mama.tadka Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 09.04.05, 11:46 Jak padamy na twarz, to nie kąpiemy. Ale myjemy (twarz, ręce, pupkę i "okolice", zeby). Maly kąpany jest srednio raz na dwa dni. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_244 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 09.04.05, 21:35 nie wydaje mi sie ze zima dziecko nie potrzebuje codziennej kąpieli latem owszem obmywanie co dzienne Odpowiedz Link Zgłoś
kowalskamelewska Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 15.04.05, 11:34 Nie wyobrażam sobie innego rozwiązania. Moja córka ma 20 m-cy i kąpię ja codizennie. To wspaniała rozrywka i ukojenie po ciężkim dniu. Mam koleżanki, które nie kapią dzieci często ale to tylko z własnego lenistwa. W tym czasie oglądają np.TV P)ozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miss_blokers Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 16.04.05, 16:30 Staram sie, ale jak mi sie nie chce to nie kapie Odpowiedz Link Zgłoś
wiatr_na_szczycie Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 17.04.05, 07:54 Raczej codziennie, ale z niemowlakiem nie przesadzam. I nie piszcie dziewczyny o smierdzeniu, bo zauwazcie ze maluszkom pupe myje sie 4-5 razy dziennie, buzie i lapki jeszcze czesciej a niemowlak, w zimie brudzi sie niewiele w innych miejscach. W lecie kapie codziennie, ba, nawet pare razy dzennie.... Odpowiedz Link Zgłoś
libra.alicja Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 17.04.05, 11:30 3,5 latka bierze codziennie prysznic, a 2 razy w tyg. długą kąpiel z zabawkami dl aprzyjemności. 8-miesięczna jest kąpana w wanience codziennie. Dla mnie jest to najwygodniejsze, bo i tak trzeba by umyć dziecku buzię, ręce, pupę, nogi, więc łatwiej zrobić to w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 17.04.05, 22:09 Dopiszę się. Bardzo długo kąpaliśmy obydwoje dzieci codziennie. Higiena, rytuał, przyjemność. Ale w ubiegłe wakacje dzieci dopadło nasilone AZS, skóra cała w szorstkich, swędzących plackach. Tony maści, lekarstw, kąpiele w emolientach. Wreszcie pomyślałam - dosyć. Postanowiliśmy zrobić 'próbę biologiczną'. Po dwóch tygodniach unikania wody)) (jako kąpieli) i, dodam uczciwie, smarowania, ale tylko maściami i kremami obojętnymi (bez sterydu) skóra dzieci poprawiła się spektakularnie. Takiego efektu nie dały żadne leki. Plus płukanie prania 2x i proszek Jelp. Oczywiście zawsze myliśmy rączki, buzię, pupę po każdym skorzystaniu z toalety plus to, co brudne)) Teraz kąpiemy dzieci 2-3 razy w tygodniu, często tylko w wodzie. Skóra wciąż w porządku... Latem będzie trudniej - już jest- dlatego zamiast kąpieli szybki prysznic i minimum wszelkiej "piany". Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 18.04.05, 11:03 Jak byl maly to co 2 - 3 dni. Latem codziennie. Teraz jak lata po dworze i wyglada jakby w kopalni pracowal to codziennie, bo pomimo ubrania ma wszedzie pelno piasku, ze przy rozbieraniu do kapieli uzbiera mi sie mala piaskownica Jak wiem ze nie bawil sie w piasku czy tez innymi rownie brudni rzeczami to tylko to co brudne i musi byc umyte, ale latem znowu codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
megga Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 18.04.05, 15:28 Tak, oczywiście.Mój Michałek ma 19 miesięcy i traktuje kąpiel jako wielką frajdę. ja zresztą też lubię patrzeć jak próbuje samodzielnie myć nóżki czy brzuszek.Mówi wtedy:"Minio sam".I jest ok. gdyby jednak zdażyło się, że przegapimy porę mycia (np.sen dziecka lub rodzinna imprezka), to nie robimy problemu. jutro też jest dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 18.04.05, 18:52 Moje się kąpią kilka razy dziennie , po każdej kupie Odpowiedz Link Zgłoś
hanyszka Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 18.04.05, 21:18 Nie.Moj syn ma 3,5 miesiecy i nie kapie go codziennie. Jesli go nie kapie, to myje mu raczki, stopki i buzie. Mysle, ze jak na takiego malucha to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re:do mam niekąpiących dzieci codziennie 19.04.05, 10:36 czy któraś z was pomyślała o czymś takim jak wyrabianie dobrych nawyków u dziecka? przecież jezeli taki maluch zauważy że nie trzeba się myć codziennie, chodzi mi o dokładną kąpiel, to jako dorosły też się będzie stosował do tej zasady? zgadzam się z opiniami że maluch paromiesięczny nie brudzi się jak dwuletni kocmołuch w piaskownicy latem, ale chodzi właśnie o ten nawyk. i jeszcze do tego ta frajda jak można chlapać woda, posiedzieć pod prysznicem,fajnie lecącym na plecki.i to rozlużnienie przed spaniem, swieżutka sk órka, czysciutka pizamka, pokój wywietrzony. nic dziwnego że moja mała i dzieci trajktowane tak jak ona śpia smacznie jak kamień całą noc. Odpowiedz Link Zgłoś
margarettka Re:do mam niekąpiących dzieci codziennie 19.04.05, 10:55 oj wydaje mi sie ze upraszczasz sprawe... po pierwsze nie sadze zeby dzieci, ktore sa np do roku kapane co 2 dni zostaly brudasami, bo nie beda mialy wyrobionego nawyku mycia...chyba za daleko sie posuwasz w tych analizach i wrocbach na przyszlosc. Po drugie co do spania jak kamien w nocy...szczerze watpie zeby to zalezalo tylko od wieczornej kapieli czystej pizamki i wywietrzonego pokoju. Moj wykapany, w czystej pizamce i wywietrzonym pokoju ma klopoty z nocnym snem niestety. Byloby swietnie gdyby to zalezalo tylko od tego. Najlepiej powstrzymac sie jednak od generalizowania. Moim zdaniem nie jest konieczne kapanie niechodzacego malucha codziennie. Oczywiscie pupa buzia raczki itd jak najbardziej. Ale jesli ktos myje codziennie, to tez nie widze w tym nic zlego. My kapiemy Ignasia co drugi dzien, bo ma przesuszona skore i lekarka odradzala nam codzienne kapiele, tylko pupe myje mu pod prysznicem codzien. Maly jeszcze nie chodzi, a jak zacznie to oczywiscie bedzie kapany codziennie, bo pewnie wieczorem bedzie wygladal jak murzynek Jedyne co chce powiedziec to tyle, zeby sie nie czepiac siebie nawzajem o to co ile kto dziecko myje, bo czasem sa ku temu powody zeby robic to co 2 dni a czasem zeby codziennie. I denerwuje mnie proba wmowienia mamom kapiacym np co 2 3 dzien, ze wyrzadzaja krzywde dziecku. Jak mozna patrzec na sprawe w tak ograniczony sposob i uwazac swoj punkt widzenia za jedyny sluszny?!? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Zgadzam się z Margaretką 24.04.05, 22:36 Moje dzieci kąpię 3 razy w tygodniu lub w razie potrzeby częściej. Nie śmierdzą ani one, ani my )) Odpowiedz Link Zgłoś
cheyenna Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 19.04.05, 11:13 oczywiscie , kąpię codziennie mojego dwulatka , nie zawsze z jakchs szczególnych higienicznych względów, ale synek to po prostu lubi i mam chwilę spokoju. Kapiel musi byc z pianką, bo to jest najlepsza frajda, no i konewka do polewania Odpowiedz Link Zgłoś
maniakow Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 19.04.05, 11:17 Kąpię co drugi dzień . Odpowiedz Link Zgłoś
maniakow Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 19.04.05, 11:19 A, zapomniałam dodać, że Emilka ma rok i często podrażnioną skórę, bo jest alergikiem (lekarz kazał kąpać co 3 dni ale jakoś nie mogę). Odpowiedz Link Zgłoś
maniakow Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 19.04.05, 11:27 A pupa to jest myta codziennie a nawet kilka razy dziennie (to samo z rączkami i buzią). Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 21.04.05, 12:28 ja nie generalizuję, a moze tak, ale generalnie na codzien spotykam zbyt wiele osób które smierdzą potem juz o 7 rano, więc się chyba nie umyły? jakos wierzyć mi się nie chce ze ci ludzie przestali dbac o higienę jako dorosli, raczej to wynieśli własnie z dziecinstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
janet3 Do izia30 22.04.05, 14:33 Moją córcie(1,5 roku)kąpię 3 razy w tyg. i nie uważam żeby była niedomyta.Skóra i tak jest bardzo przesuszona i do kapieli używam wyłącznie oilatum.Myślę że porównując dorosłych do maluchów ostro przeginasz bo przecież maleństwa nie wydzielają takich zapachów jak dorośli!!!!Kąpiesz śpiące dziecko????Tobie polecam psychiatre i to dobrego a swoją drogą to autorka pyta czy codziennie kąpiecie swoje dzieci więc kogo obchodzi jak często szanowne forumowiczki biorą prysznic,,,,,,obchodzi to kogoś????? Mnie absolutnie NIE Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw Re: Do izia30 23.04.05, 13:49 Kąpiemy Mikołaja codziennie. Nie wyobrażam sobie inaczej.Po kąpieli balsam, skóra sie nie wysusza. Podobnie z ubrankiem do spania, --też zmieniamy codziennie. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
iwag27 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 23.04.05, 14:36 Jak byl malutki zdazalo mi sie nie wykapac glownie gdy wracalismy pozno, ale teraz maly(1,3) jest w ciaglym ruchu i nie wyobrazam sobie go nie umyc. Odpowiedz Link Zgłoś
delilian Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 25.04.05, 15:20 Codziennie - ale bez pianki!!! I mycie tylko delikatnym mydlem! Odpowiedz Link Zgłoś
izasniecinska Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 25.04.05, 17:43 Jeżeli chodzi o kąpiel, czyli leżenie w wannie to nie. Codziennie jest prysznic, wylegiwanie się w wodzie co 3 dni. Zdarza się, że zmęczone dziecko odmawia nawet prysznica wtedy dupka jest myta myjką rączki i buzia oraz siusiak przy umywalce. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś