Dodaj do ulubionych

Menu dwulatka

05.01.05, 17:33
Czesc mam pytanie jak wyglada u waszych dwulatkow dzienny jadlospis bo moja mala wlasnie zrezygnowala w butli grysiku rano i na noc(dojrzala)smile)) wiec ile posilkow dziennie wasze dwulatki jedza i ile waza i maja wzrostu
Obserwuj wątek
    • kropka251 Re: Menu dwulatka 05.01.05, 18:06
      a i ile mleka dziennie
    • linka555 Re: Menu dwulatka 05.01.05, 18:23
      Zuzia ma 2l 5m ,ok 98 cm i waży ok 14 kg.

śniadanie: miseczka płatków (zwykłe kukurydziane albo Frutina albo Kangusy
      alibo Cheeriosy, itp.) z mlekiem 2% lub więcej z kartonika, podgrzane w
      mikrofali

II śniadanie: jakiś owoc(jabłuszko, gruszka, banan, 2 mandarynki albo
      pomarańcza)+ actimel pom.

obiad:talerz zupki z mięsem drobiowym (np. ogórkowa, rosół, pomidorowa, żurek,
      grochowa, itd.)zupa rybna z kaszką manną. Rzadko kiedy je wtedy II danie.
      albo
      ryba gotowana na parze z ziemniaczkami (też na parze), gulasz z dowolną kaszą
      albo z makaronem, placuszki z jabłkami. Jeśli chodzi o surówki, najczęściej
      jest to ogórek kiszony, bo jestem leniwa i nie zawsze chce mi się trzeć
      marchewkę.

deser: monte albo danonek albo jakiś owoc

kolacja: kupna kaszka manna z sosem albo ryż Zotta albo serek homo Danona albo
      ŚniaDanio wink albo inny serek czy jogurt, a ostatnio kanapka (jakieś ziarniste
      albo ciemne pieczywo z masłem i albo serem żółtym albo plasterkirm szynki i
      pomidora bez skórki) + szklanka kakao.

na noc butelka wody (Żywiec)
      Pozdrawiamy, lina i Zuza
    • akseinga Re: Menu dwulatka 05.01.05, 18:52
      Martynka ma 2,5 roku. Rano jak mamy mało czasu je kaszkę mleczną nestle lub
      bobowita, a kiedy zostajemy w domu to np. jajecznica, serek wiejski (który
      uwielbia) albo kanapka. Potem jakaś przekaska w postaci np danonka. Około
      południa sama domaga się butelki z mlekiem ok 120ml ( Junior np. waniliowe albo
      z miodem). O 14 zupka z mięsem wtedy drugiego dania tylko odrbonina, na deser
      owoce ( w słoiczku albo jabłko, banan ), kolacja kaszka ok 220 ml . Od
      urodzenia mała ma apetyt i nie trzeba jej do jedzenie namawiać, muszę uważać na
      to co je bo nie chcę potem walczyc z nadwaga a waży niemało bo ok 18 kg na
      szczęście wzrost idzie u niej z wagą w parze.
    • steffa Re: Menu dwulatka 06.01.05, 12:28
      Mój syn od dawna nie chce kaszek. Szczególnie rano, bo wieczorem czasem jakaś
      owsianka na modyfikowanym przejdzie. Jest za to wielkim wielbicielem mleka i
      dużo go pije. Potrafi obalić nawet dwa kubki. Daje mu tylko modyfikowanee lub
      sojowe. A śniadanie je w dwóch częściach - pierwsze i drugie - pierwsze to
      taka lekka przegryzka (wstaje b. rano....) - różne to są rzeczy: ser żółty,
      banan, awokado, chlebek, mleko sojowe. Potem konkret - parówki sojowe (nie
      jemy mięsa), jajecznica. Obiad to zupa + drugie - w sumie to samo, co my.
      Kolacja - wariacje nt śniadania, lub coś w rodzaju naleśników. No i mleko, ale
      tylko jak sobie zażyczy. Poza tym lubi różne "dziwne" rzeczy, jak oliwki,
      ogórki kiszone itp. Nie znam dokładnych 'wymiarów'. Wzrost ok 94, waga 14.
      Na noc woda.
    • mama_pyzuni Re: Menu dwulatka 06.01.05, 13:01
      Karolina - 25 miesięcy, raczej niejadek, alergik, ciężko przekonać ją do nowych
      potraw:
      Sniadanie (ok. 8.00)- kanapki (z szynką, żółtym serem, pieczonym schabem lub
      parówka). Niestety nie jada jajek w żadnej postaci.
      Potem jakieś owoce (jabłko, gruszka) lub jogurt czy serek waniliowy, czasem
      kawałek drożdżówki na spacerze.
      ok. 12 - 200 ml kaszki na Bebilonie pepti.
      ok. 15 - zupa (z posiekanym mięskiem), lubi chyba wszystkie rodzaje.
      ok. 16.30 - drugie danie (kotleciki z piersi kurczaka, duszone mięsko z
      warzywami, spagetti, lub dania bezmięsne - naleśniki, kopytka, pierogi)
      Potem znowu jakiś owoc, a przed kąpaniem bułeczka z twarożkiem lub jabłuszkami
      (taki domowy dżem jabłkowy) i ostatnio pół kubeczka kakao.
      ok. 21 - znowu 200 ml kaszki na Bebilonie pepti.
      Waży ok. 12,5 kg, 95 cm wzrostu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka