Dodaj do ulubionych

Od kiedy dzieci same jedzą???

29.10.04, 18:45
Witam
Tak się własnie zastanawiam, od kiedy Wasze dzieciaczki zaczęły same jeść???
Nasza Maja ma prawie 2 tatka i jeszcze ją karmię.Oczywiście
kanapeczki,bananki i łatwo "chwytne" jedzonko z radościa wsuwa sama, ale
obiadki i kaszki to moja działka.
Czy to juz czas żeby jadła sama?? Jak to było z Waszymi dzidziami???
Obserwuj wątek
    • aka10 Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 29.10.04, 18:53
      Dziecko 1,5-roczne powinno juz samo jesc,uwazam.Nalezy uzbroic sie w
      cierpliwosc i na podlodze miec cerate na czas posilku.No,i plastikowy sliniak
      oczywiscie.Pozdrawiam.
      • verdana Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 29.10.04, 19:50
        Widziałam roczne dziecko jedzace samodzielnie. Trochę to zalezy od sprawnosci
        dziecka, wiecej od rodziców. Na pewno 2-latek powinien przynajmniej próbować
        samodzielnie jeść - a takie rzeczy, jak kanapku, banan, jabłko powinien już
        umieć zjeść sprawnie i bez pomocy mamy. Z tym, ze nie nalezy się gniewać, gdy
        butaczki zostaną rozsmarowane po mlodym konsumencie i okolicach. Nie nalezy tez
        zabraniać jedzenia rekami - bo dziecko tak niemal zawsze zaczyna.
    • antonina_74 Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 29.10.04, 20:48
      Kuba już w tym wieku jakoś sobie radził z jedzeniem, nadal sporo lądowało na
      brodzie i ubranku ale celowo starałam się nie pomagać tylko dawałam mu łyżkę do
      ręki i zachęcałam do samodzielności. Drugie danie wchodziło łatwiej, z zupą
      jeszcze były wtedy większe problemy. Zupełnie sam, na zasadzie "masz tu obiad i
      widelec i jedz" zaczął jeść trochę przed 3. urodzinami.
      • monika.pap Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 29.10.04, 21:14
        Nasza niunka zaczynala tuz po roczku w swoim stoliku,a pod stolikiem byla
        ceratka.Z zupkami bylo gorzej,ale jak niemiala ochoty aby jej karmic to jadla
        sama(zawsze je prawie zimne jedzenie),z drugim daniem bylo niezle.Natala ma
        ponad trzy lata w przedszkolu je ladnie a w domu jak jej sie chce,nieraz jest
        bardzo uciapana.Niedligo czeka mnie ponowny sajgon przy jedzeniu bo syn ma juz
        10 mies.ale czego sie nierobi zeby dziecko sie rozwijalo.
        Pozdrawiam Monika mama Natali i Jakuba.
    • jagienkaa Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 29.10.04, 21:17
      Dominik ma prawie 2 lata i w sumie od roku sam je. NIe zawsze lubi widelcem i
      lyzka, ale nie pozwala sie karmic.
      Na poczatku wszystko ladowalo na podlodze ale teraz juz ok.
    • kanna Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 30.10.04, 10:48
      Mój synek miał 14 mies. , kiedy ZDECYDOWANIE zaczął niezgadzac sie na karmienie
      i powiedział, że będzie jadł sam. Krew mnie zalewała, bo straty siegały 90%.
      Zostawiałam go w kuchni w krzesełku i wychodziłam, zeby nie patrzeć. Po 3-4
      mies. nauczył sie jeść i łyzką i widelcem. Kiedy babacia próbowała go karmic,
      to zwalał z łyzki to, co mu nałozyła wink

Ale to pewnie zalezy od dziecka, jego gotowosci i checi (bardziej) i rozwoju
      manulanego.

pozd. Ania
    • mama-zuzi Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 30.10.04, 23:16
      Moim zdaniem to samodzielne jedzenie zależy nie tylko od zdolności, ale też
      m.in. od tego czy dziecko w ogóle lubi i chce jeść. Moja córeczka ma co prawda
      dopiero 16 miesięcy, ale niestety samodzielnie nie zje zbyt wiele. Wynika to
      tylko z tego, że jedzenie ją nudzi. Zamiast męczyć się celowaniem do buzi czy
      gryzieniem, woli zająć się czymś ciekawszym. Poza tym jedzenie zajmuje rączki a
      to dla niej już straszny problem! Owszem jedna, dwie łyżeczki zupki czy troszkę
      mięska z drugiego dania, ale nic więcej. Banany odpadają, bo się lepią a
      chlebek, owszem, ale tylko suchy (inaczej wyrzuca i nie chce jeść)! Jedynym
      wyjątkiem od reguły są ... kiszone ogórki, których samodzielnie zjadłaby chyba
      cały słoik (gdybym jej na to pozwoliła) smile
      • gota Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 31.10.04, 13:12
        Moj synek w wieku 10 miesiecy musial miec lyzke w raczce, zeby cokolwiek zjesc.
        w wieku 11-12 miesiecy nie dawal sie juz karmic- po prostu nie otwieral buzi i
        juz. dostawal miche(z kaszka, gesta zupa, ziemniakami, ryzem, marcheweczka
        itd.) do tego lyzke, sliniak i do dziela. a ja albo wychodzilam z pokoju, zeby
        sie nie denerwowac albo staralam sie nie patrzec wink.
        teraz lobuz ma 16 miesiecy i je zawsze sam. zupe lyzka, drugie widelcem, popija
        z kubeczka. czasem robi sie z tego kompot z ziemniakami albo ziemniaki w
        kompocie ale tragedii nie ma. tylko troche sprzatania.
        • driadea Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 31.10.04, 13:24
          Gloria zaczęła ok. 9 miesiąca, ale wiadomo, większość jedzenia byla na niej smile
          Teraz ma 12,5 miesiąca i ładnie je łyżką czy widelcem, zupki dostaje gęste,
          zatem sie nie oblewa smile
          Pozdrawiam, Aga
      • mamahanki Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 01.11.04, 13:29
        W zupelnosci zgadzam sie z mamazuzi, moja ma juz 2,5 roku, pozwalalam jej samej
        jesc od samego poczatku, ale nigdy nie byla zbytnio zaineresowana jedzeniem bo
        jest strasznym niejadkiem. Wiec nawet jak jej powiem ze jej nie nakarmie to sama
        tez nie zje bo chyba nie czuje glodu, a jak nie zje obiadu to jest w stanie
        wytrzymac do kolacji i zjesc wtedy kanapkie do ktorej nie potrzeba wiekszych
        zdolnosci. Poza tym je sama jogurt bo ten b. lubi, obiad tez je sama ale tylko
        do momentu jak sie wnerwi ze jej sie kotlecik albo kartofelek popsul i wtedy
        zaczyna sie histeria.
    • sarabi1 Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 31.10.04, 14:01
      corka (2 lata je sama )juz od 6 miesiecy i lyzka i widelcem.Ale mala naprawde
      lubi jesc,jest naprawde malym zarlokiem az musimy ograniczac.Za to starszy syn
      byl i jest niejadkiem i dlugo musialam go karmic.Ale bardzo szybko zaczal
      wyraznie mowic przeciwnie do malej.Wydaje mi sie wiec,ze kazde dziecko ma swoje
      wlasne tempo,jedno lepsze jest w tym a drugie w innym
    • mamcia-2003 Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 31.10.04, 14:47
      Moja Emi ok.10 m.ż. łapała za łyżkę, a teraz (12m.ż) są dni, że sama zabiera
      się do jedzenia, a czasaem pozwala się karmić, po prostu...Chyba nie trzeba
      pisać jak ważne jest jedzenie rączkami (wiem, wiem, że to troszkę roboty),
      mijsce w półkuli mózgowej, które odpowiada za czucie (dłonie, ich stymulacja) i
      to, które odpowiada za mowę leżą obok siebie,stymulują się...także pozwólmy
      dzieciom "mietosić" w rąsiach co się da, także jedzonko!!!Trzeba polubić ten
      bałagan i popatrzyć w roześmiane oczy dziecka, kiedy wyjada łapkami coś z
      miszeczki!
    • mama_wiktora Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 01.11.04, 06:49
      Nie pamiętam dokładnie, ale na pewno etap "ja sam, ja sam" wystąpił jeszcze
      przed roczkiem Wiktora. Oczywiście długo trwało zanim jedzenie w większej
      części lądowało w brzuszku a nie na podłodze, stole i okolicznych ścianach, ale
      w sumie dość szybko opanował sztukę w miarę niebrudzącego jedzenia. Latem
      oczywiście sadzany był do stołeczka goły (tylko w pieluszce) aby uniknąć strat
      ubraniowych, a ogólnie rzecz biorąc zawsze po jego posiłku całość kuchni
      nadawała się do generalnego porządku. Teraz nie ma jeszcze trzech latek a jest
      jednym z niewielu dzieci w przedszkolu, które potrafią samodzielnie jeść.

Jeśli przegapiłaś etap "ja sam" albo twoje dziecko go nie miało to chyba nie
      szkodzi, zresztą drugi taki etap u Wiktora pojawił się ciut po drugich
      urodzinachsmile Może jeśli pozwolisz córeczce "pobawić się" trochę innym
      jedzeniem, właśnie kaszką i obiadkami, to może chętnie się tym zajmie i
      poćwiczy - bo to naprawdę trudna sztuka...
    • matma100 Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 02.11.04, 10:39
      Mati zaczął sam jesć ok 15 miesiąca, teraz nawet nie pozwala się karmić,
      jedzenie czaem trafia na podłoge, ale co tam.
    • rriittaa Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 02.11.04, 13:24
      moje roczne dziecko bardziej pałało chęcią samodzielnego jedzenia (nawet
      trafiało pieknie do buzi) , im jest starsze ma 15 m-cy tym wiekszą frajdą jest
      dla niej rozrzucanie jedzenia niż trafianie do buzi... zastanawiam się czy nie
      popełniłam błedu nie przysiadając do niej z nauka jedzenia jak miała roczek i
      niesamowoite chęci do tego... no cóż teraz przyjdzie mi się bardziej pomęczyć...
    • sasha3 Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 02.11.04, 14:28
      Mój synek miał rok, jak pozwoliłam mu jeść samodzielnie łyżką i widelcem. Mimo
      tego, że na początku było kiepsko, to i tak więcej zjadał niż wtedy, gdy go
      karmiłam. Był niejadkiem i samodzielne jedzenie było dla niego atrakcją,
      szczególnie gdy naprzeciw siedział starszy brat, który już wszystko potrafił smile
    • mela-blonda Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 03.11.04, 00:02
      Mój syn zaczął pojadać, kiedy skończył rok. Teraz ma 2 lata i w ogóle je sam.
      Nie da się karmić. Nawet nożem i widelcem się posługuje wink
    • paulaula Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 03.11.04, 12:12
      Moja 1,5 roczna córeczka siada z nami do dorosłego stołu (bardzo jest z tego
      dumna)i od kilku miesięcy je sama i to bardzo ładnie. Poza zupkami, które
      niestety jeszcze przelewają się nie tu gdzie trzeba i tu niestety jeszcze musi
      popracować. Myślę że to kiedy dziecko samodzielnie zacznie jeść zależy przede
      wszystkim od rodziców, czy pozwolą dziecku trochę pobrudzić. Niestety nie ma
      nauki bez strat. Siostra mojego męża, pedantka z krwi i kości do 4 roku karmiła
      synka, żeby nie pobrudził. Efekt był taki że samemu już mu się później nie
      chciało jeść.Dopiero przedszkole go zmobilizowało. Ja tam uwielbiam patrzeć jak
      mój maluch się stara i jak już 20 cm przed łyżeczką ma buziaka szeroko
      otwartego, a że trzeba posprzątać, to nia ma znaczenia. Pozdrawiam
      • mama_julci22 Re: Od kiedy dzieci same jedzą??? 03.11.04, 13:50
        Witam,moja Julka(15 m-cy) je sama juz od paru miesięcy,oczywiscie jest jeszcze
        troche upaćkana ale staram się dawać jej pokarmy o gęstszej konsystencji.Czasem
        da się nakarmić ale tylko jak ogląda bajkę,a przy dużym stole siedzi jak
        jesteśmy u babć na obiadkach bo tam nie ma fotelika.
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka