Dodaj do ulubionych

dwulatek i spanie

21.11.16, 14:16
Witam serdecznie.
Synek ma dwa latka i miesiąc i mam problem z jego spaniem nocnym i drzemką w dzień, pomóżcie.
Od dawna ma jedną drzemkę w ciągu dnia, wypada około 13 i trwa do 15-15.30. Zasypia w miarę szybko, ale też nie zawsze wygląda na śpiącego. Sen na noc to ostatnio coś około 22, czasem przed i śpi do 8-8.30.
Ale....sen w nocy ostatnio jest masakryczny, ciągle pobudki, wiercenie się, kręcenie.
Myślałam, że może ta drzemka w dzień niepotrzebna i stąd tu budzenie.
Wczoraj akurat była taka sytuacja, że synek w dzień nie zasnął, na noc poszedł spać jakoś po 20 i spał prawie do 9, ale też się w nocy kręcił, budził itp.
Co robić?
Czy zostawić tą drzemkę w dzień? Czy nie kłaść spać i po prostu położyć wcześniej na noc?
I z czego wynikają te nocne pobudki, wiercenie się, zawsze w godzinach od około 1 w nocy do około 4?
proszę o odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • koralik37 Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 15:22
      Zdecydowanie klasc i starac sie utrzymać drzemkę jak najdłużej, ale moze krótsza 1-1,5 h max. Bo ta 22 na sen nocny to (jak dla mnie) to pooozno. A ze sie teraz troche wierci? Bywaja takie okresy - skokowe, emocjonalne, a moze "5" w natarciu? W okolicach 2-rz bywaja bunty spaniowe.
      • babybump Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 16:39
        Dokladnie to co napisala Koralik.
    • leni6 Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 16:01
      W sumie śpi dużo, ale moim zdaniem ma to źle rozłożone. Zostawiłabym drzemke o 13, ale rano zaczęła bym budzić coraz wcześniej (może być stopniowo), docelowo o 7, a wieczorem kladlabym wcześniej. Można też próbować drzemke na później przesunąć, ale ja bym wolała żeby dziecko chodziło spać wcześniej niż o 22.
      • zabka141 Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 21:03
        Absolutnie nie budzic wczesniej.

Klasc spac o 20, 20:30. Drzemka w ciagu dnia max 2 godziny, a tak naprawde to godzina lub 1,5 godziny byloby lepiej.

• karramba29 Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 21:26
          Nie ma szans żeby zasnął o 20 skoro wstaje o 8, w międzyczasie drzemka te 1,5h. Mnie osobiście nie przeszkadza, że chodzi spać tak późno, ale nie wiem, może tak niezdrowo dla dzieci czy jak?
          • ela.dzi Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 21:41
            Nie wiem czy niezdrowo, ale mój starszy syn woli wstawać później i tak samo ze spaniem na noc. Już się do tego przyzwyczaiłem, chociaż w sumie ma tak to od początku. A odnośnie kręcenia - dopiero od niedawna śpi w jednym miejscu i nie rozkopuje się.
          • babybump Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 21:51
            W pierwszym poscie pisałaś że drzemka 2-2.5h. To ile więc ta drzemka?
            Spać dziecko powinno iść ok 5.5h po zakończeniu drzemki. U Was jest strasznie długi ten czas, przez to macie pobudki i ogólnie niespokojny sen.
            • karramba29 Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 22:12
              Babybump odniosłam się do postu żabki, ktòra sugerowała ze drzemka 1-1,5h byłaby najlepsza. Zwykle śpi około 2-2,5h, spać idzie 21.30-22, więc po około 6h od wstania. Nie zaśnie wcześniej,już próbowałam. Kiedyś położony przed 21 i tak zasnął około 22
              • zabka141 Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 22:18
                Ale raz jak sprobowaliscie to naprawde na nic nie wskazuje.

Mozesz probowac klasc np o 20 z ulubiona rutyna - kolacja, dobranocka, kapiel, czytany 3 ksiazeczki, gasimy swiatlo i siedzimy przy dziecku lub nie do snu.

Moja 2.5 latka w tygodniu budzi sie o 7.30 (a raczej musimy ja budzic). W weekendy pospi nawet i do 9.30. A chodzi spac najpozniej po 20.
              • babybump Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 22:19
                aha, rozumiem teraz. Skróć więc drzemke. Dziecko w tym wieku potrzebuje ok 12.5-13h snu na dobę. Twoje dziecko tyle ma, ale jest po prostu ten sen źle podzielony miedzy dniem i nocą. Sen nocny jest bardziej wartościowy od snu dziennego, dlatego chcemy, aby dziecko więcej spało w nocy. 10h na sen nocny u 2-latka to trochę mało. Optymalnie byłoby 11+ godzin. Jak 'zabierzesz' dziecku godzinę ze snu dziennego i położysz wcześniej spać, to po jakimś czasie zacznie dłużej spac w nocy. 6h po śnie dziennym to trochę dużo. Być może mija to najlepsze okienko na sen i dlatego dziecko potrzebuje kolejnej godziny, półtorej, aby znowu mieć ochotę na sen.
                Podsumowując. Skróć drzemkę do 1.5h i położ spać tak, aby sen nocny zaczął się 5.5h po drzemce. Jeśli po 5-7 dniach nadal będą problemy z wcześniejszym zaśnięciem na noc, to drzemkę przesuń o 15 minut później, czyli na 13.15. Sen nocny nadal 5.5h po drzemce.
                • karramba29 Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 22:25
                  Ok, dziękuję,postaram się tak robić. Jutro jak wstanie o 8, drzemka 13-14.30, sen na noc o 21, pozniej ewentualnie przestawie na 20.30.
                  • babybump Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 22:27
                    Tak, oczywiście, mozesz przesuwać stopniowo. Tak nawet będzie lepiej. Po jakimś czasie powinnas zobaczyć jaka jest jesgo 'optymalna' pora spania. I nie zniechęcaj się po jednym dniu. U starszego dziecka naprawdę potrzeba trochę więcej czasu na przyzwyczajenie się do zmian.
                  • koralik37 Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 23:21
                    Ej, jak.wstanie o 14.30 to sen nocny o 20. Chyba. Bydgoszcz wtedy minie 5,5 h. Chyba ze czegos z tym stopniowym przesuwaniem nie zrozumiałamsmile
          • koralik37 Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 22:06
            No tez nie wiem czy niezdrowo dla dzieciwink ale jakos mam w głowie przeczytana wiele lat temu informacje (byc moze głupotę), ze najzdrowszy jest sen do północy. Poza tym jakos tak.mi taka 22 niedziecieca sie wydajewink
            • babybump Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 22:09
              Pewnie że niedziecięca. Czy 7-latkowi pozwoliłabyś chodzić spać o 22? Raczej nie. Dlaczego więc 2-latek ma chodzić spać o 22?
            • drobnostka7 Re: dwulatek i spanie 22.11.16, 11:41
              No właśnie dla dorosłych to optymalna pora do zasypiania, a dla małych dzieci do 20.00 - tak mówi moja stata książka na temar snu. U moich dziewczyn ten system działa i u nas starych- też. Tylko jak już wspomniano wyżej 2 latki mają jakiś problem ze spaniem nocnym.. Moja ma..
    • reirei Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 22:35
      Nie pomogę z konkretnymi godzinami ale też mam dwulatka i mogę napisać jak jest u nas: pobudka 7-7.20 (sam sie budzi), drzemka ok 13.15-13.30, śpi prawie zawsze 1.15 minut, sen nocny 20.15-20.30. W nocy się budzi i bierzemy go do siebie bo nie mamy w nocy siły z nim się"użerać", tak jest prościej i szybciej wink Nad ranem też się kręci, czasem mniej, czasem bardziej, nie mam pojecia dlaczego. Ja osobiście bym się pochlastała jakby mi dziecko szło spać o godzinie 22, bo zwyczajnie potrzebuję czasu dla siebie i męża, ale jak twojej rodzinie to nie przeszkadza to ok. Ewentualnie, jak radzą dziewczyny, skróć drzemkę i kładź wcześniej spać.
      • karramba29 Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 22:41
        Tak zrobię, dzięki.
        Mnie to nie przeszkadza, pewnie jakbym mogła mieć męża dla siebie,to by mi przeszkadzało.
        Dzieki dziewczyny.
    • angeika89 Re: dwulatek i spanie 21.11.16, 23:15
      Moim zdaniem zdecydowanie śpi za długo w dzień. Też mam 2-latka i mój chodzi spać na drzemkę między 12-14 (zależy jak zaśnie, nie usypiam na siłę) i daję mu spać maksymalnie 2 godziny(jak zaśnie ok 12, jak później to max 1,5 godz.). Najważniejsze w naszym przypadku żeby nie przekroczyć godziny 16. Jak w ciągu dnia nie uśnie do 16 to już nie daję mu spać i o 19 już śpi wykąpany. W nocy jakoś specjalnie się nie budzi, czasem pić, albo jak mu się smoczek przypomni smile
    • mja-15 Re: dwulatek i spanie 22.11.16, 09:24
      Wydaje się, że trochę za długo śpi w dzień. To go wybija z rytmu.
      Nasz w tym wieku zrezygnował z drzemek w weekendy, nad czym bardzo ubolewaliśmy. A podobno w żłobku, a teraz od września w przedszkolu śpi do godziny.
      U nas nie było problemów ze spaniem od początku (nie licząc jakichś chorób z katarerm czy gorączką), wręcz trzeba było go budzić w nocy na jedzenie. Jak zasnął, to już kamieniem do samego rana. Mogło się palić, walić, sylwester - spał. Tylko to kładzenie się. W tygodniu śpi 9-10 godzin i za chiny ludowe, nie chce kłaść się o 20. Niestety jest to bliżej 22, a do przedszkola wstaje przed 7. W weekend jest trochę lepiej, bo wstaje sam między 8 a 9 rano. Może też rośnie taki nocny marek, jak rodzice. wink
    • bruxela Re: dwulatek i spanie 22.11.16, 16:02
      też mam problem ze spaniem. Synek też ma dwa latka i miesiąc i od dwóch tygodni usypia ok 21, mimo, że wcześniej przez całe dwa lata była rutyna i usypianie ok 19, teraz za cholerę nie chce usnąć wcześniej niż 21, mimo, że wykazuje zmęczenie, rano budzi się jak dotychczas, ok. 6:30. Nie wiem co się dzieje sad((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka