Dodaj do ulubionych

budzenie w nocy

26.12.04, 22:36
Jestem mamą 7 miesięcznego Mikołaja, mój synek nie przespał jeszcze nigdy
całej nocy. Budzi się trzy razy a czasem nawet pięć. Przestałam podawać mu w
nocy mleko ( karmiony jest od trzeciego miesiąca sztucznie )poję go tylko
herbatką. Dlaczego on tak często sie budzi czy powinnam podawać mu jeszcze
mleko czy nadal dawać herbatkę? Proszę pomóżcie bo jestem już wykończona.
Obserwuj wątek
    • kalina_p Re: budzenie w nocy 26.12.04, 23:22
      A o ktorej je na noc? Jest glodny czy tylko popije troche i spi dalej? Nie wiem
      za bardzo, co poradzic, bo moja (7,5 m-ca) od "zawsze" spi w nocy. Je kolo 21-
      22:30 (zalezy od humoru i okolicznosci) i spi do 7-8 nawet. Ale je dopiero kolo
      8-9 rano...nie wiem, moja czasem sie obudzi ale daje smoczka i dalej spi.
      Pewnie gdybym nie dala, to by sie rozbudzila...Pozdrawiam.Pewnie nic nie
      pomoglam.
      • magda_zakop Re: budzenie w nocy 26.12.04, 23:34
        Je około 20.00 20.30 jak sie obudzi pije dośc łapczywie tak że muszę sama
        przerywać bo wypiłby pewnie całe 100ml. Nie rozbudza się po wypiciu śpi dalej.
        Ze smoczkiem też jest kłopot bo Mikołaj go w ogóle nie toleruje. Jeżeli
        mogłabyś to proszę napisz mi jeszcze jak karmisz córeczke i co dokładnie jej
        podajesz bo tak sobie pomyślałam że być może daję Mikołajowi za mało jeść i
        budzi się dlatego że jest poprostu głodny. Dziękuje że napisałaś
        • beatale Re: budzenie w nocy 26.12.04, 23:47
          Ja cie nie pociesze bo moja 13 miesieczna corka budzi sie w nocy nawet i 8
          razy, z róznych przyczyn mimo ze nie karmie jej w nocy juz od dawna. A to zle
          lezy a smoczek wtypadnie lub boli brzuszek ciagle cos próbuje z tym zrobic i
          nie bardzo to pomaga - moze tobie sie uda. Zycze powodzenia
        • kalina_p Re: budzenie w nocy 27.12.04, 11:31
          Witam! Moja je baaaardzo roznie, czasem kolo 9 rano a potem dopiero o 15-16,
          troche sie tym nawet martwilam ale co zrobic? strzykawka jej wciskacwink? Ale
          wieczorny posilek to pelna butla (200ml) Humany 2 albo Nan2. Naje sie porzadnie
          i usypia. Usypia sama, nauczylismy ja, ze kladzie sie ja do lozeczka z misiem,
          mowi sie "spij slodko" itd. i spismile)) A jesli Twoj sie budzi i ssie lapczywie,
          to pewnie glodny! Kinga czasem tak miala !!!!!! jak sie tak zlozylo,ze wypila
          cala butle kolo 20 i usypiala. Nie chciala wtedy juz ssac o tej 22-23,wiec
          szlismy spac a ona nas budzila kolo 2-3 glodna jak wilk. Dlatego staramy sie
          wszelkimi metodami tak wcelowac z ostatnia butla, zeby sie na noc najadlasmile))
          Pozdrawiam!
          • magda_zakop Re: budzenie w nocy 28.12.04, 22:10
            W takim razie ja już nic nie rozumiem Mikołaj dostaje jeść o 9rano 150ml mleka
            z kaszką później ok.11 120ml. mleka potem zupka lub obiadek Hippa znów 120ml.
            mleka deserek znów mleko i na noc ok. 20.30 mleko 200ml. z kaszką myślałam że
            jest to wystarczająca porcja a on i tak się budzi. dziś byłam go zważyć ma 9kg.
            Pozdrawiam
            • mamamaxa Re: budzenie w nocy 29.12.04, 12:51
              Hej, ale on calkiem duzo je z tego co napisalas! Ja nie podejrzewam, zeby on
              byl glodny, bo w sumie caly dzien dostaje tresicwe rzeczy i na noc kaszke.
              Ja bym mu w nocy nie dawala herbatki (jaka dajesz, cos slodkiego?), tylko daj
              mu po prostu cieplej przegotowanej wody. W ten sposob zaspokoisz mu pragnienie,
              a nie bedziesz dostarczala kalorii. Moj synek (teraz 17 miesiecy) tak sie
              oduczyl jakiegokolwiek picia w nocy.
              Co prawda udalo mu sie generalnie przespac tylko pare nocy w zyciu, ale odkad
              ja sie z tym pogodzilam, ze mam takie "nie przesypiajace" dziecko, czuje sie
              znacznie lepiej. Teraz jak sie w nocy budzi (ewentualnie chce cos przez sen, bo
              sie nie calkiem rozbudza) biore go do nas do lozka i spimy dalej.
              Byc moze Twojemu dziecku to przejdzie, a moze nie... Sprobuj sobie to "zycie" w
              nocy ulatwic (np.termos kolo lozka itp. zebys nie musiala chodzic).
              W koncu wszystkie dzieci sie kiedys naucza przesypiac!
    • asiab_2004 Re: budzenie w nocy 27.12.04, 10:46
      moja Ola skonczy w styczniu 2 latka. i niestety tez wstaje do niej w nocy
      minimum 4 razy a bywa ze i 8 razy. ten typ tak ma. mama powiedziala mi ze ja
      tez taka bylam. ale pomogl mi troszke moj pediatra. jesli jestes zainteresowana
      to podaje kontakt na pri. gg 4797816, joanna.bartosinska@poczta.onet.pl
    • mama233 Re: budzenie w nocy 27.12.04, 22:06
      ja do niedawna podobnie mialam z synkiem teraz budzi sie raz rzadko dwa razy i
      idzie spac o 19 dostaje butle 220 bebiko ale zageszczam kaszka i starcza mu to
      do 5-6. Jak sie tak czesto budzil to poszlismy do lekarza chcialam jakies
      kropelki na uspokojenie ale lekarka byla przeciwna zwiekszyla tylko dawke
      witaminy C do 8 jak chory to 10 kropli mysle ze to wlasnie nam pomoglo maly ma
      10 miesiecy powodzenia
      • ewa2003 Re: budzenie w nocy 29.12.04, 13:52
        Witam!
        Mam ten sam problem ale nie rozumiem co ma WIT C do lepszego spania dziecka???
        Przeciez zwiększenie dawki o 2 krople nie działa uspokajająco. Pomocy - bo może
        czegoś nie wiem...wink

Ewa
    • elgosia Re: budzenie w nocy 27.12.04, 23:04
      Ja od tego wieku podawałam na kolację nie butlę, lecz gęstą kaszkę z miseczki
      łyżeczką. A jak nocne herbatki zamieniłam na wodę od razu poskutkowało. Ale
      każde dziecko jest inne, ba, każdy wiek jest inny, bo teraz Tomek znowu zaczął
      sie budzić w nocy i podanie wody nie pomogło.
    • weronikarb Re: budzenie w nocy 28.12.04, 08:42
      Witaj
      Ja mam starszego synka 14 m-cy. Jednak od 4 m-ca (jak zaczely wychodzic zeby)
      to moj maluch nie przespal calej nocy doszlo juz nawet do teo ze spal niecale
      10 H na dobe smile Ja z mezem chodzilismy na rzesach. Pomogl nam nasz pediatra
      (homeopata) dzisiaj budzi sie abyy raz na herbatke - mamy kaloryfery i
      strasznie goraco.
      Pozdrawiam
      • pibrokmarys Pomogl pediatra? 28.12.04, 08:57
      • pibrokmarys Re: budzenie w nocy 28.12.04, 09:01
        O sorry... za szybko wcisnelam enter..
        Dziewczyny, jestescie strasznie tajemnicze. Piszecie, ze pomogl
        pediatra/homeopata, ale nie piszecie w jaki sposob, co zalecil/przepisal. Moj
        13-to miesieczny synek nigdy nie przespal nocy. Juz go nie karmie piersia, w
        nocy dostaje tylko wode (i smoczka) i niestety nadal sie budzi. Zwalam wszystko
        na zabki, ale nie wiem czy slusznie. Badzce litosciwe i napiszcie cos wiecej o
        tym co doardzili Wam lekarze. Pozdrawiam goraco. Marys.
        • gosiula7 Re: budzenie w nocy 28.12.04, 17:31
          Przyłączam się do prośby o informacje, co powiedzieli lekarze...
          nasza mała Małgolka (12 miesięcy), też budzi się po kilka razy w nocy, a
          najczescie kolo 3 rano robi sobie godzinny maratonik i za nic nie chce usnąc...
          po godzinie bujania wreszcie zasypia... w nocy dajemy jej do picia herbatke z
          kubeczka.
      • aga_72 Re: budzenie w nocy 29.12.04, 11:24
        Z zaciekawieniem przeczytałam o pediatrze, który pomógł w przsypianiu nocy
        poprzez homeopatię. Czy mogłabyć napisać mi co konkretnie podawaliście swojemu
        małemu?? Maoja Zuza ma 9 miesięcy i budzi się w nocy kilka razy, może Wasz
        sposób by nam pomógł. Z góry dziękuje Agnieszka
        aga_72@gazeta.pl
      • weronikarb Re: budzenie w nocy 30.12.04, 07:48
        Po dosc dlugim wywiadzie na poczatku sierpnia przepisala nam Silicea 200,
        jednak zadnych zmian po niej nie bylo - bez zadnej reakcji (maly b. slabo jadl
        i malutko spal). W listopadzie przeszlismy lekkie przeziebienie i wtedy maly
        jeszcze mniej spal bo nawet 10 h nie przesypial na dobe. Po wyleczeniu katarku
        znowu wywiad i maly dostal Belladone 200 CH przez tydzien. Obecnie jest 2 tyg.
        po odstawieniu juz leku i maly zasypia o 20-21 budzi sie o 1 na herbatke (nie
        zawsze) pozniej o 4 lub 5 na mleczko i o 9 wstaje. W dzien spi od 12-13 do 15-
        16.
        Jestem bardzo zadowolona, choc musze go jeszcze nauczyc samemu zasypiac -
        niestety poprzez te mmale ilosci snu usypialam go w wozku i jak narazie niechce
        inaczej i w nim tez spi, jak przeloze do lozeczka to sie wybudza. Jednak z
        nauka poczekam smile Naciesze sie snem.
        Samemu nie radze podawac tych kulek gdyz kazde dziecko jest inne. O tym
        powinien decydowac homeopata.
        U mojego synka zaburzenia snu wystepowaly z powodu zbyt jak to napisac - zbyt
        duzo energii i agresji ona go rozpierala. Wybudzal sie w nocy z krzykiem,
        usypial po nieraz wielogodzinnym bujaniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka