Dodaj do ulubionych

Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie??

• mama.tadka Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 09.04.05, 11:46
      Jak padamy na twarz, to nie kąpiemy. Ale myjemy (twarz, ręce, pupkę
      i "okolice", zeby). Maly kąpany jest srednio raz na dwa dni.
      • karolina_244 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 09.04.05, 21:35
        nie wydaje mi sie ze zima dziecko nie potrzebuje codziennej kąpieli latem
        owszem obmywanie co dzienne
    • goelka Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 09.04.05, 22:07
      Codziennie
    • kowalskamelewska Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 15.04.05, 11:34
      Nie wyobrażam sobie innego rozwiązania.
      Moja córka ma 20 m-cy i kąpię ja codizennie. To wspaniała rozrywka i ukojenie
      po ciężkim dniu.
      Mam koleżanki, które nie kapią dzieci często ale to tylko z własnego lenistwa.
      W tym czasie oglądają np.TV
      P)ozdrawiam
    • miss_blokers Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 16.04.05, 16:30
      Staram sie, ale jak mi sie nie chce to nie kapiesmile
      • wiatr_na_szczycie Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 17.04.05, 07:54
        Raczej codziennie, ale z niemowlakiem nie przesadzam. I nie piszcie dziewczyny o
        smierdzeniu, bo zauwazcie ze maluszkom pupe myje sie 4-5 razy dziennie, buzie i
        lapki jeszcze czesciej a niemowlak, w zimie brudzi sie niewiele w innych
        miejscach. W lecie kapie codziennie, ba, nawet pare razy dzennie....
    • libra.alicja Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 17.04.05, 11:30
      3,5 latka bierze codziennie prysznic, a 2 razy w tyg. długą kąpiel z zabawkami
      dl aprzyjemności.

8-miesięczna jest kąpana w wanience codziennie.

Dla mnie jest to najwygodniejsze, bo i tak trzeba by umyć dziecku buzię, ręce,
      pupę, nogi, więc łatwiej zrobić to w całości.
      • pesteczka5 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 17.04.05, 22:09
        Dopiszę się.
        Bardzo długo kąpaliśmy obydwoje dzieci codziennie. Higiena, rytuał, przyjemność.
        Ale w ubiegłe wakacje dzieci dopadło nasilone AZS, skóra cała w szorstkich,
        swędzących plackach. Tony maści, lekarstw, kąpiele w emolientach.
        Wreszcie pomyślałam - dosyć.
        Postanowiliśmy zrobić 'próbę biologiczną'.
        Po dwóch tygodniach unikania wodysmile)) (jako kąpieli) i, dodam uczciwie,
        smarowania, ale tylko maściami i kremami obojętnymi (bez sterydu) skóra dzieci
        poprawiła się spektakularnie. Takiego efektu nie dały żadne leki.
        Plus płukanie prania 2x i proszek Jelp.
        Oczywiście zawsze myliśmy rączki, buzię, pupę po każdym skorzystaniu z toalety
        plus to, co brudnesmile))
        Teraz kąpiemy dzieci 2-3 razy w tygodniu, często tylko w wodzie.
        Skóra wciąż w porządku...
        Latem będzie trudniej - już jest- dlatego zamiast kąpieli szybki prysznic i
        minimum wszelkiej "piany".
    • weronikarb Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 18.04.05, 11:03
      Jak byl maly to co 2 - 3 dni. Latem codziennie. Teraz jak lata po dworze i
      wyglada jakby w kopalni pracowal to codziennie, bo pomimo ubrania ma wszedzie
      pelno piasku, ze przy rozbieraniu do kapieli uzbiera mi sie mala piaskownica smile
      Jak wiem ze nie bawil sie w piasku czy tez innymi rownie brudni rzeczami to
      tylko to co brudne i musi byc umyte, ale latem znowu codziennie
    • megga Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 18.04.05, 15:28
      Tak, oczywiście.Mój Michałek ma 19 miesięcy i traktuje kąpiel jako wielką
      frajdę. ja zresztą też lubię patrzeć jak próbuje samodzielnie myć nóżki czy
      brzuszek.Mówi wtedy:"Minio sam".I jest ok.
      gdyby jednak zdażyło się, że przegapimy porę mycia (np.sen dziecka lub rodzinna
      imprezka), to nie robimy problemu. jutro też jest dzień.
      • asiaasia1 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 18.04.05, 18:52
        Moje się kąpią kilka razy dziennie , po każdej kupie smile
    • hanyszka Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 18.04.05, 21:18
      Nie.Moj syn ma 3,5 miesiecy i nie kapie go codziennie. Jesli go nie kapie, to
      myje mu raczki, stopki i buzie. Mysle, ze jak na takiego malucha to wystarczy.
    • izia30 Re:do mam niekąpiących dzieci codziennie 19.04.05, 10:36
      czy któraś z was pomyślała o czymś takim jak wyrabianie dobrych nawyków u dziecka?
      przecież jezeli taki maluch zauważy że nie trzeba się myć codziennie, chodzi mi
      o dokładną kąpiel, to jako dorosły też się będzie stosował do tej zasady?
      zgadzam się z opiniami że maluch paromiesięczny nie brudzi się jak dwuletni
      kocmołuch w piaskownicy latem, ale chodzi właśnie o ten nawyk. i jeszcze do tego
      ta frajda jak można chlapać woda, posiedzieć pod prysznicem,fajnie lecącym na
      plecki.i to rozlużnienie przed spaniem, swieżutka sk órka, czysciutka pizamka,
      pokój wywietrzony. nic dziwnego że moja mała i dzieci trajktowane tak jak ona
      śpia smacznie jak kamień całą noc.
      • margarettka Re:do mam niekąpiących dzieci codziennie 19.04.05, 10:55
        oj wydaje mi sie ze upraszczasz sprawe...
        po pierwsze nie sadze zeby dzieci, ktore sa np do roku kapane co 2 dni zostaly
        brudasami, bo nie beda mialy wyrobionego nawyku mycia...chyba za daleko sie
        posuwasz w tych analizach i wrocbach na przyszlosc.

Po drugie co do spania jak kamien w nocy...szczerze watpie zeby to zalezalo
        tylko od wieczornej kapieli czystej pizamki i wywietrzonego pokoju. Moj
        wykapany, w czystej pizamce i wywietrzonym pokoju ma klopoty z nocnym snem
        niestety. Byloby swietnie gdyby to zalezalo tylko od tego. Najlepiej
        powstrzymac sie jednak od generalizowania.

Moim zdaniem nie jest konieczne kapanie niechodzacego malucha codziennie.
        Oczywiscie pupa buzia raczki itd jak najbardziej. Ale jesli ktos myje
        codziennie, to tez nie widze w tym nic zlego.
        My kapiemy Ignasia co drugi dzien, bo ma przesuszona skore i lekarka odradzala
        nam codzienne kapiele, tylko pupe myje mu pod prysznicem codzien. Maly jeszcze
        nie chodzi, a jak zacznie to oczywiscie bedzie kapany codziennie, bo pewnie
        wieczorem bedzie wygladal jak murzynek smile

Jedyne co chce powiedziec to tyle, zeby sie nie czepiac siebie nawzajem o to co
        ile kto dziecko myje, bo czasem sa ku temu powody zeby robic to co 2 dni a
        czasem zeby codziennie. I denerwuje mnie proba wmowienia mamom kapiacym np co 2
        3 dzien, ze wyrzadzaja krzywde dziecku. Jak mozna patrzec na sprawe w tak
        ograniczony sposob i uwazac swoj punkt widzenia za jedyny sluszny?!?
        • zona_mi Zgadzam się z Margaretką 24.04.05, 22:36
          Moje dzieci kąpię 3 razy w tygodniu lub w razie potrzeby częściej.
          Nie śmierdzą ani one, ani my smile))

• cheyenna Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 19.04.05, 11:13
      oczywiscie , kąpię codziennie mojego dwulatka , nie zawsze z jakchs
      szczególnych higienicznych względów, ale synek to po prostu lubi i mam chwilę
      spokoju. Kapiel musi byc z pianką, bo to jest najlepsza frajda, no i konewka do
      polewania
    • maniakow Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 19.04.05, 11:17
      Kąpię co drugi dzień smile.
      • maniakow Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 19.04.05, 11:19
        A, zapomniałam dodać, że Emilka ma rok i często podrażnioną skórę, bo jest
        alergikiem (lekarz kazał kąpać co 3 dni ale jakoś nie mogę).
        • maniakow Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 19.04.05, 11:27
          A pupa to jest myta codziennie a nawet kilka razy dziennie (to samo z rączkami
          i buzią).
    • izia30 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 21.04.05, 12:28
      ja nie generalizuję, a moze tak, ale generalnie na codzien spotykam zbyt wiele
      osób które smierdzą potem juz o 7 rano, więc się chyba nie umyły? jakos wierzyć
      mi się nie chce ze ci ludzie przestali dbac o higienę jako dorosli, raczej to
      wynieśli własnie z dziecinstwa.
      • janet3 Do izia30 22.04.05, 14:33
        Moją córcie(1,5 roku)kąpię 3 razy w tyg. i nie uważam żeby była niedomyta.Skóra
        i tak jest bardzo przesuszona i do kapieli używam wyłącznie oilatum.Myślę że
        porównując dorosłych do maluchów ostro przeginasz bo przecież maleństwa nie
        wydzielają takich zapachów jak dorośli!!!!Kąpiesz śpiące dziecko????Tobie
        polecam psychiatre i to dobrego a swoją drogą to autorka pyta czy codziennie
        kąpiecie swoje dzieci więc kogo obchodzi jak często szanowne forumowiczki biorą
        prysznic,,,,,,obchodzi to kogoś????? Mnie absolutnie NIE
        • madziulaw Re: Do izia30 23.04.05, 13:49
          Kąpiemy Mikołaja codziennie. Nie wyobrażam sobie inaczej.Po kąpieli balsam,
          skóra sie nie wysusza.
          Podobnie z ubrankiem do spania, --też zmieniamy codziennie.
          Pozdrowionka
    • iwag27 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 23.04.05, 14:36
      Jak byl malutki zdazalo mi sie nie wykapac glownie gdy wracalismy pozno, ale
      teraz maly(1,3) jest w ciaglym ruchu i nie wyobrazam sobie go nie umyc.
    • delilian Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 25.04.05, 15:20
      Codziennie - ale bez pianki!!! I mycie tylko delikatnym mydlem!
    • izasniecinska Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?? 25.04.05, 17:43
      Jeżeli chodzi o kąpiel, czyli leżenie w wannie to nie. Codziennie jest
      prysznic, wylegiwanie się w wodzie co 3 dni. Zdarza się, że zmęczone dziecko
      odmawia nawet prysznica wtedy dupka jest myta myjką rączki i buzia oraz siusiak
      przy umywalce.
      Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka