Dodaj do ulubionych

rady na 1 roczek

05.09.05, 11:20
wiele mam ma to juz za soba podzielcie sie wiec waszymi radami co zrobic o
czym warto pamietac co bedzie niezbedne itp nas to czeka za dobre dwa
miesiace i trzeba po malu juuz myslec z gory dziekuje inne mamy tez przy
okazji skorzystaja podajcie przy okazji co wasze malenstwo dostalo na swoje
wielkie swieto? czy ktos wam gratulowal ze macie wspaniale dziecko i ze to
wasza zasluga ten porod i te 9m?
Obserwuj wątek
    • gkjustyna Re: rady na 1 roczek 05.09.05, 13:25
      co za cisza nikt nie mial roczku swego malenswta nie chce sie podzielic
      radami..chyba po to jest forum nie...?
      • cobesco Re: rady na 1 roczek 05.09.05, 15:24
        Witam. Mój synek 3 września skończył roczek. Na prezent kupiliśmy mu edukacyjny
        domek z figurami cyferkami itp. rzeczami. Mały zachwycony, pół dnia siedział i
        próbował wrzucać klocki do środka. Od chrzestnej dostał poduchę z kłapouchym i
        trochę kasy abyśmy sami mu coś kupili bo wiemy najlepej co mu potrzeba. Nasz
        mały od ponad miesiąca chodzi sam i babcia kupiła mu samochód do ciągania i
        kaczuszkę na kijku do popychania też jest tym zachwycony. A co do porad: mój
        roczniak chce być już bardzo samodzielny i my z mężem mu na to pozwalamy. Jak
        chce jeść łyżeczką to nią je, chce wejść do piaskownicy to wchodzi, chce
        prowadzić psa to go prowadzi, widzi że sprzątam to mi pomaga(więcej bałagani niż
        sprząta ale cóż przecież musi się nauczyć samodzielności i my mu w tym
        pomagamy). Dobrze wie co mu wolno, a czego nie. Bardzo się złościł gdy podczas
        przechodzenia przez ulicę był trzymany za rękę, ale jest u nas zasada: "przez
        ulicę za rękę" i po tygodniu jego nerwów nauczył się. Moja rada to Pozwolić
        dziecku na samodzielność i być przy nim by go wspierać i jasno ustalić granicę
        swobody.

A to mój roczniak:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=27855166
      • bbb21 Re: rady na 1 roczek 07.09.05, 16:56
        Nie pisa? Bo czytaja i pisza w innych miejscach.. Wpadlam tu przypadkiem, wiec
        chwilke pobede z Toba, przy filizance mocnej herbaty.
        Zgadzam sie w zupelnosci z poprzedniczka: aby pozwolic dziecku na samodzielnosc.
        Moj synek (lipiec) dostal od nas traktorek z przyczepa na baterie, zwierzatka sa
        na przyczepie, kierowca -farmer spiewa itp. Bawi sie , wymysla tymi zabawkami
        ciagle. Otrzymal od nas swoj pokoik, fotel samochodowy 9-18 kg, buty, i wyjazd
        nad morze. Byl zadoowolony z tej wieeelkiej piaskownicy.
        Dostal konia na biegunach plastik, sa tez chyba takie w smyk. 99pln, frajda/
        Dopstal rower na 3kolkach.Z raczka do prowadzenia. I jest b dumny z siebie , gdy
        na nim siedzi.

Gdy go karmie-on ma swoja lyzeczke. Je sam w miare swych umiejetnosci. Nazywam
        rzeczy , w ktore go ubieram. Wiec przynosi mi skarpetki, buty, czapke, gdy go o
        to poprosze. Umie juz nawet zalozyc sobie czape. Z kubka niekapka pije juz od b
        dlugiego czasu, nie korzysta z butelki i smoczka tez od b dawna. Jestem z niego
        dumna.
        On pewnie ze mnie tez.
        PZDR
        smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka