Dodaj do ulubionych

Metoda Domana

08.12.04, 22:03
Poszukuję matek stosujących metodę Domana, opisaną w książce "naucz małe
dziecko czytać".

Dziękuję i czekam na kontakt, magda
Obserwuj wątek
    • mgosz Re: Metoda Domana 09.12.04, 14:13
      witam,
      ja stosuje, od 3 tyg. smile))
      pozdrawiam
      • astria1 Re: Metoda Domana 09.12.04, 14:24
        bardzo dużo informacji o tej metodzie mozna się dowiedzieć z tej strony:
        www.nadzwyczajne-dzieci.wot.pl/

pzdr
        Anna
        • magdalenkad Re: Metoda Domana 09.12.04, 14:30
          Dziękuję! chyba już przekopałam wszystkie zasoby sieci (w języku polskim) na
          ten temat smile)).
          Dlatego szukam mam, aby opowiedziały mi o swoich doświadczeniach!

Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam, magdalenka
      • magdalenkad Re: Metoda Domana 09.12.04, 14:25
        Dziękuję za odzew, napisałam do Ciebie na priva.

Czekam dalej, magda
        • joako Re: Metoda Domana 09.12.04, 14:31
          Hej,
          No to ja tez sie dolacze.
          Pozdrawiam
          Asia i Filipek
          • joako Re: Metoda Domana 09.12.04, 14:35
            Hej mgosz,
            Napisz mi jak postepy. Jestem ciekawa.
            Pozdrawiam
            Asia i Filipek
            • mgosz Re: Metoda Domana 09.12.04, 15:27
              haj,
              wiesz sama nie wiem jak nam idziewink
              poczatkowo bylo trudno bo Mikolaj nie skupi uwagi na 5 wyrazow ciagiem, ale
              musze przyznac, ze sie wyrabiam bo wymyslam takie zabawy ze sama jestem w
              szoku...
              tydzien temu nie wytrzymalam i sprawdzilam, czy to wogole dzialasmile no i
              pokazalam mu dwa wyrazy (mama, Mikolaj)i zapytalam gdzie jest napisane mama, no
              i jak gdyby nigdy nic on pokazuje, mysle, udalo mu sie i zapodalam dwa inne
              wyrazy i znowu poprawnie pokazal. Po tym nabralam takiej motywacji jakiej nie
              mialam nawet na poczatku.
              Przesliszmy juz pierwsza grupe wyrazow, jutro zaczynamy sprzety. Robimy po 3
              zestawy dziennie, bo inaczej nie wyrobilabym sie z czasem.
              pozdrawiam
              Magda
    • olenkaj Re: Metoda Domana 09.12.04, 20:21
      Hej!
      My tez zaczelysmy stosowac ta metode nauki czytania. Tylko, ze dzisjaj to
      dopiero 3 dzien, wiec jeszcze efektow nie ma;-(
      Najwieksza trudnosc mi sprawia supienie uwagi Paulinki na dluzej niz 3
      wyrazach. Niestety jest z niej taka wiercipięta, że nie jest w stanie usiedzieć
      dłuże niż 2 sekundy na jednym miejscu. Poza tym od razu chce zabrać mi
      karteczki i sama się nimi bawić. Oczywiście pozwalam jej na to i jak ogląda
      jakąś karteczke to jej mówię co jest tam napisane.
      Czy macie jakiś sposób na wasze maluszki. Bo ja już staje na głowie, a ani razu
      nie udało mi się pokazać jej wszystkich karteczek na raz.

Pozdrawiam
      Ola i Paulinka
      • joako Re: Metoda Domana 09.12.04, 22:11
        Hej,
        Mgosz-czyli masz sukcesy-super! My bawimy sie w matme-hehe.
        Olenkaj, zacznij pokazywac Paulince 3 wyrazy-widocznie 5 to za duzo. Macie juz
        ksiazke?
        A ktos z Was bawi sie w matme?
        Pozdrawiam
        Asia
        • mgosz Re: Metoda Domana 09.12.04, 23:19
          haj,
          Asia o jakiej Ty piszesz ksiazeczce? Mialam pytac mailem ale zapytam od razu,
          czy tworzylas wyrazenia dwuwyrazowe osobno( tzn osobno drukowalas dwa slowa na
          jednej kartce), czy tworzylas z dwoch slow pojedynczych. Ja pisze recznie slowa
          na kartonach 10X60 i szczerze mowiac nie wyobrazam sobie jak mam pokazac
          wyrazenie dwuwyrazowe jednoczesnie podnoszac 2 tak duze kartkisad(
          pozdrawiam
          Magda
      • mgosz Re: Metoda Domana 09.12.04, 23:23
        haj,
        u nas z tym tez jest najwiekszy problem, czasami sie gonimy, Mikolajowi bardzo
        sie podoba jak te wyrazy skas sie "wylaniaja", pora dnia u nas tez jest bardzo
        wazna ok 16-18 bez szans. Powiedz co robisz jak w jednej sesji nie pokarzesz 5
        wyrazow?
        pozdrawiam
        Magda
    • ada1077 Re: Metoda Domana 09.12.04, 23:41
      Hej! To ja się dołączę, niestety jako niezbyt systematyczna mama 2,8 letniego
      dziecka. Mialabym do Was drogie Mamy prośbę. Piszcie o swoich doświadczeniach
      na ogólnodostępnym forum, bo przynajmniej inne mamy też będą miały okazję
      skorzystać i czegoś ciekawego się dowiedzieć. I dobrze by było, gdyby wszystkie
      mamy podały wiek dziecka obecny i kiedy zaczynały naukę. Ja zaczęłam uczyć
      mojego Mikołaja kiedy miał ok 11 miesięcy. Przez ok roku byliśmy dość
      systematyczni, ale potem trochę "piórka opadły" kiedy mieliśmy przejść na
      czytanie całych zdań. Pojawił się też problem ze skupieniem uwagi. No wiele
      słów rozpoznaje, a zdania też zaczyna czytać, ale tylko złożone ze słów, które
      dobrze zna i lubi. Ja jednak często zamiast przygotowywać kartki, po prostu
      piszę coś na komputerze, najczęściej on sam mi dyktuje co mam napisać i ta
      metoda chyba też nie jest zła. A jeśli chodzi o przygotowywanie kartek, to ja
      pisałam czcinką 72-80 Arial pogrubiony i synek nie miał problemu z czytaniem od
      samego początku. Wydaje mi się też, że pisząc tą czcionką, łatwiej jest
      przygotowywać materiał do nauki, bo np wyrażenia dwuwyrazowe mieszczą się na
      jednej kartce i łatwo to wydrukować.
      Pozdrawiam
      Ada
    • lidia.d Re: Metoda Domana 10.12.04, 07:42
      Dziewczyny, też się zastanawiam nad zaczęciem nauki. Doradźcie, proszę, jak
      najlepiej przygotować kartki do nauki. Wiem, że niektóre z Was piszą wyrazy na
      kartonie. Ja nie jestem do końca pewna, czy przy moim charakterze pisma uda się
      coś ładnie wykaligrafować. Zastanawiam się nad drukowaniem wyrazów na normalnym
      papierze z nastawieniem takim, że jak mój Krzyś (14 m) coś zniszczy, to po
      prostu wydrukuję jeszcze raz. Do naklejania wydruków na karton i foliowania
      tego chyba nie miałabym jednak cierpliwości i zapału.
      Z góry dziękuję
      Lidka
      • ada1077 Re: Metoda Domana 10.12.04, 12:20
        Hej! Jeśli masz możliwość korzystać z maszyny do laminowania, to wydaje mi się,
        ze najprościej będzie wydrukować na zwykłym papierze, potem zalaminować (jeśli
        chcesz aby kartki z wyrazami były sztywniejsze to wybierz nieco grubszą folię
        do laminowania) a potem można to bez problemu wyciąć. Ja tak robiłam i
        generalnie pisałam mniejszą czcionką niż jest zalecana, ale też zdała egzamin.
        Pozdrawiam
        Ada
    • magdalenkad Re: Metoda Domana 10.12.04, 19:44
      Dziewczyny!

Bradzo dziekuje za "odzew". Wlasnie zaczynam "uczyc Tymka".

Mam pytania, pomozecie?
      1. Czy slyszalyscie o tym, aby zamiast kartonow pokazywac dziecku prezentacje w
      power poincie? Nie ukrywam, ze wczoraj i dzis pokazalam Tymkowi slowa i byl
      zachwycony! Tekturki dzis dostalam (!) w drukarni, ale nie wyobrazam sobie
      pisac sama. a drukowac i naklejac? 100 kartek???? Nie wiem...
      2. Skad macie 1 cm litery? jakis super gruby flamaster, czy kilka razy piszecie
      wyraz?
      3. Kiedy sie zmniejsza czcionke, a kiedy pisze sie je czarnymi literami??

Uwazam, ze to dobry pomysl, abysmy dzielily sie swoimi doswiadczeniami, co Wy
      na to?

My dopiero zaczynamy, Tymek ma 21 miesięcy.
      • mgosz Re: Metoda Domana 10.12.04, 21:05
        haj,
        ja pisze wyrazy sama, naprawde nie jest to trudne (od kolezanki dostalam kilka
        zrobionych i stwierdzilam, ze zamiast placic 200 zl za gotowe zrobie sama, a
        najwyzej kupie zestaw II za 150 z ksiazeczkami), aha dodam ze zdolnosci to ja
        wtym kierunku nie mam wogole.
        tez myslalam o prezentacji na komputerze ale szczerze mowiac troche sie boje
        zeby dziecku czytanie nie kojarzylo sie z komputerem, zreszta i tak bez tego
        juz musze wylanczac monitor bo jest tak bardzo zainteresowany komputerem.
        Z Mikolajem bawimy sie w czytanie juz jakos ponad 3 tyg. na weekendy robimy
        sobie przerwe, robimy po 3 zestawy dziennie, przyznam, ze nie jest latwosmile
        Mikolaj ma 17 mies. wiec my glownie mamy sie skupic na 1 i 2 etapie.
        Ciekawa jestem, czy to "zadziala" w przypadku Mikolaja, tzn. czy faktycznie
        bedzie wczesniej czytalsmile
        Kupilam najgrubszy flamaster jaki byl w sklepie (taki ze scieta koncowka) i jak
        mi sie wydaje ze jest za cienko to pogrubiam 2 razy, jesli chodzi o czcionke to
        musze doczytac.
        pozdrawiam
        Magda
    • rybkaisia Re: Metoda Domana 10.12.04, 21:17
      Hej,
      Czy mogłybyście podać w skrócie od jakiego wieku można zacząć naukę czytania i
      o co chodzi? Byłam dzis w księgarni ale nie mieli takiej książki jeszcze
      poszukam. Z waszych postów domyślam się, że uczy się dzieci przez pokazywanie
      napisanych dużymi literami grup wyrazów i na odróżnianiu ich. Od jakich się
      zaczyna?
      Pozdrowienia i cierpliwości w nauce.
      Rybka i Isia (prawie skończone 15 m-cy)
      • ada1077 Książka 14.12.04, 14:57
        A propo książki :”Naucz małe dziecko myśleć i czuć – zabawa w czytanie”
        autorstwa Katarzyny Rojkowskiej.

Książka ta wyjaśnia funkcjonowanie mózgu małego dziecka i zalety wczesnego
        pokazywania dziecku kart ze słowami. Dziecko uczy się w ten sposób bardzo
        wcześnie rozumieć czytane słowa a przy tym rozwija swój mózg, wyrabia sobie
        wyjątkową spostrzegawczość i w przyszłości na pewno będzie mu to procentować,
        chociażby w szkole.
        Co ciekawe tą metodę można stosować już u półrocznych a nawet mniejszych
        dzieci, co oczywiście nie znaczy, że dziecko coś traci jak się zacznie je uczyć
        trochę później. Z każdym rokiem będzie jednak coraz trudniej. Praktycznie w
        wieku 7-8 lat zastosowanie tej metody nie ma sensu. Ale 2 lata wydaje mi się
        też bardzo dobrym czasem na rozpoczęcie nauki. Chociaż im dziecko młodsze tym
        jest po prostu łatwiej dla rodzica i bezboleśniej dla dziecka, ponieważ dziecko
        jeszcze nie jest świadome, że się uczy.

I jeszcze jedna informacja, która może się przydać: Otóż słowa warto
        przygotowywać pisząc je normalną maksymalnie powiększoną czcionką (tak jak są
        pisane książki – najlepiej Arial) a nie dużymi drukowanymi. Litery mogą być
        czarne a przy nauce malutkich dzieci (takich kilkumiesięcznych) czerwone.

Książkę można kupić w sklepie Internetowym: www.pasaz.onet.pl lub można ją
        znaleźć bezpośrednio na poniższym linku:

pasaz.onet.pl/,511,produkt.html?url=http%3A%2F%2Fwww.medicon.pl%2Findex.php%3Fszczegolowy_opis%3D%26nr_ksiazki%3D3839%26redir%3Donet%26redir_id%
        3D3839

Pozdrawiam
        Ada

• norga Re: Książka 19.12.04, 13:06
          Tańsza jest w księgarni internetowej www.gandalf.com.pl Właśnie tam przed
          minutką ją zamówiłam
          pozdr
          Monika
    • adria1977 Re: Metoda Domana 11.12.04, 15:27
      Witam smile. Nie przeczytalam dokladnie poprzednich postow, wiec jesli ktos juz
      napisal to wyzej to przepraszam. Czy chodzi Wam o metode z ksiazki "Naucz male
      dziecko myslec i czuc"? (wyzej byl podany troszke inny tytul) Za nauke
      zabieralam sie juz od dawna, ale problemem bylo przygotowanie kart. Niedawno
      poszlam na latwizne, zaczelam drukowac wszystko na papierze A4, dobierajac tak
      wysokosc liter, by wszystko ladnie sie zmiescilo. Podobnie drukuje kropki do
      nauki matematyki. I o dziwo moja dwuletnia coreczka super na to reaguje.
      Zastanawiam sie, czy wymiary kart podane w ksiazce rzeczywiscie maja tak
      ogromne znaczenie, jak jest to tam podkreslane (byc moze dla mlodszych dzieci
      rzeczywiscie tak jest), czy tez moze autorka ksiazki zwraca na to tak duza
      uwage, by zachecic rodzicow do zakupu drogich gotowych zestawow. Co o tym
      myslicie? Pozdrawiam smile.
      • joako Re: Metoda Domana 11.12.04, 18:26
        Hej,
        Pisze o Ksiazce Domana-to odp na pyt mgosz; drukowalam dwa wyrazy juz pozniej na
        jednej kartce. No i uzywalam kartek formatu A4 drukujac-pisania wlasnorecznie
        troche sie balam, no i jest to bardzo pracochlonne. Ksiazeczki jedynie drukuje.
        Hmm, nie zawsze wszystko mi sie uda pokazac i wtedy odkladam. Jak Filip nie chce
        to trudno. Adria1977, a na jakim etapie matmy jestecie?
        Bylo pytanie kiedy drukowac na czarno-o ile pamietam kiedy sa to juz zdania.
        Pozdrawiam
        Asia
    • olenkaj Re: Metoda Domana 11.12.04, 21:18
      Hej!
      Mino, że Paulinka ma dopiero, albo aż 16 misięcy i uczymy się niecały tydzień,
      to ja drukuję jej wyrazy na kartce formatu A4 i to tak, że na jednej kartce
      mieszczą się dwa wyrazy, a potem kartke rozcinam. Daje jej te kartki do zabawy
      w trakcjie czytania i nie jest mi szkoda, jesli je psuje. Wysokośc liter
      drukowanych wyrazów jest około 8 cm i sa czarne. Przeczytałam, że dla
      młodszych, tj. 4-5 miesięczynych dzieci ważne jest żeby były litery czerwone,
      bo wtedy łatwiej zwracają uwage na wyrazy. Ale Paulinka całkiem dobrze zwraca
      uwage na te czarne, więc już tak zostawie. Nawet jak widzi napis "Paulinka",
      albo "mama", czy "babcia" to powtarza to co jej czytam. No może z "Paulinką"
      nie wychodzi jej najlepiej, ale próbuje. A na "babcie", oczywiście mówi "baba",
      ale i tak jestem zachwycona wink
      A co do ilości pokazywanych wyrazów, to jak mi się uda w jednej sesji pokazać
      jej 5 wyrazów to jest baaardzo dobrze. Na razie ograniczam się do 2 dwóch
      zestawów dziennie, co i tak czasem wydaje mi się za dużo.
      Pozdrawiam wszytkie "czytające" bobasy i ich mamy wink)))
    • magdalenkad Re: Metoda Domana 13.12.04, 11:28
      Dziewczyny!
      co z wykorzystaniem power pointa??
      m.
      • ada1077 Re: Metoda Domana 13.12.04, 15:43
        hej! Ja też wykorzystywałam power pionta i uwazam, ze jest to znakomite
        urozmaicenie. Ja jeszcze dodatkowo wymyślałam różne ilustracje do wyrazów,
        wklejałam zdjęcia. Mojemu Synkowi bardzo się to podobało. Ale podobno lepiej
        nie podpisywać rysunku wyrazem na tej samej stronie, tylko najpierw pokazać
        osobno wyraz, a potem ilustrację czy zdjęcie.
        Pozdrawiam
        Ada
        • magdalenkad Re: Metoda Domana 14.12.04, 09:26
          Dziewczyny!

Mam coraz wiecej pytan smile. Prosze, pomozcie mi znalezc na nie odpowiedzi

1. kiedy czarna czcionka - dopiero w ksiazeczce?
          2. kiedy wprowadza sie wyrazenia? ile w sumie pokazuje sie slow? 100?
          3. ile pokazuje sie wyrazen? Kiedy ksiazeczka?
          4. jak i kiedy zmniejsza sie czcionke??
          5. jak to jest z seriami, czyli slowami z jakiejs dziedziny, np. zwierzeta itp?
          ile slow "powinna" zawierac ta seria?? pokazuje sie serie rownolegle z innymi
          slowami?
          6. kiedy i jak laczy sie slowa z yrsunkami??

Dziewczyny! a moze bedziemy pisac do siebie na adresy mejlowe? stworzymy
          swoiste "listy dyskusyjne" - ja jestem za! a moze prywatne forum??

To dla mnie naprawde wazne, dla Was chyba tez; co proponujecie??

Dziekuje, pozdrawiam!

magda i tutuś
          • joako Re: Metoda Domana 14.12.04, 18:44
            hej,
            napisze ci to co pamietam zgodnie z domanem
            1. czarna czcionka przy zdaniach skladajacych sie z 3 slow, ale nowe i tak
            zawsze podajemy na czerwono
            2 wyrazenia-po wprowadzeniu gdzies okolo 50 moze do stu slow pojedynczych-musza
            zostac wprowadzone rzeczowniki i przymiotniki tak, by mozna bylo te wyrazenia
            budowac
            3 pokazuje sie tez 5 kartek z wyrazeniami
            4 stopniowo, jak juz powoli zaczyna byc za malo miejsca na jednej kartce
            5 moze byc gdzies z 12, tak by wymieniac stare slowa na nowe
            6 wg domana nie laczy sie rysunkow ze slowami, przy ksiazeczkach; na pierwszej
            kartce jest zdani, na drugiej obrazek
            Super pomysl z prywatnym forum, pisanie na adresy mailowe nie
            pozwa;lapoodczytywac informacji od roznych osob.
            Pozdrawiam
            Asia
            • jagoda123451 Re: Metoda Domana 14.12.04, 20:17
              hej,
              ja tez próbuję, ale na razie mam przygotowany zestaw 50 kart. Wbrew pozorom
              to "uczenie" wymaga czasu.
              Ponieważ mam paskudny charakter pisma, drukowałam same kontury i zamalowywałam
              je czerwoną farbką (moja córeczka ma pół roku). Szło to bardzo szybko.
              Przez tydzień, pokazywałam jej tylko jeden zestaw pięciu kart. Zabawne było jak
              skupiała wzrok na tych planszach.
          • mgosz Re: Metoda Domana 14.12.04, 21:02
            haj,
            tez zastanawialam sie nad iloscia slow w pierwszym i drugim etapie i doczytalam
            ze w glownej mierze uzaleznione jest to od wieku twojego dziecka. Moj Mikolaj
            jest w przedziale 12-18m i mam polozyc glowny nacisk na wlasnie te dwa etapy.
            Ja mam zrobione poki co po ok. 30 slow z pierwszych grup tematycznych czyli
            czesci ciala i sprzety. Mysle, ze pierwszy etap zakonczy sie po ok. 150
            wyrazow. Bardzo szybko nastepuje wymiana jesli robi sie systematycznie. Ja
            robie przerwy weekendowe i pokazuje 3 zestawy dziennie, a i tak juz musze robic
            nastepne wyrazy, bo te co zrobilam juz sa na wykonczeniusmile
            Ja mysle, chociaz oczywiscie moge sie mylic, ze seria, to seria, czyli nie
            laczy sie z innymi wyrazami, no chyba ze zaczynam nowa serie ale to wtedy
            naturalnie wychodzi.
            Kiedy ksiazeczka, to jeszcze nie doczytalam dokladnie, dla mnie to jeszcze
            sporo czasu, ale to chyba wyjdzie tak naturalnie, nie da sie chyba dokladnie
            powiedziec kiedy.
            Mi sie wydaje, ze jesli chodzi o forum prywatne to zagladaloby tam o wiele
            mniej osob niz tutaj, chyba lepiej jest utrzymanie tego watku w tym miejscu.
            pozdrawiam
            Magda
    • mgosz Re: Metoda Domana 16.12.04, 23:11
      haj,
      dzisiaj sprobowalam pokazac wyrazy w power pointcie i rewelacja, Mikolaj
      patrzyl jak zaczarowany, mysle, ze od czasu do czasu bede mu pokazywac na
      komputerzesmile)
      pozdrawiam
      Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka