Dodaj do ulubionych

Czterolatek nie chce sie skupic

12.11.15, 11:17
...kiedy czytam mu ksiazeczki.
Interesuje sie ksiazka tylko wtedy, kiedy moze wyszukiwac szczegoly na obrazkach, uwielbia wiec te wszystkie ksiazki obrazkowe.
Lubi tez rozne encyklopedie, gdzie pyta mnie o to i owo, co sie dzieje na danym obrazku.
Ale zeby siedziec grzecznie i sluchac jakiejs historii - to nie. Zadna dluzsza ksiazka z fabula go nie wciaga. Czytam na forum, ze ludzie czterolatkom czytaja 'Dzieci z Bullerbyn' albo 'Tappi' czy 'Pirata Rabarbara' albo 'Rumcajsa', a wyglada na to ze ja jeszcze dlugo bede musiala poczekac z takimi lekturami.
Jak go zachecic? Jak mu czytam i pozwalam jednoczesnie bawic sie autkami, to w ogole nie slucha, a siedziec i nic nie robic tez nie chce. Jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: Czterolatek nie chce sie skupic 12.11.15, 11:44
      No jak nie chce to nie chce. Może jest bardziej "ruchowy"? Dzieci są bardzo różne. Ja uwielbiałam prace manualne, a nie cierpiałam książek, moja siostra odwrotnie. Moja 3,5-letnia córa lubi książeczki, ale raczej krótkie opowiadania, tak na 2-3 minuty. Czyli albo jedno krótkie opowiadanie albo jeden rozdział książki. Młodszy to w ogóle przynosi książeczki, ale czyta po swojemu (1,5 roku) czyli przewraca strony szybciej, nie po kolei, zjada książki i takie tam wink
    • awesome810 Re: Czterolatek nie chce sie skupic 12.11.15, 12:27
      Jak nie chce, to nie chce. Ma 4 lata. To bardzo dobrze, że lubi encyklopedie - możesz pokazując obrazek przeczytać krótki opis dinozaura na obrazku (czy czegoś tam).
      Powoli przejdziecie od obrazków, do słuchania.
      Jak będziesz zmuszała, zniechęcisz do książek.
      A, przeróżne forumowe historie, możesz włożyć między bajki.
    • kawka74 Re: Czterolatek nie chce sie skupic 12.11.15, 15:12
      Czytam na forum, ze ludzie czterolatkom czytaja
      > 'Dzieci z Bullerbyn' albo 'Tappi' czy 'Pirata Rabarbara' albo 'Rumcajsa',

Pytanie, co dzieci robią w tym czasie ;p Czterolatek, który grzecznie siedzi i słucha 'Dzieci z Bullerbyn', to raczej nie reguła, tylko rzadkość.
      Na razie przeglądajcie książki obrazkowe i encyklopedie, i powoli zmieniaj proporcje w książkach tak, aby było mniej ilustracji i więcej tekstu. Jeśli już czytasz, to krótkie historyjki, nie długie, wielowątkowe opowieści.
      • mama_kotula Re: Czterolatek nie chce sie skupic 13.11.15, 20:44
        Cytat
        Pytanie, co dzieci robią w tym czasie ;p Czterolatek, który grzecznie siedzi i słucha 'Dzieci z Bullerbyn', to raczej nie reguła, tylko rzadkość.

Zgadzam sie. Moje dziecko 4-letnie z gatunku tych, które każą sobie czytać po np. półtorej godziny bez przerwy. I czasem słucha, przewalając sie po łóżku, wieszając się na drabince od łóżka (jak jest zmęczona), czasem układa coś z klocków albo np. miętosi małą figurkę w rękach, czasem coś je, czasem rysuje. Oraz cały czas gada. Zadaje pytania. Komentuje. Rzadko jej się zdarza siedzieć "grzecznie", choć nie powiem, zdarza się.
    • julita165 Re: Czterolatek nie chce sie skupic 12.11.15, 16:45
      Mój 4-latek jest identyczny. Tylko książeczki z obrazkami, dość krótkie. I w dodatku tylko do spania, wtedy sam się domaga, w ciągu dnia chyba nigdy w życiu do książeczki nie zajrzał a wszelkie próby czytania mu kończą się tak samo - po dosłownie paru sekundach traci zainteresowanie i zajmuje się czyms innym. Taki typ. Ja się cieszę że chociaż do spania coś tam mozna mu poczytać. Jest bardzo ruchliwym dzieckiem, może to dlatego
      • moniaka77 Re: Czterolatek nie chce sie skupic 12.11.15, 17:04
        Mi się wydaje, że nawet jak dziecko niby nie słucha i bawi się autkami, to tak naprawdę i tak dużo do niego dociera. Ja bym nie rezygnowała z czytania smile chyba, że prosi Cię, żebyś nie czytała.
        Ja mam odwrotnie, czasami już w gardle zasycha a mój dwulatek woła czytamy, czytamy! Aż sama się dziwię, że potrafi pół godziny siedzieć i słuchać
    • kanna Re: Czterolatek nie chce sie skupic 12.11.15, 18:21
      Jak mu czytam i pozwalam jednoczesnie bawic sie autkami, to w ogole nie slucha,

Po czym poznajesz, że nie słucha?
      • 21mada Re: Czterolatek nie chce sie skupic 12.11.15, 21:08
        Zadaje mu pytania kontrolne.
        • awesome810 nie zadawaj mu pytań 12.11.15, 21:17
          kontrolnych, po prostu "pomyl się" czytając wierszyki, które zna. Zobaczysz że cię poprawi i wszystko pamięta.
          Klasyczne, polskie, doskonałe wiersze dla dzieci - wszystkie dzieci je lubią.

A " Dzieci z Bulerbyn" jeszcze ci się znudzą, jak przeczytasz je piąty raz...
        • biankao Re: Czterolatek nie chce sie skupic 13.11.15, 10:38
          Nie rozumiem skąd to ciśnienie, żeby dzieci słuchały książeczek, recytowały wierszyki i śpiewały piosenki?? Dziecko samo wie najlepiej co mu potrzebne do rozwoju i wystarczy za nim podążać. Nie ma potrzeby edukowania dziecka 4-letniego. A jak Ty byś czytała książkę i co chwilę ktoś zadawałby ci pytania kontrolne, to było by to dla Ciebie coś atrakcyjnego? Mój synek, choć młodszy, bo ma 2 lata, nie lubi jak ktoś nachalnie go dopytuje "a co to jest?", a powiedz babci wiekrszyk, widać, że go to peszy- zresztą ja też tego nie lubię. To jest traktowanie dziecka jak małpkę cyrkową. Im ty będziesz aktywniejsza podczas zabawy, czytania tym mniej aktywne będzie dziecko.
          • mag1982 Re: Czterolatek nie chce sie skupic 13.11.15, 14:51
            A od kiedy Twoim zdaniem powinno się zacząć edukację dziecka? Twoje jest jeszcze małe ale pogadamy za parę lat jak pójdzie do zerówki. Wtedy też będziesz podążać za jego rozwojem? Bo jednak wymaga się, żeby dziecko wyrecytowało prosty wierszyk, zaśpiewało piosenkę czy odpowiedziało na proste pytania do przeczytanego tekstu i nie ma to nic wspólnego z popisami cyrkowymi. Stanowi za to jeden z elementów oceny gotowości szkolnej. Ciężko oczekiwać, że dziecko, któremu nikt nie czytał nagle w wieku lat pięciu zapała nagłą miłością do literatury.
            • panizalewska Re: Czterolatek nie chce sie skupic 13.11.15, 15:30
              Rodzice nam czytali dużo, puszczali płyty gramofonowe z klasycznymi bajkami. I co? I nic, nie cierpiałam czytać jako dziecko, teraz też nie przepadam. Wnioski żadne.
              • mag1982 Re: Czterolatek nie chce sie skupic 13.11.15, 16:15
                Negujesz pozytywny wpływ czytania dzieciom na ich rozwój? Zapewne jednak dzięki temu, że rodzice Ci czytali miałaś bogatsze słownictwo, płynniej się wysławiałaś w mowie i w piśmie itp.
                • panizalewska Re: Czterolatek nie chce sie skupic 13.11.15, 17:42
                  Bardzo możliwe, nie przeczę. Neguję tylko "rozmiłowanie w literaturze" od czytania wink
        • najma78 Re: Czterolatek nie chce sie skupic 15.11.15, 16:50
          21mada napisał(a):

> Zadaje mu pytania kontrolne.

Nie slucha bo byc moze nie interesuja go historie ktore czytasz, nie rozumie ich.
          Moze zabierz go do biblioteki, pokaz co w niej jest, co sie dzieje,zabierz na rozne zajecia dla dzieci w jego wieku. Wybierzcie razem ksiazki, pozwol mu wybrac, zaproponuj rozna tematyke zeby mial okazje znalezc to co lubi. Moze polubi ksiazki o dunozaurach a moze o robotach,albo samolotach itd. Sa rozne serie dla dzieci,jest tego naprawde duzo. Nie sugeruj sie tym co inni czytaja bo to nie musi przypasc twojemu synowi do gustu. Czytaj z dzieckiem,pozwol mu na ogladanie obrazkow, opowiadanie o tym co widzi itd.
    • kamila342 Re: Czterolatek nie chce sie skupic 12.11.15, 22:23
      Skoro twoje dziecko woli bardziej aktywnie spędzać czas podczas zabawy i edukacji. Wydaje mi się, że dobrze będzie skoncentrować się bardziej na zabawach ruchowych. Może zapisz go do jakiegoś klubu sportowego. Jest na pewno trochę klubów w Twojej okolicy do których przyjmują dzieci w tym wieku. Jak się wyszaleje to później na pewno będzie bardziej skłonny usiąść spokojnie i posłuchać dłuższej ksiązki. Polecam przeczytać www.childheaven.pl/kat/4/w-jaki-sposob-wspomagac-dziecko-obdarzone-inteligencja-ruchowa
    • lifecolor Re: Czterolatek nie chce sie skupic 15.11.15, 11:39
      A przy jedzeniu? Ja tak swojej córce czytałam, sama uwielbiałam czytać przy jedzeniu -2 przyjemności naraz smile,
      • najma78 Re: Czterolatek nie chce sie skupic 15.11.15, 16:38
        Moje dzieci w wieku 4 lat chodzily do szkoly, znaly litery i czytaly samodzielnie. Na poczatku byly to krotkie proste historie, z duzymi ladnymi,kolorowymi ilustracjami. Oprocz czytania rozmawialismy o tym co widzi, zazwyczaj po przeczytaniu nastepowalo opowoedzenie histori. Z czasem stawaly sie one coraz dluzsze. Czytalismy wspolnie, nieco dluzsze z tym ze 4-6latnie uczestniczyly w tym czytaniu opowiadajac,zadajac pytania. Ksiazki dzieci wybieraly w bibliotece szkolnej i publicznej samodzielnie. Nie kazda ksiazka zainteresuje dziecko, przypadnie do gustu wiec dobrze miec wybor.
    • aleksandra1357 Re: Czterolatek nie chce sie skupic 15.11.15, 21:26
      Tak z ciekawości, a nie złośliwie: ile ogląda TV i ile gra w gry komputerowe? Mam teorię spiskową, że większość nieskupiających się dzieci jest przebodźcowana przez elektronikę. Choć w sumie 4-latek to jest małe dziecko i takie zachowanie to raczej norma.
    • wro-tka Re: Czterolatek nie chce sie skupic 16.11.15, 11:11
      może nie pasjonuje go to co mu czytasz. zmień repertuar!
      ja bym się kręciła na książkach historycznych, geograficznych, romansach wink
      nie każdy musi lubić to samo.

ps. dzieci z bullerbyn - kiedyś mi sie podobało, mojej 6 latce się podoba a ja zwijam się z nudy wink
      • mama_kotula Re: Czterolatek nie chce sie skupic 16.11.15, 14:04
        Cytat
        dzieci z bullerbyn - kiedyś mi sie podobało, mojej 6 latce się podoba a ja zwijam się z nudy wink

IMHO Dzieci nie są dla 4-latka przeciętnego w ogóle. Targetowałabym własnie w 6-7 lat i nie martwiła się, że 4-latek nie może się skoncentrować.
        • wro-tka Re: Czterolatek nie chce sie skupic 17.11.15, 08:06
          jasne... zgadzam się w całej pełni.

• cecilia888 Re: Czterolatek nie chce sie skupic 23.01.16, 14:51
      Droga Mamo 4-latka smile Każdy dzieciaczek w tym wieku jest inny, ale zwykle bywa bardzo podobnie tzn. skupienie się na jakiejś jednej czynności może być dla niego bardzo ciężkie. O czytaniu książek już nie wspomnę. Jeśli oczekujesz, że synek usiedzi w miejscu wpatrzony w ciebie przez powiedzmy przez 20 min. podczas Twojego czytania chociażby bardzo wciągającej fabularnie książki, to bardzo się mylisz. big_grin

Książki, jakie wymieniłaś mogą być dla niego albo zwyczajnie nudne albo za trudne w odbiorze.
      I jak wspomniałaś, skoro lubi pytać cię o różne rzeczy z encyklopedii, może kup mu jakąś encyklopedię dla dzieci. Osobiście polecam ?Uniwersalną encyklopedię dla dzieci? (wyd. Delty). Zawiera ona co prawda informacje dla dla dzieciaków starszych, ale jest wiele ciekawych rzeczy które możesz mu sama wytłumaczyć. Książka podzielona jest na kilka działów: Ziemia ? nasza planeta, Wszechświat, Morze, Wszystkie rodzaje stworzeń itp. smile Zawiera mnóstwo obrazków, które zaciekawią malucha. Są nawet świetne ćwiczenia do wykonania wspólnie, które też wiele nauczą w formie zabawy. O np., w dziale o układzie słonecznym - krater. Polecenie: Napełnij płaskie naczynie mąką, a następnie wrzuć do niej z pewnej wysokości przygotowaną wcześniej kulkę z plasteliny. Teraz ostrożnie wyjmij kulkę z mąki i przyjrzyj się uważnie kraterowi, który utworzyła swoim upadkiem.) Patrz, nic trudnego do wykonania a i synka czegoś nauczy i razem się pobawicie wink Książka ta może być fajnym rozwiązaniem, bo łączy skupienie na kilku różnych rzeczach a nie tylko na samym dla takiego dziecka - często ?nudnym? czytaniu. W ten sposób stopniowo uczysz go koncentracji. Czytanie i zabawa to naprawdę dobre połączenie. big_grin

Nie zadawaj mu jak to ujęłaś ?pytań kontrolnych? po każdym czytaniu, bo może odczuwać presję, że ciągle oczekujesz od niego odpowiedzi na pytania, a może niekoniecznie na wszystkie zna odpowiedź i męczy go to. A jak chcesz czytać to krótkie bajki, dynamiczne, z akcją. (albo szukaj, próbuj co może go zainteresować smile ) Na miarę możliwości czasowych, możesz bawić się z nim w bohaterów z bajek przeczytanych. big_grin Twoja kreatywność też się liczy.

Powodzenia smile
    • 17natka Re: Czterolatek nie chce sie skupic 24.01.16, 19:38
      21mada smile
      Pamiętaj, że trzeba czasem przymknąć oko na to co piszą ludzie, gdy piszą posty przechwalające się, np. właśnie, że czytają 4-latkom " Dzieci z Bullerbyn". Nie wiem czy pamiętasz jak był szał w internecie i tv gdy do "Mam Talent" przyszedł chłopiec, który recytował "Pana Tadeusza"... Mama powiedziała jedną głupotkę - czytam mu do snu. Co raczej było kłamstwem, bo ja jako dorosła pewnie z wielkim bólem przeszłabym przez tę lekturę. A wyobraź sobie dziecko, któremu to czytasz do snu.smile smile Wyuczyli dzieciaka na pamięć i reszta rodziców pomyślała, że ich dzieci też powinny to umieć. Dzieci mają świetną pamieć, potrafią poprawić Cię bo przejęzyczyłaś się czytając im ulubioną bajkę. smile
      Zacznij kochana od pójścia z nim do księgarni albo biblioteki. Niech sam wybierze książkę. Niech ogląda obrazki, we wspólnym czytaniu książek nie chodzi o to by przeczytać ją od deski do deski w 20 min. Poświęć na to godzinę, pozwól mu zadawać pytania, a może właśnie chce się przyjrzeć obrazkom. Zapytaj się co widzi, zanim zaczniesz czytać tę stronę. Powie Ci co stanie się zaraz według niego i będzie zaskoczony tym, ze historia potoczyła się może w zupełnie inny sposób smile
      Po skończeniu czytania pobawcie się, ty bądź jednym z bohaterów a Synek drugim, może narysujcie ilustracje do książki. Jest milion sposobów, żeby zachęcić dzieciaczki do czytania. Mogę Ci tu coś podsyłać czasem.
      Spróbuj dać mu wybrać, niech sam się zaznajomi, przejrzy a potem wspólnie cieszcie się czytaniem. Niech to będzie przyjemna historyjka, może lubi psy to o psach, może lubi samochody to o samochodach.
      Powodzenia. smile Bo warto czytać, super sposób na rozwijanie wszelkich zmysłów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka