Dodaj do ulubionych

PROSZE O DOBRE RADY NA ORGANIZACJE CHRZCIN

08.01.05, 19:29
Witam wszystkie mamuski, na Wielkanoc chcemy zrobic chrzciny naszemu
maluszkowi bedzie miał wtedy 4 m-ce, prosze o rady co zabrac do koscioła
dodatkowo tzn. co sie przydaje a o czym moge nie pomyslec, jak z ubraniem dla
małego kupic specjalnie ubranko do chrztu czy tylko ubrac odswietnie, i co
tam jeszcze powinnam wiedziec....... z góry dziekuje za rady ...pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gioja Re: PROSZE O DOBRE RADY NA ORGANIZACJE CHRZCIN 08.01.05, 21:35
      Witam.
      Chrzciliśmy naszą Kasię w Święta Bożego Narodzenia. Ksiądz był wyrozumiały i
      zapowiedział, że jeśli dzieci będą płakały, to można z nimi wyjść w trakcie
      mszy do osobnego pomieszczenia obok zakrystii. Jeśli u Was jest tak samo, to
      warto mieć ze sobą cały ekwipunek do przewijania i karmienia (jeśli nie karmisz
      piersią). Przyda się też jakaś chusteczka do wytarcia główki, ewentualnie do
      podłożenia pod główkę podczas polewania wodą. Wprawdzie dzieje się to przy
      chrzcielnicy albo ksiądz ma taką specjalną miseczkę, ale zdarza się, że
      poleci "za kołnierz". Można, tak jak ja, użyć zwykłej chusteczki higienicznej,
      ale to jakoś tak mało elegancko wyglądało.
      Rodzicom chrzestnym przypomnieć o kupnie świecy chrzcielnej (zwykle ojciec
      chrzestny) i szatki (matka chrzestna). Co do ubranka, to dzieci były ubrane
      różnie (jeden chłopiec był w zwykłym szarym kombinezonie), ale większość miała
      jednak ubranka chrzcielne, tzn. białe, ewentualnie różowe lub błękitne.
      pozdrawiam.
    • ewa9625 Re: PROSZE O DOBRE RADY NA ORGANIZACJE CHRZCIN 08.01.05, 21:38
      Jeśli chodzi o ubranie to indywidualna sprawa.Przeważnie dzieci są ubrane w
      białe lub kremowe ubrania.Do kościoła trzeba wziąść białą szatkę (to jest biała
      specjalna chusteczka),świecę.Świecę zapala chrzesny w odpowiednim momęcie
      (ksiądz powie), a szatkę kładzie chrzesna (lub ksiąz to różnie).Te rzeczy
      możesz kupić sama lub chrześni to zależy jak się umówicie.Dla dziecka warto
      mieć coś do jedzenia (jeśli karmisz piersią to nie), smoczek jeśli używa.Zwykle
      to przed chrztem ksiądz poucza co i jak.Jak malec jest marudny to można z nim
      wyjść i wrócic tylko na sam obrzęd.Czteromiesięczne dzieci przważnie na rękach
      śpią i nie ma kłopotu, gorzej ze starszymi.Warto jest mieć jeszcze jakąś
      chusteczkę na wypadek gdyby dziecku się ulało.Ale tak naprawdę to nie potrzeba
      nic specjalnego, to tylko godzina, więc da się przeżyć.Dla mnie najgorzej było
      wymyślić ubranie dla mnie, bo karmiłam, więc chciałam coś co łatwo rozpiąć, a
      jednocześnie dość eleganckiego i wygodnego. Pozdrawiam.
    • opkasia Re: PROSZE O DOBRE RADY NA ORGANIZACJE CHRZCIN 08.01.05, 22:56
      My chrzciliśmy naszą maleńką jak miała 2,5 m-ca i wierz mi,że takie maleństwa z
      reguły przesypiają całą mszę.Jeśli chodzi o ubranko to jest tylko twój wybór
      Może być róż,biel czy błękit i nie musi to być ubranko typowo chrzcielne.Weź ze
      sobą pieluszkę na zmiane i chusteczki.W razie potrzeby można wyjść do
      zakrystii.Jeśli dziecko bardzo płacze jest to nawet wskazane,ale nie martw się
      na zapas.Ksiądz was o wszystkim poinformuje.Pozdrawiam,pa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka