Dodaj do ulubionych

kolacja dwulatka

07.10.04, 15:32
witam, mojej dwuletniej córeczce podje przed snem butelke z mlekiem. Do tej
pory cieszyłam sie, że tak chetnie wypja swoje specjalne mleko, gdyz ma skazę
białkową i nie może jeśc zdnych jogurów itp. gdzie jest duzo wapna. Ale
zaczelam sie martwic, gdyz:
1. butla przed snem to z kolei problem z zabkami
2. same mleko jej nie wystarcza (kaszek nie lubi)wiec wybudza sie w nocy i
chce znowu melka
Co mozna podawac na kolacje takiemu maluszkowi, zeby sie najadł na całą noc i
jak oduczyc picia mleka z btelki?
Obserwuj wątek
    • eszulczewska Re: kolacja dwulatka 07.10.04, 15:53
      My dajemu naszej dwulatce normalne "dorosłe" kolacyjki - kanapeczki, serki, etc.

Mleko z butelki pije "na dzień dobry", czyli po przebudzeniu się rano. Po
      jakiejs godzince dostaje śniadanko (w żłobku).

Pozdrawiam,
      Ewa
      • aniaop Re: kolacja dwulatka 07.10.04, 16:34
        Moja tez je normalnie, tzn doroslo odkad skoczyla rok. Poszukaj na forum tym i
        na jedzeniu. Byly watki o sniadaniach i kolacjach dla dzieci w tym wieku.
        • edytek1 Re: kolacja dwulatka 07.10.04, 16:59
          Wiecie co troszkę sie zdziwiłamtym 2 i butlą ze smokiem. Nikt z moich znajomych
          tak dziecka nie karmi. Butelki są dla dzidziusiów. Moje dziecko na kolacje
          dostaje najczęsciej drugie danie ( je z tatusiem jak wraca z pracy) i są to np.
          kotlecik z ziemniakami i surowką, gołabek , kluski śląskie z sosikiem, czasem
          naleśniki. Do popicia sok czasem maślanka. Kiedy rytm dnia jest zaburzony, bo
          np. są u nas dziadkowie i jest wesoło a mała idzie spać póżniej dostaje
          dodatkowo budyń lub kakao( z filiżanki)
    • ewka2004 Re: kolacja dwulatka 07.10.04, 18:21
      Moja dwuletnia coreczka tez pija mleko z butelki przed snem, nawet jesli
      wczesniej zjada z nami "normalna" kolacje. Mleko z dodatkami (witaminy,
      mineraly), ale normalne krowie, z kartonu 3.9%. Po tym koniecznie myjemy zabki
      i idziemy spac. Jest najedzona, w nocy nie budzi sie. Rano tez butelka mleka,
      ale jako dodatek do sniadanka, a nie zamiast niego. Tak to wyglada u nas.
    • mib28 Re: kolacja dwulatka 07.10.04, 20:31
      kanapki, zeimniaki ze szpinakime i jajkiem, jejecznice,kombinuje jak moge bo
      moj niejadek a dawno juz butle wywalil za lozkowink
      • kropka251 Re: kolacja dwulatka 07.10.04, 22:49
        Moja mala tez ma dwa latka i na noc dalej grysik z butli ale tak kolo 18.00,19.00 zjada kolacje
    • magda-lis Re: kolacja dwulatka 07.10.04, 22:51
      Napewno dzieci niealergiczne moga zjeśc na kolację kanapkę, bo na może byc z
      serem, albo wędliną i zawiera białko i wapń i etc.
      My mamy alergików musimy inaczej wyrównywac braki. Ja najczęściej wprawdzie
      robię gęsta kaszke kukurydzianą, można dodac do niej owoc, ale tez naleśniki z
      dżemem, albo zupke mleczną z platkami owsianymi którą trochę dosładzam fruktoza
      (smakuje nawet na Nutamigenie tak jak za dawnych latwink
      Pozdrawiam
      • anek.anek Re: kolacja dwulatka 07.10.04, 23:21
        Ale przecież nie trzeba tego wyrównywać na noc. Dla dwulatka samo mleko na
        wieczór to naprawdę za mało jako pokarm. Ono stanowi raczej picie. Można
        przecież przed tym mlekiem podać jakąś kanapkę, parówkę, coś bardziej "stałego"
        (ale oczywiście niezbyt ciężkiego). A specjalne mleko można podawać również w
        ciągu dnia, dodawać do zupy, do kotletów, robić z niego ciastka, desry itd.
        Dodatkowa sprawa to oczywiście zęby. Tutaj zadziałałbym natychmiast i po
        prostu trzeba poinformować dwulatka, że po butelce trzeba ząbki umyć. Nie
        obędzie się bez kilkutygodniowych pewnie protestów, w sczególności jeśli
        butelka służyła jednocześnie jako usypiacz, ale to jest nawyk, który trzeba
        szybko zmienić, bo naprawdę może się pojawić próchnicasad
        • magda-lis Re: kolacja dwulatka 08.10.04, 22:35
          anek.anek napisała:
          >Można przecież przed tym mlekiem podać jakąś kanapkę, parówkę, coś
          >bardziej "stałego"
          > (ale oczywiście niezbyt ciężkiego). A specjalne mleko można podawać również w
          > ciągu dnia, dodawać do zupy, do kotletów, robić z niego ciastka, desry itd.

Bardzo chętnie skorzystam przy okazji z Twoich pomysłów na coś "stałego" na
          kolacje. Ja byłam w stanie wymyślić jedynie naleśniki... Jeśli mozesz to podaj
          proszę kilka - dla alergika.
          Zaznaczam, że kanapka nie specjalnie wchodzi w grę, bo nie ma co na nią
          położyć. Wędlin nie może, a jedyne mięso to indyk. Jajko nie, nabiał nie, a
          kanapka z margaryną jest raczej nieciekawa sad Czasem daje dżem morelowy, ale
          nie może być ciągle.

Aha, ale dwulatek to już chyba nie używa butli. My nie używamy już od pięciu
          miesięcy, a mały ma 16.
          pozdrawiam
          • vase Re: kolacja dwulatka 09.10.04, 15:47
            magda-lis napisała:

>
            > Aha, ale dwulatek to już chyba nie używa butli. My nie używamy już od pięciu
            > miesięcy, a mały ma 16.
            >
            He! He! Uzywa, uzywa smile)
            Ja robie tak jak mowi anek.anek, czyli maly je normalna "dorosla" kolacje
            (kanapke (z wedlina, serem, pasztetem itd), nalesnika, jajecznice (z serem z,
            pomidorem, chlebem, cebulka i mleczkiem) czasem pulpety czy zupke, albo jakies
            kluski, makaron (to zalezy co jadl na obiad), a czasem tylko jogurt czy serek,
            albo pudding ryzowy) a potem chwile przed spaniem tez butle mleka. Ale ZAWSZE
            myjemy po tym zabki. (Zreszta moj maly b. lubi myc zabki i robi to kilka razy w
            ciagu dnia)
            Mleko rowniez dodaje do potraw jak: zupa, jajecznica, pudding, plus na
            sniadanie je zawsze platki na mleku.
            • magda-lis Re: kolacja dwulatka 09.10.04, 17:38
              > Ja robie tak jak mowi anek.anek, czyli maly je normalna "dorosla" kolacje

...
              Pozazdrościć,0
              No cóż, niektórzy muszą sie obejść smakiem.
              Pozdrawiam
    • lyla1 Re: kolacja dwulatka 08.10.04, 09:12
      Mój syn jest alergikiem i w dodatku niejadkiem.Wieczorem daję mu płatki
      kukurydziane NEstle suche takie do chrupania. Uwielbia to. A po ich zjedzeniu
      wypija 0k. 0,5 l mleka sojowego lub kaszki z butelki ze smokiem. To powoduje
      zapchanie brzucha na całą nockę. Może jeszcze wspomnę, że podwieczorek je ok
      18 , potem chrupki, potem kaszkę o 20:00 już śpi.
    • lolka11 Re: kolacja dwulatka 08.10.04, 09:45
      Hei,

Jak moja corka skonczyla dwa latka, to poszlysmy na kontrole do p. dentystki i
      nas skrzyczala, ze mala jeszcze pije mleko z butelki (nutramigen). Mycie zabkow
      ma byc ostatnia czynnoscia przed snem. Potem to juz tylko woda, jesli konieczna.
      Na kolacje mozesz dawac kanapeczki z wedlinka i maselkiem bezbialkowym (moja
      cora jak miala juz te 2 latka to wyrosla ze skazy i mogla pic normalne mleko,
      ale bylo "nie dobre"), jogurty sojowe i wszystkie inne jedzonko, na ktore nie
      jest uczulona.
      Co do oduczenia picia z butelki, tez sie bardzo obawialam, ale jej
      przypomnialam, ze p. dentystko powiedzial, ze nie wolno, bo beda chore zabki i
      nie bylo problemu. Naprawde bylam w szoku. Jesli zasypia przy butelce, to
      zamiast mleko mozesz podac wode.

Jest to juz duza dziewczynka i naprawde mozesz podawac normalne kolacyjki.

Pozdrawiam
      Dorota
    • gagunia Re: kolacja dwulatka 09.10.04, 20:57
      dwulatek od dawna powinien jesc normalne kolacje. moj synek (15 mies) od kilku
      miesiecy dostaje normalna kolacje ok 18-19, a przed snem (ok 20) wypija 220ml
      mleka - w zaleznosci od obfitosci kolacji albo z kaszka kukurydziana albo samo
      mleko bez zagestnika smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka