacja jest dobra. Twojemu dziecku na 99,9% nie grozi wzrost karła. Niemal na pewno będzie facetem o normalnym wzroście - wysokim lub niskim ale NORMALNYM. Takim, za którym nikt nie będzie oglądał się na ulicy i nikt wytykał z tego powodu palcami. Więc trzymaj rękę na pulsie, kontroluj (w rozsądnych odstępach czasu!) wzrost syna i reaguj gdyby coś było nie tak (w co osobiście wątpię ). Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Bardzo drobny dwulatek 24.07.15, 18:23 A na co trzeba dokładnie zwracać uwagę i co powinno niepokoić? To że jest na 3 centylu, to że czasem z niego spada czy brak przyrostu? Robiłam synowi badania tsh,r4 i r3 i sa w normie. Czy warto je powtórzać? Czy to już znaczy że hormony są ok i zostawić dziecko w spokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
kasik-wroc Re: Bardzo drobny dwulatek 24.07.15, 21:25 Tsh 'w normie' nie zawsze znaczy w normie. Normy są różne. Generalnie powinno by ok 2. To że jest na 3 centylu jest ok o ile z niego nie spada i wagę ma również tak do 25 centyla. Niepokoić powinno: - spadnięcie z 3 centyla, ale nie że spada na miesiąc a potem nadrabia, raczej bycie pod 3 centylem pół roku lub dłużej, - Opóźnione tempo wzrastania (tutaj tabela: chceurosnac.pl/forum/topic.html?id=519) w obserwacji półrocznej lub dłuższej, co w praktyce też będzie oznaczało spadnięcie z centyla. >Robiłam synowi badania > tsh,r4 i r3 i sa w normie. Czy warto je powtórzać? Czy to już znaczy że hormony > są ok i zostawić dziecko w spokoju? Jak rozumiem chodzi o ft3 i ft4. Jeśli są ok (ale w rzeczywistych normach) to można założyć że tarczyca jest zdrowa. Oczywiście warto te badania powtarzać ale raczej przy okazji kucia do innych lub w przypadku, gdyby coś niepokoiło. Natomiast w żaden sposób wyniki te nie świadczą o tym czy hormon wzrostu jest ok (że już nie wspomnę o dziesiątkach innych hormonów w organizmie). Diagnostyka prawidłowego wydzielania hormonu wzrostu nie jest jednak łatwa - wymaga chociażby kilkukrotnych hospitalizacji, w związku z tym wykonuje się ją tylko wtedy gdy są realne podejrzenia że coś w tej kwestii może być nie tak (dziecko poniżej 3 centyla, spowolnione przyrastanie itp). W przypadku autorki wątku nie ma moim zdaniem podstaw do takich podejrzeń na tym etapie. Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Bardzo drobny dwulatek 24.07.15, 22:12 Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za literówki -pisałam z telefonu i sobie "poszalał" Pytając miałam na myśli mojego syna. Chłopak jest niski. Był czas że nie przyrastał, tak w okresie 8-11 r ż , chyba nie było żadnego przyrostu, ale zmagał się wtedy z bezdechem afektywnym - widać było że bezdechy zanikają. Uznaliśmy, że pewnie wymaga to dużej pracy organizmu. Po wakacjach czeka go bilans dwulatka, to przyjrzę się tym przyrostom. Do tej pory raczej bywał na 3 centylu. Nasza pediatra wykazuje ignorację w tym zakresie (bo ja jestem niska) Jakoś argument, że mąż jest wyższy do niej nie przemawia... Wolę trzymać rękę na pulsie. Dzięki jeszcze raz za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Bardzo drobny dwulatek 24.07.15, 22:31 Sprawdziłam teraz jego wymiary i w 20 mies życia miał 81 cm i 11 kg wagi. Czyli był mniej więcej na 3 centylu jeśli nie niżej ( wzrostowo). Na dwa latka powinien dobić do 84cm. Poczekamy,, zobaczymy czy mu się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Bardzo drobny dwulatek 24.07.15, 22:39 81cm to prawie 15 centyl a do 50 centyla brakuje mu 3cm. W tym wieku centyle są blisko siebie a błąd pomiarowy i odgrywa wielką rolę: www.who.int/childgrowth/standards/cht_lfa_boys_p_6_2.pdf?ua=1 W tym wieku jest ogromny skok wzrostowy. mój starszak miał na 20m 82 cm przy 9kg wagi. W wieku 2 lat miał 11kg i 88 wzrostu. A na 3 lata 13kg i 98 wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Bardzo drobny dwulatek 24.07.15, 23:53 O, dzięki Siatki WHO są nieco inne niż te nasze, w książeczkach. Sprawdziłam też wzrost starszej córki i jak na razie idą łeb w łeb. Generalnie nie martwię się, że syn skończy na moim wzroście, choć dzieci w wieku szkolnym potrafią być okrutne. Ale do szkoły jeszcze trochę czasu chłopakowi zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik-wroc Re: Bardzo drobny dwulatek 25.07.15, 00:43 Dokładnie, w Polsce do diagnostyki wzrostu wykorzystuje się siatki 'dzieci warszawskich'. W innych krajach korzysta się np z WHO ale wtedy uznaje, że norma to 10-90 centyl (nie jak u nas 3-97). akn82 - historię bym olała zwłaszcza, że mierzenie dziecka poniżej 2 lat często jest bardzo niedokładne, że o niemowlaku nie wspomnę (pomiarów na leżąco w ogóle nie powinno się brać pod uwagę). Zrób sobie stanowisko pomiarowe w domu - bez listwy, z zamontowaną na stałe miarką i tam mierz zawsze o tej samej porze i zawsze 3 razy po przejściu się. Potem wyciągaj średnią. Teraz synek jest w siatkach na bank więc jest ok. Zmierz go za kilka miesięcy, potem jeszcze kilka i zobaczysz jak to się przedstawia. Na pomiarach pediatry nie bazuj. Spokojnie do 3 r.ż masz czas na obserwację, bo wcześniej diagnostyki hormonu (poza skrajnymi przypadkami) i tak się nie robi. Gdybyś zauważyła że np w pół roku nie urósł nic to oczywiście reaguj = idź do endokrynologa a najlepiej do ośrodka zajmującego się niskorosłością. Sprawdź koniecznie czy wyniki TSH są na 100% prawidłowe. 7 też jest w normie ale przy 7 to trudno urosnąć. Możesz zbadać poziom wit D3 - bardzo duży wpływ na rośnięcie, a jak suplementujecie jak w ulotce lub wcale to na 90% ma niedobory. Innym mało inwazyjnym badaniem jest RTG nadgarsta na wiek kostny. Sam wynik o niczym nie świadczy ale gdyby był niski to tym bardziej trzeba obserwować, bo może coś jest na rzeczy. Gadanie o niskich rodzicach włóż między bajki. Ja mam 150 cm wzrostu, mąż ok 170. Synek jest niski ale już wiemy że to nie 'po rodzicach' tylko dlatego, że jego przysadka nie wydziela hormonu. Jeśli go nie będziemy leczyć może się zatrzymać nawet na 130 cm. Gdybyśmy bazowali na 'niskich rodzicach' obudzilibyśmy się z badaniami być może dużo za późno. Natomiast ja tu mówię o sobie, o chłopcu który na 2 latka nie miał 80 cm, a teraz w wieku 3l3m ma 86,7 cm. Twój jest dużo większy więc na razie spokojnie - pilnuj tematu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Bardzo drobny dwulatek 25.07.15, 09:21 Dziękuję za wiadomość Stanowisko mamy w domu, bo doglądam córkę. Ale syn nie chciał się mierzyć Argumentacja pediatry - Pani jest niska to i dzieci może będą mnie irytuje. Bo dlaczego nie ma myślenia - mąż ma 180 to może coś jest na rzeczy, skoro dzieci są niskie ... Powiedziałam jej to i zasugerowała "czekanie i obserwowanie" Córka natomiast zwykle była wagowo na 3 i poniżej. Syn za to jest "klupcia" 25 i nieco wyżej. Pozostaje mi czuwać. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa17 Re: Bardzo drobny dwulatek 25.07.15, 11:12 A czy taki wynik jest ok? tsh 2,5 mlU/L ft3 4,44 pg/ml ft4 1,11 ng/dl Odpowiedz Link Zgłoś
rhysmeyers22 Re: Bardzo drobny dwulatek 25.07.15, 11:40 Moja corka ma 2 lata i 3 miesiące.wazy 13 kg i ma 94 cm wiec waga 65 centyl a wzrost 90 jak wyliczył pediatra.najwazniejsze żeby waga nie szła w dół,jak mi powiedział a reszta to kwestia indywidualna każdego dziecka,owszem Sa te siatki i wyliczenia ale nie ma co od razu siać paniki. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Bardzo drobny dwulatek 25.07.15, 14:55 A ty nie możesz w równie przyjaznym tonie, z uśmiechem na ustach odpowiedzieć: "o matko, ale nadwaga, mam nadzieję że już chodzi na gimnastykę korekcyjną, bo z takimi gabarytami na pewno już ma problemy z kręgosłupem. Coś w ten deseń, żeby w pięty poszło. Kiedyś pamiętam jak z córką (miała wtedy trzy lata) weszłam do sklepu i pani ekspedientka (wysoka) jak się dowiedziała ile młoda ma lat, zaczęła lamentować: " o Boże, jaka ona malutka, jaka tragedia dla dziecka, moja też ma trzy lata i już mi do pępka sięga". Odpowiedziałam wtedy: "nie ma się pani czym chwalić, moja mi też sięga do pępka". Mam 150 cm wzrostu, a babę zatkało.... Odpowiedz Link Zgłoś
anci_2108 Re: Bardzo drobny dwulatek 26.07.15, 10:28 Mój syn jest pod obserwacją pediatry i endo. Urodził się książkowy 52 cm i 3150 g, parę dni po terminie, sn. Kilka dni temu na bilansie 2latka ważył 10,7 kg i mierzył 81,5 cm, jest poniżej 3 centyla. Obserwujemy go od ponad pół roku, rośnie ale wolno, lecz rośnie. Wyniki badań ( igf-1, kortyzol, tsh, ft4, ft3 itp.) idealne. Więc albo taka jego uroda, albo niebawem syn będzie diagnozowany w szpitalu pod kątem nocnego wyrzutu hormonu wzrostu.. LECZ, do 2 r.ż dzieci bazują na hormonach matki, ciąża, połóg, kp...od 2 roku zaczynają same wytwarzać gospodarkę hormonalną. Teraz jestem spokojna , bo wiem. Syn jest pod obserwacją, a ja nie rozkminiam, nie kopię po necie, nie porównuję, tylko czekam. A przede wszystkim ufam lekarzom, bo "problem" został wychwycony i zauważony wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
red-abc Re: Bardzo drobny dwulatek 26.07.15, 11:48 LECZ, do 2 r.ż dzieci bazują na hormonach matki, ciąża, połóg, kp...od 2 roku zaczynają same wytwarzać gospodarkę hormonalną Co to znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Bardzo drobny dwulatek 29.07.15, 13:49 Zobacz tutaj : www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfh_boys_p_2_5.pdf?ua=1 www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_2_5.pdf?ua=1 www.who.int/entity/childgrowth/standards/cht_hfa_boys_p_2_5.pdf?ua=1 Stosunek wzrostu do wagi jest ok, pewnie taka jego uroda. Nawet nie obejrzysz się jak strzeli i przegoni rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d sadzac po rodzicach 29.07.15, 18:25 to 190 raczej nie bedzie mial... zdaje sie, ze mimo to miesci sie jeszcze w granicach siatki centylowej, choc faktycznie w dosc dolnej czesci. Moze na wszelki wypadek skonsultuj sie jeszcze z jednym lub dwoma padiatrami, kto wie...lepiej chuchac na zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
red-abc Re: sadzac po rodzicach 06.08.15, 07:58 No i spotkaliśmy chłopca młodszego a pół głowy jak nie więcej wyższego.. Jak teraz już są takie różnice, to co będzie potem? Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: sadzac po rodzicach 06.08.15, 08:10 Jezu wyluzuj... Potem bedzie tak, ze twoje dziecko bedzie miala 175 np a tamto 190. i co? Jak w zyciu. Ja mam ok 160 cm wzrostu, jak wychodze na ulice to ciagle spotykam wyzsze kobiety. Normalka. Nizsze zreszta tez zeby nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
nevada_r Re: sadzac po rodzicach 06.08.15, 08:21 Rany, matki są czasem głupie. Już to było pisane kilkanaście razy - NIE NAKRĘCAJ SIĘ, bo dzieciak będzie nieszczęśliwy, jak mu wmówisz, że ma być nieszczęśliwy. A jesteś już na bardzo dobrzej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: sadzac po rodzicach 06.08.15, 09:12 Idź się leczyć. Dla twojego dziecka jesteś większym ciężarem, niż jego rzekomy niski wzrost. Odpowiedz Link Zgłoś
betka1984 Re: sadzac po rodzicach 06.08.15, 11:06 E tam moja córka wg siatek jest z tych wyższych, a co i rusz spotykam wyższe dzieci od niej. I młodsze i w jej wieku. Ja z kolei byłam bardzo wysokim dzieckiem. Zawsze najwyzsza w klasie (w podstawowce), a teraz mam 170 cm, wiec szału nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: sadzac po rodzicach 06.08.15, 11:14 Mam drobną 3 latkę. Syn mojej kumpeli młodszy od niej o rok i 2 dni jest od mojej córki 4 cm wyższy i ma stope 3 rozmiary większą. Taki urok. Nie przyszło mi do głowy by się tym przyjmować. Córka mieści się w siatkach zarówno pod względem wagi jak i wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
red-abc Re: sadzac po rodzicach 06.08.15, 12:20 Dziękuję za wszystkie opinie. Tylko, że biorąc pod uwagę wiek 2 lata i 2 miesiące i wzrost 86 cm to Syn jest blisko 3 centyla i to mnie martwi Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: sadzac po rodzicach 06.08.15, 12:27 U mnie było podobnie. Po czym w miesiąc córka urosła tak że musiałam jej wymienić całą garderobę. I już jest poza 10 centylem. Miała wtedy 2,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: sadzac po rodzicach 13.08.15, 11:48 Ja też uważam, że się niepotrzebnie nakręcasz. Siatki centylowe to nie wyrocznia - to narzędzie, które ma służyć lekarzom do oceny rozwoju dziecka, a nie spanikowanym rodzicom do zadręczania się Moja córka ma 2 lata i 5 miesięcy, mierzy 90 cm i waży niecałe 13 kg W wieku 2 lat i 2 miesięcy mierzyła 87 cm i ważyła ok.12 kg. A urodziła się z wagą 3900 kg. I co? I nic. Na zabiedzoną nie wygląda, żadnych niepokojących objawów nie ma, więc czym mam się przejmować? Odpowiedz Link Zgłoś
avelaa Re: Bardzo drobny dwulatek 27.10.16, 15:20 Jeśli dziecko słabo rośnie a endokrynolog nic nie stwierdził zróbcie mu test genetyczny na celiakię (badania z krwi u dzieci nie mają sensu). Wciąż się mówi o niedoborze hormonu wzrostu a okazuje się, że częściej przyczyną niskiego wzrostu jest celiakia niż właśnie hormony. Poczytajcie sobie tutaj: badaniaprenatalne.pl/dlaczego-niektore-dzieci-wolno-rosna/ Odpowiedz Link Zgłoś
drobnostka7 Re: Bardzo drobny dwulatek 28.10.16, 14:09 Moja dwulatka jest naeet lżejsza a ani ja ani lekarz nie mamy z tym problemu. Alicja ewidentnie rośnie i chyba bym osiwiała jakbym kontrolowała wciąż jej wagę. Zrób małemu podstawowe badania morfologie mocz ob, upewnij się, że wszystko jest ok i zaakceptuj fakt - mam drobne dziecko. Zresztą może Cię jeszcze zadziwić wzrostem parametrów... Odpowiedz Link Zgłoś
drobnostka7 Re: Bardzo drobny dwulatek 28.10.16, 14:13 Zjadło mi coś z tekstu!! Miało być:: Alicja ewidentnie rośnie skokowo- ni stąd ni z owąd wyrasta z ciuchów Odpowiedz Link Zgłoś