Dodaj do ulubionych

Leworęczność

11.05.05, 11:07
witam.
jestem mamą prawie 9,5 m-cznego synka. jestem leworęczna. ostatnio
zauważyłam, że synek przekłada zabawki z rączki prawej do lewej, (np. zanim
wrzuci klocek do pojemnika).
może wiecie, od jakiego wieku można zauważyć i stwierdzić, że dziecko będzie
leworęczne?
pytam wyłącznie z ciekawości, nie żeby szukać problemu.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Leworęczność 11.05.05, 11:47
      Bardzo róznie. Na ogół mówi sie , ze dopiero w wieku 3-4 lat, tymczasem moje
      pediatra stwierdziła leworęczność u niespełna 3-miesięcznego dziecka - i miała
      rację!
      • ewakac Re: Leworęczność 11.05.05, 14:43
        Witam
        mój synek ma 22 miesiące i pani neurolog skierowała mnie do psychologa ( nie
        poszłam), bo wg niej za wcześnie, by dziecko miało dominującą którąś półkulę.
        Prawej ręki używa pomocniczo, robi większośc lewą ręką, kopie piłkę równiez
        lewą.
        Mam nadzieję,że czasy, kiedy na siłę uczono dzieci trzymania długopisu w prawej
        ręce albo traktowano odmiennie - już minęły.
        P.S. podoba mi się u mojego synka leworęczność!!!
        • madeyowa Re: Leworęczność 11.05.05, 15:13
          Moja córka od ok. 6 miesiąca życia preferowała prawą rękę i jest praworęczna.
          Synek zaś preferował lewą, ale czasami używał też prawej. Jest w tej chwili
          leworęczny(ma 5 lat).
    • kubbik1 Re: Leworęczność 11.05.05, 15:42
      Witam'
      Moja córka obecnie dwulatka też od początku wykazywała tendencję do lewej ręki.
      Obecnie je lewą ręką, rysuje lewą ręką, układa klocki lewą resztę rzeczy jak jej
      pasuje ale ogólnie wszelkie czynności związane z precyzyją robi lewą ręką.
      No i oczywiście był wielki bum dziadkow ze trzeba przestawić na praworęczność brr...
      pozdrawiam
    • abbra Re: Leworęczność 12.05.05, 10:19
      Moja 4-letnia córcia jest leworęczna ( ja zresztą też ! )- od kiedy nauczyła
      się jako tako trzymać kredkę w łapce - rysuje i pisze lewą .
      Ale piłkę kopie prawą smile . Je też lewą i złości się , kiedy zdarzy mi się
      położyć widelec lub łyżkę z prawej strony .
      Czasem zdarza się , że jakaś "mądra" babcia na placu zabaw zwraca mi uwagę ,że
      powinnam przełożyć dziecku łopatkę do prawej rączki ... ale takie uwagi olewam -
      chociaż raz nie wytrzymałam i przygadałam takiej babci , bo powiedziała , że
      się dziecko będzie źle rozwijać - więc powiedziałam jej ,że ja też jestem
      leworęczna i jakoś nie zauważyłam , żeby mi którejś klepki brakowało . Ale to
      była wyjątkowo napastliwa staruszka ... wink -z reguły jestem bardziej pokojowo
      nastawiona .
      A poza tym osoby leworęczne to podobno geniusze ( tak słyszałam ) smile))
      Pozdrawiam .
      • weronikarb Re: Leworęczność 12.05.05, 10:24
        `ja slyszalam ze moze nie tyle geniusze, co bardzo uzdolnieni artystycznie.
        U nas sie sprawdzilo
        brat leworeczny i szwagier leworeczny - bardzo pieknie rysuja normalnie cudo smile
        Bardzo duzo wlasnie wsrod artystow jest leworecznych
        • bedada Re: Leworęczność 12.05.05, 11:05
          Mój synek ma 3 lata i tez najprawdopodobnie będzie leworęczny.Je lewa
          reką,piłke kopie lewa nogą.
        • cocosek1 Re: Leworęczność 13.05.05, 09:55
          no nie wiem. Ja jestem leworęczna i napewno nie jestem uzdolniona artystycznie
          (wręcz cofnięta), już bliżej mi do geniusza wink))))
      • zaholec Re: Leworęczność 12.05.05, 20:06
        abbra napisała:

> A poza tym osoby leworęczne to podobno geniusze ( tak słyszałam ) smile))
        > Pozdrawiam .

Hihihi, potwierdzam, potwierdzam smile))))

pozdrawiam wszystkich
    • kajami1 Re: Leworęczność 12.05.05, 11:29
      Twój synek może wcale nie być leworęczny tylko naśladuje Ciebie. Mój młody też
      początkowo niby wolał lewą rękę (ja jestem "lewa"). Z czasem zauważyłam, że
      Michu przy mnie jest lewo- a przy mężu praworęczny.
      Ma trzy latka i jeszcze się nie określił.
    • ewelsia Re: Leworęczność 12.05.05, 15:32
      dziękuję za odzew.
      ja niestety jeszcze dobrze pamiętam koszmarne czasy , kiedy byłam w pierwszej
      klasie podstawówki, panią z uporem powtarzającą : ewelinka, przełóż długopis do
      prawej rączki, wielkie niezdarne nagryzmolone litery i szlaczki, no bo prawą to
      ani rusz... w domu tez lekko nie było. Mojemu małemu na pewno oszczędzę takich
      wrażeń, niech no tylko ktoś mi zwróci uwagę......

pozdrawiam
    • cubus1 Re: Leworęczność 12.05.05, 21:07
      Moj syn tez jest jak narazie leworeczny-ma 3 latka.
      Tak ostatecznie mozna dopiero stwierdzic ok 5 roku zycia smile

Mnie najbardziej denerwuje jak maly sie wita a ktos mu mowi "Nie,nie ta
      raczka.Witamy sie prawa" sad

A wiecie ze w W-wie jest taki specjalny sklep z rzeczami dla lewnorecznychsmile
      My np.nabylismy nozyczki smile

• ela-c Re: Leworęczność 12.05.05, 21:19
        Moja córcia ma 19 miesięcy. Na początku jadła, wkładała klocki lewą rączką,
        teraz raz lewą, raz prawą. My z mężem jesteśmy praworęczni. Ja mam dużo
        znajomych leworęcznych (nie znoszę słowa mańkut), nigdy nie zauważyłam, żeby
        byli przesladowani za to w szkole (chodziłam z kilkoma do klasy w podstawówce i
        liceum, bo na studiach to już nikt na to nie zwraca uwagi), mnie zastanawiało
        tylko jak oni to robią, ze piszą nie rozmazując tuszu smile. Pozdrawiam wszystkich
        leworęcznych!
      • abbra Re: Leworęczność 13.05.05, 07:30
        Mogłabyś podać adres tego sklepu ?
        Pozdrawiam .
        • agamamaoli Re: Leworęczność 13.05.05, 08:50
          Moja Ola chyba będzie leworęczna - lewą ręką pisze, chetniej jej używa w
          zabawie, nawet zauwazyłam, że kopie lewą nogą. Mnie to nie przeszkadza.
          Przeszkadza to mojej mamie, która ciągle ją poucza, która ręka do rysowania.
          ciągle muszę ją powstrzymywać przed takim poprawianiem, ale wtedy to ona patrzy
          na mnie z wyrzutem że taka wyrodna matka jestem i z dziecka chcę kalekę zrobić.
          Tłumaczę, że to nie kwestia nauki tylko mózgu, że ciekawe jakby się czuła gdyby
          ją chcieli przestawić na lewą rękę - jak by się jej pisało. No dramat mówię
          Wam. Ola ma 2 lata. W rodzinie wszyscy praworęczni u męża i u mnie.

A
          • paulka25 Re: Leworęczność 13.05.05, 09:05
            Moja gwiazda tez wiekszosc rzeczy robi lewa raczka. Chyba po tatusiu, ktory jest
            obureczny. Tzn. je i pisze prawa reka bo tego wymagali w szkole jak byl maly smile
            no i dziadkowi sie nie podoballewaoreczny wnuczek smileCala reszte, na ktora nie
            zwracano juz uwagi robi lewa smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka