Dodaj do ulubionych

chore bioderka

11.05.05, 11:11
MOja coreczka ma 6 miesiecy, od kiedy skonczyla 3 tygodnie nosi majtki
otopedyczne.wczoraj bylismy u ortopedy na usg.Okazało sie ze nie ma
rozwinięego jądra dużego zarowno w prawym jak i w lewym biodrze.Bardzo się
martwie, bo nie wiem co to jest to jądro i jaka spełnia funkcję w
bioderkach.Nie wiem tez jakie sa konsekwencje, gdyby ono sie nie
rozwinelo.Doktor pozolil siadac mojej coreczce,ale nie wiem czy moze
raczkowac lub stawac?Za 3 miesiące znowu musimy powtorzyc usg.Nie wiem jak
wytrzymam tyle czasu w niepewnosci!POmocy.Młoda mama
Obserwuj wątek
    • mama_julci22 Re: chore bioderka 11.05.05, 11:52
      szczerze mówiąc to nie wiem co Ci doradzic,przede wszystkim chciałam Cie jakos
      pocieszyc,sama sie podłamałam jak przy pierwszej wizycie w poradni lekarz
      zauwazył jakąś nieprawidłowośc w stawach biodrowych Julinki,pierwsze usg
      zrobione miała w 17 dniu zycia,naszczescie wszystko było ok,tylko do trzeciego
      miesiąca miała usztywniane nóżki dwoma pieluszkami tetrowymi/oczywiscie na
      pampersa/.
      Teraz Jula jest juz duza i rozwija sie prawidłowo,a ja jestem strasznie z tego
      powodu szczesliwa.
      p.s.nigdy nie słyszałam o tym jądrze i nie wiem gdzie mozna by szukac info na
      ten temat,ale trzymaj sie i pozdrawiam.
    • malgos79 Re: chore bioderka 11.05.05, 16:58
      Nie martw się tak bardzo. Jeżeli u twojej córki jest podobnie jak u mojej, to
      noszenie majtek ortopedycznych naprawi wadę. Ważne by nosiła je dokładnie przez
      cały czas, dzień i noc. Nie wiem co to są jądra, ale wiem, że ten ortopeda
      powinien ci powiedzieć coś więcej. Następnym razem jak sam jest małomówny, to ty
      go wypytuj ile wlezie, wkońcu od tego jest, by ci doradzić. Moja córka nosiła te
      majtki przez jakieś 8 miesięcy. Lekarz pozwolił raczkować i siadać, natomiast
      radził, by jak najpóźniej wstawała, czy chodziła. W żadnym wypadku chodzik, lub
      podtrzymywanie za rączki i uczenie chodzenia zbyt wcześnie. Moja córka na
      szczęście zaczeła wstawać dopiero w 11 miesiącu, w swoim łóżeczku. Ja jej nie
      pokazywałam. Pozdrawiam i zyczę zdrowia dla córci.
    • agazet3 Re: chore bioderka 11.05.05, 21:01
      Może chodzi o jądro kości udowej? To taka mała kuleczka znajdująca się między
      panewką a kością udową. Mój syn miał jej brak. Miał szynę koszli, a od chwili
      gdy zaczął raczkować niestety gips by zapobiec zniekształceniu bioder.
    • lilalach Re: chore bioderka 12.05.05, 15:03
      chodzi o jądra kostnienia, brak ich to nie powod do zmartwienia, jesli chcesz
      wiedziec cos wiecej na ten temat napisz mi na gazetowy a odpowiem ci lub przesle
      odpowiednie artykuł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka