gkjustyna 13.07.05, 13:32 Mam 8 miesięczną corke ona najlepiej sama juz poszla ladnie juz drepta za jedna raczke tez.Ciesze sie z jej postepow ale czy to nie za szybko? dzieci w jej wieku dopiero dobrze siedza a ona juz..hmm napiszcie moze sie myle Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katka74 Re: Pierwsze kroczki 13.07.05, 13:49 Trochę wcześnie głównie ze względu na słaby jeszcze kręgosłup, nózki moga sie wykrzywić. Ja bym na Twoim miejscu zachęcała ją do jak najczęstszego raczkowania. Nie pokazuj jej jak fajnie jest spacerowac za rączkę bo ciągle będzie tak chciała. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
gkjustyna Re: Pierwsze kroczki 13.07.05, 13:53 ja tera pracuje tesciowa z nia teraz...\ ale jak jestem w odmu klade ja na brzuszku ale ona po jakims czasie placze nie podoba jej sie to bede probowala bo zauwazylam ze zaczyna do tylu pelzac a to poczatek raczkowania Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: Pierwsze kroczki 13.07.05, 13:55 moja ola zaczela chodzic samodzielnie jak miala 9 miesiecy. nozki ma proste Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Pierwsze kroczki 13.07.05, 13:52 mój Mały miał nie całe 7,5 miesiąca, jak zaczął za rączkę chodzić a raczkować nauczył się, jak skończył 10 miesięcy a 11 miesięcy - jak zaczął sam chodzić dziecko tu decyduje, jeśli nic nie robisz na siłę, jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkowamama Re: Pierwsze kroczki 13.07.05, 14:09 Z jednej strony, jeśli dziecko jest gotowe, nie zmuszaliście do chodzenia, to spoko, niech chodzi, ale z drugiej, jak napisała Katka74, zachęcaj aby raczkowała, jest malutka. Znajomych synek zacxzął chodzić jak miał niecałe 9 mscy i wszystko jest narazie w porządku (ma 22 msce). Mój urwis miał 10 mscy i jest dobrze, ale to już nie tak wcześnie, jak u Ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigora1 Re: Pierwsze kroczki 13.07.05, 14:15 Ja osobiście zaczęłam chodzic jako 10 miesieczne niemowlę - niestety nie wiem jakie były okoliczności tego wyczyny, czy chciałam sama czytez mi pomagano - fakt jest taki, że mam tzw. scholiozę - skrzywiony kręgoslup w górnej części - nie zyczę nikomu, bo teraz jak nałozyla sie na to praca siedzaca, biurowa to czasem kręgosłup daje popalić ;-((( Nie róbcie nic na siłę Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: Pierwsze kroczki 13.07.05, 14:19 No ja też zaczęłam chodzic jak miałam niespełna 10 mies. i tez mam problemy z kręgosłupem od zawsze. Nie wiem czy to ma związek ale może coś w tym jest.. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
gkjustyna Re: Pierwsze kroczki 13.07.05, 14:51 tez mam skolioze ale nie od chodzenia tylko od zlego noszenia plecaka Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: Pierwsze kroczki 13.07.05, 15:22 ja zaczelam chodzic w wieku 9 miesiecy - nie mam zadnych dolegliwosci zw z kregoslupem Odpowiedz Link Zgłoś