monia744 15.01.05, 11:30 Oboje z mężem mamy krew B Rh-, nasz pierwszy syn też ma taką. Dwa miesiące temu urodziłam drugiego syna, który ma w książecce wpisaną grupę B Rh+. Czy to możliwe, czy zaszła pomyłka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga_p_27 Re: grupa krwi 15.01.05, 12:42 Cześć, to możliwe. Rzadko, ale się zdarza. Ja opiszę mój przypadek. Mój tata ma "A Rh+", mama "B Rh+". Robiąc sobie badania wstępne w ciąży (bo wcześniej się jakoś nie zdarzyło) okazało się, że ja mam "0 Rh-"!!! Zrobiłam badania jeszcze raz, rodzice moi też i wyniki były takie same. Hehehe, wyobraź sobie co się działo u nas w domu, o co została posądzona moja mama... hehehe, całe szczęście, że moi rodzice są bardzo udanym małżeństwem i mają do siebie zaufanie. Mojej mamie jednak nie dawało to spokoju i poradziła się analityka, który jej wytłumaczył (szczegółowo), że jest to jak najbardziej możliwe. Jeśli chcesz możesz też powtórzyć badania synkowi, ale nie sądzę, żeby się pomylili Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
pannajoanna Re: grupa krwi 15.01.05, 13:04 Zapis genotypowy czynnika Rh jest nastepujacy: Rh plus - RR lub Rr Rh minus - rr Tak wiec przy polaczeniu dwoch grup krwi dodatnich RR nie ma mozliwosci powstania krwi ujemnej ale jesli rodzice nie maja "czystego" plusa tylko Rr x Rr to potomstwo prawdopodobienstwo urodzenia sie dziecka z Rh pozytywnym jest 75% a z ujemnym 35%. Wszystko dzieje sie zgodnie z Prawem Mendla. Przepraszam ze tlumaczenie jest takie malo fachowe ale chcialabym aby wyszlo jasne i zrozumiale )) Pozdrawiam pannajoanna Odpowiedz Link Zgłoś
mama.tosi Re: grupa krwi 17.01.05, 00:05 wszystko prawda tylko tu oboje rodzice maja zapis rr, wiec skąd u dziecka RR lub Rr???? Odpowiedz Link Zgłoś
matkatina Re: grupa krwi 15.01.05, 19:43 Dziewczyny, ale matka i ojciec maja grupę ujemną, a wasze tłumaczenie dotyczy sytuacji odwrotnej. Jeżeli obydwoje rodzice mają grupę ujemną to niemożliwe jest żeby dziecko miało dodatnią bo rr i rr nigdy nie da Rr badź RR. Monia, powtórz badanie! Odpowiedz Link Zgłoś
komika Re: grupa krwi 15.01.05, 19:59 Matkatina ma racje!To niemożliwe aby dwie osoby o grupie krwi Rh- miały potomka o grupie krwi Rh+!!!Powtórz badania!Myśle że pielęgniarka sie po prostu pomyliła przy wpisywaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: grupa krwi 15.01.05, 22:15 Też uważam to za pomyłkę, musiałabyś przecież dostać zaraz po porodzie immunoglobulinę! Dostałaś? Przy ujemnych rodzicach potomek nie może być dodatni! Odpowiedz Link Zgłoś
agata9991 Re: grupa krwi 16.01.05, 00:34 Dziewczyny widzę, ze znacie sie na tych wszystkich grupach, mozecie wiec mi powiedzieć jaka grupe ma moje dziecko? Ja mam A Rh (-), mąż A Rh (+), a dziecko?-nie ma wpisanego w książeczke, a jestem bardzo ciekawa.Pewnie jest kilka kombinacji co? Odpowiedz Link Zgłoś
akkf Re: A- i A+ 16.01.05, 09:53 w kwestii grup glownych - moze miec A lub 0; w kwestii: Rh - lub + ; tak wiec sa 4 mozliwosci: A+; A-; 0-; 0+. u mnie dziecko moglo miec kazda grupe, bo ja B-, a maz A+ (przy czym po jednym z moich i jego rodzicow ma grupe 0- wiec na pewno mamy recesywny gen grupy 0) a wracajac do watku glownego - z dwoch minusow nie moze dziecko miec Rh plus!!! (gen minusa jest recesywny) Odpowiedz Link Zgłoś
malinarak1 Re: grupa krwi 20.01.05, 13:12 Nie ma innej możliwości B Rh(-) lub O Rh(-) Zrób koniecznie jeszcze raz badanie. Napisz . Pozdrawiam.Malwina Odpowiedz Link Zgłoś
pannajoanna Re: grupa krwi 16.01.05, 19:43 Przepraszam w swojej odpowiedzi zasugerowalam sie, ze rodzice maja czynnik Rh dodatni a nie ujemny. Oczywiscie przy czynniku Rh(-) u obojga rodzicow dziecko nie moze miec Rh(+). Przepraszam raz jeszcze za pomylke. Pozdrawiam pannajoanna Odpowiedz Link Zgłoś